ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Φοβούνται μήπως γυρίσει μπούμερανγκ... ..

Ο Μιλόσεβιτς κατά την προχθεσινή του εμφάνιση στο «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στη Χάγη

Associated Press

Ο Μιλόσεβιτς κατά την προχθεσινή του εμφάνιση στο «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στη Χάγη
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα γεγονότα της συναλλαγής που πια έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη και αφορούν την απαγωγή και την παράδοσή του για μόλις «τριάκοντα αργύρια» μεταξύ της σερβικής κυβέρνησης και των δυτικών δυνάμεων, και κυρίως η πρακτική που εφαρμόστηκε, παρά τη μορφολογική διαφοροποίησή της, τελειωμό δεν έχει.

Η «μαφία του δυτικού πολιτισμένου κόσμου», που προσπαθεί να πείσει ότι «υπερασπίζεται τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα», αλλά και να επιβάλλει το δικό της νόμο στα Βαλκάνια, προσπαθεί εναγωνίως αυτές τις ημέρες, και ειδικά μετά την προχτεσινή πρώτη εμφάνιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, να πείσει ήδη την οικουμένη για το δίκαιο της προσαγωγής και το αναπόφευκτο της καταδικαστικής απόφασης.

Ο κύριος λόγος γι' αυτή την υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται είναι ότι ξεγυμνώνεται, αργά έστω, ο απολύτως διεφθαρμένος και στημένος χαρακτήρας αυτής της καθαρά πολιτικής δίωξης, γεγονός που έχει εγείρει σοβαρούς φόβους στους κύκλους της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής καθεστηκυίας τάξης.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί είναι το κύριο άρθρο της ελβετικής εφημερίδας «Le Temps» που σημειώνει ότι «δεν είναι υπερβολή να τονίσει κανείς ότι η έκδοση και τα τεκταινόμενα στη Χάγη είναι απλά μια εμπορική συναλλαγή. Οιοσδήποτε και εάν εμπλέκεται ο νόμος είναι νόμος, και η κίνηση αυτή δεν ήταν τίποτα περισσότερο από πράξη επιβολής, η οποία μάλιστα έρχεται σε σφοδρή αντίθεση με τις αρχές που συνήθως πρεσβεύει η Δύση».

«Αμφιβολίες»...

Ακόμη πιο «φοβική», αλλά σε ένα άλλο επίπεδο, όσον αφορά στην καταδίκη η ανταπόκριση των «New York Times» από τη Χάγη. Η εφημερίδα αναφέρεται στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της σχεδόν σίγουρης απουσίας γραπτών εντολών υπογεγραμμένων, από το Μιλόσεβιτς για συγκεκριμένες ενέργειες στο Κόσσοβο, επαφίεται στο δικαστήριο να παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα, που να αποδεικνύουν ότι όσα διέπραξαν οι μονάδες του σερβικού στρατού και της αστυνομίας στην περιοχή, αποτελούσαν μέρος ενός συστηματικού σχεδίου, που είχε εκπονηθεί σε ανώτατο επίπεδο και δεν ήταν αυθόρμητες πράξεις εκδίκησης.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και το περιοδικό «Time» όπου υπογραμμίζεται ότι η έκδοση του Μιλόσεβιτς δεν αποδεικνύει, όπως υποστηρίχτηκε από διπλωμάτες, πολιτικούς και αρθρογράφους, την ισχύ του διεθνούς δικαίου, αλλά απλά και μόνο τη δύναμη των ΗΠΑ. «Χωρίς τη στρατιωτική και οικονομική παντοδυναμία των ΗΠΑ», επισημαίνεται, «το κατηγορητήριο εναντίον του Μιλόσεβιτς, που εξέδωσε πριν δύο χρόνια το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, θα ήταν νεκρό γράμμα» και «η διεθνής δικαιοσύνη όρος κενού περιεχομένου». «Η ισχύς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία», παρατηρείται επίσης, «περιορίζεται στις αίθουσές του. Οπως ένα πλήθος άλλων θεσμών, από το ΔΝΤ ως το ΝΑΤΟ, το δικαστήριο αποτελεί παράρτημα της Pax Americana. Ομως η δύναμη των ΗΠΑ πρέπει να ασκείται με μεγάλη προσοχή. Οι ΗΠΑ μπορεί, εν καιρώ, να μετανιώσουν, που έφεραν τον Μιλόσεβιτς τους στη Χάγη, καθώς το κύριο συμφέρον της Αμερικής στα Βαλκάνια είναι μια δημοκρατική και σταθερή Σερβία, κλειδί για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αλλά η έκδοση του Μιλόσεβιτς απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη Σερβία ακριβώς τη στιγμή που επιχειρεί τη μετάβασή της στη δημοκρατία».

Στη Γηραιά Αλβιόνα;

Τέλος, το περιοδικό «Newsweek» περιγράφει πολύ παραστατικά τις ταπεινώσεις που υπέστη ο Σλ. Μιλόσεβιτς και προβλέπει ήδη ότι «για τα 200.000 θύματα των συγκρούσεων στη Βαλκανική από το 1991, ο Μιλόσεβιτς θα πληρώσει μάλλον με ισόβια, τη μεγίστη ποινή του δικαστηρίου. Ομως θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από την κάθαρση των Βαλκανίων»...

Αφού πια λοιπόν ο κύβος ερρίφθη και ήδη ο Σλ. Μιλόσεβιτς έχει «καταδικαστεί», ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους κύκλους της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, ο τόπος φυλακής. Ετσι από πηγή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε γνωστό, ότι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας είναι πιθανόν να φυλακιστεί στη Βρετανία μετά την ολοκλήρωση της δίκης του και την ενδεχόμενη καταδίκη του. «Ενας νέος νόμος, που ονομάζεται νόμος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ εντός του έτους, θα επιτρέπει στους καταδικασθέντες από το διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία να εκτίουν την ποινή τους στη Βρετανία», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή ότι η Βρετανία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που άσκησαν τις εντονότερες πιέσεις για την προσαγωγή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενώπιον του ΔΠΔ και βρετανικό ήταν το αεροπλάνο που μετέφερε τον Μιλόσεβιτς από την Τούζλα στη Χάγη. Επτά χώρες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των χωρών που είναι διατεθειμένες να φιλοξενήσουν καταδικασθέντες του ΔΠΔ και είναι η Αυστρία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Σουηδία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανική εφημερίδας «Guardian».

Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταδικάζουν

Με ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά εκφράζει την αντίθεσή του στην έκδοση του πρώην αρχηγού του γιουγκοσλαβικού κράτους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τονίζοντας πως «δε νομιμοποιούνται, ούτε λογικά ούτε ηθικά, αυτοί που βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία να δικάσουν τον αρχηγό κράτους που αντιστάθηκε στους βομβαρδισμούς αυτούς, όπως ήταν υποχρέωσή του. Αποτελεί πτώση πολιτισμού η σύνδεση της έκδοσης με την οικονομική βοήθεια, δηλαδή την πληρωμή ενός λαού για να εκδώσει τον πρώην ηγέτη του».

«Κατά συνέπεια - καταλήγει το ψήφισμα - αν συντρέχουν λόγοι δικαστικής διαδικασίας για τον Σλ. Μιλόσεβιτς, αφορούν τους θεσμούς της Γιουγκοσλαβίας και το λαό της, που είναι και αρμόδιος να κρίνει και τον ίδιο και τον τρόπο διακυβέρνησής του».

Να συνυπογράψει τη διαμαρτυρία των 77 βουλευτών για την έκδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Πρόοδος», στο οποίο αναφέρεται επιπλέον πως το θέμα της έκδοσης του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας στη Χάγη με τη συνδρομή των ΗΠΑ, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του ΔΣ ο Κ. Σκανδαλίδης, με αναφορές στα γεγονότα που οδήγησαν στην έκδοση του Μιλόσεβιτς, κάτι που θα προκαλέσει, όπως είπε, το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και σοβαρά προβλήματα στα Βαλκάνια.

  • Η κατάφωρη και απροσχημάτιστη παραβίαση της νομιμότητας αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της λογικής της επιβολής του δικαίου του ισχυρού, στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΑΚΟΑ, υπογραμμίζοντας πως οι λαοί των Βαλκανίων οφείλουν από κοινού να παλέψουν για να σταματήσουν τον κατήφορο πριν να είναι πολύ αργά.
  • Για άνομη απαγωγή, που καταρρακώνει κάθε ιδέα εσωτερικής και διεθνούς νομιμότητας, κάνει λόγο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης, σε δήλωσή του, στην οποία τονίζει: «Ομως, διεθνή εγκλήματα και απόπειρες δικαιολογήσεώς των ενεργοποιούν τις συνειδήσεις των ελεύθερων ανθρώπων. Διότι δείχνουν με περισσή ενάργεια το απατηλόν προσωπείον της παρασκευαζόμενης νέας τάξεως των παγκοσμίων πραγμάτων, τον νέον μεσαίωνα της παγκοσμιοποιημένης ανομίας».
Κώδικες ατιμίας!

Πριν από 2.500 χρόνια, το 404 πΧ τελείωσε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. Ενας πόλεμος πολύχρονος, φονικός και αμείλικτος, που βρήκε την πόλη της Αθήνας κατεστραμμένη. Οι Μεγαρείς και οι Βοιωτοί, οι σύμμαχοι των νικητών του Πολέμου, των Σπαρτιατών, απαιτούσαν να σβηστεί από το χάρτη, να ισοπεδωθεί η Αθήνα.

Γνωρίζουμε ποιος ήταν εκείνος που έσωσε την Αθήνα. Κι όμως ήταν η Σπάρτη. Η Σπάρτη, ο μέγας εχθρός και αντίπαλος της πόλης των Αθηνών, αυτή ήταν που έσωσε την Αθήνα. Η Σπάρτη ήταν που εμπόδισε και απέτρεψε τη διάλυση του μεγαλύτερου εχθρού της, της Αθήνας.

Βλέπετε τότε υπήρχε άλλος πολιτισμός.

****

Το 1815 στη μάχη του Βατερλό, όταν οι επιτελείς του Ουέλιγκτον του έλεγαν ότι έχουν στο στόχαστρο τον Ναπολέοντα και πως με μία και μόνο με μία βολή τους ο μεγάλος εχθρός θα σωριαζόταν νεκρός, ο Ουέλιγκτον εξοργίστηκε. Απάντησε ότι οι στρατηγοί πηγαίνουν στον πόλεμο για να επιτελέσουν έργο, ότι οι στρατηγοί δεν πηγαίνουν για να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον.

Ο Ουέλιγκτον, ο μεγαλύτερος εχθρός του Ναπολέοντα, απείλησε ότι θα ξηλώσει τα γαλόνια των επιτελών του, αν τολμούσαν να δολοφονήσουν τον Ναπολέοντα ακόμα και την ώρα της μάχης.

Βλέπετε ακόμα δεν είχε αναλάβει ο Σολάνα την ηγεσία των μισθοφόρων της Δύσης.

****

Οταν ο Ιμπραήμ κατέβηκε στο Μοριά, ο θρύλος θέλει ακόμα κι αυτόν τον στρατάρχη της λεηλασίας να υποκλίνεται μπροστά στον Παπαφλέσσα. Ακόμα και ο Ιμπραήμ, έτσι θέλει ο θρύλος, στάθηκε προσοχή μπροστά στον πατριωτισμό των μαχητών στο Μανιάκι, έσκυψε και φίλησε το ματωμένο μέτωπο του Παπαφλέσσα.

Τότε, βλέπετε, τους κώδικες τιμής δεν τους καθόριζε ο Κλίντον και ο Μπους.

***

Αλλά ακόμα και οι Ναζί, αυτό το πιο απάνθρωπο είδος εκτελεστών που γνώρισε ο 20ός αιώνας, υπήρξαν φορές που όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τον ηρωισμό των αντιπάλων τους, ακόμα και οι Ναζί επαναλαμβάνουμε, απέδωσαν τιμές με τα όπλα τους στους ηττημένους αιχμαλώτους τους. Ακόμα και οι Ναζί...

Το είδος τους, όμως, κλωνοποιήθηκε και μετεξελίχτηκε. Τώρα ο φασισμός της «νέας τάξης» δε γνωρίζει κανένα κώδικα τιμής. Τώρα, από την εποχή που οι μάχες στην Τροία σταματούσαν για να ταφεί με τις δέουσες τιμές ο Εκτορας, επανήλθαμε στην ηθική της Ρωμαϊκής Αρένας που ο νικητής επικύρωνε την εξουσία του πάνω στο διαμελισμένο και συλημένο πτώμα του αντιπάλου.

***

Τώρα οι δολοφόνοι αμάχων, οι στυγνοί εκτελεστές λαών, οι άνανδροι που διεξάγουν πολέμους από τα 10.000 πόδια, δεν αρκούνται στην ήττα του εχθρού. Η θηριωδία τους δε γνωρίζει κορεσμό. Το ιδανικό τους δεν είναι να νικήσουν. Το ιδανικό τους είναι αφού λεηλατήσουν, αφού βυσσοδομήσουν, μετά να εξευτελίσουν τον αντίπαλό τους. Η ηθική τους είναι η ηθική των κυνηγών κεφαλών.

Η ανθρωπότητα κυβερνιέται από μερικά καθάρματα, που ως άλλοι κυνηγοί κεφαλών στέλνουν τα σκυλιά τους για να καταξεσκίσουν και να διαπομπεύσουν το θήραμα.

Το θήραμα εν προκειμένω δεν είναι ο Μιλόσεβιτς. Δεν είναι μόνο ο Μιλόσεβιτς. Το θήραμα δεν είναι μόνο ο λαός της Γιουγκοσλαβίας. Δεν είναι μόνο τα Βαλκάνια που πεθαίνουν, που εξευτελίζονται και διασύρονται. Είναι όλο το οικοδόμημα του ανθρώπινου πολιτισμού που απάγεται, όπως απήχθη ο πρώην πρόεδρος τις Γιουγκοσλαβίας.

Απάγεται από το προσκήνιο της ιστορίας ο ανθρώπινος πολιτισμός για να δώσει τη θέση του σε ένα τεράστιο λευκό κελί, σαν κι αυτό που έριξαν το Μιλόσεβιτς. Ενα λευκό κελί σαν κι αυτό που έριξαν τον Οτσαλάν. Σαν κι αυτό που χτίζεται στα δικαστήρια των μαφιόζων του ιμπεριαλισμού και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Στα αποσπάσματα στα οποία βρήκαν δουλιά τα κάθε λογής αποβράσματα και οι προδότες Κουίσλινγκ που τώρα θα αποκαλούνται με το όνομα Τζίτζιτς.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
Απολύτως συμβατή με το ηθικό πλαίσιο των γκάνγκστερς

Ο δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» Γιάννης Τριάντης δήλωσε σχετικά στο «902»:

«Και ο πυρήνας αυτής της φρικώδους και χυδαίας υπόθεσης της παράδοσης Μιλόσεβιτς και η συμπεριφορά των Ελλήνων που κυβερνούν δεν προκαλούν έκπληξη. Βέβαια, δεν μπορεί κανείς να σταθεί σ' αυτήν τη διαπίστωση και να τους αφήσει. Αλλά για τους ανθρώπους που κυβερνούν δε θα είχα να πω πολλά πράγματα, γιατί και το μέγεθος το ηθικό και πολιτικό τους είναι δεδομένο και διαπιστωμένο και αυτό δεν το λέει κανείς για να συγχωρούνται και να παρακάμπτεται η συμπεριφορά τους.

Ολη αυτή η ιστορία της παράδοσης του Μιλόσεβιτς είναι απολύτως συμβατή ως προς το ηθικό πλαίσιο των γκάνγκστερ που κυβερνούν την υφήλιο. Ηταν αναμενόμενο, διότι αυτή είναι η ηθική τους, αυτή είναι η πολιτική οπτική τους, αυτό είναι το αποτύπωμα του είναι τους. Από κει κι ύστερα, το χυδαίον του πράγματος δεν εντοπίζεται στα δολάρια των νικητών. Εντοπίζεται σ' αυτούς τους μίζερους και κακόμοιρους που κυβερνούν το Βελιγράδι. Εξαιρώ κάπως την τραγική περίπτωση Κοστούνιτσα. Επιμένω ότι ο άνθρωπος αυτός είναι μια τραγική περίπτωση, γιατί, επί της ουσίας, μετά την παράδοση, την οποία αγνοούσε ως πρόεδρος της χώρας, είπε ότι ήταν αντίθετος ως προς την έκδοση του Μιλόσεβιτς».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΠΟΝΗΣ
Αλληλένδετες εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία

«Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει πόσο λάθος κάνουν εκείνοι που δεν αποδίδουν την οφειλόμενη σημασία στο σεβασμό της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας που πάντοτε τα εκτιμούσα και τα τοποθετούσα ως αλληλένδετα». Τα παραπάνω σημείωσε σε δήλωσή του στον «902», ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιος Πεπονής. Και πρόσθεσε:

«Δεν μπορεί να υπάρξει λαϊκή κυριαρχία χωρίς εθνική ανεξαρτησία, αλλά επίσης η εθνική ανεξαρτησία έχει έρεισμα τη λαϊκή εξουσία. Δυστυχώς, αυτές οι αρχές υποχωρούν με την ανοχή και ενθάρρυνση κύκλων πολιτικών, οικονομικών αλλά με πολλή μου λύπη προσθέτω και ενός τμήματος της διανόησης. Βεβαίως, κάθε συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς συνεπάγεται μια περιορισμένη μείωση της εθνικής κυριαρχίας. Εδώ όμως περνάμε μια περίοδο που επιδιώκεται σχεδόν η κατάλυση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, με διάφορους τρόπους και με διάφορα ψευδώνυμα ως προς τους στόχους που τάχα αποβλέπουν αυτοί που προωθούν τα όσα γίνονται κατά των δύο αυτών αλληλένδετων κυριαρχιών.

Εχω πει και άλλωτε πως εγώ δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν ο κύριος Μιλόσεβιτς είναι υπεύθυνος για πράξεις που θα δικαιολογούσαν μια κύρωση. Γνωρίζω όμως ότι ο μόνος αρμόδιος να το κρίνει είναι ο λαός της Γιουγκοσλαβίας δια μέσω των δημοκρατικά νομιμοποιημένα εκπροσώπων του και δια μέσω των αρμόδιων δικαιοδοτικών οργάνων. Από τις πληροφορίες που έχουμε, το μεν αρμόδιο δικαστήριο κηρύχτηκε κατά της έκδοσης του Μιλόσεβιτς, ο πανηγυρικά εκλεγμένος Πρόεδρος του κράτους φαίνεται να ήταν αντίθετος για την έκδοση και παράδοση του Μιλόσεβιτς στο καλούμενο δικαστήριο της Χάγης. Υπήρξε μια αρπαγή συνδυασμένη με μια πίεση ότι δε θα προσφερόταν στο κράτος της Γιουγκοσλαβίας η αναμενόμενη και αναγκαία οικονομική βοήθεια αν δεν παραδιδόταν με τον τρόπο που παραδόθηκε ο Μιλόσεβιτς σε αυτό το καλούμενο δικαστήριο της Χάγης».

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Είναι πράξη εκδίκησης

Ούτε λέξη από τον Κ. Καραμανλή που δίνει εξετάσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ

«Η δίωξη Μιλόσεβιτς θα δημιουργήσει τρομακτικά εσωτερικά προβλήματα και ενδεχομένως θα αποσταθεροποιήσει τη Σερβία, κάτι που δεν μπορεί να είναι ωφέλιμο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας». Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ταυτόχρονα απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η παραμονή του Μιλόσεβιτς στη Σερβία θα ήταν χειρότερος παράγοντας αποσταθεροποίησης της Σερβίας και ότι τη δίκη τη ζητούσαν οι ίδιοι οι Σέρβοι. «Νομίζω - είπε μιλώντας χτες στο "Φλας" - ότι δεν υπάρχει στη Σερβία ισχυρά τάση που να ζητεί τη δίκη του Μιλόσεβιτς. Οι Σέρβοι απλώς υποκύπτουν σε μια αδίστακτη ωμή πίεση, η οποία κι αυτή δε μ' αρέσει και αυτή δεν είναι μεθόδευση παραδεκτή».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο δικαστήριο της Χάγης επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν η διεθνής κοινή γνώμη να δεχτεί ένα δικαστήριο το οποίο προωθούν κατ' εξοχήν Αμερικανοί, οι οποίοι όμως αρνούνται οι ίδιοι να υπαχθούν στην αρμοδιότητά του. Επανέλαβε τέλος ότι η παραπομπή Μιλόσεβιτς στη Χάγη δεν είναι απονομή δικαιοσύνης, είναι πολιτική πράξη και είναι περισσότερο εκδίκηση.

Την ίδια στιγμή προκαλεί αίσθηση η στάση ένοχης σιωπής που συνεχίζει να τηρεί ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα και στη χθεσινή μακροσκελέστατη ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ παρά το γεγονός ότι έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ούτε μία λέξη αποδοκιμασίας για την απαγωγή του Μιλόσεβιτς, εναρμονιζόμενος με την υποτέλεια και αμερικανοδουλεία της κυβέρνησης Σημίτη και παρέχοντας στους «ισχυρούς συμμάχους» εχέγγυα για την «ωριμότητά» του να αναλάβει την εξουσία. Ισως, μάλιστα, να τους έχει ήδη πείσει αν κρίνει κανείς από τα εύσημα που του απένειμε ο Ν. Μπερνς...

Εκδήλωση στο Αγρίνιο

«Η εγκληματική παράδοση του Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο της Χάγης, οι δραματικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και οι διάφοροι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών, επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε μία νέα φάση αποσταθεροποίησης και αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, με δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα, κάθε φιλειρηνιστής οφείλει να δυναμώσει τον αγώνα του κατά του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών.

Γι' αυτό η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου, το Εργατικό Κέντρο και η Ενωση Οικοδόμων συνδιοργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ και ώρα 20.30 μ.μ., στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών δε θα περάσουν.

Αφορά τον παρόν και το μέλλον. Μας αφορά όλους».

ΓΣΕΕ
Δεν αποτελεί θετική εξέλιξη

Η σχετική ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει τα παρακάτω:

«Η παραπομπή του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σ. Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ο τρόπος παράδοσής του δεν αποτελούν θετική εξέλιξη, ενώ δημιουργούν νέους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η ΓΣΕΕ έχοντας εκφράσει την αντίθεσή της στη Νατοϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και καταγγείλει τα εγκλήματα πολέμου σε βάρος του λαού της, εκφράζει για μια ακόμη φορά την αντίθεσή της στις επεμβάσεις τρίτων στο εσωτερικό άλλων χωρών με οποιοδήποτε τρόπο.

Στα πλαίσια αυτά εκφράζει την αντίθεσή της στην παράδοση του Σ. Μιλόσεβιτς και επισημαίνει ότι ο σεβασμός και η τήρηση του διεθνούς δικαίου πρέπει να είναι ίδια για όλους».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Πράξη μιας γενικότερης πολιτικής

Ο αρθρογράφος του Βήματος, Βασίλης Μουλόπουλος, δήλωσε στον «902»:

«Νομίζω ότι η παράδοση του Μιλόσεβιτς δε θα είναι η τελευταία πράξη μιας στρατηγικής που ακολουθείται στα Βαλκάνια εδώ και καιρό, που είναι η αλλαγή συνόρων και οι γενικές ανακατατάξεις. Αν το δούμε πολιτικά, η παράδοση Μιλόσεβιτς έρχεται σε μια στιγμή στη Γιουγκοσλαβία όπου υπήρχε μια έντονη πολιτική σύγκρουση μεταξύ του Κοστούνιτσα και του Τζίτζιτς. Είχαμε διαδηλώσεις των οπαδών του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μιλόσεβιτς, ας μη ξεχνάμε ότι είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Γιουγκοσλαβίας, και η παράδοση έγινε εν αγνοία, τουλάχιστον έτσι λέει ο Κοστούνιτσα, και ήταν πραξικοπηματική. Και μην ξεχνάμε ότι ο ανώτατος πολιτικός άρχοντας στη Γιουγκοσλαβία είναι ο Κοστούνιτσα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ