ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πολιτική της ΕΕ αιτία και όχι λύση στο έγκλημα των Τεμπών

Σε εκδήλωση της ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ μίλησε ο Ν. Καραθανασόπουλος, βουλευτής του Κόμματος

Η πολιτική της ΕΕ αποτελεί μέρος και αιτία του προβλήματος και όχι λύση για το έγκλημα στα Τέμπη, σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση της ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στο Δημοτικό Θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» στην Καλαμαριά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από την Δήμητρα Χατζή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και του ΤΓ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τα συλλυπητήρια προς τους συγγενείς και τους οικείους των θυμάτων που χάθηκαν από την περιοχή της Καλαμαριάς, θύμισε την υπόσχεση του ΚΚΕ ότι «δεν θα πάψουμε στιγμή να πολεμάμε την πολιτική που ματώνει τη ζωή μας, την πολιτική που γεννά καθημερινά νέα "Τέμπη"».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, ανέφερε ότι το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, όπως αποδείχθηκε και μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή, οφείλεται σε ένα εκρηκτικό μείγμα παραγόντων που γέννησαν η πολιτική κόστους - οφέλους, το καπιταλιστικό κέρδος που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες, ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Εχει την υπογραφή της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων, ώστε να επενδυθούν υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτή η στρατηγική έφερε μεταξύ άλλων το «σπάσιμο» του ΟΣΕ σε πολλά κομμάτια, τη μείωση του προσωπικού, οδήγησε στην απώλεια ενός έμπειρου και εκπαιδευμένου δυναμικού, αλλά και στον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εμπλεκόμενους εργολάβους για τις συμβάσεις που δεν υλοποιήθηκαν και αφορούσαν σε μέτρα συντήρησης, ασφάλειας, ελέγχου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Τετάρτη 1η Μάη η εκδήλωση για τους καπνεργάτες στο Αγρίνιο

Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας

Το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο της μπροσούρας
Το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο της μπροσούρας
Μεγάλη αποδοχή στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης γνωρίζει η πρόσκληση που απευθύνουν οι Οργανώσεις της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, για την ξεχωριστή εκδήλωση που προετοιμάζει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος με θέμα «Η Ιστορία του καπνεργατικού κινήματος στο Αγρίνιο», την Τετάρτη 1η Μάη στις 7.30 μ.μ. στη γειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου.

Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας. Την ίδια μέρα θα γίνουν στον χώρο τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για το καπνεργατικό κίνημα, που φιλοτεχνεί ο Φίλιππος Βαλεράς και στο οποίο η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας υπογράφει: «Στους ξεσηκωμένους του πικρού καπνού... που ψήλωσαν το μπόι της τάξης μας!».

Τη δική του συμβολή θα έχει και το μουσικό θεατρικό αφιέρωμα με αναφορά στους αγώνες των καπνεργατών την περίοδο του Μεσοπολέμου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα.

Ανοιγμα που ξυπνά μνήμες

Μέσα από τη δουλειά που έχει πραγματοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα η Οργάνωση, στόχος είναι να φωτιστούν σημαντικές πλευρές της Ιστορίας του καπνεργατικού κινήματος που συνδέονται με την πόλη, τους εργαζόμενους, τον λαό της συνολικά, σε μια μεγάλη πορεία χρόνων μέχρι και τις μέρες μας.

Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τον εργατικό - λαϊκό κόσμο με τον οποίο έρχονται σε επαφή οι Οργανώσεις του Κόμματος στην πόλη, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση. Στη προσφυγογειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου η συγκίνηση και η θέληση για συμμετοχή εκφράζονται και με τις μνήμες που ξυπνούν στο άκουσμα του θέματος.

Στην περιοχή αυτή, όπως αναφέρεται και από τους κατοίκους της σήμερα, δεν υπήρχε οικογένεια που να μην έχει έναν εργαζόμενο στα καπνεργοστάσια και στις καπναποθήκες, ενώ πολλοί απ' αυτούς ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν εκεί, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μετά την Καταστροφή του 1922.

«Εδώ ζούσαμε απ' αυτές τις δουλειές», αναφέρει κόσμος, σημειώνοντας ότι παρά τη φτώχεια και την εκμετάλλευση από καπνεμπόρους και καπνοβιομηχάνους οι εργαζόμενοι δεν το έβαζαν κάτω, πάλευαν, διεκδικούσαν, μοχθούσαν για καλύτερη ζωή.

Αντίστοιχη είναι η απήχηση και σε μεγάλα πρώην καπνοχώρια, όπως το Παναιτώλιο και το Καινούργιο, όπου μοχθούσαν για ένα μεροκάματο και χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να έχουν αντικαταστήσει τις καλλιέργειές τους. Ακόμα και στην αναφορά του θέματος ανοίγει η κουβέντα, φαίνεται η αποδοχή για την προσπάθεια.

Μια ξεχωριστή εκδοτική προσπάθεια

Πολλά και σημαντικά στοιχεία αναφέρονται και στην μπροσούρα που θα κυκλοφορήσει από την ΕΠ Δυτ. Ελλάδας τη μέρα της εκδήλωσης και η οποία προετοιμάστηκε ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό. Μέσα από τις σελίδες της παρουσιάζεται η Ιστορία του καπνεργατικού κινήματος, από τις πρώτες καλλιέργειες καπνού μέχρι τις καταστροφικές συνέπειες από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και τις μέρες μας.

Για την υλοποίηση της έκδοσης η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας ευχαριστεί για την πολύτιμη προσφορά (σε ιστορικό υλικό κ.λπ.) και βοήθεια το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, το Μουσείο Τύπου της ΕΣΙΕΠΗΝ, τα ΓΑΚ Αιτωλοακαρνανίας, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου Πατρέων, την Εθνική Πινακοθήκη, την Ειρήνη Οράτη, πρόεδρο της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσου», τον Σωτήρη Κατσικιώτη, πολιτικό μηχανικό, και τον Σπύρο Μπερερή, φωτογράφο και την Μαριάννα Κατράκη, για την παραχώρηση αρχειακού υλικού.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Οι γερμανικές αποζημιώσεις ένας ακόμα λόγος για την ενίσχυση του ΚΚΕ

Σε εκδήλωση - σύσκεψη που οργάνωσε το Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συζητήθηκε ο προγραμματισμός δράσεών του για το επόμενο διάστημα, με βασικό ζήτημα την οργάνωση και συμμετοχή σε δραστηριότητες που αφορούν την καμπάνια της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων - πολεμικών αποζημιώσεων.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε, απευθύνοντας χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γ. Ζαγγανάς. Οπως τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, είναι ανάγκη, με αφορμή και την καμπάνια, όλα τα μέλη του Παραρτήματος να δραστηριοποιηθούν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τα Παραρτήματα, να αναδείχνεται το ζήτημα της λαϊκής δράσης και της άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις, να ενημερώνονται οι φίλοι και συναγωνιστές, οι απόγονοι για το θέμα και να συστρατεύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι στον κοινό αγώνα για τη δικαίωση του λαού, που τόσες θυσίες και δεινά έχει υποστεί από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Χαλανδρίου, Ευσεβία Αβραμίδου, ενημερώνοντας τα μέλη και τους φίλους του Παραρτήματος, επισήμανε την ανάγκη να δραστηριοποιηθούν και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στα πλαίσια της καμπάνιας, τιμώντας έτσι και τους αγωνιστές που «έφυγαν» από τη ζωή.

Ενόψει των ευρωεκλογών, είπε ότι «θα πρέπει να οργανώσουμε τη δράση μας ώστε να μιλήσουμε με όσο το δυνατόν πιο πολλούς φίλους και να τους ενημερώσουμε τόσο για τις ευθύνες των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων που, ουσιαστικά, αρνούνται να διεκδικήσουν την πληρωμή από την ΟΔΓ των πολεμικών αποζημιώσεων, όσο και για τη σταθερή διεκδίκησή τους από το ΚΚΕ, σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που είναι ένας ακόμα λόγος για την ενίσχυσή του στις ευρωεκλογές».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Τίμησαν τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης

Τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης τίμησαν οι ΚΟ του ΚΚΕ στη Βόρεια Εύβοια και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με διήμερο εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο 20-21 Απρίλη και αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη μάχη του ΕΛΑΣ στην Ιστιαία.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος στην περιοχή των Γουβών, στα ναυτικά οχυρά, χώρος που χρησιμοποιούσαν οι ναζί ως ορμητήριο, στον οποίο είχαν κρατητήριο για τους αγωνιστές.

Εγινε επίσκεψη στον χώρο κράτησης και βασανισμού των αγωνιστών της περιόδου, αλλά και στο σημείο εκτέλεσης των 18 αγωνιστών της περιοχής στις 5 Μάη του '44, ως αντίποινα για τη μάχη του ΕΛΑΣ που έγινε στην Ιστιαία την 1η Απρίλη.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην Ιστιαία πολιτική εκδήλωση για τη μάχη της Ιστιαίας τον Απρίλη του 1944 στο σημείο εκτέλεσης αγωνιστών έξω από τον χώρο του Νεκροταφείου Ιστιαίας.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά στο Αρκαλοχώρι τους 200 της Καισαριανής

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση το Σάββατο 27/4 στο Αρκαλοχώρι, τιμώντας την 80ή επέτειο εκτέλεσης των 200 ηρώων κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Κατάθεση στεφάνων στις 6.30 μ.μ. στο άγαλμα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Συναυλία - αφιέρωμα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου με τους μουσικούς Μαρία Κώτη, Γιάννη Παξιμαδάκη, Γιώργο Κοντογιάννη και Μάνο Σαβιολάκη. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - αφιέρωμα για την Πρωτομαγιά

Εκδήλωση - αφιέρωμα για την Πρωτομαγιά, τους αγώνες των εργαζομένων και τη συμβολή των κομμουνιστών σε αυτούς, τιμώντας και όλους όσοι έδωσαν και τη ζωή τους σ' αυτούς, διοργανώνει τη Μ. Δευτέρα 29 Απρίλη (8 μ.μ.) στην πλατεία Ελευθερίας των Προσφυγικών της Πάτρας, η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Κώστας Μουγκογιάνης, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέας της ΤΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ