ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν τον αγώνα για να μείνουν στη γη τους, να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα

Με συγκεκριμένα και δίκαια αιτήματα η σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Μονόδρομος για τους αγρότες η αγωνιστική διεκδίκηση

RIZOSPASTIS

Μονόδρομος για τους αγρότες η αγωνιστική διεκδίκηση
Με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα στους δρόμους του αγώνα, με μπλόκα και άλλες πολύμορφες δράσεις, απέναντι στην πολιτική της ΚΑΠ και της «πράσινης μετάβασης» που τους ξεκληρίζει, πραγματοποιείται, σήμερα, συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με αντιπροσωπεία των μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12 μ.

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αγωνιστικής διεκδίκησης και γίνεται για να ζητηθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από την κυβερνητική πλευρά επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θέτουν.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών θα πάει στη συνάντηση γνωρίζοντας ότι ο αγώνας τους είναι δίκαιος, αφορά την επιβίωσή τους. Κάτι που αναγνωρίζεται από ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα, τα οποία εκφράζουν καθημερινά και πολύμορφα την αλληλεγγύη τους, σπάζοντας στην πράξη τον κοινωνικό αυτοματισμό που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση. Αλλωστε, την ίδια ώρα που ο αγροτοκτηνοτρόφος αναγκάζεται να δώσει την παραγωγή του για ψίχουλα, ο εργαζόμενος και ο αυτοαπασχολούμενος έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Από τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πάρουν και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η πορεία της κινητοποίησης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Αιτήματα επιβίωσης

Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν να μείνουν στη γη τους για να συνεχίσουν να παράγουν, να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα. Δίνουν μάχη με τις εξευτελιστικές τιμές των εμποροβιομηχάνων, με το κόστος παραγωγής που τους διαλύει, με την εγκληματική κρατική αδιαφορία για την προστασία από ζημιές.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

-- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

-- Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στη βάση αυτού του πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Ταυτόχρονα, στον πρωθυπουργό θα τεθούν αιτήματα που αφορούν χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και όλο τον λαό της Θεσσαλίας και της Β. Φθιώτιδας (Θεσσαλιώτιδα), που 5 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, συνεχίζουν να έχουν απέναντί τους το κράτος, που αφού τους έπνιξε, τώρα δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να προχωρήσουν η αποκατάσταση των ζημιών, η αποζημίωση των πληγέντων, η θωράκιση της περιοχής από νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Μεταξύ άλλων απαιτούν: Να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακάρλιων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών και κατασκευής όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για να μην πνιγεί ξανά η Θεσσαλία. Αποζημιώσεις στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε και τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ). Αλλά και αναπλήρωση εισοδήματος για όσα χρόνια χρειαστεί.

Κυβέρνηση: Γενικόλογες υποσχέσεις και κοινωνικός αυτοματισμός

Το καρότο και το μαστίγιο χρησιμοποιεί από την πλευρά της η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Ενόψει της σημερινής συνάντησης, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία τακτική ανασκόπηση, που αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού επανέλαβε το χιλιοειπωμένο ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα», επικαλέστηκε ξανά τα ψίχουλα που τάχα εξασφαλίζει με ...κόπο η κυβέρνηση, καθώς και τους πόρους της ΚΑΠ. Σε δήλωσή του, εξάλλου, στην εφημερίδα «Real news», είπε ότι με όσα ψίχουλα εξήγγειλε τις προηγούμενες μέρες, «τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν», και πλέον μένει «να συζητήσουμε μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις», δηλαδή ζήσε ...Μάη μου.

Ενώ, στο πλαίσιο του εξωραϊσμού αυτής της βάρβαρης πολιτικής ανέφερε ότι η ΚΑΠ μπορεί να ...βελτιωθεί, παραπέμποντας βέβαια για του παραχρόνου: «Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές - εκ του κανονισμού - μπορούν να επέλθουν μετά το 2025», είπε.

Καταφεύγοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, υποστήριξε προκλητικά ότι «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με "όπλο" τη δυνατότητά τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα», ενώ δεν υπάρχει τμήμα των εργαζομένων και της νεολαίας που να διαδηλώνει και να μη δέχεται λάσπη και συκοφαντία. Ενώ, στο τέλος, και για να χαμηλώσει τις όποιες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση, δεσμεύτηκε ότι θα «ξύσει τον πάτο του βαρελιού» για τη στήριξη της αγροτιάς, ενός ...βαρελιού που βέβαια δεν έχει καν «πάτο» όταν πρόκειται για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Είμαστε στο πλευρό των αγροτών, θα τους υποδεχθούμε στην Αθήνα με μεγάλο συλλαλητήριο

«Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε στο πλευρό των αγροτών! Οποτε και να κατέβουν στην Αθήνα θα είμαστε στον δρόμο μαζί τους!»: Μήνυμα αλληλεγγύης στους αγρότες, στα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις τους στέλνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων. Συγκεκριμένα, 6 Ομοσπονδίες και 3 κλαδικά συνδικάτα της Αττικής συνυπογράφουν ανακοίνωση με την οποία στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και καλούν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να υποδεχτούν τους αγρότες όποια μέρα κατέβουν στην Αθήνα, με ένα μεγάλο συλλαλητήριο.

Αναλυτικά, το κοινό κάλεσμα υπογράφουν οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, Οικοδόμων και Εργαζομένων Συναφών Επαγγελμάτων, καθώς και τα Συνδικάτα Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και ΟΤΑ Αττικής.

Είμαστε σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο

«Ο αγώνας που δίνουν οι αγρότες είναι δίκαιος! Ξέρουμε ότι αν νικήσουν οι αγρότες, θα κερδίσουμε και εμείς οι εργαζόμενοι. Ξέρουμε ότι αν νικήσουν οι αγρότες, θα χάσουν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι σουπερμαρκετάδες, οι εφοπλιστές και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια. Γιατί είναι αυτοί που αγοράζουν τσάμπα και βερεσέ τα αγροτικά προϊόντα από το χωράφι και μας τα πουλάνε πανάκριβα στο ράφι! Γιατί είναι αυτοί που θησαυρίζουν από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων, που ξεκληρίζουν τους αγρότες, που τους διώχνουν από τη γη τους για την αύξηση των κερδών τους, αξιοποιώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που την εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στη χώρα. Αυτοί είναι οι κοινοί αντίπαλοι των εργαζομένων και αγροτών. Είναι οι ίδιοι που έχουν επιβάλει μισθούς πείνας στους εργαζόμενους με εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς, που καταργούν το 8ωρο, το 5ημερο, και μας καθιστούν σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας να μην μπορούμε να αγοράσουμε τα προϊόντα που παράγουν οι αγρότες! Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και οι αγρότες είμαστε σύμμαχοι», υπογραμμίζουν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνουν ότι εργαζόμενοι και αγρότες βράζουν στο ίδιο καζάνι: «Ζούμε όλοι στο πετσί μας την πολιτική που διογκώνει συνολικά το κόστος ζωής. Που εμπορευματοποιεί την Υγεία και υποβαθμίζει τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην επαρχία, μετατρέποντας την ανάγκη να έχουμε την υγειά μας σε πανάκριβο εμπόρευμα. Που υποβαθμίζει τη μόρφωση των παιδιών μας και μετατρέπει την Ανώτατη Εκπαίδευση σε μπίζνα και σε υπόθεση των λίγων που θα έχουν να πληρώσουν. Είναι η πολιτική που εμάς τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους μας ξεζουμίζει με φόρους για να μαζεύει το χρήμα που δίνει στους πολεμικούς εξοπλισμούς, στα λεγόμενα αναπτυξιακά προγράμματα που ταΐζουν με κρατικό χρήμα τους επιχειρηματίες που ζουν παρασιτικά από τη δική μας δουλειά».

«Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη, που μαζικά βγαίνουν στους δρόμους αυτές τις μέρες για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και να έχουμε κι εμείς φτηνά τρόφιμα. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις λόγω των καταστροφών που έχει υποστεί η σοδειά τους από την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων, που βασίζεται στο "πάμε κι όπου βγει", που αφήνει απροστάτευτο τον λαό από φυσικές καταστροφές, υπολογίζοντας ως κόστος την ανθρώπινη ζωή, χωρίς να δίνει δεκάρα για το βιος και την περιουσία του λαού», τονίζουν οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα.

Στη βάση αυτή, απευθύνουν κάλεσμα κοινού αγώνα: «Τώρα είναι η ώρα να ενωθούν οι αγώνες μας με το σύνθημα που μας ενώνει όλους. 'Η ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ 'Η ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ! Να ενωθούν οι αγώνες των εργαζομένων, που πληθαίνουν στους χώρους δουλειάς, προετοιμάζοντας τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς - μέτρα προστασίας του εισοδήματος, με τους αγώνες των αγροτών στα μπλόκα σε κάθε περιοχή της χώρας, τους αγώνες των παιδιών μας που βρίσκονται και αυτά στους δρόμους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να έχουν πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές.

Τώρα είναι η ώρα να εκφραστεί αγωνιστικά η αλληλεγγύη ανάμεσά μας, γιατί είναι ένα από τα μεγάλα μας όπλα απέναντι στη διαστρέβλωση και την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον λεγόμενο "κοινωνικό αυτοματισμό", δηλαδή να μας βάλει να τσακωθούμε μεταξύ μας για να τη βγάλει καθαρή.

Καλούμε όλα τα σωματεία, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στον αγώνα των αγροτών. Τη μέρα που θα κατέβουν στην Αθήνα, να τους υποδεχτούμε με ένα μεγάλο συλλαλητήριο που θα στείλει αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση και στους μεγάλους ομίλους. Με αλληλεγγύη και οργανωμένο αγώνα συνεχίζουμε!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ