Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας στον Κολωνό |
Το Δικαστήριο απέρριψε και την αναγνώριση ελαφρυντικών στον παιδοβιαστή Ηλία Μίχο, καθώς και στον συγκατηγορούμενό του μαστροπό, τον αποκαλούμενο «Μιχάλη». Αυτός που ήταν ο μεταφορέας του κοριτσιού καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης 12 χρόνια για διακεκριμένη μαστροπεία και 12 χρόνια για παιδική πορνογραφία και μετά τη συγχώνευση αυτών συνολικά σε 18 χρόνια. Για τους άλλους 17 κατηγορούμενους κατά περίσταση για γενετήσια πράξη με ανήλικο και παιδική πορνογραφία επιβλήθηκαν ποινές από 13 μήνες έως 7 χρόνια κάθειρξη.
Οι δικαστές κατά πλειοψηφία απέρριψαν τη χορήγηση ελαφρυντικού και στην μητέρα της 12χρονης, που της επέβαλαν ποινή φυλάκισης 20 μηνών για το πλημμέλημα της εκβίασης, δίνοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την αποφυλάκισή της, αφού έχει εκτίσει ήδη περίπου 18 μήνες έγκλειστη. Για όλα τα άλλα αδικήματα κρίθηκε αθώα.
Στους υπόλοιπους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ωστόσο, η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου για όσους από τους επικαλούμενος «πελάτες» έχουν κριθεί ένοχοι για κατ' εξακολούθηση ασέλγειες σε βάρος του παιδιού. Ενώ ζήτησε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά μόνο για όσους από τους καταδικασθέντες η πράξη φέρεται να έχει τελεστεί μια φορά. Το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας πρότεινε να δοθεί μόνο σε έναν κατηγορούμενο. Στην συνέχεια έγινε δεκτή η πρόταση της εισαγγελέα για αναστολή με περιοριστικούς όρους στους 17, έως τη δίκη σε δεύτερο βαθμό, που σημαίνει ότι θα μείνουν εκτός φυλακής.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 27 Μάρτη η εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε στη Λιβαδειά το Παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» και το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Πρόταση Ζωής», με θέμα «Εξαρτήσεις και πρόληψη στη σύγχρονη εποχή».
Τους παρευρισκόμενους, ανάμεσα στους οποίους ήταν εκπρόσωποι σωματείων, μαζικών φορέων, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και εκπαιδευτικοί, καλωσόρισε ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Γιώργος Στάντζος. Αναφέρθηκε στην πλούσια δραστηριότητα του ΕΣΥΝ Βοιωτίας, η οποία συνεχίζεται «με σκοπό όχι απλά την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ενάντια στα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, αλλά την προβολή, την ενίσχυση ενός τρόπου ζωής που με συλλογική δράση, με αθλητισμό και πολιτιστική δημιουργία, με μόρφωση και σταθερή εργασία, με αλληλεγγύη, θα ολοκληρώνει τον άνθρωπο ως προσωπικότητα. Γι' αυτόν τον σκοπό, όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με συλλόγους και μαζικούς φορείς, προκειμένου να προετοιμάσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή».
Ο Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος και αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ, μίλησε για τον «ρόλο του σχολείου στην πρόληψη των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών» και τόνισε: «Το σχολείο εξ αντικειμένου είναι φορέας πρόληψης, γιατί έχει κανόνες, υποχρεώσεις και δικαιώματα, δομημένο πρόγραμμα, θέτει όρια, είναι φορέας κοινωνικοποίησης, διαπαιδαγωγεί, διαπλάθει προσωπικότητες. Το σχολείο μπορεί να ενισχύσει την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τις αρχές της πρόληψης, την προώθηση προσωπικής και κοινωνικής εκπαίδευσης για την ανάπτυξη συναισθηματικών, γνωστικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, και την αύξηση της αντίστασης απέναντι στις εξαρτήσεις. Επίσης την προώθηση και υιοθέτηση υγιών στάσεων ζωής και την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων ως προς τη χρήση ουσιών και τη μείωση παραγόντων κινδύνου». Και έθεσε τον προβληματισμό «σε δύο κομβικά στοιχεία τα οποία συσχετίζονται με τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και την παραβατικότητα: Την εκπαιδευτική αποτυχία και τη σχολική διαρροή», εξηγώντας ότι «το σχολείο, όταν συγκρατεί έναν μαθητή στις τάξεις του, είναι παράγοντας επιβραδυντικός για τη χρήση, αρκεί η σχολική αποτυχία και η σχολική διαρροή να μην εκλαμβάνονται ως ατομική αποτυχία αλλά ως αποτυχία της ίδιας της κοινωνίας, δηλαδή ως στοιχεία που έχουν άμεση σχέση με την κοινωνική δομή», ενώ παρέθεσε και σχετικά στατιστικά στοιχεία από μελέτες.
Ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, ψυχολόγος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΥΝ, παρουσίασε τα «επικίνδυνα ιδεολογήματα απενοχοποίησης της χρήσης» που περιέχονται στο νέο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Μίλησε για την «ιατρικοποίηση του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης» και τον προωθούμενο διαχωρισμό «λειτουργικού και μη λειτουργικού χρήστη», όπου «ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται όχι ως μια προσωπικότητα που δυσφορεί σε συγκεκριμένες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνθήκες» αλλά μπορεί να κάνει τάχα «υγιή χρήση ναρκωτικών, δηλαδή χρήση που θα αποτελεί μέρος της καθημερινής ή λιγότερο καθημερινής ρουτίνας, χωρίς - υποτίθεται - βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες συνέπειες, με αποτέλεσμα την αθώωση περισσότερων κατηγοριών ναρκωτικών».
Η Αιμιλία Μπουζά, ψυχολόγος του Πολυδύναμου Κέντρου Υπηρεσιών Ψυχικής Απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει», που λειτουργεί στη Λιβαδειά, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου, οι οποίες είναι δημόσιες και δωρεάν για όλους, χωρίς απολύτως καμία διάκριση ή εισοδηματικό κριτήριο, και ανέπτυξε τους στόχους περαιτέρω ανάπτυξης των προγραμμάτων.
Ο Αργύρης Σκόνδρας, κοινωνιολόγος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «Πρόταση Ζωής», αφού ευχαρίστησε το ΕΣΥΝ για την πολύχρονη και σταθερή συνεργασία, μίλησε για την πείρα από τη λειτουργία του Κέντρου και ανέπτυξε τη σημασία των σχολών γονέων, τη στήριξη στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς και ολόκληρης της σχολικής κοινότητας.
Ακολούθησαν πλούσια συζήτηση και προβληματισμός, τέθηκαν και απαντήθηκαν ερωτήματα, έγιναν τοποθετήσεις από το κοινό, που συμμετείχε με μεγάλο ενδιαφέρον.
Η εκδήλωση έκλεισε ανανεώνοντας το ραντεβού για το Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων, που όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα το διοργανώσει το ΕΣΥΝ μαζί με τους φορείς του νομού, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών.
Ενώ καλά καλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η αντιπυρική περίοδος άρχισαν οι πρώτες δασικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας, με την κατάσταση στις Δασικές Υπηρεσίες και την Πυροσβεστική να παραμένει σε παρόμοια χάλια με την περσινή καταστροφική χρονιά, οπότε κάηκαν πάνω από 2 εκατ. στρέμματα. Οι φετινές εξαγγελίες της κυβέρνησης περί «νέου δόγματος» είναι η πάγια και παλιά συνταγή όλων διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων, της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της αξιοποίησης του εθελοντισμού, που όμως σε τίποτα δεν βελτιώνει την επιβαρυμένη κατάσταση των πυροσβεστών, που καλούνται σε περισσότερες επιφυλακές και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το «τάισμα» των εργολάβων και ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων, όπως η περιβόητη ενοικίαση εναέριων πυροσβεστικών μέσων.
Στον νομό Λασιθίου, την Κυριακή αργά το μεσημέρι, σε συναγερμό τέθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτολιβαδική έκταση στην περιοχή Μάλες της Ιεράπετρας. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών. Στην κατάσβεση ρίχτηκαν 20 πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες με 40 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα 7 ανδρών της ΕΜΟΔΕ. Η πυρκαγιά μετά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων της περιοχής περιορίστηκε, μετά τις 6 το απόγευμα, με την καμένη έκταση να υπολογίζεται περίπου στα 10 στρέμματα.
Στην περιοχή Κακόρεμα στον Υμηττό, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο, κοντά στις κεραίες, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση σε δύσβατο σημείο, γεγονός που δυσκόλεψε την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 38 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 8 οχήματα. Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες. Οπως ανακοινώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου συνελήφθη ένας αλλοδαπός, 36 χρόνων, από το Ιράν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από πρόθεση, εντός δασικής έκτασης, στο όρος του Υμηττού, άνωθεν της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κουταλά.
Την Κυριακή το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά και στη δύσβατη περιοχή Σαρακατσάνα στα Πιέρια Ορη.
Στο σημείο επιχείρησαν 59 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα, από περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Νέα καραβιά προσφύγων και μεταναστών, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, έφτασε στα νότια της Κρήτης τα ξημερώματα της Δευτέρας. Το σκάφος με τους 74 συνολικά μετανάστες εντοπίστηκε 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Παλαιόχωρας. Αμεσα άρχισε η επιχείρηση διάσωσης, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το πρωί, ενώ μεταφέρθηκαν στην Παλαιόχωρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, πρόκειται για 52 Αιγύπτιους, 11 Πακιστανούς, 4 υπηκόους Μπαγκλαντές, 4 Σύριους, 2 υπηκόους Σουδάν και έναν υπήκοο Υεμένης. Μεταξύ των 74 μεταναστών είναι μια γυναίκα, ενώ οι ανήλικοι - μεταξύ 12 και 18 ετών - ξεπερνούν τους 20. Ολοι μεταφέρθηκαν για να φιλοξενηθούν προσωρινά στις παιδικές κατασκηνώσεις Καλαθά στα Χανιά.
Διακόπηκε χτες, για τις 4 Απρίλη, η δίκη με κατηγορούμενο τον ιερέα Αντώνη Παπανικολάου, ιδρυτή της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», και συνεργάατες του, για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση τροφίμων. Τη διακοπή ζήτησε συνήγορος υπεράσπισης του ιερέα, για λόγους υγείας. Ηταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του στα δικαστήρια της Ευελπίδων και δεν έκανε καμία απολύτως δήλωση στις κάμερες που ήταν έξω από το δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι υπάρχει εκκρεμής ξεχωριστή έρευνα κατά του ιερέα για την κατηγορία της κακουργηματικής κατάχρησης ανηλίκων, ενώ εκκρεμεί και δίκη για τα οικονομικά της «Κιβωτού».
Δύο γυναίκες, ηλικίας 20 και 68 ετών, σκοτώθηκαν χτες το πρωί, την ώρα που περίμεναν σε στάση λεωφορείου, έξω από την πόλη της Βέροιας, στην Πατρίδα, όταν έπεσε πάνω τους αυτοκίνητο που οδηγούσε 64χρονος.
Το αυτοκίνητο κινούνταν με κατεύθυνση από Βέροια προς Σκύδρα, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω στη στάση των λεωφορείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που η ηλικιωμένη παρασύρθηκε για αρκετά μέτρα και κατέληξε σε μια αυλή σπιτιού, μη έχοντας τις αισθήσεις της. Η 20χρονη παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε βαριά τραυματισμένη στο Νοσοκομείο Βέροιας, όπου λίγη ώρα μετά κατέληξε.