Την ανάγκη ενίσχυσης της καθημερινής λειτουργίας των νηπιαγωγείων και της εργασίας των νηπιαγωγών με αξιοπρεπείς όρους, με επιστημονική, οικονομική και εργασιακή αναβάθμιση, τονίζει για μία ακόμα φορά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» με αφορμή το περιστατικό λιποθυμίας νηπιαγωγού σε μονοθέσιο νηπιαγωγείο στον Πύργο. «Συνέβη αυτό που όλες/οι οι νηπιαγωγοί απευχόμαστε όταν βρισκόμαστε μόνες/οι μαζί με τους μαθητές μας σε όλα τα ολοήμερα, εκεί που λειτουργεί μόνο ένα τμήμα, στα μονοθέσια νηπιαγωγεία, στα παραρτήματα προκάτ, ακόμα και στις αίθουσες μέσα στα Δημοτικά Σχολεία», σχολιάζει χαρακτηριστικά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και αναφέρεται στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη δίχρονη Προσχολική Αγωγή. «Οι περισσότερες δομές, με ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, χωρίς την επαρκή χρηματοδότηση παραμένουν συρρικνωμένες, ελλειμματικές, σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα πολλές φορές κτίρια για να υλοποιηθεί η παιδαγωγική πράξη και να διασφαλιστούν η φροντίδα και η ασφάλεια των παιδιών. Δεν είναι σημερινή, αλλά εξελίσσεται με τον χειρότερο τρόπο η πραγματικότητα στο νηπιαγωγείο, με την αύξηση των ευθυνών, τις ατελείωτες διοικητικές υποχρεώσεις, τα ανύπαρκτα διαλείμματα, το εξαντλητικό ωράριο, την απουσία υποστήριξης από ειδικούς παιδαγωγικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, σχολικούς νοσηλευτές. Με τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες να αδιαφορούν που τα νήπια και τα προνήπια λόγω μικρής ηλικίας έχουν ανάγκη από συνεχή παρέμβαση και επιτήρηση, χωρίς να εξασφαλίζεται η υποστήριξη από το κατάλληλο προσωπικό». «Δεν πάει άλλο με την απαξίωση της δουλειάς των νηπιαγωγών, που έχουν καταντήσει λάστιχο με τον φόρτο εργασίας, με το εξαντλητικό ωράριο, που εργάζονται ακόμα και αρρώστες/οι γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης, με την ανύπαρκτη στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ», τονίζει η ΑΣΕ και διεκδικεί:
Τμήματα μέχρι 15 νήπια, ώστε να επιτελείται η παιδαγωγική πράξη με τους απαραίτητους όρους, και τοποθέτηση δεύτερης/ου νηπιαγωγού σε όλα τα τμήματα που λειτουργούν με 15 μαθητές και άνω.
Στελέχωση όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, σχολικούς νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας, τραπεζοκόμους, Τμήματα Ενταξης και Παράλληλη Στήριξη για όλα τα παιδιά με γνωματεύσεις.
Μείωση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας.
Το Σάββατο συγγενείς τους έκαναν διαμαρτυρία στον χώρο, καθώς καταγγέλλουν ότι οι καθυστερήσεις στην επιχείρηση απεγκλωβισμού συνδέονται και με την έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού. Είναι ενδεικτικές οι επαναλαμβανόμενες βλάβες κρίσιμων μηχανημάτων γεώτρησης. Χρειάστηκε δύο φορές να μεταφερθούν νέα κιτ διάσωσης.
Εκσκαφείς συνεχίζουν να απομακρύνουν τόνους χώματος, σκυροδέματος και μπάζων. Αυξημένες απαιτήσεις δημιουργεί και το βραχώδες έδαφος της περιοχής (ινδικά Ιμαλάια). Την περασμένη Παρασκευή οι εργασίες για την ώθηση μεταλλικών σωλήνων για τον απεγκλωβισμό των εργατών σταμάτησαν, όταν ακούστηκε ήχος «σπασίματος» από τη σήραγγα.
Γιατρός που βρίσκεται σε επαφή με τους εγκλωβισμένους δήλωσε στο BBC ότι τρεις εργάτες παραπονέθηκαν για δυσεντερία και έλαβαν φάρμακα από σωλήνα που τοποθετήθηκε για να τους χορηγείται βοήθεια.
Στην ένθερμη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ στη διαδικασία ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, για την οποία τόνισε ότι πρέπει να «αναζωογονηθεί», καθώς σημειώνει «κόπωση», αναφέρθηκε χτες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίπης μιλώντας στο «Thessaloniki Summit». «Είμαστε παρόντες σε κάθε συζήτηση για την ενταξιακή πορεία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η στάση αυτή της Ελλάδας παραμένει αδιάλλακτη ήδη από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, το 2003, για την ενσωμάτωση των Δυτ. Βαλκανίων.
Στο αμέσως προηγούμενο πάνελ, όπου συμμετείχαν ο Γκόραν Αλεξιτς, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, η Λίζα Γκάσι, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών του προτεκτοράτου του Κοσόβου, και ο Γκαζμέντ Τουρντίου, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, σημειώθηκε ότι παρά το «θετικό μομέντουμ» που δημιούργησε για την ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η διαδικασία αυτή αργεί, με αποτέλεσμα να σημειώνεται «κόπωση» και στις δύο πλευρές.
Ενδεικτικό των μεγάλων αντιθέσεων που επικρατούν στα Βαλκάνια ήταν το περιστατικό με τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν μεταξύ τους ο Σέρβος αξιωματούχος και η εκπρόσωπος της Πρίστινας για την υπαιτιότητα των γεγονότων της 24ης Σεπτέμβρη στο Κόσοβο, που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις Σέρβους και έναν αστυνομικό. Στη παρέμβασή του ο Σέρβος αξιωματούχος είπε σχετικά με τις κατηγορίες της ΕΕ προς την κυβέρνηση του Βελιγραδίου για τη μη ευθυγράμμιση της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας με αυτήν της ΕΕ: «Δεν θα κλείσουμε μία πόρτα πριν μία άλλη ανοίξει. Θα ευθυγραμμιστούμε όταν θα έχουμε μπροστά μας μια ημερομηνία (σ.σ. ένταξης στην ΕΕ). Αλλά έχουμε κι άλλους συνεργάτες. Υπάρχουν όμως κράτη στην ΕΕ που έχουν εμπορικές σχέσεις ύψους 6 δισ. ευρώ με συνεργάτες μας (σ.σ. Ρωσία) και κανείς δεν τους λέει τίποτα, αλλά ενοχλούνται από εμάς που έχουμε 600 εκατ. εμπόριο».
Δεν υπήρχε γιατρός, που θα μπορούσε να την κρατήσει στη ζωή
Νεκρή στην καμπίνα της, σε πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο από νησιά του Αιγαίου προς το λιμάνι του Πειραιά, εντοπίστηκε τη Δευτέρα μία γυναίκα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα, την επιβάτιδα εντόπισε μέλος του πληρώματος και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το πλήρωμα, χωρίς αποτέλεσμα. Στη συνέχεια διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
«Οχι άλλες χαμένες ζωές - Πάρτε μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού τώρα», τονίζει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το οποίο εστιάζει στην απουσία γιατρού στο πλοίο.
«Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε με τον πιο τραγικό τρόπο για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν ακόμα και στα πλοία. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, και υπόλογοι είναι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ναυτιλιακές εταιρείες, που αφήνουν τους χιλιάδες ταξιδιώτες χωρίς γιατρό. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει γιατρός σε κανένα πλοίο, σε καμία γραμμή σε όλη την επικράτεια, με τις ναυτιλιακές εταιρείες να παρέχουν μόνο ένα υποτυπώδες ιατρείο. Τώρα να στελεχωθούν όλα τα πλοία με γιατρούς, με ευθύνη των ναυτιλιακών εταιρειών», σημειώνει.
«Δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν άλλες ζωές. Αυτό το σύνθημα ακούστηκε στο υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της μεγάλης παναιγαιακής συγκέντρωσης, την Δευτέρα 6 Νοέμβρη. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, συμμετέχουμε μαζικά στις κατά τόπους συγκεντρώσεις, στις 29 και 30 Νοέμβρη, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών», προσθέτει.
Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στον σύντροφο Αποστόλη Ριζόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής και Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας, για την απώλεια του πατέρα του.