ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2024
Σελ. /20
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Με επίθεση στη Ράφα το Ισραήλ κλιμακώνει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού

Το σφράγισμα του μεθοριακού περάσματος Γάζας - Αιγύπτου από τον κατοχικό στρατό ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη για τους Παλαιστίνιους και προμηνύει ακόμα μεγαλύτερη τραγωδία

Copyright 2024 The Associated

Σε εντεινόμενες δολοφονικές επιχειρήσεις εναντίον της πόλης Ράφα στη νότια Γάζα, με ομόφωνη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, προχωρά από το βράδυ της 6ης Μαΐου ο ισραηλινός κατοχικός στρατός.

Νωρίτερα είχε δώσει εντολή εκκένωσης σε περίπου 100.000 κατατρεγμένους Παλαιστίνιους, από τους περίπου 1,2 εκατομμύρια εκτοπισμένους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα πέρα από τους μόνιμους κατοίκους της. Η εντολή που δόθηκε ήταν να μετακινηθούν προς το (ήδη, από καιρό, κατάμεστο από εκτοπισμένους αμάχους) Μαουάσι και την ισοπεδωμένη πόλη Χαν Γιούνις...

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε και σφράγισε χτες και το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας με την Αίγυπτο, κλείνοντας τη βασικότερο δίοδο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να κλιμακώσει και άλλο την πείνα, την εξαθλίωση και τις κακουχίες στον λαό της Γάζας.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως μετά το κλείσιμο του μεθοριακού περάσματος Γάζας - Αιγύπτου, οι οργανώσεις του έχουν καύσιμα μόλις για ένα 24ωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των αμάχων και τη διανομή της ελάχιστης βοήθειας που έμπαινε στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Σουχαΐμπ αλ Χαμς, διευθυντής του «Κουβεϊτιανού Νοσοκομείου» στη Ράφα, μιλώντας χτες στο παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA, περιέγραψε εφιαλτικές συνθήκες. Τόνισε πως η κατάσταση υγείας στην πόλη είναι ήδη καταστροφική και πως το νοσοκομείο έχει κατακλυστεί από τραυματίες και ασθενείς, ενώ δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ιατροφαρμακευτικά υλικά για την θεραπεία τους. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων, νερού, φαρμάκων, κρεβατιών και εξοπλισμού.

Χτες βράδυ, μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενείς άρχισαν να εκκενώνουν το νοσοκομείο Abu Yousef al-Najjar της Ράφας, καθώς ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε και εκεί επιθέσεις...

Η Πολιτική Προστασία της Γάζας έκανε χτες λόγο για πολυάριθμους νεκρούς τη νύχτα της Δευτέρας στη Ράφα, ενώ το «Κουβεϊτιανό Νοσοκομείο» ανακοίνωσε πως διακομίστηκαν 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Εως το πρωί της Τρίτης, οι νεκροί είχαν φθάσει τους 23, εκ των οποίων 6 παιδιά...

Συνολικά, στις 214 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφθαναν τους 34.789 και οι τραυματίες τους 78.204.

Προαποφασισμένη επιχείρηση...

Ο προαποφασισμένος χαρακτήρας της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά το βράδυ της Δευτέρας, με την απόρριψη από το Ισραήλ της τελευταίας μεσολαβητικής πρότασης Αιγύπτου και Κατάρ για προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστινίους πολιτικούς κρατουμένους, η οποία είχε γίνει δεκτή νωρίτερα την ίδια μέρα από τη Χαμάς.

Εκπρόσωπος της Χαμάς νωρίς το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσε πως η οργάνωση δέχεται την πρόταση των μεσολαβητών. Σύμφωνα με τον δεύτερο τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς, Χαλίλ αλ Χάγια, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Η πρώτη προβλέπει εκεχειρία 42 ημερών και απελευθέρωση 33 ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους «ασφαλείας» και μερική αποχώρηση του στρατού από τη Γάζα. Στη δεύτερη φάση 42ήμερης εκεχειρίας η Χαμάς θα απελευθέρωνε τους υπόλοιπους ζωντανούς ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση και άλλων Παλαιστινίων κρατούμενων και «βιώσιμη ηρεμία». Η τρίτη φάση προέβλεπε την παράδοση των πτωμάτων ομήρων και έναρξη ανοικοδόμησης της Γάζας, μαζί με πλήρη τερματισμό του πολυετούς εμπάργκο.

Η εφημερίδα «New York Times» ανέφερε πως το κείμενο συμφωνίας στο οποίο συμφώνησε η Χαμάς έφερε ελάχιστες, μικρές αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που είχαν προτείνει ΗΠΑ και Ισραήλ, όπως π.χ. η αναφορά σε «βιώσιμη ηρεμία» και αποκλιμάκωση συγκρούσεων αντί της αρχικής απαίτησης της παλαιστινιακής οργάνωσης για τέλος του πολέμου.

Απέναντι στην κίνηση της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, χτες το απόγευμα, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ισχυρίστηκε πως η αποδοχή του σχεδίου συμφωνίας από τη Χαμάς είχε στόχο «να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα» και πως αυτό τελικά δεν συνέβη. Πρόσθεσε δε πως η πρόταση της Χαμάς είναι «πολύ μακριά από τα ζωτικά αιτήματα του Ισραήλ» και πως η χώρα του «δεν θα της επιτρέψει να ανακτήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες ώστε να συνεχίσει να δουλεύει για την καταστροφή μας».

Στο μεταξύ, την Κυριακή, μπαράζ επιθέσεων της Χαμάς στο μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ προκάλεσε τον θάνατο 4 στρατιωτών του ισραηλινού κατοχικού στρατού και τον τραυματισμό άλλων 10.

«Ακλόνητη» στήριξη των ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο

Παράλληλα η εφημερίδα «Wall Street Journal» υποστήριξε πως οι ΗΠΑ καθυστερούν την αποστολή στο Ισραήλ 6.200 έξυπνων βομβών, σε μία έκφραση «δυσαρέσκειας» για την έναρξη της επιχείρησης στη Ράφα - αφού βέβαια εν μέσω της σφαγής στη Γάζα έχουν στείλει τεράστιες ποσότητες όπλων στο Ισραήλ και ψήφισαν (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μαζί) νέο πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων για τη στρατιωτική στήριξη του κράτους - δολοφόνου...

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, με φόντο την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε χτεσινή ομιλία του επανέλαβε πως συνεχίζει τη «σιδερένια» και «ακλόνητη» στήριξη στο κράτος του Ισραήλ.

Με αφορμή την ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, επιχείρησε πίσω από επικλήσεις στον «αντισημιτισμό» να «ξεπλύνει» τη σφαγή στη Γάζα (κι ενώ ως «αντισημιτισμός» βαφτίζεται η καταγγελία του μακελειού, όπως γίνεται με τις συκοφαντίες που εξαπολύονται ενάντια στους αγωνιζόμενους φοιτητές των ΗΠΑ).

Ετσι, αποφεύγοντας να επικρίνει το Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα - μίλησε μόνο για... ακλόνητη στήριξη ακόμα και «όταν διαφωνούμε...» - κατήγγειλε την «άγρια έξαρση του αντισημιτισμού στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, δήλωνε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δει κανένα αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων κατά την εξαπόλυση γενικευμένης ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα - λες και μπορεί να υπάρξει τέτοιο σχέδιο στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας, από τον κατοχικό στρατό που βομβαρδίζει σχολεία, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς...

Ο Μίλερ πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως η Ουάσιγκτον προωθεί «εναλλακτικά» την ενίσχυση των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο και «πιο στοχευμένες» επιθέσεις του Ισραήλ σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων επαφών ΗΠΑ - Ισραήλ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου. Ο Μπάιντεν κάλεσε τον Νετανιάχου να μην ξεκινήσει την επίθεση στη Ράφα, ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον, με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, να τονίζει πως ο Αμερικανός ηγέτης «δεν θέλει να δει τις επιχειρήσεις στη Ράφα που θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που αναζητούν εκεί καταφύγιο». Στη διάρκεια της επικοινωνίας των δύο ηγετών, που έγινε με αφορμή τη Μέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (Yom HaShoah), ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Μπάιντεν πως θα εξασφαλίσει να μείνει ανοικτό το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για το πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας. Κάτι που δεν επαληθεύτηκε στη συνέχεια...

Η κατάληψη των συνοριακών περιοχών της Γάζας με την Αίγυπτο συνοδεύτηκε από την απόφαση του ισραηλινού στρατού να απαγορεύσει στον ΟΗΕ και στις οργανώσεις του την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Ο Γενς Λάρκε, εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), εξήγησε ότι ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε την πρόσβαση του ΟΗΕ στην περιοχή, αφού προηγουμένως συνέχισε το μπαράζ επιθέσεων στη Ράφα.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Η κατάληψη περιοχής των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο και του συνοριακού περάσματος της Ράφα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Καΐρου. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου καταδίκασε την κίνηση αυτή του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Οι ραγδαίες - πλην αναμενόμενες - εξελίξεις δρομολογήθηκαν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, χτες το απόγευμα κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει αμέσως τα μεθοριακά περάσματα σε Ράφα και Κερέμ Σαλόμ, τονίζοντας ότι μια επίθεση πλήρους κλίμακας στη Ράφα «θα είναι στρατηγικό λάθος, πολιτικός κίνδυνος και ανθρωπιστικός εφιάλτης».

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και επιστρατεύοντας μπόλικη υποκρισία, χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα το Ισραήλ προχώρησε σε χερσαία επίθεση στη Ράφα. «Τα τελευταία θλιβερά νέα είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς τη δέχτηκε, το Ισραήλ την απέρριψε», είπε ο Μπορέλ και εξέφρασε την ανησυχία του, λέγοντας: «Ο,τι και να λένε, υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Λένε ότι θα μεταφερθούν στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα».

Αντίθετη με την επίθεση στη Ράφα εμφανίστηκε μεταξύ άλλων και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, την ώρα που το Βερολίνο συνεχίζει την πολύμορφη στήριξή του στο κράτος του Ισραήλ, στο όνομα του «δικαιώματος στην αυτοάμυνα».

Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε την επίθεση στη Ράφα «αιματηρή και συστηματική εκστρατεία με στόχο τον βίαιο εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Τσ. Γιλμάζ, σχολιάζοντας την εξέλιξη είπε ότι συνιστά «ένα ακόμα έγκλημα πολέμου από το Ισραήλ». «Η Αγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται για να τιμωρηθεί νομικά η ισραηλινή ηγεσία», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, από την πλευρά του Ισραήλ δόθηκε χθες εντολή σε αντιπροσωπεία κατώτερων αξιωματούχων να μεταβούν στο Κάιρο για συνέχιση της διαπραγμάτευσης, χωρίς να διαθέτουν σχετική εξουσιοδότηση για παζάρι επί της ουσίας...

Αντιπροσωπεία και της Χαμάς έφτασε χθες στο Κάιρο από την Ντόχα του Κατάρ για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, αναφέρει ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Νέες επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις τρομοκρατικές εισβολές σε πόλεις και χωριά Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

Τη Δευτέρα πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ένα 8χρονο παιδί στον προσφυγικό καταυλισμό Ακαμπάτ Τζαμπρ, στην Ιεριχώ. Ισραηλινοί στρατιώτες όχι μόνο πυροβόλησαν το παιδάκι αλλά στη συνέχεια το συνέλαβαν, χωρίς να ανακοινώσουν το παραμικρό για την τύχη του...

Την Τρίτη, μπουλντόζες του στρατού κατεδάφισαν σπίτι Παλαιστινίων στο χωριό Αλ Τζαουάγια της πόλης Γιάτα (νότια της Χεβρώνας), αφήνοντας άστεγα 10 άτομα, και ο στρατός ολοκλήρωσε 20ωρη εισβολή στην πόλη Τουλκαρέμ, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν νεαρό Παλαιστίνιο.

Επιπλέον, έποικοι κατέλαβαν σπίτια Βεδουίνων στο Αλ Μουρατζάτ (βορειοδυτικά της Ιεριχούς), λεηλάτησαν περιουσίες και έκλεψαν ζώα. Το ίδιο έκανε άλλη ορδή εποίκων κατά κοινότητας Βεδουίνων κοντά στο Χαν Αλ Αχμάρ.

Συνεχίστηκαν και οι συλλήψεις, καθώς το τελευταίο 24ωρο οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν 22 Παλαιστίνιους σε Ναμπλούς, Ιεριχώ, Τουμπάς, Ραμάλα και Βηθλεέμ, μεταξύ των οποίων και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αλ Μπιρζεΐτ.

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά του Νετανιάχου

Η επιλογή της κυβέρνησης Νετανιάχου να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Ράφα, απορρίπτοντας την κίνηση της Χαμάς για συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων, προκάλεσε νέες οργισμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας.

Μεγάλες διαδηλώσεις, από τις οποίες δεν έλειψαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών, έγιναν σε Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Ραανάν, Μπιρσιμπά και Χάιφα.

Γονείς ομήρων είπαν σε δημοσιογράφους ότι «έχει έρθει η ώρα για συμφωνία και για εκεχειρία... Δεν θα τους αφήσουμε (σ.σ. τους κυβερνώντες) να καταστρέψουν και αυτήν την ευκαιρία απόψε». Αλλοι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι «έχει εγκαταλείψει τους ομήρους».

Απέναντι σε αυτές τις αντιδράσεις, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, πρώην επιτελάρχης και υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, σε δηλώσεις που έκανε χτες το βράδυ ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται παρά την έναρξη επίθεσης στη Ράφα, και ότι ο πρώτος στρατηγικός στόχος είναι η απελευθέρωση των ομήρων.

Ενταση των ισραηλινών επιθέσεων και στον Λίβανο

Η επιλογή του Ισραήλ να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Ράφα συνοδεύτηκε από ένταση των επιθέσεων του στρατού του και στον Λίβανο (όπως στην κοιλάδα Μπεκά), οι οποίες απαντήθηκαν με επιθέσεις από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Την Δευτέρα, 2 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη που προκάλεσε drone της Χεζμπολάχ σε βάση του στρατού κοντά στην πόλη Μέτουλα του βόρειου Ισραήλ. Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά και ένας τρίτος στρατιώτης.

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε βομβαρδισμούς στο Σρεμπίν και στο Σουανίχ του νότιου Λιβάνου.

Από τον περασμένο Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί πάνω από 300 μαχητές της Χεζμπολάχ και περίπου 60 άμαχοι του Λιβάνου από ισραηλινές επιθέσεις, ενώ από τη μεριά του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 13 στρατιώτες και 9 πολίτες.

Χτες, στο μεταξύ, η αμερικανική ΜΚΟ «Human Rights Watch» (HRW) κατήγγειλε ότι ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο στις 27 Μάρτη, που υποτίθεται πως προκάλεσε τον θάνατο διοικητή και στελεχών της Χεζμπολάχ, αφορούσε στην πραγματικότητα τον θάνατο 7 τραυματιοφορέων και διασωστών. Επρόκειτο για τον θάνατο 7 εθελοντών και διασωστών και ήταν «μία παράνομη επίθεση σε αμάχους», ανέφερε η οργάνωση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αμερικανικά...

Υεμένη: Με διεύρυνση επιθέσεων απειλούν οι Χούθι

Το ίδιο διάστημα, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν η κατάσταση παραμένει εκρηκτική.

Χτες η βρετανική Υπηρεσία Ναυτικής Ασφαλείας (UKMTO) ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για ένα επεισόδιο σε απόσταση 82 ναυτικών μιλίων νότια του Αντεν της Υεμένης, ενώ οι αρχές διεξάγουν έρευνες για το περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκαν δύο εκρήξεις κοντά σε εμπορικό πλοίο, χωρίς το πλήρωμα και το σκάφος να διατρέχουν κίνδυνο.

Παράλληλα, στην Ερυθρά Θάλασσα εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι κατέρριψαν και κατέστρεψαν drone των Χούθι πάνω από την Ερυθρά.

Επίσης, δορυφορικές φωτογραφίες καταγράφουν την προσπάθεια των Χούθι και του κινήματός τους, «Ανσάρ Aλλάχ», να δημιουργήσουν υπόγειο δίκτυο στοών στα πρότυπα των Χαμάς και Χεζμπολάχ. Στρατιωτικές πηγές της νότιας Υεμένης επιβεβαίωσαν τις αναφορές αυτές, υποστηρίζοντας ότι «ειδικοί» που ήρθαν από το Ιράν επέβλεπαν την κατασκευή προηγμένων υπόγειων εγκαταστάσεων στη Χοντέιντα.

Στις 3 Μάη ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι ανακοίνωσε ότι πλέον θα μπαίνουν στο στόχαστρο της οργάνωσης και όσα πλοία κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο, «σε όποια περιοχή είμαστε ικανοί να φτάσουμε»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η προαποφασισμένη επίθεση καταρρίπτει και τα τελευταία προσχήματα των συμμάχων του Ισραήλ

Σε ανακοίνωση για την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ κλιμακώνει τη γενοκτονία του σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού με την επίθεση στο πέρασμα της Ράφα. Πρόκειται για μια επίθεση προαποφασισμένη, όπως αποδεικνύει και η απόρριψη εκ μέρους του Ισραήλ της πρότασης Αιγύπτου και Κατάρ για εκεχειρία. Καταρρίπτονται έτσι και τα τελευταία προσχήματα των συμμάχων του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και η ελληνική κυβέρνηση, που στηρίζουν τη βαρβαρότητα εναντίον των Παλαιστινίων.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου, με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ και αλλού, που δυναμώνουν και ζητούν τον τερματισμό της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, που βαθαίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων.

Να αποχωρήσει η φρεγάτα "Υδρα" από την Ερυθρά Θάλασσα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ