ΝΑΟΥΣΑ |
Ειδικά στον Εβρο, στη «σκιά» της μεγάλης καταστροφής από τις πρόσφατες πυρκαγιές, οι εργαζόμενοι πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους τόσο για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, όσο και για μέτρα προστασίας της ζωής τους.
Από το βήμα της συγκέντρωσης στην Αλεξανδρούπολη, ο Γιάννης Χιώνης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενότητα» ανέδειξε τι φέρνει στη ζωή των εργαζομένων το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και τι βιώνει ο λαός από την εγκληματική πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματά του και τη ζωή του για τα κέρδη των λίγων. «Μυρίζουμε καπνό και στάχτη, ανασαίνουμε βαριά και βλέπουμε μαύρη θέα! Είμαστε Αλεξανδρουπολίτες», είπε. «Πνιγόμαστε στην Πύλο, στο Αιγαίο, μας κλέβουν, μας στοιβάζουν σε τρέιλερ και σε ψυγεία, καιγόμαστε ζωντανοί στον Εβρο! Είμαστε μετανάστες. Δουλεύουμε μια και δυο και τρεις δουλειές. Το κοινό μας είναι ότι είμαστε φτωχοί, είμαστε εργαζόμενοι και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα».
Κόρινθος |
Αλεξανδρούπολη |
Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν χτες και στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή των φοιτητών και βιομηχανικών εργατών να ξεχωρίζει, στην Ξάνθη με σημαντική παρουσία εργαζομένων από πολλούς κλάδους από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην Καβάλα, όπου οι εκπρόσωποι των σωματείων αλλά και των φοιτητών σάλπισαν ξεσηκωμό ώστε να μην εφαρμοστεί πουθενά το νέο αντεργατικό έκτρωμα, στη Δράμα, όπου ξεχώρισε η συμμετοχή των εργατών από επιχειρήσεις εξόρυξης μαρμάρου που απήργησαν και πήραν τη θέση τους δίπλα στους συναδέλφους τους από άλλους χώρους δουλειάς.
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Φλώρινα, Κατερίνη, Κιλκίς, Εδεσσα και Γιαννιτσά.
Στην Ημαθία με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο και πολλά σωματεία, που πήραν αποφάσεις για απεργία, πραγματοποιήθηκαν μαχητικές συγκεντρώσεις σε Βέροια και Νάουσα, όπου οι εργαζόμενοι έδωσαν αγωνιστικό «παρών» καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου.
Με συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου και μαχητική πορεία στους δρόμους της Καλαμάτας ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση συνδικάτων της Μεσσηνίας, ενώ δόθηκε και μήνυμα αλληλεγγύης στον πληττόμενο λαό της Θεσσαλίας. Δυνάμεις των σωματείων από τα ξημερώματα, έδωσαν τη μάχη περιφρούρησης της απεργίας σε εμπορικά καταστήματα στην πόλη, όπως και στα έργα της ΤΕΜΕΣ στην Πύλο, ενώ όλα τα εργοτάξια «νέκρωσαν».
Στη απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν οι Παναγιώτης Καράμπελας και Αρης Κομπότης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και γραμματέας του Σωματείου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, αντίστοιχα.
Στην Κόρινθο, πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο δυναμικές συγκεντρώσεις, με συμμετοχή απεργών από διάφορους χώρους δουλειάς όπως του εργοστασίου «Μουρίκης», εργατοϋπαλλήλων από τον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, ιδιωτικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τη δική τους απάντηση έδωσαν εργαζόμενοι και λαός της Αργολίδας και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Ναύπλιο, όπου δυναμική παρουσία είχαν εργαζόμενοι από τα Τρόφιμα - Ποτά, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους Δασκάλους.
Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Τρίπολη στην πλατεία Πετρινού. Συμμετοχή είχαν στην απεργία εργαζόμενοι από το εργοτάξιο της Φαρμακοβιομηχανίας DEMO και από τα ΚΔΑΥ Τρίπολης.
Συγκέντρωση χτες στα δικαστήρια, όπου δόθηκε και νέα αναβολή. Σχεδόν 4 χρόνια η οικογένεια περιμένει τη δίκη
Από τη συγκέντρωση στα δικαστήρια Κορίνθου |
Εκείνο το βράδυ, γύρω στις 10.30 μ.μ., σε χώρο που λειτουργεί ως ιατρείο - αποδυτήρια στο διυλιστήριο, είχε σημειωθεί έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκαν βαριά 4 εργαζόμενοι, όμως ο Φίλιππος αφού έδωσε μάχη στην Εντατική για 10 ολόκληρους μήνες, τελικά κατέληξε.
Με τη χτεσινή συγκέντρωση στα δικαστήρια, που οργανώθηκε από το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών των νομών Αργολίδας και Κορινθίας και το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, εκφράστηκαν η στήριξη και η αλληλεγγύη στην οικογένεια του νεκρού εργάτη που απαιτεί να γίνει επιτέλους η δίκη και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μάλιστα, έξω από τον χώρο των δικαστηρίων, μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης, κατευθύνθηκαν και οι εργαζόμενοι απεργοί από τα Σωματεία του «Μουρίκη», της Ολυμπίας Οδού, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των Συνταξιούχων ΙΚΑ Κορινθίας, οι οποίοι καταδίκασαν το εργοδοτικό έγκλημα και απαίτησαν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς για να μπορούν οι εργαζόμενοι να γυρίζουν σώοι από τη δουλειά τους.
Δυστυχώς, για δεύτερη φορά, η εκδίκαση του εργατικού δυστυχήματος που οδήγησε στον θάνατο του Φίλιππου, αναβλήθηκε (νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 4/4/2024), δηλαδή όταν θα έχουν περάσει πάνω από 4 χρόνια από το τραγικό συμβάν.
Αυτός είναι και ο καημός της μητέρας του νεκρού εργάτη αφού η υπόθεση «τραβάει» από αναβολή σε αναβολή και κάθε φορά η οικογένεια υποχρεώνεται να βιώνει ξανά και ξανά την απώλεια του αγαπημένου της προσώπου. Η κυρία Ευαγγελία Παππά ζητάει να γίνει η δίκη, να αποδοθεί δικαιοσύνη, γιατί, όπως μας λέει, «αυτό ήταν δολοφονία». Μας μιλάει γι' αυτά που πέρασαν 10 ολόκληρους μήνες, όταν το παιδί της έδινε τη μάχη της ζωής στην Εντατική και για τον πόνο της απώλειας που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. «Μας κατέστρεψαν..!», θα προσθέσει, με το νου της στην κόρη του νεκρού εργάτη, στην 17χρονη σήμερα εγγονή της, για την οποία ο πατέρας της έκανε τόσα όνειρα. «Αλλά δυστυχώς», θα μας πει με συγκίνηση, «το παιδί έμεινε χωρίς πατέρα και εμείς χωρίς παιδί»!