ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αμεσα να αποκατασταθούν οι αδικίες στις προκαταβολές που έδωσε ο ΕΛΓΑ

Ωρα αγώνα για τους βιοπαλαιστές αγρότες, να «πλημμυρίσει» η Θεσσαλία με τρακτέρ στους δρόμους

«Οι προκαταβολές του ΕΛΓΑ που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας και του νομού μας, για κάποια προϊόντα, για μια ακόμα φορά αφήνουν την πικρή γεύση της αδικίας σε πολλούς συναδέλφους μας»: Τα παραπάνω αναδεικνύει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, καλώντας το υπουργείο και τον ΕΛΓΑ να αποκαταστήσουν τις αδικίες που σημειώθηκαν και ο κάθε παραγωγός να πάρει αυτό που δικαιούται από τις προκαταβολές, με βάση την καλλιέργεια του και τη ζημιά που είχε. Ταυτόχρονα η Ομοσπονδία επαναφέρει και τα αιτήματα για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι το ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτει πως η τελική τιμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες είναι πολύ μικρή και απέχει πολύ από αυτό που ζητάει το αγροτικό κίνημα.

Σημειώνει συγκεκριμένα: «Τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες αγρότες του νομού μας και η Θεσσαλία πρέπει να στηριχτεί, αν θέλουμε να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά μας, που συνεχώς ερημώνουν, και οι πληγέντες αγρότες να παραμείνουν στο επάγγελμα και όχι να βγουν στην ανεργία.

Με τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, την οργή και τη δικαιολογημένη αγανάκτησή μας, αναγκάσαμε την κυβέρνηση να καταργήσει τους διάφορους "κόφτες" που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, για να μειώσει τις αντιδράσεις. Ηταν ξεκάθαρα αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών μας και της πίεσης που ασκήσαμε! Ομως στο ΦΕΚ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100%, αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος».

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας αναφέρει ενδεικτικά ένα παράδειγμα για την αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών: «Για το βαμβάκι, που είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια που πλήγηκε, η ασφαλιστική αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ είναι 380 κιλά/στρέμμα για τον νομό Λάρισας. Αυτή θα είναι η τελική παραγωγή που θα αποζημιωθεί, ανεξάρτητα από την παραγωγή που κάποιος αγρότης είχε. Ο μέσος όρος της τιμής του βαμβακιού στην τριετία και με αφαίρεση της περσινής χρονιάς, όπως ισχύει στον κανονισμό, είναι 53 λεπτά το κιλό. Αυτό δίνει ως τελικό ποσό αποζημίωσης για το 100% της ζημιάς που θα καλύψει ο ΕΛΓΑ, 201,40 ευρώ/στρέμμα. Αντίστοιχες θα είναι οι αποζημιώσεις σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί. Ο,τι άλλο ακούγεται είναι εκ του πονηρού και στόχο έχει απλά να καθησυχάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των πλημμυροπαθών αγροτών».

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, όλους όσοι έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες, «να συνειδητοποιήσουν ότι όπως έδειξε η εμπειρία δεκάδων χρόνων, οι κατακτήσεις μας ήρθαν όταν δώσαμε ανυποχώρητο αγώνα, ενωμένοι, αποφασισμένοι και με μαζική συμμετοχή. Ποτέ τέτοιου μεγέθους προβλήματα δεν λύθηκαν με συνεχόμενες συσκέψεις, με δημόσιες σχέσεις, με χτύπημα στην πλάτη και καθησυχαστικές δηλώσεις, με συνεχόμενες συναντήσεις στις οποίες ακούμε λόγια παρηγοριάς.

Η Θεσσαλία και ο νομός μας πρέπει να "πλημμυρίσει" με τρακτέρ στους δρόμους και με τη συμπαράσταση όλων των φορέων, καθώς η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και θα οργανώσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα.

Είναι ώρα ευθύνης! Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Ολοι στον αγώνα για να παραμείνουμε στα χωριά και στα χωράφια μας!».

Ελαιοπαραγωγοί από όλη την Ελλάδα συναντιούνται στην Αταλάντη

Σύσκεψη για τον συντονισμό του αγώνα και των διεκδικήσεων την Κυριακή 26 Νοέμβρη

Σε πανελλαδική σύσκεψη - συνάντηση ελαιοπαραγωγών, προκειμένου να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και να συντονίσουν από κοινού τις διεκδικήσεις τους, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και η Πανελλήνια Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΚΑΡΑΛΗΣ» στη Σκάλα Αταλάντης.

Τονίζοντας ότι η καλλιεργητική περίοδος που τελειώνει «αποτελεί τη χειρότερη των τελευταίων ετών για τους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας και όλης της χώρας», η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας στο κάλεσμά της για την πανελλαδική συνάντηση της Κυριακής σημειώνει:

«Τα συσσωρευμένα προβλήματα που δεν επιλύθηκαν από καμία κυβέρνηση, η διαχρονικά ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές κάτω του κόστους κυρίως στη βρώσιμη ελιά τα προηγούμενα χρόνια και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ διαμορφώνουν όρους εκμηδενισμού του εισοδήματός μας και μας φέρνουν αντιμέτωπους με τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά την επιβίωσή μας αλλά και τη συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας».

Αναφέρει επίσης ότι «η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της χώρας μας με περίπου 6 εκατ. στρέμματα, αλλά και στον νομό Φθιώτιδας με παραγωγή βρώσιμης ελιάς πάνω από το 50% της πανελλαδικής παραγωγής» και υπογραμμίζει ότι η φετινή ακαρπία θα επιφέρει «απώλεια εισοδήματος που μόνο για τη Φθιώτιδα υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ».

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΕΛΓΑ και ΠΕΣ στην Αχαΐα

Την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν απέναντι στη διαμορφωμένη κατάσταση με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, τα πολύ σοβαρά προβλήματα με την ελιά λόγω των ζημιών από την ακαρπία (ως και 90%), τη μείωση της παραγωγής σε σταφύλια και εσπεριδοειδή, καθώς και την εξευτελιστική τιμή της σταφίδας, απαίτησαν με παραστάσεις διαμαρτυρίας, χτες το πρωί, Αγροτικοί Σύλλογοι της Αχαΐας.

Παράλληλα, κατήγγειλαν τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση αλλά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με την καθιέρωση οριζόντιου τεκμαρτού εισοδήματος (10.920 ευρώ), ανεξαρτήτως του πραγματικού τους εισοδήματος, «εργαλείο» επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών.

Η αρχή έγινε στην Παναιγιάλεια Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, με κινητοποίηση του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», απαιτώντας ανάμεσα σε άλλα άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών και κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, όπως για τη σταφίδα.

Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπειών των διοικήσεων των Συλλόγων Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντίνιας», Ωλενίας και Ερυμάνθου στον ΕΛΓΑ της Πάτρας, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον επόπτη Αχαΐας του Οργανισμού.

Οπως επισημάνθηκε και με το υπόμνημα που κατατέθηκε, οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές από τις καιρικές συνθήκες και ασθένειες που κυμαίνονται, τουλάχιστον για την περιοχή της Αιγιάλειας στο 40% στα αμπέλια, στο 50% στα λεμόνια, στο 60% στην κορινθιακή σταφίδα και έως και 90% κατά τόπους στην ελιά, την ίδια ώρα που και η ποιότητα της παραγωγής, λόγω των ασθενειών, είναι υποβαθμισμένη.

Σημειώθηκε ότι οι ήδη χαμηλές τιμές των περισσότερων προϊόντων, μαζί με την αύξηση του κόστους παραγωγής και την εφαρμογή - «τσεκούρι» της νέας ΚΑΠ, έχουν φέρει τους παραγωγούς σε θέση να μην μπορούν να καλλιεργήσουν. Οτι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες οδηγώντας στην εγκατάλειψη, άρα και στη μείωση παραγωγής, ποιοτικών προϊόντων για τη λαϊκή κατανάλωση, που ενώ από τον παραγωγό ξεκινούν σε τιμές κάτω και του κόστους, στο ράφι φτάνουν πανάκριβα.

Οι σύλλογοι απαίτησαν, επιπλέον, να ανακοινωθεί άμεσα στους αγρότες η αποτίμηση των ζημιών, να αποσταλούν οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το ύψος τους στους σταφιδοπαραγωγούς (λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων), που δεν κάλυψαν το πλαφόν 150 κιλά ανά στρέμμα για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση, αλλά και έγκαιρη εκτίμησή τους από τον Οργανισμό, όπως και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Παράλληλα, απαίτησαν να συμπεριληφθούν η ακαρπία της ελιάς και οι διάφορες μυκητολογικές ασθένειες (περονόσπορος) στις αποζημιώσεις. Επιπλέον απαιτήθηκε, μεταξύ άλλων, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει και αποζημιώνει όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους, αποζημιώσεις στο 100% της παραγωγής.

Ανακοινώθηκε, επιπλέον, συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη των ελαιοπαραγωγών στην Αταλάντη την Κυριακή 26 Νοέμβρη.

Σύσκεψη σήμερα για μήλα - κάστανα - αμύγδαλα - κεράσια

Σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στην Αγιά Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική σύσκεψη για τα προβλήματα των παραγωγών μήλων - κάστανων - αμυγδάλων - κερασιών.

Τη σύσκεψη οργανώνουν η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Αγιάς. Θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, όπως οι ασθένειες π.χ. από το φουζικλάδιο και τον μύκητα, η ακαρπία στα αμύγδαλα, το κόψιμο των συνδεδεμένων ενισχύσεων από την κυβέρνηση για αυτά τα προϊόντα, το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι ζημιές στην παραγωγή και οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Την Παρασκευή το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Στις 12 μ., στην πλ. Κλαυθμώνος για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις

Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για το πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 24 Νοέμβρη, στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12 το μεσημέρι, μπαίνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, εντείνοντας την καθημερινή τους δράση σε όλη τη χώρα. Σύλλογοι και Ομοσπονδίες με συσκέψεις και περιοδείες μέχρι την τελευταία στιγμή ετοιμάζουν την κάθοδο στο συλλαλητήριο, αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι.

Η πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα έρχεται ύστερα από έναν κύκλο αγωνιστικών δράσεων με παρεμβάσεις και περιφερειακές συγκεντρώσεις, από όπου οι συνταξιούχοι έστειλαν περήφανο μήνυμα αντίστασης και αξιοπρέπειας, ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση την ώρα που η ακρίβεια εκμηδενίζει τις λεηλατημένες συντάξεις τους. «Οσα διεκδικούμε είναι δικά μας, πληρωμένα με τον αγώνα μιας ζωής, δεν τα χρωστάμε σε καμία κυβέρνηση, σε κανέναν υπουργό, σε κανέναν τραπεζίτη, και με τον αγώνα μας θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τη δικαίωση», υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σε ανακοίνωσή της ενόψει του πανελλαδικού συλλαλητηρίου και καλεί τα σωματεία της δύναμής της σε όλη τη χώρα να οργανώσουν με τον καλύτερο τρόπο τη μαζική κάθοδο των συνταξιούχων στην Αθήνα.

Αλλωστε, και το νέο έτος, με την ακρίβεια να καλπάζει, η κυβέρνηση - όπως προεξόφλησε πρόσφατα ο αρμόδιος υφυπουργός - προτίθεται να περιορίσει τις αυξήσεις μόλις στο 3%, καθώς, όπως προκλητικά ισχυρίστηκε, αυτές που δόθηκαν φέτος ήταν πάνω από τα όρια που προβλέπει η νομοθεσία (νόμος Κατρούγκαλου)! Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 740.000 συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» δεν θα λάβουν ούτε αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ