ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Καταδικάζουν τα fake news του Ισραήλ και των συμμάχων του

Δεκάδες υπογραφές σε κείμενο καταδίκης της προπαγάνδας από κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ που δικαιολογούν τη σφαγή των Παλαιστινίων

Δεκάδες είναι οι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες και sites, που υπογράφουν κείμενο καταδίκης των fake news, τα οποία διακινούνται από το κράτος του Ισραήλ και τους συμμάχους του, την προπαγάνδα δηλαδή με την οποία ευθυγραμμίζεται η πλειοψηφία των ΜΜΕ και στη χώρα μας, κρατικών και ιδιωτικών.

Αναφέρει το κείμενο: «Μας γεμίζουν οργή η άθλια προπαγάνδα και οι κατασκευασμένες ειδήσεις από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη σφαγή των Παλαιστινίων και τις φρικαλεότητες του ισραηλινού στρατού δημιουργώντας το σενάριο με τον τίτλο: "Καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Με την προπαγάνδα τους ευθυγραμμίζεται η πλειοψηφία των ΜΜΕ και στη χώρα μας, ιδιωτικών και κρατικών, πρώτη απ' όλους η κρατική - κυβερνητική ΕΡΤ, για να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες του πολέμου και να δικαιολογήσουν την επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή:

  • Αναπαράγουν fake news, χωρίς καμιά διασταύρωση και επαλήθευση των πληροφοριών, χωρίς να τηρούνται καν οι στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Τα περισσότερα από αυτά γρήγορα αποκαλύπτονται ως κατασκευασμένες ειδήσεις, παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση, καμιά επανόρθωση.
  • Αποσιωπούν ή προβάλλουν αναντίστοιχα με το μέγεθος και τη σημασία τους τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, με το αίτημα να τερματιστεί τώρα η σφαγή στη Γάζα.
  • Αποσιωπούν ή διαστρεβλώνουν σοβαρές ιστορικές πλευρές του Παλαιστινιακού ζητήματος, τα διαχρονικά εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ, τους χιλιάδες δολοφονημένους και φυλακισμένους Παλαιστίνιους, τους εκατοντάδες εποικισμούς, τον διαχρονικό αποκλεισμό της Γάζας, που είναι στην πραγματικότητα μια ανοιχτή φυλακή.

Υπάρχει η πλευρά του δίκιου και η πλευρά του άδικου.

Το δίκιο είναι με τον λαό της Παλαιστίνης, που αγωνίζεται ενάντια στην κατοχή εδώ και δεκαετίες, που παλεύει για το δικαίωμά του να έχει πατρίδα.

Το άδικο είναι με το κράτος του Ισραήλ, που στέλνει στον θάνατο και τους Ισραηλινούς με τους πολέμους που κάνει. Το άδικο είναι με τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στηρίζουν τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και βάζουν μπουρλότο σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το άδικο είναι με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την εμπλοκή της Ελλάδας στο μακελειό.

Ζητάμε να απεμπλακεί η Ελλάδα από το μακελειό στη Γάζα! Καμιά διευκόλυνση στο Ισραήλ και τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη Σούδα, την Ελευσίνα, τη Λάρισα, από κανένα ελληνικό στρατόπεδο, λιμάνι, αεροδρόμιο. Να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις, να επιστρέψουν οι ελληνικές φρεγάτες από την Ανατ. Μεσόγειο.

Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η δημοσιογραφία αυτές τις στιγμές, που η σφαγή κορυφώνεται και η γενίκευση του πολέμου κρέμεται από μια κλωστή, είναι να παρουσιάζει τα αληθινά γεγονότα, χωρίς τον διαστρεβλωτικό φακό της προπαγάνδας του Ισραήλ και των συμμάχων του, που οι μηχανισμοί τους κυριαρχούν στον έλεγχο και στη ροή των ειδήσεων και της πληροφορίας, ειδικά μετά την πλήρη διακοπή των επικοινωνιών στη Γάζα.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί, παίρνουμε θέση στη σωστή πλευρά: Με τον Παλαιστινιακό λαό και τον δίκαιο αγώνα του ενάντια στην κατοχή! Με όσους στηρίζουν τη δίψα του να αποκτήσει πατρίδα, αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή».

Ανάμεσα στους πρώτους που υπογράφουν το κείμενο είναι οι δημοσιογράφοι: Νίκος Αγγελίδης (ΕΡΤ), Ντάνι Βέργου (ΕφΣυν), Πάνος Ζάχαρης («Ποντίκι»), Αθηνά Ζύμαρη («Ριζοσπάστης»), Θύμιος Καλαμούκης (Ελληνοφρένεια / «Παραπολιτικά»), Αγλαΐα Κυρίτση (συνταξιούχος), Γιώργος Μηλιώνης (ΑΠΕ), Λευτέρης Μεζίνης («Απογευματινή»), Παναγιώτα Μπίτσικα (DOCUMENTO), Νίκος Μπογιόπουλος (REAL FM, «Ημεροδρόμος»), Χάρης Μπόλκας (ALPHA), Κωνσταντίνα Φόρτη (ALPHA) και πολλοί άλλοι. Ο «Ριζοσπάστης» σε επόμενο φύλλο θα δημοσιεύσει αναλυτικά τη λίστα υπογραφών.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλο πολιτικό άνοιγμα για τη στήριξη του Παλαιστινιακού λαού

Συνεχίζουν οι Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ το πλατύ πολιτικό άνοιγμα με εκδηλώσεις, συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις, καλώντας τον λαό να εκφράσει ακόμα πιο μαζικά την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό.

Σάββατο 4 Νοέμβρη

-- Στις 6 μ.μ. οι ΚΟ Αγίου Δημητρίου καλούν στο Δημοτικό Θέατρο Αγίου Δημητρίου «Μελίνα Μερκούρη». Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

-- Στις 6.30 μ.μ. οι ΚΟ Κολωνού - Σεπολίων καλούν σε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας). Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. οι ΚΟ 7ου Διαμερίσματος καλούν στο Πολυδύναμο Κέντρο (Πανόρμου 59). Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Χαλανδρίου καλούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου. Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Αλίμου καλεί στην αίθουσα του Β' ΚΑΠΗ (Ελευθερίου Βενιζέλου 17). Θα μιλήσει η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ.

Δευτέρα 6 Νοέμβρη

-- Στις 7 μ.μ. η ΤΟ Δικαιοσύνης στην αίθουσα 3ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης.

Τρίτη 7 Νοέμβρη

- Στις 6.30 μ.μ. οι ΚΟ Alpha Bank και ΕΤΕ διοργανώνουν σύσκεψη στο cafe της «Σύγχρονης Εποχής». Θα μιλήσει ο Νίκος Αγογλωσσάκης, μέλος της ΤΕ Χρηματοπιστωτικού.

Στη Θεσσαλονίκη

Σάββατο 4 Νοέμβρη

-- Στις 6.30 μ.μ. σύσκεψη στην Αίθουσα Κοινοτικού Συμβουλίου Χορτιάτη, με ομιλητή τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Κυριακή 5 Νοέμβρη

-- Στις 11.30 π.μ. σύσκεψη στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, στην πλατεία Σκρα, με ομιλητή τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ. σύσκεψη στην αίθουσα εστιατορίων «Κάππα 2000» στην Περαία, με ομιλητή τον Κώστα Ιντζέ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Δευτέρα 6 Νοέμβρη

-- Στις 7 μ.μ., σύσκεψη - συζήτηση στο καφέ «Πρίγκιπος», με ομιλητή τον Δημήτρη Πέσιτς, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη».

-- Στις 7 μ.μ., σύσκεψη - συζήτηση στο πρώην δημαρχείο Τριλόφου, με ομιλητή τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σε άλλες πόλεις

Σάββατο 4 Νοέμβρη

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Κύμης - Αλιβερίου - Αυλωναρίου πραγματοποιούν σύσκεψη στο Κτήμα Κέκη. Θα χαιρετίσει ο Κώστας Κέκης, δημοτικός σύμβουλος Κύμης - Αλιβερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας.

Κυριακή 5 Νοέμβρη

-- Στις 6 μ.μ. σύσκεψη της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Χανιών και προβολή ταινίας για την Παλαιστίνη, στα γραφεία του Κουμπέ. Θα μιλήσει η Μαρία Γιαννάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Τρίτη 7 Νοέμβρη

-- Στις 6.30 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Λάρισας στο αμφιθέατρο «Κατσίγρα» της Ιατρικής σχολής. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τετάρτη 8 Νοέμβρη

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Χαλκίδας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (Φριζή 10). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος.

Επιστολή στρατευμένου για την Παλαιστίνη

Πήραμε και δημοσιεύουμε από στρατευμένο την παρακάτω επιστολή:

«Με την παρούσα επιστολή δηλώνω ως οπλίτης που υπηρετώ τη θητεία μου στις Ενοπλες Δυνάμεις την αντίθεσή μου στη σφαγή στη Γάζα, στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μου και των Ενόπλων Δυνάμεων στη δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού.

Στέκομαι με σεβασμό και δηλώνω την αλληλεγγύη μου στον Παλαιστινιακό λαό που παλεύει για τη λευτεριά, για να έχει πατρίδα. Ενώνω τη φωνή μου με τους εκατομμύρια νέους και νέες σε όλο τον κόσμο που φωνάζουν Free Palestine! Τάσσομαι με τους πολλούς που δεν μας εκφράζει η επικίνδυνη και προκλητική στάση της κυβέρνησης να είναι με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και του κράτους του Ισραήλ.

Ενιωσα ντροπή και αίσχος όταν ενημερώθηκα από τα ΜΜΕ πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ψήφισε το ψήφισμα της Ιορδανίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ώστε να κηρυχθεί αμέσως "ανθρωπιστική εκεχειρία" στη Γάζα. Θεωρώ χρέος μου να δημοσιοποιήσω την παρούσα επιστολή και καλώ όλους τους νέους στρατευμένους να πράξουν το ίδιο γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να εκφράζουμε τη γνώμη μας κατά τη διάρκεια της θητείας μας μέσα στα στρατόπεδα.

Τις τελευταίες μέρες στη μονάδα που υπηρετώ γίνεται προσπάθεια να φιμωθεί όποια φωνή αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει στον πόλεμο στην Παλαιστίνη, την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ με το να διευκολύνει και να στηρίζει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η απαγόρευση σε εμένα να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου όπως προβλέπεται και έχω κάθε δικαίωμα σε αναφορά της μονάδας μου σε υψηλόβαθμο ανώτατο αξιωματικό της στρατιωτικής ηγεσίας που ήρθε για επιθεώρηση.

Είναι αβάσιμο και αστήριχτο το επιχείρημα που επιστρατεύτηκε πως η εμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο με το πλευρό του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ δεν αφορά την υπηρεσία, αφού η στρατιωτική ηγεσία αυτές τις κυβερνητικές αποφάσεις υλοποιεί και στέλνει φρεγάτες και στρατό εκτός συνόρων, όπως κάνει και στον πόλεμο στην Ουκρανία στέλνοντας τόνους στρατιωτικού υλικού και μέσων.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που βρισκόμαστε μπροστά λοιπόν σε σοβαρές εξελίξεις για τον λαό της χώρας από την εμπλοκή της χώρας μας και ο καθένας μας κρίνεται από τη στάση που κρατά. Ως νέος στρατευμένος υπηρετώ τη θητεία μου για να υπερασπίζομαι τον λαό, την οικογένειά μου, τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μου. Θεωρώ χρέος και δικαίωμά μου να υπερασπίζομαι παντού και πάντα το δικαίωμα κάθε ανθρώπου, κάθε λαού να έχει πατρίδα και να ζει με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Δεν γίνεται να λέγομαι άνθρωπος, να βλέπω μια γενοκτονία με πάνω από 8.500 νεκρούς σε εξέλιξη, με πάνω από 4.000 νεκρά παιδιά και να μη διαμαρτύρομαι. Δεν γίνεται να συμβιβαστώ με την εικόνα μανάδων και πατεράδων να γράφουν στις κοιλιές των παιδιών τους τα ονόματά τους για να είναι γνωστά τα στοιχεία τους σε περίπτωση που πεθάνουν. Δεν υπηρετώ τη θητεία μου για να στρώνουμε κόκκινα χάλια, παραχωρώντας τα ελληνικά στρατόπεδα, τα αεροδρόμια και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στους δολοφονικούς στρατούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων.

Δεν υπηρετούμε για να οπλίζουμε το χέρι αυτών που ματώνουν χιλιάδες παιδικά πρόσωπα στην Παλαιστίνη, στέλνοντας ελληνικές φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή. Δεν με ρώτησε κανείς για όλα αυτά και η στάση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας μου ούτε με εκπροσωπεί ούτε με πρεσβεύει! Αντίθετα, θέτει τον λαό μου και την πατρίδα μου σε πολύ μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση αντιποίνων και ταυτόχρονα βάφει τα χέρια μας με το αίμα μικρών παιδιών...

Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτώ: Να απεμπλακεί εδώ και τώρα η χώρα από τον πόλεμο! Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις και το προσωπικό που έχει σταλεί! Να σταματήσει η στήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ και οποιαδήποτε διευκόλυνση δίνεται για να ολοκληρώσει το καταστροφικό του έργο από την ελληνική κυβέρνηση! Να κλείσουν εδώ και τώρα οι βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα μας και να μη δοθεί καμία στρατιωτική εγκατάσταση ή προσωπικό σε δολοφόνους!».


Στρατιώτης
Νικόλας Φάσσας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ