Αυξάνονται οι πιέσεις ευρωατλαντικών για «S-300» και «Patriot», στο έδαφος των αποφάσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ, που συνυπογράφει και η ελληνική κυβέρνηση
Θυμίζουμε, στο φόντο των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ για ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας και των νέων πακέτων χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ, οι «Financial Times» έγραψαν ότι ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, προέτρεψαν τόσο τον Κυρ. Μητσοτάκη, όσο και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, να παραχωρήσουν ορισμένα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, όπως για παράδειγμα τα πυραυλικά συστήματα τύπου «Patriot» και «S-300» (στην ελληνική περίπτωση).
Σχετική συζήτηση φέρεται να έγινε και τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου οι μετέχοντες από την ελληνική κυβέρνηση υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Αμυνας Γ. Κεφαλογιάννης, λέγεται ότι υπεραμύνθηκαν της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η κατά κεφαλήν πρώτη χώρα στη χορήγηση πυρομαχικών για τη χρήση του πυροβολικού προς την Ουκρανία.
Ακολούθησαν διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Αμυνας, Ν. Δένδια, με τους ομολόγους του από Γερμανία και ΗΠΑ, αλλά και η τηλεδιάσκεψη της καθοδηγούμενης από τις ΗΠΑ «Ομάδας για την ενίσχυση της Ουκρανίας» (Ukraine Defense Contact Group), που έγινε την Παρασκευή.
Στο μεταξύ, η «Καθημερινή», επιβεβαιώνοντας τις γερμανικές παρεμβάσεις για να στείλει η Ελλάδα αντιαεροπορικά συστήματα στο Κίεβο, έγραψε την Πέμπτη ότι η γαλλική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα στην Αθήνα για τη μεταφορά συστοιχίας κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς τύπου «CROTALE» της Πολεμικής Αεροπορίας, με αιτιολογία τη χρησιμοποίησή της για το χρονικό διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η γαλλική πλευρά υπαινίσσεται ότι εφόσον το Παρίσι προτίθεται να παραχωρήσει αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία, χρειάζεται τη «συμμαχική συνδρομή», προκειμένου να εξασφαλίσει την αεράμυνα κρίσιμων υποδομών εντός της πρωτεύουσας που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη γαλλική ...κρούση και την ελληνική ανταπόκριση. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η εμπλοκή στο Ουκρανικό έρχεται να δημιουργήσει σειρά κενών στην ελληνική αεράμυνα.
Οπως αναφέρει, άλλωστε, και το σχετικό δημοσίευμα, «η γαλλική πρόταση, αν και δεν συνδέεται άμεσα με την Ουκρανία, είναι σαφές ότι αποτελεί ακόμη μία πολύ έμμεση παραίνεση προς την Αθήνα να "ξεκλειδώσει" τμήμα της αντιαεροπορικής άμυνάς της, στη γενικότερη ευρωπαϊκή προσπάθεια ενίσχυσης του Κιέβου».
Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση παζαρεύει την παραχώρηση των δύο πυροβολαρχιών «S-300» που διαθέτει η ελληνική αεράμυνα με μία «Patriot», πλασάροντας ότι το αμερικανικό σύστημα είναι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό.
Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας την Πέμπτη στον «Σκάι», επιβεβαίωσε τη σχετική συζήτηση, ισχυρίστηκε όμως ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η παραχώρησή τους. Επανέλαβε πάντως ότι «η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό» και ότι «έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει (...) και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε».
Αλλωστε η συζήτηση αφορά κι άλλα όπλα, όπως την παραχώρηση και των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, αλλά και των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70. Επίσης, συζητείται η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων που έχει ο Στρατός Ξηράς, συγκεκριμένα αντιαρματικών συστημάτων «FAGOT».
Θυμίζουμε, η Ελλάδα έχει 2 πυροβολαρχίες «S-300» PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1, που έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 km. Ως αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, ενταγμένα στην 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας εξασφαλίζουν την αεράμυνα της Κρήτης, καλύπτοντας ωστόσο και τα Δωδεκάνησα, ακόμα και την ανατολική δίοδο προς την Κύπρο. Τα δε συνοδευτικά ραντάρ μπορούν να παρακολουθούν μέρος των παραλίων της Μικράς Ασίας.
Με, δε, τα OSA-AK συγκροτήθηκε μία Μοίρα με 38 αυτοκινούμενα συστήματα, τα οποία διασπείρονται στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων). Χρησιμοποιούνται για την προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που πετούν σε πολύ χαμηλά και χαμηλά ύψη σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Νέες αποκαλύψεις και ερωτήματα από τον «Ριζοσπάστη»
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, δεκάδες εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά ξεφορτώθηκαν τελικά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αποθηκεύτηκαν σε άγνωστη στρατιωτική τοποθεσία, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.
Τα εμπορευματοκιβώτια περιέχουν από πυραύλους, σφαίρες και ελαφρά όπλα μέχρι χειροβομβίδες και δακρυγόνα αέρια. Ενα από τα κοντέινερ μάλιστα, εμφανίζεται να περιέχει «επικίνδυνα υλικά», όπως όπλα λευκού φωσφόρου.
Νεότερες πληροφορίες επιβεβαιώνουν τη μεγάλη επικινδυνότητα του φορτίου για το στρατιωτικό προσωπικό που παίρνει μέρος στη φύλαξή του, αλλά και ευρύτερα για την περιοχή στην οποία φυλάσσεται.
Οπως προκύπτει μάλιστα, η επικινδυνότητα του φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από αυτήν που έχουν εκπαιδευτεί να διαχειρίζονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, προκαλώντας ανησυχία για τους κινδύνους έκθεσης στα αμερικανικά κοντέινερ, όσον καιρό αυτά παραμένουν στην Ελλάδα.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγγελθεί «παρενέργειες» σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που πήρε μέρος στη διαμόρφωση του χώρου φύλαξης των κοντέινερ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται και «καθησυχαστική» επιθεώρηση από αμερικανικά κλιμάκια, ειδικά στο υλικό που είναι μεγαλύτερης επικινδυνότητας.
Πού βρίσκονται τα κοντέινερ που ξεφορτώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη; |
Σε κάθε περίπτωση, η «σιγή ασυρμάτου» από την πλευρά της κυβέρνησης και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μεγαλώνει και τα ερωτήματα και τις δικαιολογημένες ανησυχίες για την επικινδυνότητα του υλικού.
Μετά και τα παραπάνω, ο «Ριζοσπάστης» επαναφέρει τα ερωτήματα που είχε θέσει προς την κυβέρνηση με το προηγούμενο δημοσίευμα, προσθέτοντας και νέα:
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΟΝΕ» το βράδυ της Πέμπτης ο βουλευτής και τομεάρχης Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Υπάρχει όμως ένα αδιαμφισβήτητο ντοκουμέντο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ψήφισμα - πολεμικό παραλήρημα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο τον Οκτώβρη του 2022, για την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας με κάθε μέσο από τις χώρες της ΕΕ, επομένως και την Ελλάδα. Εκεί λοιπόν, μαζί με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μαζί και όσοι πήγαν στη Νέα Αριστερά...) υπερψήφισαν το κείμενο που μεταξύ άλλων επικυρώνει και επικροτεί την απόφαση της ΕΕ και των κρατών - μελών να «αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία». Το ψήφισμα ζητάει επίσης τη συγκρότηση «ενός μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού για την Ουκρανία», καλεί τις κυβερνήσεις σε συντονισμό μέχρι και για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ενώ επικρίνει τη στάση όσων κυβερνήσεων κρινόταν ότι δεν έστελναν την «απαραίτητη στρατιωτική βοήθεια», που δήθεν θα συνέβαλλε ...στη «συντόμευση του πολέμου!». Φτάνει μάλιστα στο σημείο να ζητάει την απευθείας ανάμειξη στο εσωτερικό της Ρωσίας για να στηριχθεί η ανατροπή του μέχρι χθες εταίρου της ΕΕ, Πούτιν! Επομένως, «καλύτερα να μασάνε παρά να μιλάνε» εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ όταν πρόκειται για την ελληνική εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και τη συνενοχή τους.