ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Το τερατούργημα θα μείνει στα χαρτιά!

«

Το νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά θα μείνει στα χαρτιά», βροντοφώναξαν εργαζόμενοι, νεολαία και λαϊκός κόσμος στην απεργία και τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και εργατικών σωματείων της Πάτρας.

Η μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας ξεκίνησε από τα χαράματα, με συνδικαλιστές και εργαζόμενους να βρίσκονται πριν από το πρώτο φως της μέρας σε μεγάλα εργοστάσια της ΒΙΠΕ Πάτρας, όπως στη ΝΟΥΝΟΥ και σε μονάδες επεξεργασίας μετάλλου, ενώ κλιμάκια του Συνδικάτου Οικοδόμων περιόδευαν σε εργοτάξια, διαπιστώνοντας ότι αυτά είχαν «νεκρώσει».

Ακολούθησε η μεγάλη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, όπου το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου και τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλη του ΠΓ της ΚΕ. Παρευρέθηκαν επίσης πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο, Κώστα Πελετίδη, και ο Σωτήρης Παρίσης, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Μπροστά στον νέο αντιλαϊκό οδοστρωτήρα, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της χώρας δυναμώνουμε το αγωνιστικό και διεκδικητικό μέτωπο, καλώντας παράλληλα τις νέες και τους νέους εργαζόμενους να οργανωθούν τώρα στα σωματεία τους για να δυναμώσει κι άλλο ο αγώνας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, καλώντας να συνεχιστεί και η αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Θεσσαλίας.

«Απεργούμε και ενάντια σε Περιφέρεια και ΤΕΕ, που κανέναν έλεγχο δεν κάνουν σε έργα, με συνέπεια ακόμα και θανάτους συνανθρώπων μας, όπως έγινε με την κατάρρευση της γέφυρας στα Μποζαΐτικα», σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Νίκος Σαράντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης της κλαδικής Ομοσπονδίας, καυτηριάζοντας και το ότι οι επικεφαλής των συγκεκριμένων φορέων ζητούν σήμερα την ψήφο του λαού για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον δήμο Πατρέων αντίστοιχα.

«Το νομοσχέδιο είναι κατά παραγγελία των εργοδοτών και με τις πλάτες της ΓΣΕΕ», ανέφερε από την πλευρά του ο Βασίλης Παπανδριανός, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ και πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Χειριστών δήμου Πατρέων, δηλώνοντας ότι οι εργαζόμενοι δίνουν με την απεργία την πρώτη τους απάντηση. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου.

«Εργάτη, μη δεχτείς τη σύγχρονη σκλαβιά, μπορείς να καταργήσεις νόμους και αφεντικά» και «Εργάτη πολέμα, το 8ωρο κερδήθηκε με αγώνες και με αίμα», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά στη μεγάλη πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, που στην κεφαλή της βρέθηκε το πανό του ΕΚΠ που έγραφε «Κάτω το νομοσχέδιο - έκτρωμα, δεν θα γίνουμε σκλάβοι των αφεντικών».

Σε όλη τη Δυτική Ελλάδα

Στο Αγρίνιο, η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚ, Γιώργος Ντουντούμης.

Δυναμισμό και συμμετοχή είχε η απεργιακή συγκέντρωση εργατικών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον Πύργο. Από νωρίς είχε σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά, ενώ διατρανώνοντας, μεταξύ άλλων, όχι στη σύγχρονη σκλαβιά, στη δουλειά μέχρι 13 ώρες τη μέρα, απαιτήθηκε από τα σωματεία 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο. Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποίησε ο Χρήστος Κούης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς, ενώ χαιρετισμοί έγιναν από την Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρο του ΕΚ Αμαλιάδας, και εκπροσώπους των Σωματείων Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης, ΕΔΟΠ - ΔΕΗ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων, ΕΛΜΕ και Εργαζομένων στους δήμους Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, από συνδικάτα και συλλόγους εργαζομένων στο Αίγιο και στη Ναύπακτο.


«Νέκρωσαν» μεγάλοι χώροι δουλειάς, μεγάλες διαδηλώσεις σε Στερεά και Εύβοια

ΘΗΒΑ
ΘΗΒΑ
Δυναμικό αγωνιστικό μήνυμα καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου και της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής έστειλαν οι εργαζόμενοι απ' άκρη σ' άκρη της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Μεγάλοι εργασιακοί χώροι, ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, όπως οι εγκαταστάσεις της «Coca-Cola» στα Οινόφυτα, της HQF (πρώην ΜΙΜΙΚΟΣ) στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας, της πολυεθνικής «Mondelez» (πρώην «Chipita») στη ΒΙΠΕ Λαμίας, «νέκρωσαν», με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να συμμετέχουν στην απεργία, δίνοντας με αποφασιστικότητα δυναμική απάντηση στα ψέματα και την προπαγάνδα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας ότι δήθεν χαιρετίζουν το νομοσχέδιο και «θα κάνουν ουρές να δουλέψουν τις Κυριακές».

Ανάλογη εικόνα υπήρχε και σε μια σειρά ακόμη μεγάλων και μικρών χώρων δουλειάς, με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να κάνουν αποφασιστικό βήμα, σε ορισμένες περιπτώσεις για πρώτη φορά, συμμετέχοντας στην απεργία, κόντρα στις πιέσεις, στους εκβιασμούς και το κλίμα τρομοκρατίας της εργοδοσίας.

Την ίδια ηχηρή απάντηση έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που συμμετείχαν μαζικά στις δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις που κάλεσαν τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Φωκίδας, Θήβας και ΝΤ της ΑΔΕΔΥ. Στη Χαλκίδα, στη Λαμία, στη Λιβαδειά, στη Θήβα, στην Αμφισσα, στο Καρπενήσι, στο Μαντούδι και το Αλιβέρι πλατείες και δρόμοι πλημμύρισαν από απεργούς και διαδηλωτές με το σύνθημα «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας» να κυριαρχεί.

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Την ίδια στιγμή, έχοντας «πληρώσει» την εγκληματική πολιτική κόστους - οφέλους όλων των κυβερνήσεων με νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές από πλημμύρες και φωτιές, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας απαίτησαν έργα πρόληψης και προστασίας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Το «παρών» στη χτεσινή πανελλαδική απεργία που αποφάσισαν και οργάνωσαν Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες έδωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αντιπροσωπεία των οποίων βρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση της Θήβας. Ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, χαιρέτισε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Τόνισε πως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, κόντρα στους νόμους της κυβέρνησης και τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιχειρηματικών ομίλων, παραμένουν «όρθιοι» και συνεχίζουν τον αγώνα για την ενιαία επαναλειτουργία της επιχείρησης, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, ενώ κάλεσε να συνεχιστεί η έκφραση αλληλεγγύης μπροστά στην κάθοδο στην Αθήνα που προγραμματίζουν τα σωματεία και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, για τη Δευτέρα 25 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων, συμμετέχοντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις, βρέθηκαν οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια και τους δήμους της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Ο Κώστας Μπασδέκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, καθώς και η υποψήφια δήμαρχος Χαλκιδέων, Γρανέτα Τσιβίκα, συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στη Χαλκίδα.


Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποίησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της πόλης, δίνοντας συνέχεια στη μάχη που έδωσαν τα σωματεία για την επιτυχία της απεργίας από τα ξημερώματα στους χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια, εμπορικά καταστήματα και γιαπιά.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση αποτέλεσαν οι αποφάσεις δεκάδων σωματείων που ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα, παραμερίζοντας την απεργοσπαστική στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Η κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έγινε από τον Δημήτρη Βουρλιώτη, πρόεδρο του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών, ενώ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης καταγγέλθηκε από τον Θανάση Μακαρατζή, αντιπρόεδρο της ΕΙΥΗ, το νέο εργατικό «ατύχημα» που συνέβη προ-χτες σε εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου (βλ. παρακάτω).

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, και με την ολοκλήρωσή της πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την εκπαιδευτικό Ελένη Παπασταύρου που διώκεται για συνδικαλιστική δράση.

Στο Ρέθυμνο, μαζική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, όπου εκφράστηκε η συστράτευση σωματείων, ακυρώνοντας στην πράξη τις προσπάθειες υπονόμευσης από τους εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου. Στη συγκέντρωση, την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Στάθης Λουκάκης και μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στα Χανιά, εκατοντάδες απεργοί συγκεντρώνονταν από νωρίς το πρωί στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, φτάνοντας εκεί μετά την επιτυχημένη περιφρούρηση της απεργίας σε μια σειρά χώρων στην πόλη των Χανίων. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία από την Μαριάτζελα Χαλακατεβάκη, πρόεδρο του Συνδικάτου Ιδ. Υπαλλήλων, και ακολούθησαν χαιρετισμοί από σωματεία της πόλης.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις το «παρών» έδωσαν ο Αλέκος Μαρινάκης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης με την «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως και οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε πολλούς δήμους της Κρήτης.

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σε μονάδα χημικής βιομηχανίας

Στο μεταξύ, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» συνέβη την Τετάρτη το απόγευμα σε μεγάλη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας πλαστικού στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο 42χρονος εργάτης χρησιμοποίησε καυστικό υγρό στο πλαίσιο της εργασίας του, και υπό συνθήκες που διερευνώνται, υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπό του. Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, με τραύματα στα μάτια και εισήχθη σε οφθαλμολογική κλινική, ευτυχώς χωρίς σοβαρούς κινδύνους.

«Αλλο ένα εργατικό ατύχημα. Αλλο ένα έγκλημα που έχει υπεύθυνο την εγκληματική τους πολιτική που μας στέλνει σακατεμένους στα σπίτια μας ή στον τάφο. Δεν θα τους περάσει. Απαιτούμε τώρα να διαλευκανθούν οι συνθήκες του ατυχήματος και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς», ήταν το μήνυμα που μεταφέρθηκε στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του Ηρακλείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ