Και κοινή δήλωση από πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα, ανάμεσά τους και των ΗΠΑ
Eurokinissi |
Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε σε ονομαστική ψηφοφορία την περασμένη Πέμπτη από 175 βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Παρόντες ήταν 254, κατά ψήφισαν 77, ενώ καταγράφηκαν και 2 «παρών».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ έδωσαν τη μάχη στη Βουλή με επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιπαράθεση, τόσο απέναντι στον ανορθολογισμό και στον κάλπικο προοδευτισμό της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, όσο και απέναντι στον αναχρονισμό, στον σκοταδισμό και την ομοφοβία των άλλων κομμάτων.
Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι βαθαίνει παραπέρα την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας, μέσα από την εμπορική παρένθετη μητρότητα στο εξωτερικό για ομόφυλα ζευγάρια και τις ιδιωτικές διακρατικές υιοθεσίας. Από τους βουλευτές του τονίστηκε ότι με τις διατάξεις αυτές καταργείται το δικαίωμα των παιδιών στο να απολαμβάνουν όσα απορρέουν από τη σχέση πατρότητας - μητρότητας.
Το ΚΚΕ υπερψήφισε ή τοποθετήθηκε με «παρών» σε άρθρα που προωθούν κάποιους εκσυγχρονισμούς για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ υπερψήφισε τα άρθρα 4 και 5, που αφορούν την κατάργηση αναχρονισμών στο οικογενειακό δίκαιο σε σχέση με το επώνυμο των παιδιών και τη δήλωση της γέννησης.
Υπερψήφισε το άρθρο 8, που αφορά φορολογικές διευκολύνσεις και επιδόματα για συζύγους και γονείς, καθώς και το άρθρο 9, που αφορά την κατάργηση διακρίσεων στην εργασία, στην Εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.α.
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου, το οποίο, παρότι διαγράφει τη διάκριση του φύλου (μέχρι τώρα αφορούσε την προστασία εργαζόμενων μητέρων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού), αναφέρεται σε «προστασία από απόλυση», και γι' αυτό δεν το καταψήφισε. Στα υπόλοιπα άρθρα το ΚΚΕ ψήφισε κατά.
Από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 106 βουλευτές, 21 καταψήφισαν και 31 απείχαν. Από τους υπουργούς απουσίαζαν οι Μ. Βορίδης, Ι. Μπούγας, Μ. Κεφάλα και Στ. Κελέτσης. Ενας βουλευτής της ΝΔ, ο Γ. Καρασμάνης, καταμετρήθηκε λανθασμένα ως «ναι», για να διορθωθεί στη συνέχεια η ψήφος του, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής
Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών της κυβέρνησης που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο, ξεχώρισε αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος άσκησε συνολικότερη κριτική στην πολιτική της ΝΔ, με αιχμές τα Ελληνοτουρκικά και τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν κάνει «στροφή στο κέντρο», ότι «δεν είναι εκσυγχρονισμός η θεωρία των 69 φύλων» και όλα αυτά «δεν έχουν σχέση με τις αρχές και τις ιδέες της ΝΔ». «Ο καθένας έχει τις απόψεις του», ήταν το σχόλιο της κυβέρνησης.
Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Π. Πολάκης και ο Οθ. Ηλιόπουλος, ενώ η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε «παρών» επί της αρχής. Μέχρι την Παρασκευή αναμενόταν η αντίδραση του κόμματος για την απουσία του Π. Πολάκη, με δεδομένο μάλιστα ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία δημοσιοποίησε κείμενο στο οποίο εξηγούσε γιατί δεν ψήφισε το νομοσχέδιο.
Τέλος, από την ψηφοφορία απείχαν 11 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς.
Η απήχηση της ψηφοφορίας της Πέμπτης στην ελληνική Βουλή ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, επιβεβαιώνοντας και τη γεωπολιτική διάσταση του θέματος. Είχαν προηγηθεί η περίληψή του στο κοινό ανακοινωθέν του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και το «ενδιαφέρον» της αμερικάνικης πρεσβείας όλο το προηγούμενο διάστημα για την πορεία του νομοσχεδίου.
Καθόλου τυχαία, με την ψήφιση του νομοσχεδίου ως «ιστορική στιγμή» ξεκίνησε η συζήτηση όπου συμμετείχε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, στη Διάσκεψη του Μονάχου.
Επίσης, λίγες μόνο ώρες μετά το τέλος της συνεδρίασης στη Βουλή, πρεσβείες που είναι διαπιστευμένες στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και η αμερικάνικη, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία χαιρετίζουν «την υιοθέτηση της νομοθεσίας για την ισότητα του γάμου και την αναγνώριση των οικογενειών ίδιου φύλου».
Την κοινή δήλωση, που ανάρτησε η αμερικάνικη πρεσβεία στους λογαριασμούς της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, συνυπογράφουν οι πρεσβείες στην Ελλάδα από Ολλανδία, Βέλγιο, Καναδά, Ισπανία, Νότια Αφρική, Νορβηγία, Σουηδία, Αργεντινή, Ισλανδία, Πορτογαλία, Δανία, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Ουρουγουάη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Κολομβία, Αυστραλία, Φινλανδία, Γερμανία, Μάλι, Αυστρία, Χιλή, Μεξικό, Ελβετία και Εσθονία.
Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σχετικά με Αναφορά που κατήγγειλε ακόμα και «16 ώρες εργασίας», με βάση το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ανέφερε τα παρακάτω: «Μετά το "δικαίωμα" στη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή, που θεσπίστηκε με τον νόμο Χατζηδάκη και τη βούλα της ΕΕ, με αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση επεκτείνεται ακόμα περισσότερο η εργάσιμη μέρα, σε περισσότερους εργοδότες, έχοντας ως βάση την Οδηγία 2019/1152, για δήθεν "διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".
Το άρθρο 9 της Οδηγίας αυτής υποχρεώνει τα κράτη - μέλη της ΕΕ να "εξασφαλίζουν" ότι οι εργαζόμενοι έχουν την "επιλογή" να εργάζονται σε περισσότερους από έναν εργοδότες για έως και 13 ώρες την ημέρα, εφόσον το "επιθυμούν". Η ΕΕ στην Οδηγία νομιμοποιεί μάλιστα αυτήν την εργασιακή γαλέρα, αρκεί ο εργοδότης να γνωστοποιεί γραπτά στον εργαζόμενο τους άθλιους εκμεταλλευτικούς όρους εργασίας που του επιβάλλει. Ομως, σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε πραγματική μείωση των - ήδη χαμηλών - μισθών, σε συνθήκες γενικευμένης ανεργίας και εργοδοτικών εκβιασμών, δεν υπάρχει καμία "επιθυμία" των εργαζομένων, υπάρχει απλά ο ωμός καταναγκασμός.
Οσο για τον ισχυρισμό του ευρωβουλευτή της ΝΔ ότι τέτοιες ρυθμίσεις "θα αντιμετωπίσουν την ανεργία", δεν έχουν καμία βάση, καθώς δύο θέσεις εργασίας γίνεται δυνατό να καταλαμβάνονται από τον ίδιο εργαζόμενο. Οι "διευκρινίσεις" του υπουργού Εργασίας, μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τις "16 ώρες", επιχειρούν προκλητικά να εμφανίσουν ως ...φιλεργατικό τον Μεσαίωνα των 13 ωρών εργασίας την ημέρα που προβλέπει η Οδηγία 2003/88 για την "οργάνωση του χρόνου εργασίας", όπως επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τοποθέτησή της.
Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι η αντεργατική νομοθεσία των αστικών κυβερνήσεων πατάει γερά στο έδαφος που στρώνει η αντιλαϊκή νομοθεσία της ΕΕ, την οποία είχε καταψηφίσει και καταγγείλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ετοιμάζονται να δώσουν απάντηση, με απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, 7ωρο -5ήμερο - 35ωρο με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, πραγματικά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια που εξανεμίζει το ήδη πενιχρό εισόδημά τους».
Προκαταβολικά διευκρινίζουμε ότι η προσέγγιση του ΚΚΕ για τη δικτατορία υπάρχει ήδη στον παλαιότερο Β' τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας (σελ. 502 - 503, 507), ο οποίος και εγκρίθηκε από Συνδιάσκεψη. Θα βοηθούσε, προτού γραφτούν τα άρθρα, να διαβαστεί έστω και με 12 χρόνια καθυστέρηση. Ειδικότερα από όσους τότε αναρωτιούνταν «Μπορεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ να αποφασίζει για θέματα Ιστορίας;» και σήμερα αναρωτιούνται γιατί εγκρίθηκε ο Γ2 τόμος από την ΚΕ και όχι από Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
Αναλύονται συγχρόνως η σύνδεση, η αλληλοτροφοδότηση και η αλληλεξάρτηση όλων αυτών των ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, πάντα με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας αστικής τάξης, τη θωράκιση της εξουσίας της και τη ΝΑΤΟική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, «made in capitalism» ήταν η δικτατορία, στο οποίο περιλαμβάνονται και το «made in Greece» και το «made in USA».