Associated Press |
Αρμα του στρατού της ΠΓΔΜ «περιπολεί» 25 χλμ βόρεια των Σκοπίων |
Εκτός από τη συνέχιση της «διαπραγμάτευσης», η χτεσινή πρώτη συνάντηση των τεσσάρων σλαβομακεδονικών και αλβανικών κομμάτων παρουσία των «απεσταλμένων» της ΕΕ, των ΗΠΑ και του προέδρου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν απέδωσε τίποτε άλλο πέρα από την επιβεβαίωση του αδιεξόδου που προκαλεί η απόρριψη από την αλβανική πλευρά των δυτικών προτάσεων.
Αν και οι δύο απεσταλμένοι εμφανίστηκαν «αισιόδοξοι» μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, με τον Αμερικανό Τζέιμς Πέρντιου να δηλώνει ότι «όλα τα κόμματα δεσμεύτηκαν να εργαστούν παραγωγικά με τις προτάσεις που υποβάλλαμε» και το Γάλλο Φρανσουά Λεοτάρ να εκτιμά ότι οι συζητήσεις πίσω από κλειστές θύρες ήτανε «πολύ θετικές», η «πρόοδος» για την οποία συλλήβδην έκαναν λόγο χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ στη Δύση μοιάζει ψευδεπίγραφη.
Και αυτό διότι η αλβανική πλευρά απορρίπτει, περίπου ασυζητητί, τις προτάσεις περί παραχώρησης «περισσότερων θέσεων στη δημόσια διοίκηση», χρήσης «της αλβανικής γλώσσας στα επίσημα έγγραφα» κ.ο.κ., που, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερς» που έχει στη διάθεσή του το έγγραφο, προτείνουν οι Δυτικοί: το κόμμα των Αλβανών για τη Δημοκρατική Ευημερία όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών απέρριψαν την ουσία των προτάσεων. Ο Ζεχίρ Μπεκτέσι, εκπρόσωπος του κόμματος των Αλβανών για τη Δημοκρατική Ευημερία, δήλωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες»: «έχουμε σοβαρές ενστάσεις στο προταθέν έγγραφο», αν και «είναι απλώς ένα σχέδιο και όχι κάτι που μπορούμε αμέσως να απορρίψουμε ή να εγκρίνουμε». Από την πλευρά του ο Αρμπέν Τζαφέρι, τόνισε στο «Ρόιτερς»: «δεν ξεκίνησα τον πόλεμο, θέλω να τον τελειώσω»... «Αυτές οι προτάσεις είναι ανεπαρκείς για να τερματιστεί η σύγκρουση», επιμένοντας στο αίτημα περί δυνατότητας άσκησης βέτο από τους Αλβανούς σε αποφάσεις της Βουλής.
Σημαντικότατη ούτως ή άλλως μοιάζει να είναι η τοποθέτηση του Ιμέρ Ιμέρι, του ηγέτη του κόμματος των Αλβανών για τη Δημοκρατική Ευημερία, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι «εάν δεν υπήρχε Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός δε θα άρχιζε κανένας, σοβαρό διάλογο με τους Αλβανούς».
Αν και ο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» δε μετέχει απευθείας στις διαδικασίες, ο αυτοπαρουσιαζόμενος ως «πολιτικός ηγέτης» του νέου UCK, Αλί Αχμέτι, έκανε χθες μια τοποθέτηση, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», υπέρ μιας «ομοσπονδιακής λύσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Ο Αχμέτι, ο οποίος υπέγραψε για λογαριασμό του UCK τη συμφωνία εκεχειρίας με τις αρχές της ΠΓΔΜ -με μεσολάβηση του ΝΑΤΟ- είπε πως «η διάσπαση της ΠΓΔΜ ουδέποτε υπήρξε τμήμα του πολιτικού μας προγράμματος». Μέχρι νεοτέρας...
Στις Βρυξέλλες ο λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, ΓΓ του ΝΑΤΟ, είπε ότι «δεν είμαστε απογοητευμένοι», αναφερόμενος στις αλβανικές αρνήσεις, αν και φάνηκε να αναγνωρίζει πως μια «γρήγορη λύση» δε μοιάζει πιθανή. Στο μεταξύ Δυτικός διπλωμάτης έλεγε προς το «Ρόιτερς» από τα Σκόπια, σε μια συνέχιση της (υποτιθέμενης) «πίεσης» προς την αλβανική πλευρά, πως «στο τραπέζι βρίσκονται όσα προτίθεται να δώσει η διεθνής κοινότητα και όσα αντέχει το στομάχι των Μακεδόνων», εκτιμώντας ακόμη πως «οι Αλβανοί δε θα πάρουν τίποτε παραπάνω». Οι διαπραγματεύσεις βέβαια συνεχίζονται σε επίπεδο «ειδικών», όπως ανακοίνωσαν οι απεσταλμένοι ΕΕ και ΗΠΑ. Είναι ακριβώς στις συζητήσεις περί συνταγματικών τροποποιήσεων, προεξοφλεί ο ανταποκριτής του «BBC World Service» στα Σκόπια Πολ Αντερσον, που θα «αρχίσουν τα προβλήματα».
Αποτιμώντας την κατάσταση ένας ακόμη Δυτικός διπλωμάτης είπε ότι «θα περάσει καιρός πριν δούμε την επιχείρηση του ΝΑΤΟ να ξεκινά».
Τέλος, μια ακόμη είδηση από το διπλωματικό πεδίο αναφέρει ότι η ΥπΕξ της ΠΓΔΜ, Ιλινκα Μίτρεβα, θα μεταβεί αύριο (Τετάρτη) στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό της, Κόλιν Πάουελ, και θα τον ενημερώσει για την κατάσταση στα Σκόπια και για την πορεία του διαλόγου.
Αν και άπαντες οι Δυτικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για εκεχειρία που «κρατάει ακόμη», αναφέρονταν διαρκώς από την Παρασκευή ως και χτες αψιμαχίες και επεισόδια στο βορρά της χώρας, όπου δρα ο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός». Το Σάββατο εκπρόσωπος των ανταρτών είπε πως «συνελήφθησαν» από τον UCK δύο έφεδροι του στρατού της ΠΓΔΜ που «λιποτάκτησαν από τη μονάδα τους». Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούσκοφσκι, εξέφραζε και πάλι χθες την ανησυχία του για αναφορές που λένε ότι οι αυτονομιστές κερδίζουν εδάφη γύρω από το Τέτοβο και στήνουν οδοφράγματα στα χωριά που ελέγχουν. Πληροφορίες του «Ασοσιέιτεντ Πρες» ανέφεραν στο μεταξύ ότι υπήρξαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Μακεδόνες παραστρατιωτικούς και Αλβανούς ενόπλους, με ένα μέλος του UCK νεκρό, αν και δεν υπήρξε ανεξάρτητη επιβεβαίωση της είδησης.
Η κρατική τηλεόραση μετέδιδε στο μεταξύ ότι αγνοούνται επτά άτομα από την περασμένη Πέμπτη.
Την Κυριακή ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως περίπου 9.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στην ΠΓΔΜ από το Κοσσυφοπέδιο από την περασμένη Πέμπτη.
Τη Δευτέρα το βράδυ, σύμφωνα με το «MakFax» και το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», αντάρτες κατά διαστήματα πυροβολούσαν εναντίον μονάδων των κυβερνητικών δυνάμεων, που βρίσκονται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Τέτοβο - Γιάζιντσε. Κοντά στο χωριό Νεπρόστενο, ομάδα Αλβανών είχε τοποθετήσει σημείο ελέγχου και σταματούσε ΙΧ αυτοκίνητα, αφαιρώντας από τους επιβάτες χρήματα και κοσμήματα. Ενοπλες ομάδες εισήλθαν και στο χωριό Λέσοκ, κατοικούμενο κυρίως από Σλάβους, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Αλβανοί αντάρτες έδιωξαν χτες από τη συνοικία Ντρένοβετς του Τετόβου ομάδα δημοσιογράφων της εφημερίδας «Dnevnik» που επιχείρησε να μπει σε αυτή. Ενώ στο Κουμάνοβο ο UCK «ανασυγκροτεί» τις δυνάμεις του.
ΧΑΓΗ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-
Ενώ ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας παραμένει στη φυλακή του Σέβενιγκεν, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Καναδό δικηγόρο Κρίστοφερ Μπλακ, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για την υπεράσπιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που συστάθηκε τον περασμένο Μάρτη στο Βερολίνο και συμμετέχουν σε αυτήν 200 νομικοί, συγγραφείς και διανοούμενοι, η Κροατία μετά την απόφαση της να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αντιμετωπίζει σοβαρότατη πολιτική κρίση.
«Η Κροατία δεν μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση με το ΔΠΔ και με τον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε χτες εκ νέου ο Κροάτης πρωθυπουργός Ιβιτσα Ράτσαν, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση να συλλάβει και να παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τους Κροάτες που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου, όπως είχε υποσχεθεί και στη γενική εισαγγελέα του ΔΠΔ, Κάρλα ντελ Πόντε, όταν βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην κροατική πρωτεύουσα.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε πάντως την παραίτηση τριών υπουργών και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μάτε Γκράνιτς, που ανήκουν στο «Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα», δήλωσε ο Ράτσαν στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, που κράτησε δέκα ώρες. Ο Ράτσαν τόνισε μάλιστα ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. «Αν δε λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση θα παραιτηθεί», τόνισε ο Κροάτης πρωθυπουργός, γεγονός όχι απίθανο, καθώς οι αντιδράσεις είναι έντονες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και δε θα αποτελέσει έκπληξη εάν το «Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα» (HSLS) - όλοι οι υπουργοί που παραιτήθηκαν ανήκουν στο HSLS - συνταχθεί με την αντιπολίτευση, γεγονός που θα σημάνει και την καταψήφιση της κυβέρνησης Ράτσαν.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία για την παράδοση στο ΔΠΔ της Χάγης δύο καταζητουμένων για εγκλήματα πολέμου. Πρόκειται, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» και το βρετανικό BBC, για τον στρατηγό εν αποστρατεία Ραχίμ Αντέμι, ο οποίος μάλιστα χτες είχε αιφνιδιαστικά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, καθώς και τον Αντε Γκοτοβίνα, πρώην μέλος της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων και διοικητή των κροατικών δυνάμεων, κατά την επίθεση στην Ανατολική Σλαβονία, το 1995, όπου και τελικά εκδιώχθηκαν. Μέχρι στιγμής, λεπτομέρειες για τα κατηγορητήρια που πρόκειται να απαγγελθούν δεν έχουν γίνει γνωστά, αν και θεωρείται ότι Ραχίμ Αντέμι, ο πιο υψηλόβαθμος αλβανικής καταγωγής αξιωματούχος των Ενοπλων Δυνάμεων, αναμένεται να παραδοθεί οικειοθελώς στο ΔΠΔ, καθώς σύμφωνα με τον Ράτσαν «τόσο ο Αντέμι όσο και η Κροατία έχουν υποστεί σοβαρές συνέπειες εξαιτίας της απαγόρευσης που ίσχυε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την έκδοση υπόπτων και τη συνεργασία με το ΔΠΔ» και επανέλαβε ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα σήμαινε και την ολοκληρωτική απομόνωση της Κροατίας ή ακόμη και την περίπτωση αντίμετρων...
ΤΙΡΑΝΑ.-
Επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα να μιλά για «συντριπτική νίκη του», και από την άλλη την Ενωση για τη Νίκη, το συνασπισμό στον οποίο προεξάρχει το Δημοκρατικό Κόμμα, να κάνει λόγο για «παρατυπίες» και «ψηφοφορία υπό το κλίμα φόβου».
Την Κυριακή, όσο και χτες, ο Γενικός Γραμματέας των ΣοσιαλιστώνΓκράμος Ρούτσι, μίλησε στο πρακτορείο «Ρόιτερ» για «νίκη» τους στις 37 από τις 43 περιφέρειες που διεκδικούνταν στο δεύτερο γύρο, ενώ εκτίμησε ότι οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών κέρδισαν πέντε. Από την άλλη, σύμφωνα με το Αλβανικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος των ΔημοκρατικώνΓκέντι Στραζιμίρι μίλησε για νίκη της Ενωσης για τη Νίκη σε επτά περιφέρειες, κάνοντας ακόμη λόγο για «τακτικές εκφοβισμού των ψηφοφόρων από την αστυνομία», κάτι που οι κυβερνώντες αρνήθηκαν.
Αν ισχύουν οι εκτιμήσεις του Ρούτσι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κατέλαβε 33 έδρες στον πρώτο γύρο, θα έχει 70 έως 77 έδρες στη νέα Βουλή (που έχει 140 έδρες συνολικά), ενώ οι Δημοκρατικοί κάπου 21. Συνολικά, πάντα κατά τον ίδιο, οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους (Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Αγροτικό Κόμμα) θα έχουν στη νέα Βουλή 85 έδρες, που επαρκούν για την εκλογή Προέδρου το 2002.
Ο Αλντριν Νταλίπι, εκπρόσωπος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής - που αναμενόταν να δώσει επίσημα αποτελέσματα είτε χτες βράδυ είτε σήμερα - κάλεσε τα κόμματα «να μη βιάζονται να ανακοινώσουν αποτελέσματα», σύμφωνα με το ΑΤΑ. Ανακοίνωση της ΚΕΚ ανέφερε ότι η συμμετοχή ήταν 46%, αρκετά χαμηλότερη από ό,τι δύο Κυριακές πριν (54%)
Η Δύση, η οποία εμφανίστηκε «ανακουφισμένη» από το ότι δεν υπήρξε βία στο δεύτερο γύρο, κάλεσε τις αλβανικές πολιτικές δυνάμεις να «αποδεχτούν» το αποτέλεσμα των εκλογών. «Είναι κεφαλαιώδους σημασίας να αποδεχτούν όλα τα κόμματα το αποτέλεσμα των διεθνώς αναγνωρισμένων εκλογών», ανέφερε κοινή ανακοίνωση του ΟΑΣΕ και απεσταλμένων των ΗΠΑ στην Αλβανία.
Πάντως το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα δε διευκρινίζει αν θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα.
Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση που «συμπορεύεται πλήρως με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τους εθνικιστές μισθοφόρους, μ' αυτούς που σκοτώνουν αμάχους, που στέλνει τους Ελληνες φαντάρους εκτός των συνόρων και χρησιμοποιεί τα ελληνικά εδάφη σαν ορμητήριο στην υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών».
Καταγγέλλει και την «γκανγκστερική σύλληψη και παράδοση του Σ. Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης», που «συνιστά κορυφαία πράξη διεθνούς τρομοκρατίας και σηματοδοτεί ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και εισαγωγή νέων τρομοκρατικών μεθόδων για να παταχτεί η αντίσταση και το αγωνιστικό πνεύμα των λαών ενάντια στις επιλογές της "νέας τάξης πραγμάτων"».
Εκφράζει τέλος τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στους εργάτες όλων των γειτονικών χωρών και καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας σε ενότητα και δράση για την ειρήνη στην περιοχή.
Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης με ανακοίνωσή του τονίζει πως «μαζί με τον Μιλόσεβιτς δικάζονται και όσοι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας τους». Καταγγέλλει την «ελληνική κυβέρνηση που είναι ανάμεσα στους δωρητές και γίνεται συνένοχος και συνεργός στα εγκληματικά αυτά σχέδια στην περιοχή».
Υπογραμμίζει ακόμη την ανάγκη για «ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και προσπάθεια συντονισμού με το βαλκανικό φιλειρηνικό κίνημα και σε περιφερειακό επίπεδο». Απαιτεί τέλος να αφεθεί ελεύθερος ο Σλ. Μιλόσεβιτς, να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν όσοι Ελληνες στρατιώτες βρίσκονται εκτός ελληνικών συνόρων, να ματαιωθεί η δημιουργία μισθοφορικού στρατού.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λέσβου καταγγέλλει την παράδοση Μιλόσεβιτς ως πράξη τρομοκρατίας και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση που συμμετείχε στην εγκληματική αυτή πράξη. Υπογραμμίζει πως ο λεσβιακός και ολόκληρος ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την παραπλανητική προπαγάνδα διαφόρων, αλλά και να εκφράσει έμπρακτα την αντίθεσή του με τη σύλληψη Μιλόσεβιτς και να απαιτήσει την απελευθέρωσή του.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας εκφράζει την αγανάκτησή του για την απαγωγή και παραπομπή του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, τονίζοντας πως η ενέργεια αυτή «εντάσσεται στο πλαίσιο της επίδειξης δύναμης της "νέας τάξης" και του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού». Σημειώνει όμως ότι οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται τη δικαιοσύνη των ΝΑΤΟικών δολοφόνων και με τον αγώνα τους θα τους καταδικάσουν και θα ανατρέψουν τη «νέα τάξη» τους.
Το Σωματείο Συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών με ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται έντονα για την παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς στους ΝΑΤΟικούς και ζητά την αποφυλάκισή του και την τιμωρία των πραγματικών ενόχων, που επί 78 μέρες βομβάρδιζαν το γιουγκοσλαβικό λαό.
Την αντίθεσή της για τη μεθόδευση της απαγωγής του Σλ. Μιλόσεβιτς εκφράζει και η Ελληνική Κίνηση Ειρήνης Βελγίου, σημειώνοντας πως παρά την όποια άποψη μπορεί να έχει ο καθένας για τον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, θα αποτελούσε στρουθοκαμηλισμό το να σιωπήσει και να μην καταδικάσει αυτή την ενέργεια, αφού ο άμεσα υπεύθυνος για να τον κρίνει είναι ο λαός της Γιουγκοσλαβίας.
Την απροσχημάτιστη επέμβαση στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας, όπως είναι η Γιουγκοσλαβία και την παράνομη σύλληψη και παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς στο ευρωΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης στηλιτεύει και η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας, υπογραμμίζοντας πως στόχος των ιμπεριαλιστών είναι να καμφθεί η αντίσταση και το αγωνιστικό πνεύμα αυτών που αντιδρούν στα σχέδιά τους.
Στόχος της ενέργειας αυτής των αμερικανονατοϊκών δεν είναι ο Μιλόσεβιτς, που εξ αντικειμένου είχε καταστεί τελείως ανίσχυρος και ακίνδυνος για όσους τον θεωρούσαν επικίνδυνο.
Στόχος είναι:
1. Να ταπεινωθεί ακόμη περισσότερο ο σερβικός λαός. Να δει τον μέχρι χτες ηγέτη του να σύρεται σε Διεθνές «Δικαστήριο», που συγκροτήθηκε το 1993 από το ΣΑ του ΟΗΕ ειδικά «για τα εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία», και να καταδικάζεται. Με την καταδίκη αυτή επιδιώκουν οι πραγματικοί εγκληματίες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Σία να πείσουν το σερβικό λαό και τη διεθνή κοινότητα ότι η βάρβαρη πολεμική επέμβασή τους στη Γιουγκοσλαβία ήταν επιβεβλημένη και «ανθρωπιστική», γιατί έτσι τερματίστηκε η εγκληματική δράση του Μιλόσεβιτς σε βάρος των Αλβανοφώνων του Κοσσόβου!
2. Να καταστεί παντού και σε όλους φανερό ότι στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία της Νέας Τάξης οι πάντες προσκυνούν το Μαμμωνά και την εικόνα του, το δολάριο. Ηρκεσε η υπόσχεση για παροχή 1,5 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων «για την ανασυγκρότηση» της Γιουγκοσλαβίας, ώστε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας να παραδώσει τον Μιλόσεβιτς στους δημίους του σερβικού λαού! Μπροστά στα δολάρια ξεχάστηκε και η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, ότι θα ήταν αντισυνταγματική η παράδοση Μιλόσεβιτς στη Χάγη, ξεχάστηκε το δίκαιο, η ηθική, η μπέσα! Τι κρίμα!
3. Στόχος επίσης είναι να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία σε κανέναν ότι οι ΗΠΑ και το όργανό τους, το ΝΑΤΟ, εκτός από διεθνείς χωροφύλακες, που επιβάλλουν την τάξη της Νέας Τάξης δια πυρός και σιδήρου, είναι ταυτόχρονα και διεθνείς εισαγγελείς και διεθνείς δικαστές. Αυτοί είναι οι αρμόδιοι να απαγγέλλουν κατηγορητήρια, να δικάζουν και να καταδικάζουν. Ειδεχθείς εγκληματίες οι ίδιοι, παραπέμπουν στα «Δικαστήρια» τα θύματά τους.
Με την τρομοκρατία τύπου Μιλόσεβιτς βομβαρδίζουν συνειδήσεις για να κυριεύσουν ψυχές, να πολτοποιήσουν πολιτισμούς και να εξασφαλίσουν τα σύνορα μεταξύ ανθρωπιάς και βαρβαρότητας.
Αν κάποιοι πρέπει να οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αυτοί αυταποδείκτως είναι:
Οι ηγέτες, πολιτικοί και στρατιωτικοί, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους, με τις βόμβες και το εμπάργκο, αθώων υπάρξεων.
Ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτων με την πείνα, τη δίψα και τις αρρώστιες στον Τρίτο Κόσμο.
Σημείο αισιοδοξίας σ' αυτή την ολομέτωπη επίθεση της Νέας Τάξης εναντίον του ανθρώπου, είναι η αντίδραση - αντίσταση που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται και να διευρύνεται σε διεθνή κλίμακα από τους λαούς. Ακόμα και Αμερικανοί πολίτες έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται. Δεν είναι μόνο ο συγγραφέας Τσόμσκι, που καταγγέλλει συνεχώς την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ. Και ο πρώην υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, έχει καταδικάσει τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία, και προσφέρεται τώρα ως συνήγορος του Μιλόσεβιτς!
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη γκανγκστερική απαγωγή του Μιλόσεβιτς και τη μεταφορά του στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο, διοργανώνουν μαζικοί και τοπικοί φορείς της Πάτρας σήμερα Τρίτη 10 του Ιούλη και ώρα 8 το βράδυ έξω από το Εργατικό Κέντρο, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους.
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας τονίζει ότι το γεγονός αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εθνικής ανεξαρτησίας και είναι κορυφαία πράξη διεθνούς τρομοκρατίας, «στόχος των ιμπεριαλιστών είναι να κάμψουν το αγωνιστικό πνεύμα όσων παλεύουν κατά της νέας τάξης».
Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης, το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, η Επιτροπή για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, η Νομαρχία Αχαΐας, ο Δήμος Πατρέων και ο Παμμικρασιάτικος Σύνδεσμος.