ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Δεν θα μας τρομοκρατήσουν, δεν θα μας σταματήσουν!

Καταγγέλλει την καταδίκη των 4 αγροτών και καλεί στην πανελλαδική σύσκεψη τη Δευτέρα 29 Απρίλη στη Νίκαια Λάρισας

Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2020

INTIME NEWS

Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2020
Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους 4 αγρότες - μέλη Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής της Καρδίτσας που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή, επειδή συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις τον Γενάρη του 2020, εκφράζει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Σε ανακοίνωσή της θυμίζει ότι πρόκειται για εκείνες τις κινητοποιήσεις με τις οποίες «προβάλλαμε αγωνιστικά τα αιτήματα επιβίωσης που χρόνια διεκδικούμε και αφορούν την εξασφάλιση ενός αγροτικού εισοδήματος με το οποίο θα μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα διεκδικούσαμε την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής οχύρωσης και προστασίας, προειδοποιώντας ότι η έλλειψή τους δημιουργεί άμεσους κινδύνους για την παραγωγή και τις περιουσίες μας. Και ήρθαν μετά από λίγους μήνες οι μεγάλες καταστροφές στην Καρδίτσα από τις πλημμύρες του "Ιανού" να επιβεβαιώσουν τις προειδοποιήσεις μας, ενώ 3 χρόνια μετά ακολούθησαν οι πλημμύρες του "Ντάνιελ", με ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές στα χωράφια μας, στα ζώα μας, στα σπίτια μας, και με απώλεια ανθρώπινων ζωών στα πλημμυρισμένα χωριά μας».

Σχολιάζοντας την πρωτοφανή αυτή καταδικαστική απόφαση του αγροτοδικείου της Καρδίτσας, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «βολεύει τη γενικότερη κυβερνητική στόχευση να τρομοκρατηθούν οι αγωνιζόμενοι αγρότες, ώστε να σταματήσουν τους αγώνες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στην ΚΑΠ της ΕΕ, που δημιουργούν και οξύνουν τα αγροτικά προβλήματα.

Ομως, άδικος κόπος. Οι δικαστικές καταδίκες σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς δεν θα μας τρομοκρατήσουν, όπως και τα νέα αγροτοδικεία που ετοιμάζουν και οι προκλητικές αρνήσεις των κυβερνήσεων να ικανοποιήσουν τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας δεν θα μας απελπίσουν.

Με την οργάνωσή μας στους Αγροτικούς Συλλόγους, με την ενότητά μας, με τη συμμετοχή και νέων δυνάμεων, σε ενιαίο πανελλαδικό συντονισμό στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και κοινή δράση με άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, θα αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική τους, που πάει χέρι χέρι με την καταστολή και ποινικοποίηση των αγώνων μας. Γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να παραμείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε».

Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία καλεί σε συνέχιση της πάλης και στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τη Δευτέρα 29 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στη Νίκαια Λάρισας.

Μαγνησία: Πλήθος αγροτών στη συγκέντρωση στο Ξουρίχτι

Πλήθος αγροτών από το Ξουρίχτι, τις Μηλιές, τη Βυζίτσα και την Τσαγκαράδα συμμετείχαν στη συγκέντρωση που οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, για τις μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή, στην αγροτική οδοποιία, που είναι σε μαύρα χάλια, και στο φυτικό κεφάλαιο από τη χαλαζόπτωση. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και δήλωσαν και τη στήριξή τους και αγρότες από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ζαγοράς και Μακρυνίτσας.

Οι τελευταίες καταστροφές αποτελούν το «κερασάκι στην τούρτα», καθώς οι αγρότες της περιοχής είχαν ήδη πληγεί και χάσει την περσινή παραγωγή τους μετά τις δύο καταστροφικές πλημμύρες του φθινοπώρου. Παράλληλα, το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη, απρόσιτο για τους μικρούς αγρότες της περιοχής, αφήνοντάς τους ξεκρέμαστους και με τεράστια δυσκολία στη φετινή καλλιέργεια.

Μάλιστα οι αγρότες του Ξουριχτίου ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών για σύσταση νέου Αγροτικού Συλλόγου, ενώ έχουν συγκροτήσει πενταμελή προσωρινή επιτροπή.

Οι διεκδικήσεις τους περιλαμβάνουν άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις στο 100% από τον ΕΛΓΑ, αλλαγή του κανονισμού του και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, επισκευή και συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας, πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας κ.λπ.

ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δυναμικά για τη μεγαλύτερη αγροτική συγκέντρωση που έχει γίνει στην πόλη

Σήμερα στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία

Μεγάλη συγκέντρωση με τρακτέρ σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Αγιάς διοργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, με τις διεκδικήσεις τους να εστιάζουν στην καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν τον Σεπτέμβρη, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν μια σειρά από προβλήματα, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, που δυσκολεύουν την επιβίωσή τους.

Συγκεκριμένα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι επισημαίνουν ότι «πέρασαν σχεδόν 8 μήνες από την πρωτόγνωρη καταστροφή που έπληξε την περιοχή μας και ακόμα περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας αποζημιώσει, όπως έπραξε, και καλώς έκανε, με τους συναδέλφους αγρότες της Μαγνησίας. Δεν διεκδικούμε κάτι περισσότερο, θέλουμε και εμείς την ίδια μεταχείριση. Οχτώ μήνες τα οικονομικά μας, πλέον, δεν μας επιτρέπουν να καλλιεργήσουμε και οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής μας βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν και να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους από τα χρέη».

Προσθέτουν ακόμα ότι ειδικά για τα μήλα, πουλάνε με τιμές κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση χρεών, ενώ κάθε χρόνο εγκαταλείπονται 1.000 στρέμματα με μηλοειδή.

Στα κάστανα, εδώ και μια πενταετία «αντιμετωπίζουμε απειλές που ακούνε στα ονόματα σφήκα και φαιά σήψη. Ενα έντομο και μια ασθένεια που αφανίζουν κυριολεκτικά φυτικό κεφάλαιο, παραγωγή, και κατ' επέκταση μεταφορικά τους ίδιους τους καστανοπαραγωγούς. Η απώλεια εισοδήματος και η απώλεια φυτικού κεφαλαίου κάθε χρόνο μεγαλώνουν».

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, καθώς και τα ψυχικά μας αποθέματα. Θέλουμε άμεσα δικαίωση από την κυβέρνηση και αναθεώρηση της δήλωσης Λυκουρέντζου ότι η Αγιά ζητά χρήματα χωρίς αιτία», σημειώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, και ξεκαθαρίζουν: «Η Αγιά είναι από τους πλέον πλημμυρόπληκτους δήμους. Ο οδικός άξονας Αγιά - Λάρισα για βαριά οχήματα έμεινε κλειστός για έναν μήνα. Τα πλημμυρισμένα χωράφια, η κατεστραμμένη αγροτική οδοποιία δεν μας επέτρεπαν να συλλέξουμε την παραγωγή μας (καθυστερημένη συλλογή, μη εμπορεύσιμο προϊόν), χάσαμε την έναρξη της συγκομιδής και τις ευνοϊκές τιμές των προϊόντων, την πρωιμότητα της περιοχής. Το φαινόμενο εξελίχθηκε κατά την έναρξη της συγκομιδής που είχε ολέθριες επιπτώσεις για την πορεία του προϊόντος. Τι άλλους λόγους να επικαλεστούμε για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι έχουμε δίκιο και είναι υποχρέωσή της να μας στηρίξει; Το απαιτούμε και οι αγώνες θα κλιμακωθούν μέχρι την τελική δικαίωσή μας. Πάμε δυναμικά για τη μεγαλύτερη αγροτική συγκέντρωση που έχει δει ποτέ η Αγιά».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η διαμαρτυρία ενάντια στην απόλυση της προέδρου του

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή στη 1 μ.μ. στα γραφεία της εταιρείας «IFS Ηπειρωτική» (Βουλιαγμένης 409, σταθμός Μετρό «Ηλιούπολη») καλεί το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, απαιτώντας την άμεση επιστροφή της προέδρου του στη θέση εργασίας της. Το Συνδικάτο καταγγέλλει τη μη ανανέωση της σύμβασης εργασίας της προέδρου από την εταιρεία, κάνοντας λόγο για συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος της εργαζόμενης, που έχει δουλέψει στην καθαριότητα του Μετρό «για περισσότερα από 10 χρόνια».

Οπως υπογραμμίζει, από τον Δεκέμβρη που η εταιρεία ανέλαβε την καθαριότητα του Μετρό «οι συμβάσεις ανανεώνονταν σε εβδομαδιαία βάση», μια πρακτική ομηρίας την οποία το Συνδικάτο κατήγγειλε, αναγκάζοντας την εργοδοσία να αναδιπλωθεί και να υπογράψει με το προσωπικό συμβάσεις διετούς διάρκειας. Επίσης, το Συνδικάτο και η πρόεδρός του διεκδίκησαν την απόδοση τριετιών σε όλους τους εργαζόμενους.

«Γνωρίζουμε ότι η εργοδοσία ενοχλείται από την αγωνιστική και διεκδικητική δράση. Δεν θέλει συνδικάτα που στέκονται εμπόδιο στην αυθαιρεσία της! Δεν θέλει στα πόδια της συνδικαλιστές που ενημερώνουν και οργανώνουν τους συναδέλφους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα! Γι' αυτό τιμωρεί και εκδικείται την πρόεδρο του Συνδικάτου μας», αναφέρει. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση!», τονίζει και απαιτεί την άμεση ανανέωση της σύμβασης της συνδικαλίστριας.

Στο κενό απόπειρα απόλυσης στη Θεσσαλονίκη

Στο κενό έπεσε στο μεταξύ η απόπειρα απόλυσης εργαζόμενης, μέλους του ΔΣ της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, από την εργοδοσία του «Μασούτη», μετά την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του σωματείου.

Οπως αναφέρει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, την Τρίτη 23/4 επιθεωρητής της εταιρείας κοινοποίησε στην εργαζόμενη την απόλυση «χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο και με γελοίες δικαιολογίες ότι κάνουν παράπονα οι συνάδελφοι της στο μαγαζί.

Η συναδέλφισσα εργάζεται για 15 χρόνια στην εταιρεία και είναι μέλος στο σωματείο πολλά χρόνια, με θητεία μέχρι και σήμερα στο ΔΣ.

Με την αποφασιστική και άμεση παρέμβαση του σωματείου μας, αλλά και από άλλα σωματεία του κλάδου, η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόλυση και η συναδέλφισσα επέστρεψε στη δουλειά της».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων απευθύνεται στους εργαζόμενους του κλάδου και σημειώνει: «Αποδεικνύεται πως μόνο με την οργάνωση και την αλληλεγγύη μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς μας».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ Δ. ΑΘΗΝΑΣ
Σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες, ολοκληρώνονται την Τρίτη

νΚάλεσμα για μαζική συμμετοχή στους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους της Αθήνας στις αρχαιρεσίες του απευθύνει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών - Εμπόρων Δήμου Αθήνας.

Οι αρχαιρεσίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώνονται την Μ. Τρίτη 30 Απρίλη. Ο Σύλλογος σημειώνει ότι η μαζική συμμετοχή «θα αποτελέσει βήμα για να απομονωθεί και να αποκαλυφθεί η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου, που όλα αυτά τα χρόνια αντί να υπερασπίζεται το δίκιο των μικρών επαγγελματιών της πόλης, χαριεντίζεται με κυβερνητικά στελέχη, ενδιαφέρεται μόνο για τα μεγάλα πολυκαταστήματα του κέντρου».

Καλεί τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους να δυναμώσουν και με τη συμμετοχή τους στις εκλογές τον αγώνα ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση, στα χαράτσια, όπως πρόσφατα με την αναβάθμιση των ταμειακών. Να στείλουν μήνυμα ότι «δεν ανεχόμαστε να μας οδηγούν στο κλείσιμο από τις τεράστιες απαιτήσεις της ψηφιοποίησης που όλο το κόστος φορτώνεται στις πλάτες μας» και ότι «δεν ανεχόμαστε να μένουμε ανασφάλιστοι εμείς και τα παιδιά μας».

«Είναι ώρα να δείξουμε ότι οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Αθήνας έχουμε φωνή! Οτι δεν θα μας φιμώσουν μέσα στο μαγαζί», είναι το κάλεσμα που απευθύνει για τις αρχαιρεσίες, με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Παρασκευή, σε Παγκράτι (1 μ.μ. - 9 μ.μ., πλ. Μεσολογγίου 6) και Γκύζη (12 μ. - 3 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9.30 μ.μ., καφενείο Ραγκαβή 53 και Δρόση).
  • Τη Δευτέρα (2 μ.μ. - 9 μ.μ.) και την Τρίτη (12 μ. - 7 μ.μ.) στην πλατεία Κάνιγγος (Πατούσα 3).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ