Αύξηση στα χαράτσια των διοδίων από την αρχή του χρόνου
Νέες αυξήσεις και στα διόδια από 1.1.2024. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται τους οδικούς άξονες της χώρας, φέρνουν ένα ακόμα δυσβάσταχτο χαράτσι που θα αγγίξει το 8% πάνω στις σημερινές, ήδη υψηλές τιμές, και θα φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και μικροεπαγγελματιών.
Τις νέες αυξήσεις κατά 7% στα διόδια καταγγέλλει το ΚΚΕ με σχετικό του φυλλάδιο (βλ. φωτ.), το οποίο διακινείται από τις Κομματικές Οργανώσεις μεταξύ άλλων και με εξορμήσεις σε σταθμούς διοδίων.
Στους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που στήριξαν και εφάρμοσαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις της ΝΔ και προηγουμένως του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τις συμβάσεις παραχώρησης και τις ρήτρες τις οποίες περιέχουν, ουσιαστικά η αυξομείωση των τιμών στα διόδια (συνήθως βέβαια πρόκειται για αυξήσεις) συνδέεται με τον εκάστοτε δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή τον πληθωρισμό.
Από 1.1.2024 λοιπόν η αύξηση θα είναι 7,6% - 7,7%, ενώ κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι συμφώνησαν η προσαύξηση του 2023 (12%), που δεν εισπράχθηκε, να μοιραστεί σε τρεις δόσεις έως το 2026 και οι έμποροι των δρόμων να απορροφήσουν ένα μέρος αυτής. Για το 2023 ο πληθωρισμός - που μετράται κάθε Σεπτέμβρη - αυξήθηκε κατά 1,65% σε σχέση με το 2022. Σε αυτήν την αύξηση θα προστεθεί το ήμισυ της αύξησης από το 2021 στο 2022, που ήταν 12%, δηλαδή 6%, και έτσι προκύπτει η αύξηση γύρω στο 8%.
Το φυλλάδιο του ΚΚΕ που καταγγέλλει τις αυξήσεις στα διόδια
Μάλιστα, όπως προανήγγειλαν, οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το 2025 και το 2026. Αντίστοιχες ετήσιες αυξήσεις σημειώνονταν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από το χαράτσι στους πολίτες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται παράλληλα να δώσει κι άλλο «μποναμά» στους παραχωρησιούχους, μετά την απαίτησή τους για ...διαφυγόντα κέρδη το 2023 (καθώς δεν επιβλήθηκε αύξηση όλη τη χρονιά).
Συγκεκριμένα:
Για τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη το κόστος θα διαμορφωθεί στα 33,55 ευρώ, από 31,35 το 2023
Για τη διαδρομή Αθήνα - Ιωάννινα το κόστος θα διαμορφωθεί στα 41 ευρώ, από 38,25 το 2023
Για τη διαδρομή Αθήνα - Καλαμάτα το κόστος θα διαμορφωθεί στα 15 ευρώ, από 13,95 το 2023
Για τη διαδρομή Αθήνα - Πάτρα το κόστος θα διαμορφωθεί στα 12,6 ευρώ, από 11,8 το 2023
Για τη διαδρομή Αθήνα - Τρίκαλα το κόστος θα διαμορφωθεί στα 19,35 ευρώ, από 17,95 το 2023.
Εκτός αυτού στις εταιρείες έχει ήδη δοθεί κρατική επιδότηση ύψους 73 εκατ. ευρώ εξαιτίας των μειωμένων κερδών την περίοδο του lockdown!
Κι όλα αυτά όταν σε αυτούς τους οδικούς άξονες που εκμεταλλεύονται επιχειρηματικοί όμιλοι, εγκλωβίζονται άνθρωποι σε συνθήκες χιονιά ή όταν πιάνει κάπου φωτιά δεν υπάρχει καμία διέξοδος διαφυγής... Για παράδειγμα, ο εγκλωβισμός ανθρώπων για πάνω από ένα 24ωρο στην Αττική Οδό, τον Γενάρη του 2022, αναδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης των υποδομών, της πολιτικής των ΣΔΙΤ και των συμβάσεων παραχώρησης για έργα που ο λαός χρυσοπληρώνει διπλά και τριπλά προκειμένου να ωφελούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ολες οι κυβερνήσεις είναι συνυπεύθυνες για τη διατήρηση του καθεστώτος παραχωρήσεων που ενισχύει τους ομίλους, αφήνοντας έκθετους στους κινδύνους τούς οδηγούς σε περίπτωση εγκλωβισμού σε μια φυσική καταστροφή, την ώρα που πληρώνουν πανάκριβα διόδια. Και μάλιστα πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να αποζημιώνει κιόλας τους ομίλους όταν σε περίπτωση έντονης κακοκαιρίας και χιονόπτωσης οι δρόμοι θα κλείνουν!
Αυτή η πολιτική βέβαια δεν είναι καινούργια αφού και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έρρεαν τα εκατομμύρια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους... Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταβάλει πάνω από 870 εκατ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους από τα τέλη του 2016 για την επανεκκίνηση των έργων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα που θα λάβουν για το έργο Πάτρα - Πύργος, ενώ είχε φροντίσει να βάλει σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και τον τελευταίο μεγάλο αυτοκινητόδρομο που παρέμενε υπό κυριότητα του Δημοσίου, την Εγνατία Οδό, ιδρύοντας μάλιστα και δεκάδες νέους σταθμούς διοδίων κατά μήκος του δρόμου και στους κάθετους άξονές του.
Επί ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, πάγια τακτική ήταν και η αύξηση στις τιμές των διοδίων αλλά και το «ζεστό» χρήμα στους παραχωρησιούχους. Για το 2019 - και πριν από τις εκλογές - είχαν συμφωνηθεί αυξήσεις σε δύο φάσεις, μία τον Ιούλη και μία τον Γενάρη του 2020, ενώ και στις αρχές του ίδιου έτους υπήρξαν αυξήσεις σε πολλούς σταθμούς διοδίων.
Η... εορταστική αντίφαση
«
Πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε, δελτιάκια για το φως μας παζαρεύετε καλέ...». Νέο άσμα. Εορταστικό. Για να υποδεχθεί κανείς τον καινούριο χρόνο, δεν πάει πια παραδοσιακά σε αστρολόγους αλλά σε συμβούλους Ενέργειας. Αλλαξαν οι καιροί. Κι αν δεν το πήρατε πρέφα ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο σας πείθει ότι ιδανικά πρωτοχρονιάτικα δώρα είναι μικρά μπουκαλάκια με λάδι, τύφλα να 'χει ο μαύρος χρυσός, μπροστά στον πράσινο που τον έχουμε σε αφθονία ως χώρα, αλλά με το σταγονόμετρο στο τραπέζι μας. Ενδεικτικά όλα αυτά, ολίγον σαρκαστικά, γιατί αν μείνω στην πραγματικότητα έξω από την τσέπη θα μετράω φόνους, θανάτους, εικοσάχρονα παιδιά με κομμένα πόδια από στουκαρισμένα οχήματα, κάτω από τρεμοπαίζοντα λαμπιόνια, και δεκαπεντάρικα με το στίγμα του φονιά. Κι όλοι μαζί με ξεχασμένη τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, εκεί όπου σε μια άδεια Βηθλεέμ, τα βρέφη και τα γυναικόπαιδα έγιναν πιόνια σε μια σκακιέρα ορατών τε και αοράτων Ηρώδηδων.
Δημοσιογραφικές δεκαετίες τώρα παρακολουθώ μια αρρώστια, αυτήν της εορταστικής αντίφασης, που φέτος είναι σε εξωφρενική έξαρση. Από τη μια αυτή η αρρώστια θέλει βομβαρδισμό της κοινής γνώμης από ρεπορτάζ ακρίβειας και ταυτόχρονα έντεχνης φιλανθρωπίας. Κι από την άλλη στα ίδια φύλλα, στις ίδιες σελίδες, στις ίδιες εκπομπές, έρχεται ταυτόχρονος βομβαρδισμός με φωτογραφίες και πληροφορίες των σπιτιών και των ξενοδοχείων των πάμπλουτων. Απ' τη μια η ακριβή μου φέτα, κι απ' την άλλη το δέντρο με τις κρυστάλλινες μπάλες και τις βελούδινες κορδέλες αξίας όσο καμιά δεκαριά ετήσιοι κατώτατοι μισθοί. Ηθελα να ξερα ποιος ξορκίζει τι. Η φέτα την μπάλα από μουράνο ή η μπάλα το τυρί; Σ' αυτήν τη φάκα δεν είναι δύσκολο κάποιος να πιαστεί, κι ύστερα να μελαγχολήσει και να πρέπει και να κρυφτεί. Οχι τίποτα άλλο, αλλά έρχεται και το κράτος ύπουλα και παίζει αυτό το άθλιο παιχνίδι των εορταστικών αντιφάσεων που όμως κινεί την αγορά, που καταλήγει να είναι τελικά αυτή καθ' αυτή το ...άγιο πνεύμα των Χριστουγέννων. Με πρησμένα τ' αυτιά απ' τη φιλολαϊκή, φιλάνθρωπη, φιλόχαζη προπαγάνδα για το καλάθι του νοικοκυριού, με τα ακριβά αλλά όχι πανάκριβα προϊόντα που βαφτίζονται φθηνά χάρη στην έκπτωση του 3%, δηλαδή του ενός πέμπτου από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, διαβάζω και ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για ασφαλείς επιλογές τροφίμων. Βαράει μαύρο καμπανάκι για τους κινδύνους που παραμονεύουν στο μαγείρεμα, στα συσκευασμένα τρόφιμα, στις σαλάτες, για να αποφύγουν τις γαστρεντερίτιδες γέροι, έγκυες και παιδιά. Δεν θα σας κουράσω εδώ σύντροφοι με τις λεπτομέρειες και τον κίνδυνο κατάθλιψης μπροστά στο δίλημμα μιας μη ασφαλούς κατά ΕΟΔΥ επιλογής, όπως το μανούρι και το ανθότυρο, σε σχέση με το cottage, το τσένταρ και την απογειωμένη σε τιμή γραβιέρα. Γιατί δίπλα απ' αυτή την είδηση θα βρείτε πληροφορίες για το πόσες χιλιάδες εγκληματικές θερμίδες κρύβει το γιορτινό τραπέζι και την προτροπή «πάρτε τα μέτρα σας»! Ασε που τώρα τελευταία κυκλοφορούν κι άλλοι κίνδυνοι, που κρύβονται στο ξαναζεσταμένο φαΐ που περίσσεψε την επόμενη μέρα. Πόσες φορές μπορεί να το ξαναζεστάνετε; Δεν ξέρω. Ρωτήστε τον ΕΟΔΥ.
Σαν έθιμο κι από συνήθεια της καρδιάς μας οι οδοί οδηγούν αυτές τις μέρες στην ανάγκη η μικρή ανάπαυλα απ' τη δουλειά να μεταφραστεί σε παρέες, μικρές ή μεγάλες φαμίλιες, και κάτι από παιδική αθωότητα, την όμως πολλαπλώς βασανισμένη από το μάρκετινγκ. Εξαιρουμένων των πρησμένων ποδιών των πωλητών και των πωλητριών, των οδηγών, των πιλότων, των νυχτοφυλάκων, των ντελιβεράδων, των φαντάρων, των αρρώστων στα νοσοκομεία, των νοσηλευτών, των ναυτικών, των εμπόλεμων όπου Γης. Το 'χουν βλέπεις οι γιορτές, οι μαζικές, να υπογραμμίζουν τη φτώχεια και τη μοναξιά. Κι εδώ ίσως είναι που άμα θέλουμε βρίσκουμε και τον διπλανό μας και τον εαυτό μας, γιατί ο μη σκατόψυχος άνθρωπος, ο φίλος, ο συναγωνιστής, ο κιμπάρης στα δύσκολα φαίνεται. Τόσο δύσκολα που δεν τον πιάνουν ούτε ρεπορτάζ, ούτε κάμερες, ούτε βαθυστόχαστες αναλύσεις και ετήσιοι απολογισμοί.
Ας φάμε ό,τι έχουμε. Με παρέα και μοιρασμένο είναι ωραίο. Ας πιούμε αν μπορούμε, κι όσο ώστε να μη γίνει μοιραίο. Ας πούμε έναν καλό λόγο. Δεν κοστίζει τίποτα. Ας πάρουμε και δώσουμε μια εγκάρδια αγκαλιά. Αυτό το πάρε δώσε γλιτώνει το χρηματιστήριο. Η ευχή μου είναι, όπως κάθε χρόνο, μια απόδραση στο φυσικό και στο πηγαίο απ' τα μέσα προς τα έξω. Είναι μεγάλο δώρο να μην πας κάπου γριπιασμένος ή με ίωση, χωρίς μάσκα ή τεστ. Κοντολογίς από μεθαύριο όλοι στη δουλειά, με λίγο ξεχασμένα τα μυαλά απ' τα δεινά και μια ελαφρύτερη λόγω συναίσθησης καρδιά ότι δεν γιορτάζουν όλοι, ούτε ίσα, ούτε το ίδιο, κι αυτό δεν αλλάζει τόσο απλά όσο μια σελίδα στο ημερολόγιο. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με τους αγώνες σαν γιορτή! Κάθε μέρα!