ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2024
Σελ. /32
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Μέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, σημαδεμένη με αίμα και αγώνες

Με αναφορά στην Εργατική Πρωτομαγιά ξεκίνησε την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οπως σημείωσε, «είναι η μέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης που είναι σημαδεμένη με πολύ αίμα και αγώνα για κατακτήσεις, δεν είναι η μέρα των επενδυτών που εξυπηρετεί το νομοσχέδιο».

Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα δικαιώματα της πρωτοπόρας εργατικής τάξης που παράγει τον πλούτο, ενώ όσοι υπερασπίζονται το καπιταλιστικό σύστημα υποστηρίζουν τους καπιταλιστές που κλέβουν το αίμα και τον ιδρώτα των εργατών.

Η Πρωτομαγιά, υπογράμμισε, είναι φάρος ασυμβίβαστης ταξικής πάλης και όχι μέρα των κοινωνικών εταίρων. Είναι μέρα - ορόσημο στον αδιάκοπο αγώνα των καταπιεσμένων απέναντι σε όσους τους καταδικάζουν σε φτώχεια, ανέχεια, πολέμους, προσφυγιά.

Χαιρέτισε εκ μέρους του Κόμματος την απεργία και τους εργαζόμενους που απεργούν, καλώντας τους να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, γιατί όπως λέει το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά», να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, να δυναμώσουν τον αγώνα και με κοινωνική, λαϊκή συμμαχία, με το ΚΚΕ μπροστά και με αισιοδοξία και το βλέμμα στο μέλλον να παλέψουν για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό.

Και πρόσθεσε ότι ο καπιταλισμός έχει πεθάνει ιστορικά και κοινωνικά, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι το 1921 καθιερώθηκε το 8ωρο και το 2021 το 13ωρο! Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε ότι «γυρνάτε τον κόσμο στον Μεσαίωνα», καθώς παρά τα απίστευτα τεχνολογικά επιτεύγματα και παρά τον τεράστιο πλούτο, ο κόσμος αγωνιά πώς θα τα βγάλει πέρα. Συνεπώς, επισήμανε, η ανατροπή του καπιταλισμού είναι κοινωνική αναγκαιότητα.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ζήτω η Κόκκινη Πρωτομαγιά των εργατών, συνεχίζουμε - δυναμώνουμε τους αγώνες μας!

Με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα τιμήθηκε χθες η μέρα - σύμβολο των αγώνων της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο. Με μια απεργία που τσαλάκωσε ξανά τα σχέδια της κυβέρνησης να απαξιώσει την Πρωτομαγιά, να τη μετατρέψει σε μια άνευρη «αργία», αποσπασμένη από τις σύγχρονες διεκδικήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας.

Εικόνες αγωνιστικής ανάτασης ήταν αυτές που κυριάρχησαν από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανθρώπους του μόχθου να μετατρέπουν την 1η Μάη σε μια μέρα - σταθμό για την ενίσχυση της πάλης, να στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, να διατρανώνουν την ανυποχώρητη στάση τους ενάντια στην εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό μακελειό που είναι σε εξέλιξη.

Τη συμμετοχή στην απεργία και τις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα χαιρετίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, συνολικά τον εργαζόμενο λαό που σε συνέχεια των μεγάλων απεργιών στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη βγήκε εκ νέου στους δρόμους, απήργησε ξανά, συμμετέχοντας μαζικά στις απεργιακές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.


Από την Πρωτομαγιά του Σικάγο, στην Πρωτομαγιά του '36 στη Θεσσαλονίκη, στην 1η Μάη του '44 στην Καισαριανή που 80 χρόνια πριν 200 κομμουνιστές στάθηκαν με λεβεντιά μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των ναζί, μέχρι και σήμερα, το ίδιο μήνυμα είναι οδηγός του αγώνα μας: Δεν λυγίζουμε, δεν υποχωρούμε, δεν τρομοκρατούμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, των πολέμων, της προσφυγιάς και της φτώχειας.

Ο λαός μας δεν έχει τίποτα να περιμένει, προσδοκώντας καλύτερες μέρες από τα ψεύτικα λόγια όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα. Η λύση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που σκορπά δυστυχία, πολέμους, όλεθρο, ανέχεια και εγκλήματα όπως αυτά των Τεμπών έρχεται από την οργανωμένη δράση, μακριά από τον μονόδρομο των κερδών, της ΕΕ και των κυβερνήσεών της.

Σήμερα χρειάζεται να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή μας, η φωνή όλων των λαών απέναντι στους πολέμους που διεξάγουν οι καπιταλιστές για τα συμφέροντά τους, αιματοκυλώντας ολόκληρους λαούς, κατεδαφίζοντας χώρες και δημιουργώντας μεγάλες προσφυγικές ροές.

Στην Παλαιστίνη εδώ και μήνες συντελείται γενοκτονία από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, απέναντι σε γυναικόπαιδα. Στην Ουκρανία οι καπιταλιστικές δυνάμεις λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα. Οι εστίες των πολεμικών αναμετρήσεων γενικεύονται στη Μέση Ανατολή. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των φοιτητών στην Αμερική, στο Πανεπιστήμιο Columbia και σε άλλα μεγάλα πανεπιστήμια, οι οποίοι συναντούν ευρεία καταστολή και εκατοντάδες συλλήψεις λόγω της εναντίωσής τους στη γενοκτονία στη Γάζα και του αγώνα τους για "Λευτεριά στην Παλαιστίνη".


Η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, έχει άμεση εμπλοκή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Συμμετέχει ενεργά, δίνει γην και ύδωρ, λιμάνια και υποδομές, στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμό, επικίνδυνα όπλα για την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στον κόσμο της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του συστήματος της εκμετάλλευσης, όπου τα κέρδη έχουν περίοπτη θέση, οι αντεργατικοί νόμοι παρουσιάζονται ως επιλογή. Τέτοια "επιλογή" δίνεται στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που αγωνίζονται όλο αυτό το διάστημα για τη δουλειά και τη ζωή τους. Η επιλογή στη φτώχεια και στα ψευτοπρογράμματα της ΔΥΠΑ με ημερομηνία λήξης. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη στον αγώνα τους.

Οι αγώνες των εργατών στη χώρα μας για αυξήσεις στους μισθούς, απέναντι στα μεγάλα κύματα ακρίβειας που σαρώνουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, οι αγώνες για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων που να δυναμώνουν τα εργατικά δικαιώματα, οι αντίστοιχα μεγάλες κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο, μπορούν να νικήσουν! Ιστορικά είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να στριμώξει τους εκμεταλλευτές, που μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία και την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων, να φέρει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών στο προσκήνιο.


Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να καταργήσει την καπιταλιστική σκλαβιά, να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό φοβούνται οι εκμεταλλευτές του πλούτου μας!

Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τους αγώνες μας! Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη! Ζήτω η Εργατική - Κόκκινη Πρωτομαγιά! Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη!».




MotionTeam


MotionTeam


Πολύμορφες εκδηλώσεις τιμής της μέρας - σύμβολο

Στεφάνια σε ιστορικούς τόπους και άλλες πρωτοβουλίες από το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Με μια σειρά εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά τα εργατικά συνδικάτα, μια πολύμορφη δραστηριότητα που κορυφώθηκε χτες - μέρα της απεργίας, με τις καταθέσεις στεφάνων και άλλες πρωτοβουλίες σε ιστορικά μέρη - σύμβολα της πάλης των εργαζομένων, της ταξικής σύγκρουσης με το κράτος και το κεφάλαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στον τόπο της θυσίας των 200 κομμουνιστών, κατέθεσαν το πρωί της Πρωτομαγιάς το ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία των Σωματείων και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Επίσης κατάθεση στεφάνου στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ μαζί με εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Παροικίας.

Εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του μεταλλεργάτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος πραγματοποίησαν χτες νωρίς το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Στο εργοστάσιο της «Hellenic Train»

Στο εργοστάσιο της «Hellenic Train» στον Πειραιά, εκδήλωση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι παραμονή της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τονίζοντας ότι η Πρωτομαγιά είναι μέρα απεργίας και όχι αργίας, οι εργαζόμενοι έδωσαν ραντεβού στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, για να διαδηλώσουν για καλύτερους όρους δουλειάς, Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Λάρισα: «Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα...»

Από την κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο
Από την κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο
Τους αγώνες της εργατικής τάξης για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, τίμησε με μια συγκινητική και όμορφη εκδήλωση η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στην εκδήλωση με τίτλο: «1η Μάη 1886, 1936, 1944... Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα...», μίλησε ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο, στο οποίο έγινε σύντομη ιστορική αναδρομή στο Σικάγο του 1886, στη Θεσσαλονίκη του 1936 και στην Καισαριανή του 1944, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του δίσκου «Τα τραγούδια μας» σε μουσική Μάνου Λοΐζου και στίχους του Φώντα Λάδη, από την ορχήστρα του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ).

Στην Καβάλα

Στην Καβάλα, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Απρίλη η θεατρική παράσταση «ΑΠΟΣΥΜΠΛΕΞΗ» του Ρεμί Ντε Βος, από τη θεατρική ομάδα εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων της πόλης στην αίθουσα «Παπαϊωάννου», με τη συμμετοχή να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Μάλιστα, στις παραστάσεις υπήρχε κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τους απεργούς της ΛΑΡΚΟ.

Στην Κέρκυρα

Πειραιάς - Εργοστάσιο «Hellenic Train»
Πειραιάς - Εργοστάσιο «Hellenic Train»
Μία όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας στο χωριό Κουραμάδες, στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο κομμουνιστής αγωνιστής δάσκαλος Κώστας Χυτήρης, ένας εκ των 200 εκτελεσμένων στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Γιάννη Λασθιωτάκη, που αναφέρθηκε στη θυσία - σύμβολο των 200 κομμουνιστών, «που αντιπάλεψαν το σύστημα της εκμετάλλευσης και την αντίδραση και έδωσαν τη ζωή τους για μια δίκαιη κοινωνία».

Στην πλάκα που έχει φτιαχτεί προς τιμήν του Κώστα Χυτήρη, κατέθεσαν γαρύφαλλα το Εργατικό Κέντρο, εργατικά σωματεία, το τοπικό Συμβούλιο Κουραμάδων και οι μικροί φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου». Την εκδήλωση πλαισίωσαν με ποιήματα μέλη της θεατρικής ομάδας του Εργατικού Κέντρου και ο μουσικός Νικόλας Πρίφτος.


Από τη θεατρική παράσταση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Από τη θεατρική παράσταση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Πέραμα - Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Πέραμα - Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ