ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /40
«Αποσύμπλεξη», ένα έργο πιο επίκαιρο από ποτέ

Με τις εργασιακές σχέσεις και τον αντίκτυπό τους στη ζωή των εργαζομένων σε «πρώτο πλάνο», η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε χτες την παράστασή της στο Στέκι Πολιτισμού

Για άλλη μια χρονιά η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. με ανανεωμένο δυναμικό, παλιές και καινούργιες συμμετοχές, παρουσίασε στον γνωστό πλέον χώρο στο Θεατράκι την «Αποσύμπλεξη» του Remi De Vos. Η Ομάδα αφιέρωσε την παράσταση στον σύντροφο Γιώργο Αντωνακάκη, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή και είχε πολύ σπουδαία προσφορά σε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάστηκε. Ο σύντροφος ήταν εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», διευθυντής στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ, δάσκαλος υποκριτικής και διετέλεσε για πολλά χρόνια σκηνοθέτης της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ. Αποτελούσε πάντα παράδειγμα, με την αισιοδοξία και τη μαχητικότητά του, αλλά και τη συνολική στάση ζωής του.

Η επιλογή του έργου για το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» δεν ήταν τυχαία, καθώς αν και γραμμένο στη Γαλλία του 1995, οι ομοιότητές και οι συσχετισμοί με την Ελλάδα του 2023 δεν μπορούν να αγνοηθούν. Το σπονδυλωτό έργο πραγματεύεται τις «σύγχρονες» σχέσεις εργασίας, την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια και τις προεκτάσεις τους στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής και της καθημερινότητας.

Οι εργασιακές σχέσεις και η εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς αποτελούν κοινή θεματική του Στεκιού Πολιτισμού, με τη θεατρική παράσταση να έρχεται να προσθέσει μία ακόμα διάσταση: Αυτή της άμεσης και έμμεσης συσχέτισης ανάμεσα στους όρους εργασίας και στις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται και επηρεάζονται από αυτούς.


Σε μια εποχή που η κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων είναι στο προσκήνιο των συζητήσεων, όπου υπάρχουν όλες οι δυνατότητες αναβάθμισης και βελτίωσης των όρων της ανθρώπινης ζωής αλλά η εκμετάλλευση εντείνεται, οι συνθήκες εργασίας εντατικοποιούνται, οι ρυθμοί ζωής καθίστανται εξοντωτικοί, οδηγώντας τον άνθρωπο στην εξαθλίωση, η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, φτιαγμένη με «υλικά» τη συλλογικότητα, την εθελοντική προσπάθεια, το μεράκι και την αγάπη για το θέατρο, αξιοποιεί την πείρα του προηγούμενου διαστήματος από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και αναδεικνύει ότι η Τέχνη χρειάζεται να σχετίζεται με τους ανθρώπινους προβληματισμούς, να προβληματίζει και να αφυπνίζει το κοινό.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Σοφιανός Πεσιρίδης, μας είπε ότι η παράσταση δουλεύτηκε με μεράκι, από ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί αλλά σπουδαστές και εργαζόμενοι, οι οποίοι μετέφεραν τη δική τους πείρα και αναγνώρισαν τους εαυτούς τους μέσα στο έργο. Η παράσταση αναδεικνύει την αθλιότητα με τραγικό χιούμορ, είναι διττή, ο θεατής ταυτόχρονα γελάει και προβληματίζεται.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι: Δήρια Αρετάκη, Αλέξανδρος Βογδάνος, Αθηνά Γεωργοπούλου, Φώτης Ζεέρης, Ηλέκτρα Δήμητρα Ζήρα, Δημήτρης Καταβάτης, Ευγενία Καπάνταη, Χριστιάνα Κιόσια, Γιάννης Κολλάρος, Παναγιώτα Κουμπούνη, Γεράσιμος Μακρής, Σπύρος Μαμάης, Τάσος Μανωλόπουλος - Δεκάριστος, Αναστασία Μαρουσάκη, Αννα Μαρία Πουπα, Γιώτα Σπανού, Θανάσης Σπυρόπουλος, Γιώτα Στέφου, Τζέσικα Σιμόνι, Αννα Τερζάκη, Δημήτρης Τσιλιμέκης, Δημήτρης Φιτσαλος και Μαρία Χατζηβασιλείου.

Συντελεστές:

Σκηνοθέτης: Σοφιανός Πεσιρίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ηρώ Ραζή Αλεξανδράτου

Σκηνικά: Ευγενία Καπάνταη και Σπύρος Μαμάης

Κοστούμια: Αλεξάνδρα Πετροπούλου

Επιμέλεια βίντεο: Τάσος Μανωλόπουλος

Κιθάρα: Θανάσης Σπυρόπουλος

Τρομπέτα: Φώτης Ζεέρης


«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Μια έκθεση σύγχρονου εικαστικού έργου στο Στέκι Πολιτισμού

Στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Στέκι Πολιτισμού λειτουργεί για 2η συνεχόμενη χρονιά εικαστική έκθεση με τίτλο «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Επειτα από την περσινή επιτυχημένη έκθεση που αφορούσε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις συνέπειές του, φέτος ανέδειξε ακόμα ένα θέμα που αφορά τον άνθρωπο, τις σύγχρονες σχέσεις εργασίας και την εκμετάλλευση που βιώνει ο λαός. Ορμώμενοι από το σύνθημα που ένωσε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου απέναντι στα τραγικά γεγονότα (Τέμπη, θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.) και κατέστησε εμφανές το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού, όπου για τα κέρδη των λίγων θυσιάζονται οι ζωές των πολλών, νέοι δημιουργοί παρουσιάζουν το έργο τους. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της έκθεσης ήρθε να προστεθεί το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί το 16ωρο, την εργασία σε παραπάνω από έναν εργοδότη, σε μια εποχή που εντείνονται η εκμετάλλευση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός συνολικά, καθιστώντας τη φετινή έκθεση σύγχρονη όσο ποτέ.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και τα έργα είναι σύγχρονα, με ποικιλία τόσο στις τεχνοτροπίες όσο και στην προσέγγιση. Κυριαρχεί η ζωγραφική, σε διάφορες μορφές (ακρυλικά, λάδια, ξυλογραφία), αλλά υπάρχουν και γλυπτά, video art, installation. Ο κάθε καλλιτέχνης προσεγγίζει το έργο του με διαφορετική οπτική, αναδεικνύοντας πλευρές της εκμετάλλευσης, κάποιοι με πιο εμφανή και άλλοι με πιο αφαιρετικό τρόπο. Ολες οι μορφές έρχονται να εξυπηρετήσουν την ανάγκη των καλλιτεχνών, κυρίως των νέων, να μιλήσουν για τα φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολούν.

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ δίνει το έναυσμα σε σύγχρονους καλλιτέχνες, νέους δημιουργούς, αλλά και στους θεατές, να ασχοληθούν με μια θεματολογία που έχει στο επίκεντρο τον σύγχρονο άνθρωπο και τα προβλήματα που βιώνει στον καπιταλισμό, όπου αναγκάζεται να δουλεύει παράλληλα σε δύο ή παραπάνω δουλειές για να βγάλει τα προς το ζην και βιώνει την εργασιακή εκμετάλλευση και καταπίεση.

Η ΚΝΕ φιλοδοξεί να ενταθεί η παρέμβασή της στους καλλιτέχνες και η εικαστική έκθεση να καθιερωθεί ως θεσμός. Η έκθεση φτιάχτηκε και στήθηκε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, από την αρχή μέχρι το τέλος.


Για δεύτερη χρονιά στον χώρο ο Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας»

Για δεύτερη χρονιά, δίνει το «παρών» στην «κόκκινη πολιτεία» του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ο Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας».

Στο περίπτερό του, διατίθενται αντικείμενα για την οικονομική στήριξη του δικαστικού αγώνα στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ενώ στον χώρο βρίσκεται και η Μάγδα Φύσσα.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ