ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Τρομοκρατικές ισραηλινές επιδρομές σε νοσοκομεία, συνεχίζονται οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί

Τραγικές οι συνέπειες από τον αποκλεισμό και τον βίαιο εκτοπισμό, πείνα και ανησυχίες για επιδημίες και ασθένειες

Copyright 2023 The Associated

Με τρομοκρατικές εισβολές στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» της Γάζας από την Τετάρτη, επιθέσεις του κατοχικού στρατού γύρω από άλλα νοσοκομεία και συνέχιση του ασφυκτικού αποκλεισμού τους, που οδηγεί τα περισσότερα να σταματήσουν τη λειτουργία τους, αλλά και με συνέχιση των δολοφονικών βομβαρδισμών εναντίον πόλεων και προσφυγικών καταυλισμών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ κλιμακώνει τη σφαγή που έχει εξαπολύσει εδώ και 42 μέρες εναντίον των Παλαιστινίων.

Παράλληλα, κλιμακώθηκαν οι χερσαίες επιχειρήσεις στον αστικό ιστό της πόλης της Γάζας και στο λιμάνι της, με τον κατοχικό στρατό να ανακοινώνει νέα φάση στην επίθεσή του, ενώ οι πολύμορφες τραγικές συνέπειες του απάνθρωπου αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ βγαίνουν όλο και πιο έντονα στο προσκήνιο, με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν 1,6 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Επιθέσεις και τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία

Ο διοικητής του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα», Μουχάμαντ Αμπού Σαλμίγια, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, αναφέρθηκε στις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού.

Οπως είπε, νεκροί είναι όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο. Πολλοί από τους 650 ασθενείς και τραυματίες ουρλιάζουν εκλιπαρώντας για λίγο νερό. Για παυσίπονα και άλλα φάρμακα, ούτε κουβέντα... Τα νεογνά, που είναι στις θερμοκοιτίδες, τέσσερα και πέντε μαζί, δεν έχουν ούτε θέρμανση ούτε καν οξυγόνο. Κάποια είναι τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο με την ελπίδα πως θα διατηρηθούν ζεστά. Οι ελλείψεις σε βρεφικό γάλα και νερό είναι μεγάλες.

Copyright 2023 The Associated

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεκάδες άρματα μάχης έχουν κυκλώσει το κτιριακό συγκρότημα, μέρος του οποίου έχει χτυπηθεί και καταστραφεί από τον ισραηλινό στρατό (πτέρυγα χειρουργείων, Καρδιολογικό Τμήμα κ.ά.). Drones και ελεύθεροι σκοπευτές σημαδεύουν πάνω από τα κεφάλια περίπου 5.000 εκτοπισμένων αμάχων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στον περίβολο του νοσοκομείου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασραφ αλ Κίντρα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή ότι 24 ασθενείς πέθαναν «τις τελευταίες 48 ώρες» στο νοσοκομείο λόγω έλλειψης ρεύματος, φαρμάκων κ.λπ.

«Βίαιη επίθεση» εξαπολύθηκε στο μεταξύ και στο Νοσοκομείο «Αλ Αχλί», καταγγέλλει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Σε δήλωσή της αναφέρει ότι το νοσοκομείο βρέθηκε υπό πολιορκία από ισραηλινά τανκς και ότι οι ομάδες της δεν μπορούν να κινηθούν για να προσεγγίσουν και να περιθάλψουν τους τραυματίες.

Στο μεταξύ, σε βίντεο της Ερυθράς Ημισελήνου καταγράφονται συγκλονιστικές στιγμές, με χιλιάδες εκτοπισμένους και δεκάδες ασθενείς να εγκαταλείπουν το Νοσοκομείο «Αλ Κουντς» με τα πόδια, με καροτσάκια και φορεία, μέσα από τα χαλάσματα...

Το δε Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας υποχρεώθηκε την Πέμπτη να αναστείλει τη λειτουργία του, όπως δήλωσε ο διοικητής του στο «Al Jazeera», εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων, που καθιστούν αδύνατη την περίθαλψη ασθενών. Οι εικόνες που καταγράφονται στο νοσοκομείο, με εκατοντάδες τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις να κείτονται στο πάτωμα χωρίς να είναι δυνατό να τους προσφερθεί η αναγκαία περίθαλψη, παραπέμπουν περισσότερο σε «σφαγείο» παρά σε νοσηλευτικό ίδρυμα...

Δολοφονικό χτύπημα σε σχολείο - καταφύγιο αμάχων

Παράλληλα, συνεχίζονται οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε δημοσιογράφους του «Al Jazeera» πως το βράδυ της 16ης Νοέμβρη, δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από επίθεση του ισραηλινού στρατού στο σχολείο «Φάλαχ» της περιοχής Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας.

Στο σχολείο είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι που είχαν διωχθεί από τα σπίτια τους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Η είδηση βγήκε με μεγάλη καθυστέρηση από ιατρικές πηγές του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας λόγω του τηλεπικοινωνιακού μπλακάουτ που έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί.

Στο στόχαστρο βομβαρδισμών βρέθηκαν ξανά τις προηγούμενες μέρες προσφυγικοί καταυλισμοί (Νουσεϊράτ, Τζαμπαλίγια), αλλά και η πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από το βόρειο τμήμα.

Τουλάχιστον 12.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών 5.000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από τις 7 Οκτώβρη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας την Παρασκευή. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ωστόσο ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι πιθανότατα μεγαλύτερα, καθώς τα ισραηλινά χτυπήματα σε νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες, ο παροπλισμός ασθενοφόρων λόγω έλλειψης καυσίμων, το μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες κ.ά. δεν επιτρέπουν την ακριβή καταμέτρηση των θυμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του αραβικού δικτύου «Al Jazeera», από τις 7 Οκτώβρη ως τις 16 Νοέμβρη έχουν υποστεί καταστροφές από τους βομβαρδισμούς πάνω από 222.000 κατοικίες και έχουν ισοπεδωθεί πλήρως 54.000. Καταστράφηκαν 300 εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων. Σταμάτησαν να λειτουργούν 26 από τα 35 νοσοκομεία. Υπέστησαν ζημιές ή βομβαρδίστηκαν 87 ασθενοφόρα. Καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς 167 τεμένη και εκκλησίες.

Απειλή πείνας, ασθενειών και επιδημιών

Εφιαλτική είναι η ζωή για το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, τα δύο τρίτα των οποίων είναι εκτοπισμένοι.

Η έλλειψη καυσίμων εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού αποδεικνύεται καταστροφική σχεδόν για κάθε πλευρά της ζωής.

Λόγω της έλλειψης δεν μπορεί να διανεμηθεί ακόμα και η λιγοστή ανθρωπιστική βοήθεια, δεν λειτουργούν τα εργοστάσια αφαλάτωσης και επεξεργασίας λυμάτων, δεν λειτουργούν (από την Πέμπτη) ούτε καν οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών που παρείχαν δύο εταιρείες στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, καθώς στον θύλακα περνά καθημερινά μόλις το 10% των τροφίμων που χρειάζεται ο πληθυσμός της περιοχής, ενώ από την άλλη δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς τους γιατί ακόμη και τα φορτηγά του ΟΗΕ έχουν ξεμείνει από καύσιμα.

Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, προειδοποίησε ξανά και για το «αναπόφευκτο» ξέσπασμα μολυσματικών νόσων και πείνας, ενώ ζήτησε διεθνή έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επίσης προειδοποιήσει για «ανησυχητικές τάσεις» στην εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα, τονίζοντας ότι έχει καταγραφεί ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός διαρροϊκών ασθενειών. Οι βομβαρδισμοί και η χερσαία επιχείρηση έχουν διαταράξει το υγειονομικό σύστημα και την πρόσβαση σε καθαρό νερό και έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να στοιβάζονται σε καταφύγια και προσφυγικούς καταυλισμούς, τα οποία συχνά γίνονται στόχος βομβαρδισμών, όπως ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλίγια, που χτυπήθηκε ξανά την Παρασκευή, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 18 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, επισήμανε ότι από τις 7 Οκτώβρη έχουν διαπιστωθεί 33.551 περιπτώσεις διάρροιας στη Γάζα. Τα μισά από αυτά τα περιστατικά παρατηρήθηκαν σε παιδιά κάτω των 5 ετών. «Η διάρροια μπορεί γρήγορα να οδηγήσει στον θάνατο ενός παιδιού που δεν τρώει αρκετά ή δεν πίνει αρκετό νερό», τόνισε. «Ενα νεογέννητο παιδί μπορεί να πεθάνει σε μια μέρα επειδή και η μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει άνετα επειδή πεινά. Η κατάσταση είναι απολύτως κρίσιμη. (...) Η διακοπή της εισόδου νερού, καυσίμων και τροφίμων προκαλεί μεγάλες επιδημίες».

Ο δε επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, εκτίμησε ότι καταβάλλεται σκόπιμη προσπάθεια να «στραγγαλιστεί» το ανθρωπιστικό έργο της στη Γάζα και προειδοποίησε ότι μπορεί να αναγκαστεί να διακόψει εντελώς τη λειτουργία της, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Οπως εξήγησε, η UNRWA χρειάζεται καθημερινά 160.000 λίτρα καυσίμων για να φέρει σε πέρας βασικές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. «Είναι εξοργιστικό οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες να έχουν καταντήσει να ζητιανεύουν λίγα καύσιμα», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο ένα και μοναδικό βυτιοφόρο με 24.000 τόνους καυσίμων που μπήκε την Τρίτη στη Ράφα για τον ανεφοδιασμό φορτηγών του ΟΗΕ.

Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή πως θα επιτρέπεται η είσοδος δύο βυτιοφόρων καυσίμων τη μέρα στη Γάζα για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του ΟΗΕ, δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Ενδοαστικές αντιθέσεις στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ το ίδιο διάστημα οι συγγενείς και οι φίλοι των 238 ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, πραγματοποίησαν πορεία περίπου 37 χλμ. από το Τελ Αβίβ μέχρι τη Δυτική Ιερουσαλήμ, όπου είναι το γραφείο και η κατοικία του πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου.

Οι συγγενείς των ομήρων ζητούν από τον Νετανιάχου να προχωρήσει σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με την παλαιστινιακή πλευρά, κατηγορούν την κυβέρνηση για κωλυσιεργία, ενώ καταγγέλλουν την άρνηση των μελών του κυβερνητικού συμβουλίου πολέμου να συναντηθούν μαζί τους. Στο δελτίο Τύπου της οργάνωσης των συγγενών αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Δεχθείτε μας και εξηγήστε μας ποιους όρους θέτει το Ισραήλ για μια ανταλλαγή των ομήρων».

Στο μεταξύ, εντείνονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις στο Ισραήλ - που εκφράζονταν και πριν από τις 7 Οκτώβρη - με επίκεντρο τη διαμόρφωση διάδοχου κυβερνητικού σχήματος.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Γες Ατίντ» και πρώην πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ, μιλώντας στο ισραηλινό «Κανάλι 12», ζήτησε την παραίτηση του Νετανιάχου. Τόνισε πως «δεν μπορούμε να διεξαγάγουμε μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση με έναν πρωθυπουργό που δεν εμπιστευόμαστε». Φάνηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να συνεργαστεί το κόμμα του με το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του Νετανιάχου, εάν ο επικεφαλής μιας τέτοιας κυβέρνησης ήταν κάποιο άλλο στέλεχος του κόμματος.

Το Λικούντ απάντησε ότι είναι «λυπηρό και ντροπιαστικό» να παίζει ο Λαπίντ «πολιτικά παιχνίδια σε καιρό πολέμου» και να προσπαθεί να εκδιώξει τον πρωθυπουργό «που ηγείται της επιχείρησης».

Η δε αρχηγός των Εργατικών (πρώην υπουργός Μεταφορών επί κυβέρνησης Λαπίντ), Μεράβ Μιχαέλι, δήλωσε ικανοποιημένη από την πρόταση του Λαπίντ, κρίνοντας ότι ευθυγραμμίζεται με την έκκλησή της για αντικατάσταση του Νετανιάχου.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Νέα φονική επιδρομή του κατοχικού στρατού στην Τζενίν

Από τις κηδείες των θυμάτων από την ισραηλινή εισβολή στην Τουλκαρέμ

Copyright 2023 The Associated

Από τις κηδείες των θυμάτων από την ισραηλινή εισβολή στην Τουλκαρέμ
Με νέες φονικές επιδρομές σε πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς συνέχισε ο ισραηλινός στρατός την κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον των Παλαιστινίων και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Στην Τζενίν πριν από τα χαράματα της Παρασκευής ο κατοχικός στρατός εισέβαλε με Ειδικές Δυνάμεις, drones, δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και μπουλντόζες, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 7 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 15.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ότι οι 7 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε με drones τη συνοικία Χαουασίν ενός προσφυγικού καταυλισμού της πόλης.

Στη συνέχεια περικύκλωσε με άρματα μάχης το Νοσοκομείο Ibn Sina εμποδίζοντας την εισαγωγή των τραυματιών από την επίθεση που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν, ανακρίνοντας μέρος του προσωπικού και απαιτώντας να απομακρυνθούν όλοι οι υγειονομικοί με τα χέρια ψηλά... Στην εντολή αυτή έδειξαν ανυπακοή οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους ασθενείς τους.

Ακολούθησαν επιδρομές σε άλλες συνοικίες της πόλης (Τζάμπαλ Αμπού Ντουχάιρ, Χάλιτ αλ Σόχα κ.ά.), ενώ μπουλντόζες του στρατού συνέχισαν να καταστρέφουν δρόμους, πλατείες, αυτοκίνητα, υποδομές ύδρευσης και ηλεκτρισμού.

Μόλις πριν από μία βδομάδα ο κατοχικός στρατός είχε εισβάλει ξανά στην Τζενίν, σκοτώνοντας 14 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας άλλους 20.

Την περασμένη Τρίτη, παρόμοια ευρεία εισβολή του κατοχικού στρατού πραγματοποιήθηκε στην πόλη Τουλκαρέμ. Η εισβολή ξεκίνησε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες με τεθωρακισμένα, χερσαίες δυνάμεις και τη συνδρομή αεροπλάνου που πραγματοποίησε επιδρομές.

Σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 7 Παλαιστίνιοι (5 άμαχοι και 2 μαχητές), τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12, ενώ δεκάδες υπέστησαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα λόγω εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων και άλλων χημικών. Τουλάχιστον 2 τραυματίες απήχθησαν από τον κατοχικό στρατό κατά τη μεταφορά τους με ασθενοφόρο.

Την Παρασκευή, στο μεταξύ, σημειώθηκε απόπειρα επίθεσης σε φυλάκιο ελέγχου του ισραηλινού στρατού κοντά στη Χεβρώνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δύο Παλαιστινίων.

Οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις ισραηλινού στρατού και Εβραίων εποίκων έχουν ξεπεράσει τους 200 από τις 7 Οκτώβρη.

Παράλληλα εξαπολύεται ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ συλλήψεων, καθώς το ίδιο διάστημα έχουν οδηγηθεί στις φυλακές πάνω από 2.700 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη.

Στο μεταξύ, οι θηριωδίες των Εβραίων εποίκων και τα πογκρόμ επιθέσεων, διώξεων, κλοπών και εμπρησμών σε βάρος Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη είναι τέτοια που αναγκάζουν ακόμα και τις ΗΠΑ να «αντιδρούν». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κάλεσε την Παρασκευή το Ισραήλ να πάρει «επειγόντως» μέτρα για να σταματήσει τη βία «εξτρεμιστών εποίκων» στη Δυτική Οχθη, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν «θετικά βήματα για αποκλιμάκωση των εντάσεων».

Πλήρης κάλυψη των ΗΠΑ στα ισραηλινά εγκλήματα

Αναπαραγωγή όλης της ισραηλινής προπαγάνδας και νέες αποστολές όπλων

Πλήρη κάλυψη στα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας δίνουν οι ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να δηλώνει την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ότι ο πόλεμος αυτός θα τελειώσει όποτε και όταν το θελήσει το Ισραήλ.

«Θα τελειώσει όταν η "Χαμάς" δεν θα έχει πλέον την ικανότητα να δολοφονεί, να κακομεταχειρίζεται, να κάνει φριχτά πράγματα στους Ισραηλινούς», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναπαράγοντας τα περί «πολέμου κατά της "Χαμάς"» και απορρίπτοντας σθεναρά τη γενική κατάπαυση πυρός, την ώρα που ο κατοχικός στρατός διαπράττει μια τεράστια σφαγή και βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

Αντίστοιχα, αναφερόμενος στην τρομοκρατική επιχείρηση στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα», ο Μπάιντεν αναπαρήγαγε ξανά την ισραηλινή προπαγάνδα και ισχυρίστηκε ότι από την όλη υπόθεση αποδείχθηκε τάχα «ένα πράγμα»: «Η "Χαμάς" έχει γραφεία, όπλα, υλικό κάτω από αυτό το νοσοκομείο και, υποπτεύομαι, κι άλλα»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, δεν δίστασε να επαναφέρει τα fake news περί «αποκεφαλισμένων μωρών», που έχει αναγκαστεί να διαψεύσει ο ίδιος ο Λευκός Οίκος...

Στηρίζοντας εξάλλου έμπρακτα την ισραηλινή σφαγή στη Γάζα, η αμερικανική κυβέρνηση σπεύδει να εφοδιάσει το κράτος - δολοφόνο με ακόμα περισσότερα όπλα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg», στο Ισραήλ κατευθύνονται νέα φορτία όπλων, όπως πύραυλοι με λέιζερ, οβίδες των 155 χιλιοστών, πυρομαχικά bunker-buster (καταστροφείς καταφυγίων), νέα στρατιωτικά οχήματα, συσκευές νυχτερινής όρασης, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τύπου «Switchblade 600».

Αυτά, ενώ οι ΗΠΑ παρέχουν ετησίως στο Ισραήλ στρατιωτική «βοήθεια» αξίας 3,8 δισ. δολαρίων.

Διπλωματική κινητικότητα από ΗΠΑ και ΕΕ για την «επόμενη μέρα»

Σε ένα τέτοιο φόντο ξεδιπλώθηκε και αυτήν τη βδομάδα ένα διπλωματικό «γαϊτανάκι» από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ, που ξεκίνησαν περιοδείες στην περιοχή κυρίως σε σχέση με τα σχέδια της «επόμενης μέρας» και τις συμμαχίες τους στην περιοχή, και δευτερευόντως σε σχέση με τα παζάρια απελευθέρωσης των 238 ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακ Γκουρκ, και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, Μπάρμπαρα Λιφ, ξεκίνησαν στην αρχή της βδομάδας διαδοχικές επισκέψεις και επαφές σε Βρυξέλλες, Ισραήλ, Δυτική Οχθη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Κατάρ.

Με τις ΗΠΑ να προωθούν το σχέδιο μιας «αναζωογονημένης Παλαιστινιακής Αρχής», όπως λένε, που θα αναλάβει σε μια πορεία και τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας (προφανώς στο «μοντέλο» της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης), ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι στη Δυτική Οχθη οι Μακ Γκουρκ και Λιφ συζήτησαν την «υποστήριξη» της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Παλαιστινιακή Αρχή και τον «απαραίτητο ρόλο της ως εκπροσώπου του Παλαιστινιακού λαού», αλλά και την ανάγκη «για μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν μακροπρόθεσμη σταθερότητα σε Δυτική Οχθη και Γάζα και τους στόχους των Παλαιστινίων για ζωή με ίσα μέτρα ελευθερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας σε δικό τους κράτος».

Στις τέσσερις χώρες του Κόλπου οι δύο αξιωματούχοι θα συζητήσουν «τον περιορισμό της σύγκρουσης κατά της Χαμάς, την αποτροπή οιουδήποτε κρατικού ή μη κρατικού παράγοντα που επιδιώκει τη διεύρυνσή της, καθώς και την αμερικανική βοήθεια σε θέματα ασφάλειας στους εταίρους των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαφές στο Κατάρ, οι δύο αξιωματούχοι θα επιχειρούσαν να συζητήσουν τις «εντατικές προσπάθειες» για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, ενώ στην Ιορδανία θα έχουν διαβουλεύσεις με ανώτερους αξιωματούχους σε σχέση με την «ιστορική υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ιορδανία και για ένα βιώσιμο μονοπάτι προς ένα παλαιστινιακό κράτος».

Σε μπαράζ επαφών προχώρησαν εξάλλου ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Μπορέλ συνάντησε την Πέμπτη τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Ελι Κοέν, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στο Ισραήλ, εξισώνοντας θύτη και θύμα, αλλά και εκφράζοντας ορισμένες υποκριτικές «ανησυχίες» για τους Παλαιστίνιους της Γάζας, λέγοντας ότι «ο ένας τρόμος δεν δικαιολογεί έναν άλλο».

Ο Κοέν από την άλλη ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος για αυτή την ωμότητα, για τη σφαγή της 7ης Οκτώβρη, για τον κόσμο μετά από εκείνη την ημερομηνία και για τα δεινά του λαού της Γάζας. Είναι η Χαμάς που χορηγείται από το Ιράν».

Μετά τις επαφές στο Ισραήλ, ο Μπορέλ αναμενόταν να μεταβεί την Παρασκευή στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για συνάντηση με αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής. Στη συνέχεια πρόκειται να επισκεφτεί το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Ιορδανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται το Σάββατο σε Αίγυπτο και Ιορδανία. Μετά από συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο στο Κάιρο, η Φον ντερ Λάιεν σκόπευε να μεταβεί στο Σινά, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και στη συνέχεια είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί το Αμμάν της Ιορδανίας και να συναντηθεί με τον Ιορδανό βασιλιά, Αμπντάλα Β', μία βδομάδα μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, όπου είχαν συζητήσει την ανάγκη να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες σχεδίων απόφασης, πάνω από 11.600 νεκρούς Παλαιστίνιους και 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους αμάχους, το Συμβούλιο Ασφαλείας το ΟΗΕ ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη σχέδιο απόφασης που προώθησε η Μάλτα, δίχως να έχει κι αυτό την παραμικρή πιθανότητα να εφαρμοστεί.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 12 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 3 αποχές (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία). Ζητά «παρατεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις» στους βομβαρδισμούς και τις μάχες, για «επαρκή αριθμό» ημερών, ώστε να επιτραπεί η διέλευση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας - χωρίς να γίνεται λόγος για γενική κατάπαυση πυρός. Ζητά την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την απομάκρυνση ασθενών και τραυματιών και καλεί όλες τις πλευρές «να απόσχουν από τη στέρηση βασικών υπηρεσιών στη Γάζα».

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ ζήτησε να προστεθεί στο κείμενο διατύπωση για «άμεση, διαρκή και βιώσιμη ανθρωπιστική εκεχειρία που να οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών», αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε με 5 θετικές ψήφους, 9 αποχές και 1 ψήφο κατά (ΗΠΑ).

Ο δε πρεσβευτής του Ισραήλ απέρριψε το ψήφισμα σαν «αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα».

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΥΕΜΕΝΗ
Επικίνδυνα «φιτίλια» ανάβουν σε όλη την περιοχή

Με φόντο τις συνεχιζόμενες δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, επικίνδυνα «φιτίλια» ανάβουν σε όλη την περιοχή, απειλώντας με γενικότερη ανάφλεξη.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Την Πέμπτη, ισραηλινά αεροπλάνα και άρματα μάχης βομβάρδισαν μεθοριακές πόλεις του νότιου Λιβάνου (Χιγιάμ, Νακούρα, Λαμπουνίχ, Αϊτα Αλ Σαάμπ, Μαρτζιγιούν κ.λπ.), με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού να κάνει λόγο για «επιχειρήσεις προληπτικού χαρακτήρα».

Η Χεζμπολάχ από τη μεριά της προχωρά σε εκτοξεύσεις αντιαρματικών πυραύλων σε ισραηλινούς στόχους στη συνοριακή περιοχή.

Παράλληλα, το Ισραήλ συνεχίζει ανενόχλητο τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Την Παρασκευή, πριν τα ξημερώματα, ισραηλινά βομβαρδιστικά χτύπησαν αποθήκη κοντά στη Δαμασκό, που φέρεται ότι είχε όπλα της Χεζμπολάχ, προκαλώντας - σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Naharnet» - τον θάνατο δύο «φιλοϊρανών» μαχητών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή και πληροφορίες της αντικυβερνητικής ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, στις 8 Νοεμβρίου ισραηλινή αεροπορική επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τριών «φιλοϊρανών» μαχητών σε περιοχές όπου βρίσκονταν δυνάμεις της Χεζμπολάχ, κοντά στη Δαμασκό.

Την Τετάρτη, στο μεταξύ, εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης δήλωσε ότι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον ισραηλινών στόχων, μεταξύ άλλων και στην πόλη Εϊλάτ, η δεύτερη επίθεση μέσα σε 24 ώρες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «στους ίδιους ισραηλινούς στόχους». Την ίδια μέρα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε το σύστημα αεράμυνας «Arrow» για να αναχαιτίσει πύραυλο κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Νωρίτερα, ηγέτης των Χούθι της Υεμένης προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και ότι οι δυνάμεις της αναζητούν ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ Ελ Μαντέμπ.

Το ίδιο διάστημα συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων σε Συρία και Ιράκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο, από τις 17 Οκτώβρη τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή έχουν δεχτεί 58 επιθέσεις, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν περίπου 60 Αμερικανοί στρατιώτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ