ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Ανυποχώρητο, ηχηρό μήνυμα απόρριψης των αντιδραστικών σχεδιασμών

Μαχητική διαδήλωση χτες στο κέντρο της Αθήνας από φοιτητικούς συλλόγους | Στο πλευρό τους εκπαιδευτικοί, μαθητές, εργαζόμενοι

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», ήταν το ηχηρό μήνυμα που δινόταν χτες για μία ακόμα φορά δυνατά στα Προπύλαια, καθώς από την κυβέρνηση ανακοινωνόταν η άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Την απαίτηση «να μην κατατεθεί - να αποσυρθεί» το αντιδραστικό νομοσχέδιο εξέφρασαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, με το νέο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες στο κέντρο της πόλης, συνέχεια στον δρόμο του δίκαιου αγώνα τους. Ενός αγώνα που έχει αγκαλιαστεί πλατιά, κόντρα στις προσπάθειες φίμωσης, συκοφάντησης, τρομοκράτησης, αλλά και στην προσπάθεια εμφάνισης του νομοσχεδίου ως μέτρου «ενίσχυσης» της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

«Δημόσιες δωρεάν σπουδές», «Πτυχία για δουλειά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», «Το μέλλον μας δεν είναι φτώχεια και ανεργία, κάτω τα χέρια απ' τα πτυχία», από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων από τα πανεπιστήμια της Αθήνας, όπου με συνελεύσεις, καταλήψεις, πολύμορφες δράσεις καταδικάζεται ο αντιδραστικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, οι χειρότεροι όροι που διαμορφώνει το νομοσχέδιο περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Εκπαίδευσης. Με τις πραγματικές ανάγκες τους κόντρα στις οποίες κινείται το νομοσχέδιο αποτυπωμένες στα πανό, με αποφασιστικότητα, δηλώνοντας πως το νομοσχέδιο το απορρίπτει η πλειοψηφία, οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν ένα ακόμα μαχητικό συλλαλητήριο. Μαζί τους χτες έδωσαν το «παρών» μαθητές, με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας να δηλώνει «Εχετε απέναντι όλους τους μαθητές - Θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές». Εκεί ήταν και σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχουν καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συναντώνται με μαθητές και εργαζόμενους και σε πολύμορφες δράσεις που έχουν αποφασίσει, με εξορμήσεις σε σχολεία και γειτονιές, κάνοντας τον αγώνα υπόθεση όλης της κοινωνίας και με μεγάλο αγωνιστικό σταθμό την απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Οταν το συλλαλητήριο έφτανε στο Σύνταγμα, με ένα παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα, με κορναρίσματα, με συνθήματα, υποδέχτηκαν τους φοιτητές οι συγκεντρωμένοι μελισσοκόμοι από διάφορους νομούς της χώρας. Το σύνθημα «φοιτητές - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά» ακουγόταν παντού, καθώς για μία ακόμα φορά οι φοιτητικοί σύλλογοι συναντιόνταν με τις διεκδικήσεις τους. Αλλωστε, η αγωνιστική συμπόρευση με εργαζόμενους και αγρότες εκδηλώνεται πολύμορφα όλο αυτό το διάστημα και εκφράστηκε και νωρίτερα, στα Προπύλαια όταν οι φοιτητές υποδέχτηκαν με συνθήματα την πορεία των απεργών γιατρών και υγειονομικών. Χαιρετίζουμε «τους μαχόμενους φοιτητές που δίνουν τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν θα τους περάσει. Δεν τα παζαρεύουμε», τόνισαν οι υγειονομικοί, για να απαντήσουν οι φοιτητές: «Θα ξαναβρεθούμε μαζί σε λίγες μέρες, στη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, έναν χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, όταν ο λαός με ένα στόμα και μια φωνή φώναζε: "ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία"».

INTIME NEWS

Ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το έγκλημα, το Σάββατο, οι φοιτητικοί σύλλογοι προγραμματίζουν συγκέντρωση στα Τέμπη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο και τον αυταρχισμό

Κινητοποιήσεις χτες και σε άλλες πόλεις στη βόρεια Ελλάδα

Από την παρέμβαση του φοιτητικού συλλόγου ΠΤΔΕ στην Αλεξανδρούπολη
Από την παρέμβαση του φοιτητικού συλλόγου ΠΤΔΕ στην Αλεξανδρούπολη
Μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια της πόλης συμμετείχαν δυναμικά στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Καμάρα, κόντρα στο κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας που επιχείρησαν να επιβάλουν στις αρχές της βδομάδας η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές, με τη νέα εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική του ΑΠΘ.

Τον αγωνιστικό τόνο έδωσαν οι φοιτητές, που συμμετείχαν με τα πανό των φοιτητικών τους συλλόγων από το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ, με συνθήματα όπως «Αιτία πολέμου για τους φοιτητές, εμείς θα αγωνιστούμε για δωρεάν σπουδές». Παράλληλα, διατράνωσαν με συνθήματα ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη. Ακόμα, όταν η πορεία πέρασε έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, ακούστηκαν δυνατά συνθήματα καταγγελίας της σφαγής του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ εις βάρος του παλαιστινιακού λαού, αλλά και της συμμετοχής της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με συνθήματα όπως «Ουτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Η πορεία κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και αφού πέρασε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης κατέληξε στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, για να πραγματοποιηθεί συντονιστικό των φοιτητικών συλλόγων, προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα συνέχισης του αγώνα για αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν σπουδές ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να μετατρέψει σε πελάτες τους φοιτητές για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιήθηκαν και στο ΔΠΘ, σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Στην Αλεξανδρούπολη, με πρωτοβουλία του φοιτητικού συλλόγου ΠΤΔΕ «Δημήτρης Γληνός» έγινε εικαστική παρέμβαση στη λέσχη και εξόρμηση, ενώ στην Κοζάνη οι φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε κινητοποίηση στο κτίριο της ΖΕΠ, όπου κατέθεσαν στον πρύτανη του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας τις υπογραφές εκατοντάδων φοιτητών του Ιδρύματος ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Φλώρινα, από τους φοιτητικούς συλλόγους Νηπιαγωγών, Παιδαγωγικού και Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωρά στην κατάθεση του άδικου νομοσχεδίου

Μέσα σε κλίμα ευρείας καταδίκης της πλήρους εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αναμενόταν να κατατεθεί χτες στη Βουλή το άδικο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτό εξήγγειλε χτες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ενώ στον προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί αρχές Μαρτίου.

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε με πάνω από 1.500 σχόλια τα οποία, όπως είπε, θα ληφθούν υπόψη. Ο Π. Μαρινάκης ξεκαθάριζε χτες πως δεν θα «παρεκκλίνουμε από την κεντρική του φιλοσοφία», δηλώνοντας κατά τ' άλλα - και αφού έχει επιστρατεύσει κάθε μέσο ενάντια στους αγώνες των φοιτητών - πως «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιδιώκει τον διάλογο με τους φορείς και τους πολίτες»...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τα περί «ελευθεριών» και χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων από τον προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και έκτακτες ενισχύσεις, που θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Χρηματοδοτήσεις, βέβαια, που αφορούν - και εξαρτώνται από - την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων. Γιατί μπορεί να μιλάει η κυβέρνηση για τάχα «ενίσχυση» του δημόσιου πανεπιστήμιου, όμως αυτές οι χρηματοδοτήσεις δεν αφορούν τις πραγματικές, επιτακτικές, σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, των διδασκόντων και των ιδρυμάτων, οι διοικήσεις των οποίων δηλώνουν πως αδυνατούν να καλύψουν βασικές εκπαιδευτικές απαιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις για ίδρυση «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ» στην Ελλάδα, επανέλαβε τα περί αυστηρών κριτηρίων, για τα οποία προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση αποπροσανατολίζοντας από την πέρα για πέρα αντιδραστική ουσία του νομοσχεδίου, η οποία συναντά ευρεία καταδίκη. Αναμάσησε και τα περί «παροχής δυνατότητας στους υποψήφιους Ελληνες φοιτητές να σπουδάσουν από τη χώρα μας σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, την προσέλκυση ξένων φοιτητών και ξένου επιστημονικού προσωπικού, τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Στην πραγματικότητα, «νομοθετείται η αδικία», οι δυνατότητες για Ανώτατη Εκπαίδευση με βάση την τσέπη του καθενός, η υποβάθμιση συνολικά των πτυχίων και των σπουδών, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Απελπιστικά μόνη, παρ' όλη την ουσιαστική συναίνεση που της παρέχουν ΠΑΣΟΚ - γιατί μπορεί σύμφωνα με τον Ν. Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο, επιδιώκει όμως την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την ενιαία αγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης - και ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει «από τα αποδυτήρια».

Το αντιδραστικό νομοθέτημα έχει απορριφθεί αμετάκλητα από την πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, που εδώ και περισσότερο από ενάμιση μήνα, μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, οργανώνουν τον δίκαιο αγώνα τους, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ