ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Στους δρόμους σε όλη τη χώρα απέναντι στην κατάρρευση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας
  • Υπόθεση όλου του λαού οι διεκδικήσεις των υγειονομικών.
  • Κοινές δράσεις με σωματεία στη 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ στις 29 - 30 Νοέμβρη

Με 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 29 και 30 Νοέμβρη απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, στη μεθοδευμένη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προκειμένου να διευκολυνθεί η λεηλασία του από το «νέο ΕΣΥ» της πλήρους εμπορευματοποίησης και παράδοσής του στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και η απεργιακή συγκέντρωση στις 30/11, στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας, βρίσκει επί ποδός το σύνολο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Εκείνους, που αγκομαχώντας καλούνται, με «εντέλλεσθε» να καλύψουν... 40.000 κενά από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, δουλεύοντας σερί βάρδιες, χωρίς ρεπό, με την απειλή της απόλυσης το 25% του προσωπικού που εργάζεται με συμβάσεις.

Μαζί τους και σωματεία, μαζικοί φορείς που βιώνουν στο πετσί τους τις πολύμηνες αναμονές για ένα ραντεβού με γιατρό, για εξετάσεις, χειρουργείο, τις αυξημένες πληρωμές ακόμα και για τα στοιχειώδη. Που έρχονται αντιμέτωποι με την κατάρρευση νοσοκομείων και κλινικών, με την αναστολή ακόμα και στοιχειωδών ιατρικών πράξεων λόγω παραιτήσεων και αποχωρήσεων προσωπικού.

Ως εδώ! Απεργιακός ξεσηκωμός από την ΟΕΝΓΕ

«Στα συντρίμμια της πολιτικής τους χτίζουν το "νέο ΕΣΥ"», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, καταγγέλλοντας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και καλώντας σε απεργιακό ξεσηκωμό. Και σημειώνει:

«Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα εγκληματικά τους σχέδια! Είναι πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι μόλις 5 με 6 νοσοκομεία έχουν πρόβλημα. Είναι πρόκληση να στοχοποιεί για τις τραγικές ελλείψεις τους συναδέλφους που εξωθούνται σε παραίτηση, τους νέους γιατρούς που αναζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Η πολιτική τους τους διώχνει.

Αγονες δεν είναι οι θέσεις. Η πολιτική τους τις κατάντησε άγονες, αφού συνειδητά αφήνουν νοσοκομεία να ρημάξουν. Είναι πρόκληση να ισχυρίζονται ότι έχουν "προτεραιότητα την υγεία των πολιτών", όταν οι 6.500 προσλήψεις σε σύνολο 30.000 κενών οργανικών θέσεων με βάση τα ξεπερασμένα οργανογράμματα δεν φτάνουν να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις.

Ως εδώ! Εκατομμύρια ευρώ τσεπώνουν οι έμποροι της Υγείας. Χάσμα ανάμεσα στην άθλια "κανονικότητα" του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις δυνατότητες που υπάρχουν στον 21ο αιώνα για να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

Βάζουμε στο στόχαστρο την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, για να μη βρει στο "ταβάνι" των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας! Η οικονομία της χώρας αντέχει για να δίνει 7 δισ. σε αυτούς που δολοφονούν βρέφη, παιδιά, γυναίκες, τους ασθενείς και τους συναδέλφους μας στη Γάζα, που βομβαρδίζουν νοσοκομεία, και δεν αντέχει να αυξήσει τους μισθούς μας, να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία και να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν με σύγχρονους όρους;

Δεν χάφτουμε το παραμύθι της κυβέρνησης ότι φοροεξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, τους μικρούς επαγγελματίες για να δώσει χρήματα στην Υγεία και την Παιδεία. Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν πιάνει τόπο. Ας τα πάρει από τις τράπεζες που δικαιούνται "αναβαλλόμενο φόρο" και τους εφοπλιστές που φορολογούνται "εθελοντικά".

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος στην Κρήτη, που ανάγκασαν τον υπουργό Υγείας να κατέβει δύο φορές για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δείχνουν ότι πιέζονται. Δεν είναι ανίκητοι!

Καμία έκπτωση στις ανάγκες μας! Δεν θα γίνει η απώλεια συνήθεια!».

Η ΟΕΝΓΕ με το απεργιακό της κάλεσμα καλεί σε διεκδίκηση για διπλασιασμό μισθών - αποζημίωσης των εφημεριών, για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Διπλασιασμό προσωπικού, με ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα και με μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλο ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου.

Ξεχωρίζει επίσης την απαίτηση να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ενταση της δράσης σε όλη τη χώρα

Σε αυτό το φόντο, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται καθημερινά Γενικές Συνελεύσεις μέσα στα νοσοκομεία, συσκέψεις με σωματεία και φορείς σε μια σειρά πόλεις, με την απεργία της ΟΕΝΓΕ να αγκαλιάζεται συνολικά από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, κάνοντας υπόθεσή του την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι στιγμής κινητοποιούνται:

  • Στον Πειραιά: Πάνω από 30 σωματεία και φορείς, που συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στο νοσοκομείο «Μεταξά», αποφασίστηκε ομόφωνα η πρώτη μέρα απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών, η 29η Νοέμβρη να μετατραπεί σε παμπειραϊκό συλλαλητήριο για την Υγεία. Υπενθυμίζεται ότι το ογκολογικό νοσοκομείο του Πειραιά και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας μένει χωρίς μονάδα μαστού (!) λόγω αποχώρησης της εξειδικευμένης γιατρού, ενώ οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι έπεται συνέχεια με το Παθολογο-ανατομικό και το Ακτινολογικό Τμήμα.
  • Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι και στο Νοσοκομείο Νίκαιας, έχοντας στο πλευρό τους φορείς των όμορων περιοχών ενάντια στην παράδοση του νευραλγικού Τμήματος Αξονικής - Μαγνητικής Τομογραφίας σε ιδιώτη, ενώ η υποστελέχωση σε όλα τα τμήματα είναι άνευ προηγουμένου. Κρίνοντας επισφαλή τη λειτουργία του νοσοκομείου τις επόμενες μέρες προχωρούν σε σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Πειραιά. Την Τρίτη 21 Νοέμβρη θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο, την Τετάρτη 22 Νοέμβρη θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, ενώ από την Παρασκευή 24 Νοέμβρη, για την ασφάλεια των ασθενών, προχωρούν σε «αναστολή νέων εισαγωγών».
  • Μια από τις μαζικότερες συσκέψεις της τελευταίας δεκαετίας πραγματοποιήθηκε και με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων από τον χώρο της νοσοκομειακής ψυχιατρικής και της τοξικοεξάρτησης. Εκεί αποφάσισαν: Στάση εργασίας και μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 22 Νοέμβρη στο υπουργείο Υγείας. Συνέντευξη Τύπου το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Αμεση απάντηση σε περίπτωση κατάθεσης του νομοσχεδίου που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση, για την πιο αποφασιστική προώθηση της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», ως αναπόσπαστο κομμάτι του αντιδραστικού σχεδιασμού για το «νέο ΕΣΥ».
  • Στο Λαύριο, σε σύσκεψη για την υγεία καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Ατικής σωματεία και φορείς της περιοχής, την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Κορωπίου.
  • Στην Αχαΐα, κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΝΕΟ Πατρών - Αθηνών 32 & Αμερικής), την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ. οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν. Αχαΐας, καλώντας φορείς, σωματεία και ωφελούμενους γονείς με τα παιδιά τους να συμμετάσχουν, απαιτώντας πλήρη, κρατική χρηματοδότηση σε όλα τα προνοιακά ιδρύματα, που να καλύπτει το 100% των αναγκών τους, με άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Στη Δράμα, την οργάνωση κινητοποίησης στις 30 Νοέμβρη, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ, αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς, ενάντια στη διάλυση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, το οποίο αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα υποστελέχωσης.

Νέα μεγάλη παγκρήτια κινητοποίηση στις 30 Νοέμβρη

Μια από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του ηρακλειώτικου λαού για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Μια από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του ηρακλειώτικου λαού για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Συνέχεια στον αγώνα υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας δίνουν οι υγειονομικοί και όλος ο λαός της Κρήτης μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους των τελευταίων μηνών.

Το νέο παγκρήτιο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, παίρνοντας τη σκυτάλη από τα πρόσφατα συλλαλητήρια σε Ηράκλειο και Σητεία, ενάντια στον κίνδυνο κατάρρευσης του Βενιζέλειου και του Νοσοκομείου Σητείας, όπως και από τις προηγούμενες μαζικές κινητοποιήσεις σε Ρέθυμνο, Ιεράπετρα και Χανιά.

Πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις που αποτυπώνουν την οργή και την αγανάκτηση του κρητικού λαού για τον αποκλεισμό του ουσιαστικά από την πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, για τη μεθοδευμένη υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων που προδιαγράφει το «λουκέτο» και τις συγχωνεύσεις, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για «αχρείαστα νοσοκομεία», με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση.

Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων σε νοσοκομεία, ΠΦΥ και ΕΚΑΒ και οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης, «συντονίζουμε την αγωνιστική μας δράση ενάντια στη σοβαρή υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων Υγείας της περιοχής μας». Καλούν στην παγκρήτια κινητοποίηση την Πέμπτη 30 Νοέμβρη όλο τον λαό και προτείνουν στα Εργατικά Κέντρα και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν απεργία για την ίδια μέρα σε όλους τους νομούς του νησιού.

«Οι μαχόμενοι υγειονομικοί της Κρήτης αντιτασσόμαστε στην πολιτική που υποβαθμίζει την υγεία και τη ζωή μας προκειμένου να εξυπηρετήσει τα κέρδη των ιδιωτικών κολοσσών. Παρομοίως δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στο έγκλημα που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ ενάντια στον πολύπαθο Παλαιστινιακό λαό. Δεν σιωπούμε μπροστά στους περισσότερους από 10.000 νεκρούς, στη δολοφονία χιλιάδων αθώων παιδιών και στην εν ψυχρώ δολοφονία εκατοντάδων υγειονομικών, ενώ προσπαθούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές», υπογραμμίζουν στο κάλεσμα τα υγειονομικά σωματεία του νησιού.

«Φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη ότι: Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Καλούμε λαό και υγειονομικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις, για να δώσουμε συλλογικά τον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν, σύγχρονο, αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας, που να ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης», καταλήγει το κάλεσμα προς τον κρητικό λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ