ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Ολοι και όλες στο Σύνταγμα την Κυριακή, να σταματήσει η σφαγή και η ελληνική εμπλοκή!

Στις 11 π.μ. η συναυλία, θα ακολουθήσει πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Πέμπτη
Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Πέμπτη
Δυναμώνει διαρκώς η φωνή των σωματείων και φορέων, του λαού και της νεολαίας, που απαιτεί να μπει τέλος στη σφαγή στη Γάζα και να σταματήσει άμεσα η ελληνική εμπλοκή. Μαζί της μεγαλώνει και το κύμα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Η προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησε με το μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, την Κυριακή 29 Οκτώβρη. Από εκεί ξεκίνησε ένα ανθρώπινο ποτάμι, που φωνάζοντας «λευτεριά στην Παλαιστίνη» κατέληξε στην ισραηλινή πρεσβεία περνώντας από μπροστά της για πάνω από τρία τέταρτα. Συγκλονιστική ήταν η παρουσία Παλαιστίνιων μεταναστών και προσφύγων, με μερικούς από αυτούς να κρατάνε στα χέρια τους ομοιώματα νεκρών παιδιών, ακόμα και βρεφών που αυτές τις μέρες θάβονται στα συντρίμμια των βομβαρδισμών, μέρος των φρικαλεοτήτων του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ.

Από κοντά οι πολλές και μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη όπου πλημμύρισε από διαδηλωτές η παραλιακή λεωφόρος, οι πικετοφορίες και άλλες πρωτοβουλίες των επόμενων ημερών, όπως οι αναρτήσεις γιγαντοπανό σε κεντρικά σημεία με συνθήματα στήριξης του Παλαιστινιακού λαού και καταδίκης του μακελειού.

Ιδιαίτερη απήχηση είχε η παρέμβαση των συνδικάτων και των φορέων στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα, που έγινε το πρωί της Πέμπτης.


Με χειροκροτήματα και με θερμές αντιδράσεις τούς υποδέχτηκαν οι επιβάτες όσο και οι εργαζόμενοι, στέλνοντας διεθνές μήνυμα ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Τα σωματεία διακίνησαν ανακοινώσεις που ήταν γραμμένες στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, ενώ το σύνθημα «Το έγκλημα αυτό έχει υπογραφή ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραηλινοί» αντήχησε δυνατά στους χώρους του αεροδρομίου.

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» - Να δονηθεί ξανά η Αθήνα

Επόμενος σταθμός, που μπορεί να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, είναι το μεγάλο συλλαλητήριο και η συναυλία αλληλεγγύης την Κυριακή 5 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Τη συναυλία θα ακολουθήσει πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία, για να δονηθεί ξανά όλη η Αθήνα από το σύνθημα «λευτεριά στην Παλαιστίνη», να διατρανωθεί η ευρεία καταδίκη της σφαγής. Να ακουστούν δυνατά οι δίκαιες απαιτήσεις:

  • Καμία υποστήριξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου και στο κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ.
  • Καμία διευκόλυνση με βάσεις και άλλες υποδομές να μη δώσει η χώρα μας σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ. Να ξεκουμπιστούν τώρα τα γεράκια του πολέμου από τη Σούδα και την Ελευσίνα. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Ψαρά».
  • Να σταματήσει κάθε οικονομική - πολιτική - στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.
  • Τώρα αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τα σωματεία και οι φορείς καλούν στη συναυλία ιδιαίτερα να συμμετάσχουν καλλιτέχνες που εναντιώνονται στο έγκλημα, ώστε «να τραγουδήσουμε όλοι ένα τραγούδι για τα παιδιά της Παλαιστίνης, για το δικαίωμά τους στη ζωή και στην πατρίδα».

Και ήδη γνωρίζουμε πως αυτό το τραγούδι οι διαδηλωτές θα το πουν μαζί με τους: Ρίτα Αντωνοπούλου, «Ρεβάνς», KollektivA, «Κοινοί Θνητοί», «Υπεραστικοί», Magic de Spell, Διονύση Τσακνή, «Ρωμιοσύνη».

Σε μαζική συμμετοχή μεταξύ άλλων καλούν το ΠΑΜΕ, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Τη μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία «ενάντια στη νέα ανθρωποσφαγή του Παλαιστινιακού λαού και στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς» στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Πλέγμα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα

Σάββατο 4 Νοέμβρη:

-- Λάρισα, 12 μ., κεντρική πλατεία

-- Ηράκλειο, 6 μ.μ., συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας

Κυριακή 5 Νοέμβρη:

-- Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ., συγκέντρωση - συναυλία στο πάρκο «Αργώ»

-- Καβάλα, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

-- Πάτρα, 7.30 μ.μ., συγκέντρωση - συναυλία στην πλατεία Γεωργίου

-- Καλαμάτα, μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο, με αφετηρία το νότιο πάρκινγκ της λαϊκής αγοράς στις 5 μ.μ.

Δευτέρα 6 Νοέμβρη

-- Ζάκυνθος, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου.

Παγκρήτιο συλλαλητήριο

Εργατικά σωματεία και φορείς της Κρήτης διοργανώνουν μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στα Χανιά, την Κυριακή 12 Νοέμβρη, στις 12 μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Ακόμη στα Χανιά προγραμματίζεται μεγάλη συναυλία, το Σάββατο 4 Νοέμβρη στις 7.30 μ.μ., στο Γυαλί Τζαμί. Μηχανοκίνητη πορεία, την Πέμπτη 9 Νοέμβρη, με αφετηρία την πλ. Δημοτικής Αγοράς, στις 6 μ.μ.


Οι προσυγκεντρώσεις και τα πούλμαν για το Σύνταγμα

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό την Κυριακή 5 Νοέμβρη έχουν οριστεί στις 10.30 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Προπύλαια: Εργατικό Κέντρο Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μαζικοί φορείς των δήμων του Πειραιά και της Ανατολικής Αττικής, Σύλλογοι φοιτητών, Συντονιστικά αγώνα μαθητών, ΕΕΔΥΕ.
  • Παλαιά Βουλή: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.
Λεωφορεία για το συλλαλητήριο

Σωματεία και φορείς της Αττικής δρομολογούν λεωφορεία για το συλλαλητήριο της Κυριακής. Μέχρι στιγμής έχουν δρομολογηθεί από τις εξής περιοχές:

Ανω Λιόσια, 9.45 π.μ., από τριγωνική πλατεία

Ελευσίνα, 9.30 π.μ., από δημοτικό πάρκινγκ

Κόκκινος Μύλος, 10 π.μ., από τριγωνική πλατεία

Μενίδι, 9.45 π.μ., από πλατεία Καράβου

Ολυμπιακό Χωριό, 9.30 π.μ., από Κακλαμανάκη 21


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΣΦΑΓΗ
Πολύμορφες δράσεις κατά της αιματοχυσίας και της εμπλοκής

ΛΟΝΔΙΝΟ
ΛΟΝΔΙΝΟ
Καθώς συνεχίζονται μαζικές διαδηλώσεις με σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» σε μεγαλουπόλεις όλων των ηπείρων, πολλά καινούργια αγωνιστικά ραντεβού έχουν οριστεί σε όλο τον κόσμο το Σαββατοκύριακο.

Μεταξύ άλλων, διαδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό προγραμματίζεται το Σάββατο στο κέντρο του Λονδίνου - με τον Βρετανό πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ...«πρόκληση και ασέβεια», επικαλούμενος τις επετειακές εκδηλώσεις για τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου - ενώ στη Ρώμη την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί παν-ιταλική κινητοποίηση με σύνθημα «Εξω η Ιταλία από τον πόλεμο!», με συγκέντρωση στην πλατεία Βιτόριο.

Την προηγούμενη βδομάδα ξεχώρισαν οι πολύμορφες μαζικές κινητοποιήσεις σε χώρες που πρωτοστατούν στη στήριξη του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία κ.ά., απαιτώντας να σταματήσουν η σφαγή στη Γάζα και η εμπλοκή σε αυτήν.

Στις ΗΠΑ ξεχώρισε η δυναμική διαμαρτυρία που έγινε έξω από εκδήλωση όπου μίλησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη Μινεάπολις, με τη συμμετοχή και εβραϊκών οργανώσεων, με συνθήματα όπως «Σταματήστε να βομβαρδίζετε τα παιδιά!» και «Ελεύθερη Παλαιστίνη!». Την ώρα μάλιστα που ο Μπάιντεν ήταν στο βήμα της εκδήλωσης, η Τζέσικα Ρόζενμπεργκ, ραβίνος από την οργάνωση «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη», τον διέκοψε με θάρρος φωνάζοντας: «Κύριε Μπάιντεν, αν νοιάζεσαι για τον εβραϊκό λαό, ως ραβίνος εγώ χρειάζομαι να ζητήσεις "κατάπαυση του πυρός" αυτήν τη στιγμή!».

ΗΠΑ - Διαμαρτυρία ενάντια στη σφαγή στη Γάζα μέσα σε συνεδρίαση της Γερουσίας

Copyright 2023 The Associated

ΗΠΑ - Διαμαρτυρία ενάντια στη σφαγή στη Γάζα μέσα σε συνεδρίαση της Γερουσίας
Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και μέσα στην αμερικανική Γερουσία την ώρα που οι υπουργοί Αμυνας, Λ. Οστιν, και Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, μιλούσαν σε γερουσιαστές για το καινούργιο πακέτο - μαμούθ που ζητά η κυβέρνηση Μπάιντεν, ύψους 106 δισ. δολαρίων, για τη στήριξη του Ισραήλ, της Ουκρανίας, της Ταϊβάν κ.ά.

Παράλληλα, συνδικάτα και φορείς σε μια σειρά χώρες προχωρούν σε διαμαρτυρίες ενάντια στην αποστολή όπλων στο Ισραήλ.

Τέτοια κινητοποίηση οργανώθηκε στο Κέιμπριτζ της Βοστόνης (ΗΠΑ), έξω από τα γραφεία της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής οπλικών συστημάτων «Elbit Systems». Αλλά και στο Λέστερ της Βρετανίας, στην είσοδο του εργοστασίου όπλων «Howmet» (που επίσης ανήκει στην «Elbit Systems»).

Στο Βέλγιο, σε κοινή τους ανακοίνωση συνδικάτα από τον κλάδο των μεταφορών (ACV Puls, BTB, BBTK, ACV-Transcom) κάλεσαν σε άρνηση κάθε συμμετοχής στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ