ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΤΟ 50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Την Κυριακή 28 Απρίλη οι πρώτες εκδηλώσεις στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ | Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή

«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ξεκινάει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», το Φεστιβάλ θα κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής από όπου πέρασε τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Πρώτος σταθμός του 50ού Φεστιβάλ είναι η Καισαριανή την Κυριακή 28 Απρίλη, στο Σκοπευτήριο, εκεί που φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944.

Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής.

Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα του Χρήστου Λεοντή με θέμα «Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος...», εμπνευσμένο από το έργο του Γ. Ρίτσου «Καπνισμένο Τσουκάλι», που μελοποίησε ο ίδιος ο Χρ. Λεοντής.

Στο 1ο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά», το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του Χρ. Λεοντή, σε στίχους του Κώστα Βίρβου, το οποίο έχει ως θέμα του το τρίπτυχο «Κατοχή - Αντίσταση - Απελευθέρωση».

Στο 2ο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν επιλογές από αγαπημένα τραγούδια του Χρ. Λεοντή από το «Καπνισμένο Τσουκάλι», τα «Αχ Ερωτα» και «Ερωτας Αρχάγγελος», τις «Παραστάσεις» κ.ά. που σημάδεψαν την 60χρονη διαδρομή του.

Την επιμέλεια του αφιερώματος και τη διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει ο ίδιος ο Χρ. Λεοντής. Αφήγηση στο 1ο μέρος, όπου θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά», θα κάνει ο ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής. Θα τραγουδήσουν (με αλφαβητική σειρά) οι Μίλτος Πασχαλίδης, Αγγελική Τουμπανάκη, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Ιωάννα Φόρτη.

Από τις 5.30 μ.μ. θα λειτουργούν Στέκια Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, Εκθεση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά του 1944 και πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά όλων των ηλικιών.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΧΟΛΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Εντείνουν τις διεκδικήσεις για πτυχία με αξία

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας συνεχίστηκαν οι δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών Σχολών Μηχανικών που ενώ έχουν πανεπιστημιοποιηθεί εδώ και 6 χρόνια, δεν έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Φοιτητές και φοιτήτριες, εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου έξω από την πύλη του υπουργείου φώναξαν συνθήματα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για επαγγελματικά δικαιώματα, για πτυχία με αξία, εκφράζοντας και έτσι τη θέλησή τους για συνέχιση της πάλης ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μαζί με τους συμφοιτητές τους από το ΔΙΠΑΕ διεκδικούν το αυτονόητο: «Τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων να είναι επαγγελματικά αναγνωρισμένα», ένα δίκαιο αίτημα που στηρίζουν πάνω από 150 Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα.

Το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μηχανικών του ΠαΔΑ πανελλαδική καμπάνια διεκδίκησης για τα επαγγελματικά δικαιώματα, με πρωτοβουλίες κοινής δράσης, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η χτεσινή κινητοποίηση.

Επιτακτική ανάγκη και δίκαιο αίτημα η μοριοδότηση για τους πληγέντες

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας για τους υποψηφίους των εξετάσεων από τη Θεσσαλία

Την επιτακτική ανάγκη να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους μαθητές των πλημμυρόπληκτων περιοχών της Θεσσαλίας μπροστά στις εξετάσεις, με ειδική μοριοδότηση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος προς το υπουργείο Παιδείας. Οπως τόνισε παρουσιάζοντας την Ερώτηση, οι πλημμύρες του φθινοπώρου, οι τεράστιες καταστροφές και οι καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν έχουν οδηγήσει τους μαθητές των περιοχών να ζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση: Σχολεία έκλεισαν για μέρες, μαθητές αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και κάποιοι βρίσκονται ακόμα μακριά από αυτά, πολλοί συνέβαλαν μαζί με τους γονείς τους στην προσπάθεια για καθαρισμό των σπιτιών σε βάρος του χρόνου μελέτης ή ζουν τον «Γολγοθά» των γονιών τους που έμειναν χωρίς εισόδημα. Μίλησε ακόμα για τις επιπτώσεις στην ψυχολογία των νέων ανθρώπων, που σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται εδώ και 7 μήνες να ζουν σε κατεστραμμένες γειτονιές και χωριά, να αντικρίζουν καθημερινά εικόνες εγκατάλειψης, μια κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη για τους μαθητές της Γ' Λυκείου.

Απαντώντας, η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή ανέφερε ότι στα μέτρα που «υπάρχει περιθώριο» να πάρει η κυβέρνηση είναι η μοριοδότηση των μαθητών της Γ' τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παρουσιάζοντας τις διαδικασίες και προϋποθέσεις, ανέφερε ότι αυτές είναι: Να είναι μόνιμοι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών, να έχουν πετύχει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου, του Τμήματος και του ειδικού μαθήματος, συνολικό αριθμό μορίων 70% εκείνων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους στη σχολή όπου θέλουν να εισαχθούν, και ανακοίνωσε ότι η σχετική απόφαση βγαίνει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Οπως σημείωσε, για την έκδοση του ειδικού ποσοστού εισακτέων ο αριθμός των δικαιούχων πληγέντων δεν γίνεται να υπερβαίνει το 2% των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά κατηγορία.

Ο Β. Μεταξάς κάλεσε να υπάρξει άμεσα ενημέρωση ώστε τα παιδιά να προσέλθουν με καλύτερη ψυχολογία στις εξετάσεις, να μην μπουν τα παιδιά και οι οικογένειες σε νέο «Γολγοθά», μαζεύοντας δικαιολογητικά, αλλά και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί.

Ακούστηκαν δυνατά οι διεκδικήσεις για πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές

Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στην Αλεξανδρούπολη, όπου συνέρχεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων

«Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές», απαίτησαν οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής, έξω από το ξενοδοχείο «Εγνατία» στην Αλεξανδρούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκη, και υπό αστυνομικό κλοιό.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι Σύλλογοι Φοιτητών Ξάνθης, Οικότροφων Ξάνθης, Ελληνικής Φιλολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΕΠΗ, Πληροφορικής, Χημείας, Φυσικής.

Από νωρίς το πρωί εκλεγμένοι στα ΔΣ μαζί με άλλους φοιτητές βρέθηκαν έξω από το ξενοδοχείο πραγματοποιώντας αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Παιδείας, ο οποίος μπήκε στον χώρο από άλλη είσοδο. Ομως, έλαβε το μήνυμα που έστειλαν οι φοιτητές με τα συνθήματά τους, ότι ο άδικος νόμος που φέρνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μείνει στα χαρτιά: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές», «Φέρτε κι άλλες κλούβες, φυλάξτε τον καλά, τα ιδιωτικά θα μείνουν στα χαρτιά».

Οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι ο υπουργός, η κυβέρνηση και η Σύγκλητος του ΔΠΘ είναι μακριά από τις φοιτητικές ανάγκες. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τη χρηματοδότηση να έχει μειωθεί κατά 80%, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τα προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα. Για τη στέγαση ανέδειξαν ότι στην Αλεξανδρούπολη μόλις 60 φοιτητές δικαιούνται δωμάτιο, μισοί από ό,τι πέρυσι, στην Κομοτηνή τα δωμάτια θυμίζουν μπουντρούμια και στην Ξάνθη δεκάδες δωμάτια είναι ακατοίκητα λόγω μιας υποτιθέμενης ανακαίνισης που τραβάει κοντά 2 χρόνια, ενώ με εντολή του ΔΠΘ ξεσπίτωναν εστιακούς φοιτητές μέσα στην εξεταστική.

Επίσης, απειλούν στις λέσχες σίτισης τους φοιτητές με χρηματικό αντίτιμο, εξέλιξη που ακυρώθηκε κάτω από την καθοριστική παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων.

Σε ό,τι αφορά τη δήθεν αναβάθμιση των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ που απορροφούνται από το ΔΠΘ, είπαν ότι ακόμα δεν έχουν πει με ποιους όρους θα γίνουν οι απορροφήσεις και οι μετακινήσεις Τμημάτων, τι θα σημάνουν αυτές οι αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών, που οι σύλλογοι θεωρούν ότι υποβαθμίζονται παραπέρα.

Κατά τ' άλλα οι εργασίες της Συνόδου μέσα από τις κλειστές πόρτες του ξενοδοχείου κινήθηκαν στην πεπατημένη της εφαρμογής των αντιδραστικών νόμων της κυβέρνησης, με παράλληλα αιτήματα για αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και του προσωπικού τους.

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ
Καταγγέλλει την επικίνδυνη κατάσταση των υποδομών στο ΑΠΘ

Την απαράδεκτη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην κατάσταση των υποδομών στο ΑΠΘ, τα οποία εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία φοιτητών και εργαζομένων, καταγγέλλει ο ΕΣΔΕΠ.

Ο ΕΣΔΕΠ προειδοποιεί για τον κίνδυνο το ΑΠΘ να γίνει νέα «Τέμπη», ειδικά μετά και την τελευταία εξέλιξη που αφορά τη διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου των εγκαταστάσεων της Σχολής Καλών Τεχνών στη Θέρμη λόγω των καθιζήσεων και κατόπιν διαπίστωσης διαρροής.

Οπως αναφέρει, η επικίνδυνη κατάσταση των κτιρίων της Σχολής Καλών Τεχνών, ειδικά του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. «Η έκταση και η σοβαρότητα των καθιζήσεων, καθώς και η μόνιμη υγρασία και η διάβρωση των υλικών, που επισημαίνονται και σε έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, είναι δηλωτικές της υψηλής διακινδύνευσης των κτιρίων. Η ασφάλεια και η υγεία των φοιτητριών και φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού τίθενται σε σοβαρή αμφισβήτηση», σημειώνει. Και καταγγέλλει την εγκληματική καθυστέρηση των έργων άρσης του κινδύνου, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή, εδώ και χρόνια, είναι σε γνώση των διοικήσεων του πανεπιστημίου.

Με αφορμή την απαράδεκτη κατάσταση των κτιρίων της Σχολής Καλών Τεχνών (Τμήματα Εικαστικών, Κινηματογράφου) καθώς και άλλων σχολών όπως η Πολυτεχνική, η Φιλοσοφική, η Γεωπονική, κ.ά., ο ΕΣΔΕΠ επανέρχεται στο θέμα ασφάλειας, θωράκισης, ενίσχυσης και συντήρησης των υποδομών στο ΑΠΘ και ζητά: Τη δημοσιοποίηση των σχετικών μελετών (γεωτεχνικής μελέτης) που έχουν παραγγελθεί από τη διοίκηση του ΑΠΘ σχετικά με τα κτίρια της Σχολής Καλών Τεχνών στη Θέρμη. Κοινοποίηση χρονοδιαγράμματος που αφορά την άμεση και οριστική λύση του προβλήματος. Τη μετεγκατάσταση της Σχολής μέχρι την άρση της διακινδύνευσης.

Απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση διάθεση όλων των απαραίτητων κονδυλίων για την κατεπείγουσα, οριστική και αμετάκλητη άρση όλων των σχετικών προβλημάτων που εκθέτουν τη ζωή σε κίνδυνο και από τη διοίκηση του ΑΠΘ να προχωρήσει αμέσως στα δέοντα, διεκδικώντας με κάθε τρόπο τους απαραίτητους πόρους.

«ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Πρωτιά και αυτοδυναμία στη ΦΕΠΑ

Πρωτιά και αυτοδυναμία σημείωσε η «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον Σύλλογο Οικότροφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ).

Συγκεκριμένα, στις εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ του Συλλόγου, που έγιναν το Σαββατοκύριακο 20 - 21 Απρίλη, η «Πανσπουδαστική ΚΣ» έλαβε 108 ψήφους και 5 έδρες, ενώ το «Contraactivo» 35 ψήφους και 2 έδρες.

Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την αγωνιστική δράση του Συλλόγου τα προηγούμενα χρόνια και αποτελεί οδηγό για την παραπέρα ενίσχυση και την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» και στις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ