ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2001
Σελ. /32
1453: Το τέλος του «Εκατονταετούς πολέμου»

Σκηνή από τη μάχη του Κρεσί, όπου οι Αγγλοι τοξότες κατατρόπωσαν τους Γάλλους ιππείς. Μινιατούρα από τα χρονικά του Φρουασάρ
Σκηνή από τη μάχη του Κρεσί, όπου οι Αγγλοι τοξότες κατατρόπωσαν τους Γάλλους ιππείς. Μινιατούρα από τα χρονικά του Φρουασάρ
Στις 17 Ιούλη του 1453 τα γαλλικά στρατεύματα κατατροπώνουν τον αγγλικό στρατό στη μάχη στο Κοτιγιόν. Με τη μάχη αυτή τελειώνει ουσιαστικά ο «Εκατονταετής πόλεμος». Η τυπική λήξη του έρχεται στις 19 Οκτώβρη του 1453 με τη συνθηκολόγηση των Αγγλων στο Μπορντό.

Ο «Εκατονταετής πόλεμος» έγινε μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας και διήρκεσε από το 1337 έως το 1453. Κύριες αιτίες ήταν η επιδίωξη της Γαλλίας να εκδιώξει τους Αγγλους από την Ακουιτανία, αλλά και η επιδίωξη της Αγγλίας να καταργήσει την υποτέλεια της Γουιένης από τη Γαλλία και να πετύχει την επιστροφή της Νορμανδίας, του Ανζού και άλλων περιοχών. Και τα δύο κράτη επιδίωκαν την κυριαρχία στην πλούσια περιοχή της Φλάνδρας.

Το φθινόπωρο του 1337 άρχισε η αγγλική επίθεση στην Πικαρδία. Στην πρώτη φάση του πολέμου τα αγγλικά στρατεύματα δε συνάντησαν μεγάλη αντίσταση. Το 1356 ο γαλλικός στρατός υπέστη πανωλεθρία στη μάχη του Πουατιέ, όπου συνελήφθη από τους Αγγλους και ο βασιλιάς της Γαλλίας Ιωάννης Β`.

Στο διάστημα 1348-1349 η επιδημία της πανώλης είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 1/3 του πληθυσμού της Γαλλίας. Η στρατιωτική ήττα, η οικονομική καταστροφή και η αύξηση της φορολογίας οδήγησαν στην εξέγερση του παρισινού λαού και των Γάλλων χωρικών. Η γαλλική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υπογράψει, το 1360, την επαχθή Συνθήκη ανακωχής του Μπρετινί.

Κατά τη διάρκεια της ανακωχής ανασυγκροτήθηκε ο γαλλικός στρατός και είχε τις πρώτες του επιτυχίες. Ωστόσο, με νέα επίθεση τα στρατεύματα της Αγγλίας πετυχαίνουν συντριπτική νίκη και υποχρεώνουν τη γαλλική κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση και μια ταπεινωτική συμφωνία το 1420.

Οι Αγγλοι προχώρησαν σε λεηλασίες και κάθε είδους ακρότητες εις βάρος των Γάλλων αγροτών. Σε λίγο άρχισε το αντάρτικο κατά των κατακτητών. Επικεφαλής των εξεγερμένων ήταν η Ζαν ντ' Αρκ και η εξέγερση στρεφόταν τόσο κατά των Αγγλων κατακτητών, όσο και κατά των ντόπιων φεουδαρχών. Από το 1429 η κατάσταση αλλάζει άρδην και ο γαλλικός στρατός πετυχαίνει συνεχείς νίκες και συντριπτικά πλήγματα κατά των Αγγλων. Η επικράτηση της Γαλλίας ολοκληρώθηκε το 1453.

Ο «Εκατονταετής πόλεμος» στοίχισε πολλές θυσίες στο γαλλικό λαό, προξένησε ζημιές στην οικονομία της χώρας, καθυστέρησε εν μέρει τη διαδικασία της συγκέντρωσης του γαλλικού κράτους, όμως στο τελευταίο στάδιο συνέβαλε στην ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης. Στην Αγγλία αυτός ο πόλεμος εδραίωσε προσωρινά την πολιτική επιρροή της φεουδαρχικής αριστοκρατίας και των ιπποτών.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1783: Γεννιέται ο Σιμόν Μπολιβάρ. Ενας από τους ηγέτες του απελευθερωτικού κινήματος κατά της ισπανικής κυριαρχίας στη Λατινική Αμερική. Πέρασε τα χρόνια της εφηβείας του στην Ευρώπη και με την επιστροφή του στην πατρίδα του, τη Βενεζουέλα, πήρε δραστήρια μέρος στην ανατροπή της ισπανικής κυριαρχίας και την ανακήρυξη της το 1811 σε Δημοκρατία. Το 1819 τα στρατεύματα απελευθέρωσαν τη Νέα Γρανάδα και ο Μπολιβάρ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Μεγάλης Κολομβίας. Στη συνέχεια, με τη συντριβή των κύριων ισπανικών δυνάμεων απελευθερώνει το 1821 το Κίτο (σήμερα Ισημερινός). Τέλος, το 1824 ο Μπολιβάρ συνέτριψε τα ισπανικά στρατεύματα στην περιοχή του Περού και το 1825 τέθηκε επικεφαλής της Δημοκρατίας της Βολιβίας. Προσπάθησε ανεπιτυχώς να συνενώσει τα νεαρά λατινοαμερικανικά κράτη. Πέθανε το 1830.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 17 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1791 Οι δυνάμεις της Εθνοφυλακής ανοίγουν πυρ κατά του επαναστατημένου πλήθους στο Παρίσι.

1936 Στο ισπανικό Μαρόκο, στις Καναρίους και στις Βαλεαρίδες Νήσους και στη συνέχεια στην Ισπανία εκδηλώνεται η ένοπλη φασιστική ανταρσία του Φράνκο με την ανοιχτή υποστήριξη της χιτλερικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.

1946 Τα επαναστατικά στρατεύματα της Κίνας επιτίθενται κατά του εθνικιστικού στρατού στον ποταμό Γιανγκτσέ.

1955 Εκπληκτική απόδραση από τις φυλακές Βούρλων Πειραιά 27 αγωνιστών, στελεχών του ΚΚΕ.

1963 Συλλαμβάνονται ο υπομοίραρχος Εμ. Καπελώνης και ο Ξεν. Γιοσμάς με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Καπελώνης, διοικητής του Ζ` Παραρτήματος Ασφαλείας, είχε συναντηθεί με τον Γκοτζαμάνη λίγο πριν τα αιματηρά γεγονότα της 22ας Μάη.

1979 Με θριαμβευτική προέλαση των «Σαντινίστας» στη Μανάγκουα τερματίζεται ο αιματηρός εμφύλιος της Νικαράγουας. Οι «Σαντινίστας» καταλύουν το δικτατορικό καθεστώς του Αναστάζιο Σομόζα και σχηματίζουν κυβέρνηση, στις 20 του μηνός.

1981 Κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων ανταρτών στο Λίβανο προοιωνίζεται η φονική αεροπορική επιδρομή, η χειρότερη από το 1978, στο κέντρο της Βηρυτού. Σε 123 ανέρχονται οι νεκροί και σε 500 οι τραυματίες.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά τις απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στην Ηπειρο και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι μέχρι μέτριοι και τοπικά στο νότιο Αιγαίο ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο από 24-38, στα ηπειρωτικά από 21-39 και τοπικά στα κεντρικά και νότια 40, στο Αιγαίο από 25-36 και στη Θεσσαλονίκη από 24-38 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26-40, αλλά στα παράλια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ μέρος του αφιερώματος του «Ριζοσπάστη», με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη διάσπαση του ΚΚΕ (σελίδες 10 - 11)

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα έχουν προοπτικές επιτυχίας, μόνον αν αποκατασταθεί πλήρως η σωστή βάση λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο της οποίας θα πειθαναγκαστούν να συνομιλήσουν ο Ραούφ Ντενκτάς και η Αγκυρα, τόνισε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας (σελίδα 12)

ΣΕ «ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ» έχουν μετατρέψει εφοπλιστές και λιμενικές αρχές τη νομοθεσία για τα ωράρια εργασίας στην ακτοπλοΐα, υποχρεώνοντας τα πληρώματα να βρίσκονται στο πόδι μέχρι και 19 ώρες το 24ωρο, δήθεν στο όνομα της εξυπηρέτησης της επιβατικής κίνησης (σελίδα 14)

ΕΝΤΕΛΩΣ αντιφατικές πληροφορίες «διέρρεαν» χτες το απόγευμα οι συμμετέχοντες στην πολυμερή «διαπραγμάτευση» για το μέλλον της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (σελίδα 15)

ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, εξέφρασε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία της Ενωσης Πυροσβεστών - Αρχιπυροσβεστών - Πυρονόμων Αττικής (σελίδα 23)

ΤΟ «ΣΥΓΧΡΟΝΟ Θέατρο» συμμετέχει στα Επιδαύρια, στις 20 και 21 του Ιούλη, με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη και μουσική Διονύση Σαββόπουλου (σελίδα 24)

ΕΚΚΛΗΣΗ για να μη χτιστεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στη θέση Μακρυγιάννη, κάνουν 269 άνθρωποι της πολιτικής, της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, ανάμεσά τους και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας (σελίδα 25)

ΕΝΑ πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στον Καραβόμυλο Στυλίδας, επανέφερε ξανά στο προσκήνιο την εγκληματική κυβερνητική πολιτική, η οποία εδώ και πολλά χρόνια δεν αναβαθμίζει το συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής Οδού (σελίδα 26)

ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ της «κολοκυθιάς» συνεχίζεται μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτητών, για το θέμα του αριθμού των συχνοτήτων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά φαίνεται πως η εμμονή και η επιμονή της ΕΙΙΡΑ για να εκπέμπουν 35 ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Λεκανοπέδιο με κέντρο εκπομπής από τον Υμηττό είχε αποτελέσματα (σελίδα 27)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ