ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ «δεσμεύονται» για Ουκρανία και «κρίσιμες υποδομές»

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας με τον γγ του ΝΑΤΟ

Copyright 2023 The Associated

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας με τον γγ του ΝΑΤΟ
Η ενίσχυση του «ανατολικού βραχίονα» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τη Βαλτική Θάλασσα, με όχημα και την «προστασία κρίσιμων υποδομών», αλλά και στο φόντο των εντεινόμενων ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικούς στόχους στα σύνορα της Ρουμανίας, βρέθηκε στη χτεσινή ατζέντα των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που συναντιούνται από την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, παρουσία του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι.

Προχτές συνεδρίασε και η «Ομάδα Επαφής» για την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με το Κίεβο να ζητάει κυρίως συστήματα αεράμυνας, πυροβολικό και πυρομαχικά, ενώ και χτες ψηλά στην ατζέντα των υπουργών Αμυνας ήταν η συνεχιζόμενη υποστήριξη για την Ουκρανία και η μελλοντική πορεία του Κιέβου προς το ΝΑΤΟ.

Ο Καναδάς, η Γερμανία, η Βρετανία και τα κράτη της Βαλτικής «συντονίζονται στενά» καθώς «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ» αυξάνουν την παρουσία τους στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, δήλωσε ο Καναδός υπουργός Αμυνας, Μπιλ Μπλερ. Εξάλλου, οι υπουργοί Αμυνας ανέλυσαν συγκεκριμένα νέα περιφερειακά «αμυντικά» σχέδια διασφαλίζοντας ότι θα είναι εκτελέσιμα.

Στο μεταξύ, στη Ρουμανία υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπο των ρωσικών επιθέσεων κοντά στα σύνορα της χώρας. «Οι ρωσικές επιθέσεις στην πολιτική υποδομή της Ουκρανίας είχαν και πάλι σοβαρές συνέπειες στο έδαφος της Ρουμανίας. Βρέθηκαν νέα στοιχεία επιπτώσεων στο έδαφος της Ρουμανίας. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αυτά τα εγκλήματα πολέμου», προειδοποίησε η Ρουμάνα ΥΠΕΞ, Λ. Οντομπέσκου.

Με φόντο την πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ και την προσωρινή επιβράδυνση της βοήθειας προς την Ουκρανία, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την εκτίμηση των «συμμάχων» για την αμερικανική ηγεσία, προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς έχουν πραγματικά επιταχύνει και παρέχουν εξίσου ουσιαστική υποστήριξη στην Ουκρανία».

Πάντως, χτες, υπογραμμίστηκε «η πρόκληση να συνεχιστεί το επίπεδο της υποστήριξης της Ουκρανίας» και ότι «το πιο σημαντικό είναι να διατηρηθεί η ενότητα για την Ουκρανία».

Προχωρά η εκπαίδευση Ουκρανών σε F-16

Η Ουκρανία προετοιμάζει τις κατάλληλες υποδομές για τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και οι Ουκρανοί πιλότοι που εκπαιδεύονται στο εξωτερικό θα αρχίσουν να πετούν με εκπαιδευτές σε πραγματικά αεροσκάφη σε λίγες βδομάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γ. Ιχνάτ, μετέδωσε το πρακτορείο «Ukrinfrom».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η εκπαίδευση των πιλότων στα F-16 απαιτεί κάποιο χρόνο και ότι η Ουκρανία έχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον επανεξοπλισμό ολόκληρου του στόλου των αεροσκαφών.

«Δεν θα αντικαταστήσουμε τον στόλο των αεροσκαφών αμέσως. Ο επανεξοπλισμός του στόλου των αεροσκαφών θα γίνει το 2025, το 2026, το 2030. Θα αφήσουμε καθετί σοβιετικό στη Ρωσία και θα υιοθετήσουμε καθετί νέο, από τα συστήματα αεράμυνας μέχρι τα αεροσκάφη», τόνισε ο Γ. Ιχνάτ, καθώς προχωρά η προσαρμογή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Πρόσθεσε δε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16 προχωρά με αρκετή επιτυχία.

Η απερχόμενη υπουργός Αμυνας της Ολλανδίας, Κάισα Ολονγκρεν, δήλωσε, χτες, σύμφωνα με το ολλανδικό «NL Times», ότι 12 έως 18 ολλανδικά F-16 με τα οποία οι Ουκρανοί πιλότοι μαχητικών θα μάθουν να πετούν τα «δυτικά» μαχητικά θα φθάσουν στο νέο κέντρο εκπαίδευσης στη Ρουμανία μέσα σε λίγες βδομάδες και οι ίδιοι οι πιλότοι μετά από ένα σύντομο διάστημα θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους εκπαιδευτική πτήση. Ουκρανοί πιλότοι που θα πετούν με F-16 άρχισαν ήδη να εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ.

Η Ολονγκρεν δεν διευκρίνισε πότε η Ολλανδία προτίθεται να παραδώσει τα πρώτα μαχητικά στην Ουκρανία. Προχτές το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει F-16 στην Ουκρανία από το 2025, ενώ η Δανία το αργότερο έως τον Απρίλη του 2024.

Οι «δυτικές» χώρες έχουν υποσχεθεί να παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα από 50 αεροσκάφη F-16.

Το ΝΑΤΟ συντονίζεται για τις «κρίσιμες υποδομές»

Τους υπουργούς Αμυνας απασχόλησε και το ζήτημα της προστασίας «ζωτικής σημασίας υποβρύχιων υποδομών» υπό το φως των πρόσφατων περιστατικών στον Φινλανδικό Κόλπο.

Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ ενημερώθηκαν από τους ομολόγους τους της Φινλανδίας και της Εσθονίας για τη ζημιά στον αγωγό «Balticconnector» μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας καθώς και στο παράλληλο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο «Estlink», στη Βαλτική Θάλασσα.

Ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε και πάλι ότι «αν αποδειχθεί πως πρόκειται για επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών του ΝΑΤΟ (...) η απάντηση θα είναι συντονισμένη και αποφασιστική».

Ερωτηθείς για την ασφάλεια των υποθαλάσσιων υποδομών, είπε ότι είναι προφανές πως οι αγωγοί και τα καλώδια είναι κρίσιμης σημασίας και πολλά πράγματα έχουν γίνει για την προστασία τους. Μετά τα περσινά σαμποτάζ στους ρωσικούς αγωγούς «Nord Stream», το ΝΑΤΟ ενίσχυσε το έργο του και δημιούργησε έναν πυρήνα για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών, σημείωσε.

«Πρέπει να το διερευνήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται», δήλωσε χτες ο Εσθονός υπουργός Αμυνας, Χ. Πεβκούρ, στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στα πρόσφατα περιστατικά. Είναι «πολύ δύσκολο να πούμε» πόσο καιρό θα διαρκέσει η έρευνα. Οι πληροφορίες για τη θαλάσσια κυκλοφορία έχουν ήδη συλλεχθεί, σημείωσε, επομένως «έχουμε κάποια εικόνα ποιοι ήταν εκεί, ποιοι δεν ήταν».

Εξάλλου, «χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να εντοπιστεί η ζημιά στο καλώδιο», που είναι μικρό σε μέγεθος, ενώ στον αγωγό είναι εμφανής, είπε ο υπουργός. Δεν έκανε δε καμία υπόθεση για το ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τις ζημιές.

Από την πλευρά της, η φινλανδική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας δήλωσε χτες ότι το Ελσίνκι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα πως ένας «κρατικός παράγοντας» ενέχεται στην καταστροφή του αγωγού φυσικού αερίου και του καλωδίου τηλεπικοινωνιών. «Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό είναι θέμα προανάκρισης. Δεν το σχολιάζουμε με περισσότερες λεπτομέρειες», πρόσθεσε ο επικεφαλής της.

Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει βοήθεια στη Φινλανδία με την έρευνά τους, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν.

ΡΩΣΙΑ
Στο Κιργιστάν ο Πούτιν με έμφαση στην «ασφάλεια»

Σήμερα η σύνοδος κορυφής της ΚΑΚ με απουσία της Αρμενίας

Τις δικές της συμμαχίες προσπαθεί να ενισχύσει η Ρωσία, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν να φτάνει χτες στο Κιργιστάν, όπου σήμερα διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν διαβουλεύσεις οι επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας και οι ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, ανακοίνωσε πως δεν θα παραβρεθεί στη σύνοδο, με φόντο τη ρήξη με τη Ρωσία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και συνολικά τον Νότιο Καύκασο.

Οι ΥΠΕΞ των χωρών της ΚΑΚ ενέκριναν πρόταση του Καζακστάν να υπάρχει πρόβλεψη για χώρες - παρατηρητές και χώρες - εταίρους.

Ο Πούτιν, μαζί με πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία, συναντήθηκε στο Μπισκέκ με τον Κιργίζιο ομόλογό του, Σ. Τζαπάροφ, με βασικά θέματα την περαιτέρω ολόπλευρη ανάπτυξη των διμερών δεσμών.

Οι δύο ηγέτες συμμετείχαν σε τελετή για την 20ή επέτειο από τη δημιουργία της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο Καντ του Κιργιστάν, με τον Πούτιν να τη χαρακτηρίζει «σημαντικό ορόσημο» για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της «άμυνας» και της «περιφερειακής ασφάλειας».

«Η ρωσική αεροπορική βάση στο Καντ είναι ένας αξιόπιστος εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας», δήλωσε και ο Τζαπάροφ, προσθέτοντας ότι «αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την τρομοκρατική και εξτρεμιστική απειλή».

Ο Πρόεδρος του Κιργιστάν υπέγραψε επίσης νόμο που επικυρώνει τη συμφωνία με τη Ρωσία (τον περασμένο Αύγουστο στη Μόσχα) για τη δημιουργία κοινού συστήματος αεράμυνας. «Η επικύρωση της συμφωνίας επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Κιργιστάν να ενισχύσει τις στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία και συμβάλλει στην ανάπτυξη συνεχούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει η προεδρική δήλωση.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν φρόντισε να τονίσει πως Μόσχα και Μπισκέκ έχουν «συγγενικές απόψεις» για «πιεστικά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα» ενώ ανέφερε και αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 18% φέτος.

Το ΝΑΤΟ προωθείται στον Νότιο Καύκασο με «όχημα» την Αρμενία

Στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να προωθήσει τα συμφέροντα των χωρών του στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου μέσω της Αρμενίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Μπισκέκ.

«Οσον αφορά την κλιμάκωση των αντιρωσικών συμπεριφορών, σε σημαντικό βαθμό αυτό γίνεται τεχνητά», είπε ο Λαβρόφ, αναφέροντας «τον τεράστιο αριθμό ΜΚΟ που έχουν δημιουργηθεί στην Αρμενία τα τελευταία χρόνια», με στόχο «να θέσουν τις βάσεις για το αντιρωσικό αίσθημα και να προωθήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή, χρησιμοποιώντας την Αρμενία ως αγωγό. Βλέπουμε αυτές τις προσπάθειες και πετυχαίνουν κάποια αποτελέσματα», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, τόνισε ο ίδιος, πριν από λίγες μέρες, ο Αρμένιος πρωθυπουργός έδωσε μια συνέντευξη, «στην οποία είπε ξεκάθαρα ότι η Αρμενία δεν αλλάζει τα γεωπολιτικά σημεία αναφοράς της. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η στάση θα επικρατήσει παρά τις προσπάθειες να τραβηχτεί το Γερεβάν σε άλλη κατεύθυνση».

ΚΟΣΟΒΟ
Νέες δυνάμεις στη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR στέλνει και η Σλοβενία

Μετά από αντίστοιχες ανακοινώσεις από Βρετανία, Γερμανία, Ρουμανία

Νέα ενίσχυση της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κόσοβο, KFOR, ανακοινώθηκε και από τη Σλοβενία, η οποία δήλωσε ότι θα στείλει επιπλέον 100 στρατιώτες.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις αποστολής πρόσθετων δυνάμεων στην KFOR έχουν προηγηθεί από Βρετανία, Ρουμανία και Γερμανία, καθώς η νέα όξυνση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου αξιοποιείται για την περαιτέρω ενίσχυση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Ο υπουργός Αμυνας της Σλοβενίας, Μ. Σάρετς, δήλωσε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε την παρουσία στο Κόσοβο», αλλά «τώρα την αυξήσαμε ξανά», αφού «τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν προτεραιότητα της Σλοβενίας και γι' αυτόν τον λόγο αυξάνουμε επίσης την παρουσία μας εκεί».

Προς το παρόν, η KFOR αριθμεί 4.700 στρατιώτες από 27 κράτη του ΝΑΤΟ. Τις τελευταίες μέρες, η Βρετανία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν την αποστολή εκατοντάδων στρατιωτών.

Από τη πλευρά της Γερμανίας, τη σχετική ανακοίνωση έκανε προ ημερών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Μ. Μούλερ, διευκρινίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση μέχρι τον επόμενο Απρίλη θα αναπτύξει 155 άτομα, από 71 που διατηρεί σήμερα.

Στο μεταξύ, στις 21 Οκτώβρη αναμένονται στο Βελιγράδι για νέες επαφές με την κυβέρνηση Βούτσιτς εκπρόσωποι της γνωστής ως Ομάδας «Quint» (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) μαζί με τον αρμόδιο για την περιοχή εκπρόσωπο της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ. Βαλκανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως βασικά θέματα των συναντήσεων «θα είναι η εναρμόνιση της Σερβίας με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η εφαρμογή της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου - Σερβίας».

Υπέρ κυρώσεων στον Βούτσιτς η σερβική αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή, τα πρόσφατα γεγονότα στο Βόρειο Κόσοβο, με τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων ενόπλων και αστυνομικών της Πρίστινα κοντά στο χωριό Μπάνισκο, αλληλεπιδρούν με τις ενδοαστικές διεργασίες στο εσωτερικό της Σερβίας.

Οπως έγινε γνωστό, οι βασικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης έστειλαν κοινή επιστολή στον επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην οποία εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή επιβολή μέτρων κατά της Σερβίας (όπως έχουν ήδη ζητήσει μια σειρά από χώρες της περιοχής), υποστηρίζοντας ότι «οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια που επηρεάζει τη Σερβία και τον πληθυσμό της θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο τη χώρα μας και την περιοχή, θα ενίσχυε τον υπάρχοντα ευρωσκεπτικισμό και το επικίνδυνο εθνικιστικό αφήγημα και θα επέστρεφε τη Σερβία στην εικόνα της δεκαετίας του '90».

Στην ίδια επιστολή, κάνουν λόγο για πολιτική και προσωπική ευθύνη του Σέρβου Προέδρου Αλ. Βούτσιτς για την κατάσταση και προτείνουν την επιβολή μέτρων σε αυτόν και τους στενότερους πολιτικούς του συμμάχους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι ο Βούτσιτς «είναι άμεσα υπεύθυνος για την ενθάρρυνση των Σέρβων εκπροσώπων να εγκαταλείψουν τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, ειδικά τις αστυνομικές μονάδες, αλλά και για την επιβολή αυταρχικών και αντιδημοκρατικών λύσεων».

Σύμφωνα με το «Balkan Insight», την επιστολή υπογράφουν το Δημοκρατικό Κόμμα, το Λαϊκό Κίνημα για τη Σερβία, το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών, το Κέντρο Σερβία, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, το Κόμμα Zajedno, το Πράσινο Αριστερό Μέτωπο.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή και είπε ότι θα απαντηθεί μέσω των «κατάλληλων καναλιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ