Eurokinissi |
Κατ' εξαίρεση δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να κάνει αίτηση μέχρι τις 30 Απρίλη 2024 για να ψηφίσει ως ετεροδημότης στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, ή να διαγραφεί από αυτόν εφόσον είχε εγγραφεί. Στις ευρωεκλογές δεν καταρτίζονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών, όπως στις βουλευτικές εκλογές. Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα του τόπου μόνιμης κατοικίας τους.
Επομένως, όποιος είχε κάνει αίτηση να ψηφίσει ως ετεροδημότης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και δεν το έχει αλλάξει (δεν έχει ζητήσει να διαγραφεί), θα ψηφίσει ως ετεροδημότης στις ευρωεκλογές στον τόπο μόνιμης κατοικίας του.
Αν κάποιος έκανε εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιος στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές και δεν έχει κάνει κάποια άλλη κίνηση από τότε, θα ψηφίσει για τις ευρωεκλογές εκεί που ήταν υποψήφιος στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές. Αν δεν θέλει να ψηφίσει εκεί, μπορεί είτε να κάνει αίτηση ως ετεροδημότης και να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα του τόπου μόνιμης κατοικίας του, είτε να κάνει αίτηση να ψηφίσει με επιστολική ψήφο.
Αν κάποιος έκανε εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιος στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές και μετά από αυτές έκανε μέχρι τις 29 Φλεβάρη 2024 κανονική μεταδημότευση, για να εγγραφεί στο δημοτολόγιο του δήμου όπου κατοικεί, ψηφίζει κανονικά στον τόπο κατοικίας του και δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο.
Οποιος επιθυμεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσει ως ετεροδημότης πρέπει:
1. Να επισκεφτεί την ιστοσελίδα https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr/login?returnUrl=%2Fhome
2. Να συνδεθεί με κωδικούς Taxisnet
3. Στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται να επιλέξει «Νέα Αίτηση»
4. Να συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και να την υποβάλει.
Εναλλακτικά, οι αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο όπου κατοικούν, ενώ στα ΚΕΠ είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς, ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους.
Οσοι ψηφίσουν με επιστολική ψήφο:
Α) Πρέπει να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου το αργότερο μέχρι 29 Απρίλη 2024 στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, στη διεύθυνση https://epistoliki.ypes.gov.gr/login.
Η είσοδος - πιστοποίηση στην ειδική εφαρμογή των εκλογέων εντός Ελλάδας γίνεται μέσω Taxisnet, εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια (κωδικούς) εισόδου.
Η είσοδος - πιστοποίηση των εκλογέων που διαμένουν στο εξωτερικό γίνεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
Μέσω Taxisnet, εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια (κωδικούς) εισόδου.
Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.
Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.
Εναλλακτικά, οι Ελληνες κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να απευθύνονται αυτοπροσώπως σε πρεσβείες - προξενεία για να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ειδικής εφαρμογής.
Οι εκλογείς εντός Ελλάδας μπορούν εναλλακτικά να απευθύνονται στα ΚΕΠ για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ειδικής εφαρμογής.
Εχουμε αντιπροσώπους του Θεού, και μάλιστα χωρίς ράσο, φρέσκους και ...πετυχημένους, που πουλάνε χειρόγραφα του Ιησού κι άλλα τυμβωρυχικά και μη θαύματα, και ζητάνε ψήφο στις ευρωεκλογές για να συνεισφέρουν σε μια καινοτόμα αντίληψη περί πατρίδας. Αυτό το τελευταίο θέλει προσοχή. Οι πατρίδες είναι πλέον ενοικιαζόμενα δωμάτια στα μεγάλα χωριά μιας δράκας λεφτάδων, που 'χουν στα χέρια τους από ψηφιακές πλατφόρμες και ορυχεία μέχρι θαλάσσια οικόπεδα και ζώνες, αλλά και εκατομμύρια στρέμματα σταροχώραφα και τρυπάνια για μαύρο χρυσό, από τους πάγους έως την έρημο.
Ασε που είμαστε πιο έξυπνοι, και η κυβέρνηση λέει ότι χάρη στο καλό μας κλίμα θα φέρει και μυαλά. Θα δίνει βίζες αβέρτα σε ταλέντα, να δουλεύουν από δω κάνοντας ηλιοθεραπεία με ρακί ή παγωμένη μαστίχα, μια χωριάτικη και δυο τρομάρες. Και κάπως, και κάπου, ανάμεσα εκεί σε ξυπόλυτες διάνοιες και ξυπόλυτους Πακιστανούς και Ινδούς στα θερμοκήπια, οι παπουτσωμένοι γάτοι πολίτες μας θα διαλέξουν εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή. Μια πραγματική καινοτομία, που δεν συζητήθηκε στους Δελφούς, θα ήταν να ψηφίζουμε για λομπίστες.
Δείτε τη Μονόπολη με το μάτι της άθλιας πραγματικότητας. Η Ρουάντα, που γνώρισε τη μεγαλύτερη εμφύλια σφαγή και προσφυγιά στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι σήμερα «οικόπεδο» στο οποίο οι Αγγλοι στέλνουν ανεπιθύμητους πρόσφυγες για εγκλεισμό σε στρατόπεδα, που πληρώνουν οι ίδιοι. Οι Ιταλοί για τους δικούς τους ανεπιθύμητους νοίκιασαν αντίστοιχα στρατόπεδα στο «δωμάτιο» Αλβανία. Εψαξα την πρεσβεία της Ρουάντα στην Αθήνα και δεν υπάρχει. Εκπροσωπείται από την Τουρκία! Και υποθέτω ότι τώρα στο Κόσοβο η τεράστια εγκαταλελειμμένη βάση Μπόντστιλ των Αμερικανών εύκολα θα μετατραπεί εν μέσω πολεμικής προετοιμασίας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης Ευρωπαίων προσφύγων;
Την Κυριακή 14 Απρίλη
- Στις 10.30 π.μ. η ΚΟ Μετάλλου στο Μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), Αγ. Ασωμάτων 31 (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ «Θησείο»). Θα μιλήσει ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ.
- Στις 12 μ. η ΚΟ Κέντρου Ιλίου στο Μουσικό Καφενείο «Ναργιλές» (Πάριδος 100).
- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Κάτω Ιλίου στο «Πολιτιστικό Καφενείο» (Αγίου Φανουρίου 99). Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟ Ανω Ιλίου στο «Αερικό» (Σαμουήλ 47). Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ.
- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟ Φρυγίας στα γραφεία του Κόμματος στον Βύρωνα. Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος της ΕΟΕ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Ανατολικών Συνοικιών.
- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟ Λιούμη Αιγάλεω στην πιτσαρία «Ascot» (Ν. Καζαντζάκη 8, πλατεία Παπάγου Λιούμη). Θα μιλήσει ο Νίκος Καραγιάννης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών.
- Στις 7 μ.μ. οι Οργανώσεις Καισαριανής στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ «Ανδρέας Λυκουρίνος» (Ερυθρού Σταυρού 29 & Λυδίας). Θα μιλήσει η Μαρία Αραχωβίτη, μέλος του Γραφείου της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών.
Τη Δευτέρα 15 Απρίλη
- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Νίκαιας στα γραφεία της (Τερψιθέας 6).
- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Κέντρου Περιστερίου - Αγίας Τριάδας στο cafe «GUAPO Coffee & Food» (Τζων Κέννεντυ & Κρέσνας 82, πεζόδρομος γηπέδου Ατρόμητου). Θα μιλήσει ο Γιώργος Στεφανάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής.
- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Παπάγου - Χολαργού στο μαγαζί «Ο Πλάτανος» (πλατεία Δημοκρατίας, Χολαργός). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.
Επίσης, την Κυριακή 14 Απρίλη στις 11 π.μ. η ΚΟ Μελισσίων - Πεντέλης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Πεντελικό Ορος: Ανάσα για τον λαό της Αττικής ή βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα; Οι τελευταίες εξελίξεις και η θέση του ΚΚΕ», στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου Πεντέλης (Μακρυγιάννη 2, Παλαιά Πεντέλη). Θα μιλήσουν ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Γεωργία Κουρή, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μελισσίων - Πεντέλης.