Eurokinissi |
Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκονται η κλιμάκωση των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ, η παραπέρα καθήλωση των μισθών, η ένταση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών με «πράσινα» χαράτσια, η ένταση των πλειστηριασμών και των απειλών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οποιαδήποτε νέα κρατική δαπάνη, πάνω από το σημερινό όριο της εξαθλίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά, θα απαιτεί μόνιμα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει είτε «πάγωμα» - μείωση των κρατικών δαπανών, ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες, είτε έκτακτη φορολογία στον λαό για παροχές - ψίχουλα και ξαναμοίρασμα της φτώχειας. Δηλαδή, θα δίνουν (αν δίνουν...) ένα από τη μια τσέπη και θα παίρνουν δύο από την άλλη!
Πίσω από το «οφείλουμε να είμαστε σοβαροί στη δημοσιονομική πολιτική και θα είμαστε», όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, κρύβεται η νέα επέλαση της ΕΕ στο λαϊκό εισόδημα και στα δικαιώματα των λαών. Μιλώντας στις Επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός σημείωσε ότι «οι εθνικοί προϋπολογισμοί από το 2025 και μετά θα διέπονται και θα επηρεάζονται από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες», όπου «συνδυάζεται η δημοσιονομική υπευθυνότητα με την οικονομική ανάπτυξη».
Ενδεικτικό του τι περιμένει τον λαό είναι αυτό που είπε ο υπουργός ότι «αν ένα έτος πετύχουμε παραπάνω έσοδα από το προβλεπόμενο, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιράσουμε σε παροχές». Δηλαδή, ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα των επιδομάτων που κατά καιρούς δίνει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις τραγικές επιπτώσεις της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής, κόβονται.
Κι αυτό όταν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2023 δείχνουν ότι η φοροεπέλαση σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών είναι υπέρογκη και το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεφθέντα. Ετσι, ξεκαθαρίζουν ότι από το 2025, με την εφαρμογή των νέων κανόνων, κάτι τέτοιο δεν θα θεωρείται ότι δημιουργεί - αυτό που λένε - δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες δαπάνες. Και ότι μόνο η επιβολή ενός νέου φόρου μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.
Την ίδια στιγμή, ο Γ. Στουρνάρας, με δηλώσεις από την ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας αλλά και μέσω της έκθεσης της ΤτΕ που δημοσιοποιήθηκε, ανέφερε ότι «η πολιτική σταθερότητα, η δημοσιονομική σταθερότητα, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι δημόσια αγαθά και πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού ειδικά στην Ελλάδα», εννοώντας ότι η πολιτική που τσακίζει τον λαό και οδηγεί στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα μας, πρέπει να συνεχιστεί.
Η αντιλαϊκή πολιτική κλιμακώνεται με φόντο τις μεγάλες αβεβαιότητες στην οικονομία και τις ανησυχίες των αστικών επιτελείων για μια νέα καπιταλιστική κρίση.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της ΤτΕ: «Το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η αυξανόμενη αβεβαιότητα λόγω δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων, η τυχόν καθυστέρηση της υλοποίησης των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και ο βραδύτερος ρυθμός απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων, η εμφάνιση μεταρρυθμιστικής κόπωσης και οι επιπτώσεις ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική κρίση» είναι οι μεγαλύτερες «προκλήσεις» για την ελληνική οικονομία το αμέσως επόμενο διάστημα, κάνοντας θρύψαλα την αισιοδοξία και τις προσδοκίες που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, από τους οποίους θα κερδίσει τάχα ο λαός.
Μάλιστα, για να μην επαληθευτούν αρνητικά σενάρια, η έκθεση της ΤτΕ συστήνει στο πολιτικό σύστημα να στηριχτεί με συναίνεση το «Δημοσιονομικό Πλαίσιο», ειδικά σε ό,τι αφορά τους μισθούς, βλέποντας κινδύνους για την οικονομία ακόμα και από τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό, με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.
Θέτει επίσης εκ νέου ζήτημα «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης», όπως ακριβώς και πριν από μερικούς μήνες, όταν «θέρισαν» τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Χτυπάει βέβαια «ανοιχτές πόρτες», όταν ο Κασσελάκης διαβεβαιώνει ότι δεν αμφισβητεί ούτε στα λόγια τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η ΝΔ και ο Ανδρουλάκης διεκδικεί ρόλο θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής «κανονικότητας», που υποβάλλει τον λαό σε θυσίες δίχως τέλος.
Κι ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά «έχουν χάσει την μπάλα» με την ακρίβεια, η έκθεση της ΤτΕ πανηγυρίζει για την κερδοφορία των τραπεζών που «ενισχύθηκε σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες». Αλλά και για «τη μείωση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο λόγω της μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων», με τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που έγιναν και το 2023.
Αποκαλυπτικά όμως είναι τα στοιχεία για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων την περίοδο 2021 - 2022, όπως καταγράφονται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, την περίοδο 2021 - 2022 οι δείκτες περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων ξεπέρασαν τα ιστορικά υψηλά τους, ιδιαίτερα στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών. Με βάση τα στοιχεία εθνικών λογαριασμών, κατά την εν λόγω περίοδο σημειώθηκε σημαντική αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Πιο συγκεκριμένα, οι ρυθμοί μεταβολής του δείκτη περιθωρίων κέρδους για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας σημείωσαν αύξηση 4% και 9% αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια συνεχίζει να τσακίζει το λαϊκό εισόδημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάρτη του 2024, η τιμή στα είδη διατροφής συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη, η ετήσια αύξηση έφθασε στο 5,3%, δείχνοντας ότι ο λαός θα συνεχίσει να στενάζει από την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ.
Προκαλώντας τον λαό, τη στιγμή που ο πληθωρισμός αυξήθηκε, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, εμφανίστηκε να πανηγυρίζει λέγοντας ότι «τα μέτρα σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν»... Την ώρα που τα αλλεπάλληλα περιβόητα μέτρα της κυβέρνησης είναι «ασπιρίνες» απέναντι στην ακρίβεια, την οποία δεν έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν, αντίθετα θωρακίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι δε μηδαμινές αυξήσεις μισθών που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, εξανεμίζονται πριν καν φτάσουν στις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών, τόσο από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό σε τρόφιμα, καύσιμα και άλλες υπηρεσίες, όσο και λόγω της αύξησης του κόστους ζωής εξαιτίας της εμπορευματοποίησης δημόσιων παροχών όπως η Υγεία και η Παιδεία.
Από αυτό το ξεκάθαρο «κοντράστ» ανάμεσα σε όσα βιώνει ο λαός και σε όσα απολαμβάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, προκύπτει το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών: Ψήφος ανοχής στην πολιτική που τσακίζει τον λαό και είναι αδιαπραγμάτευτη για τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Ελληνική Λύση, στο όνομα της «οικονομικής σταθερότητας» και της ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων;
`Η ενίσχυση του ΚΚΕ, για να γίνουν θαρρετά βήματα ενίσχυσης του ρεύματος που αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική, να συναντηθούν ακόμα περισσότεροι με την ανατρεπτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, να σταλεί μήνυμα αγωνιστικής αντεπίθεσης σε Ελλάδα και ΕΕ;
Ο δήμος Πετρούπολης αρνείται να χαρατσώσει τους δημότες και μαζί με τους μαζικούς φορείς της πόλης διεκδικεί: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, με βάση τις ανάγκες του δήμου και με την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης του νόμου Βορίδη. Να αποδοθούν από την κυβέρνηση στον δήμο Πετρούπολης εδώ και τώρα οι χρηματοδοτήσεις που παρανόμως παρακρατούνται. Κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων. Δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Υγείας στην Πετρούπολη, στο ιδιόκτητο κτίριο που διαθέτει ο δήμος. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού και του περιβάλλοντος, όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Να προχωρήσει ο ολοκληρωμένος αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια, με ευθύνη του κράτους και της Περιφέρειας. Αναβάθμιση των δημόσιων και δωρεάν Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των λεωφορειακών γραμμών που συνδέουν με τις στάσεις του Μετρό, άμεση ολοκλήρωση του σχεδιασμού που προβλέπει σταθμό του Μετρό στην Πετρούπολη (Γραμμή 4). Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη δημιουργία αθλητικού σταδίου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.