ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κοντά στους πληγέντες κόντρα στην κρατική αδιαφορία

Από όλη τη χώρα σπεύδουν γιατροί να στηρίξουν τη λειτουργία του

Το ιατρείο που έστησαν με αυταπάρνηση οι υγειονομικοί
Το ιατρείο που έστησαν με αυταπάρνηση οι υγειονομικοί
Για δεύτερη μέρα το Ιατρείο Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας, που στήθηκε από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ) συνεχίζει να προσφέρει την περίθαλψη και ό,τι άλλο χρειαστεί στους πληγέντες του Παλαμά.

Οι υγειονομικοί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανιδιοτελώς, έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο την απουσία του κρατικού μηχανισμού, όσο και τα προβλήματα που συσσωρεύονται καθημερινά.

Οπως αναφέρουν, μαζί με την έλλειψη ενημέρωσης για τα θέματα δημόσιας υγείας, παραμένουν οι ελλείψεις σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό υλικό, όπως αντιτετανικοί οροί, ενώ δεν λειτουργεί και το Κέντρο Υγείας Παλαμά. Ταυτόχρονα, μεγάλη είναι και η πίεση στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, αφού σύμφωνα με τον γραμματέα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας, Γιάννη Μήχα, «στην Παθολογική κλινική οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τους 60, ενώ η προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) έχει ανέβει κατά 30% - 40%». Την ίδια ώρα και το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, όσο και τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένα. Τέλος, ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα θέματα ψυχικής υγείας του πληθυσμού και μακροχρόνια και βραχυπρόθεσμα.

Τη μεγάλη προσπάθεια λειτουργίας του Ιατρείου Αλληλεγγύης στηρίζει και το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, ενώνοντας τη φωνή του με τις δίκαιες διεκδικήσεις των υγειονομικών της περιοχής να επαναλειτουργήσει άμεσα το ΚΥ Παλαμά σε ασφαλές κτίριο με όλες τις αναγκαίες σύγχρονες προδιαγραφές. Τέλος, ενημερώνει ότι για δηλώσεις συμμετοχής υγειονομικών στο Ιατρείο Αλληλεγγύης μπορούν να απευθύνονται στο email: info.enith@gmail.com, είτε απευθείας στα τηλέφωνα επικοινωνίας των υπευθύνων της Ενωσης Ιατρών Καρδίτσας: Γάζος Εκτορας: 6948.481.883. Μήχας Γιάννης: 6945.562.712.

Στον χώρο έχουν σπεύσει γιατροί από την Αχαΐα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων. «Μαθημένοι στην αλληλεγγύη οπουδήποτε χρειαστεί, ήρθαμε εδώ προκειμένου να βοηθήσουμε όσο μπορούμε», σημειώνουν σε δήλωσή τους και στέλνουν το μήνυμα: «Κανένας δεν είναι μόνος του, ακόμα και αν λείπει το κράτος. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όσο γίνεται σε υγειονομικές ανάγκες που βέβαια τα υγειονομικά προβλήματα κι ανάγκες θα φανούν και στο μέλλον. Από την ΕΙΝΑ έχουμε μια παράδοση σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Εδώ είμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση της χώρας, πρόσφυγες στην ίδια μας τη χώρα».

Νέα αποστολή εργαζομένων το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη

Τη σκυτάλη παίρνουν εργατικά σωματεία από τη Θεσσαλονίκη

Ετοιμη η αποστολή υλικής βοήθειας από τα εργατικά σωματεία των Χανίων
Ετοιμη η αποστολή υλικής βοήθειας από τα εργατικά σωματεία των Χανίων
Συνεχίζει να καταφθάνει σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, στα στέκια αλληλεγγύης και στα γραφεία των σωματείων η υλική βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνεται από χιλιάδες εργαζόμενους και αγρότες από όλη την Ελλάδα, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των αγωνιστικών σωματείων και Ομοσπονδιών.

Ταυτόχρονα, εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης πέρα από την υλική βοήθεια 25 τόνων που συγκέντρωσαν και συνεχίζουν, οργανώνουν για το ερχόμενο Σάββατο 23 Σεπτέμβρη αποστολή ομάδας στα χωριά που επλήγησαν από τις πλημμύρες για να βοηθήσουν στους καθαρισμούς και ό,τι άλλο χρειαστεί. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στη Θεσσαλία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνδικάτων και συγκρότησαν συνεργεία για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση λαϊκών νοικοκυριών.

Χτες επίσης ξεκίνησε η πρώτη αποστολή υλικής βοήθειας που έχει συγκεντρωθεί από σωματεία, ενώσεις γονέων, συλλόγους και άλλους φορείς των Χανίων για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές που θα παραδοθεί τις επόμενες μέρες.

Η προσφορά του χανιώτικου λαού όλων των ηλικιών για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης που οργάνωσαν εργατικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς είναι συγκλονιστική, συγκεντρώνοντας τόνους υλικής βοήθειας. Παντού, σε γειτονιές, σε χώρους δουλειάς, σε σχολές και σχολεία, ο εργατόκοσμος προσήλθε μαζικά για να αφήσει το δικό του μερτικό βοήθειας, κάνοντας πράξη την ταξική αλληλεγγύη.

Την υλική βοήθεια συνόδευαν πλακάτ των σωματείων, που μεταξύ άλλων ανέγραφαν «Καλή δύναμη στα αδέλφια μας. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Οπως αναφέρουν τα σωματεία και οι φορείς των Χανίων, «ο λαός έχει τη δύναμη! Και είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει, με τις "πλημμύρες που μέλλονται να έρθουν" παλεύοντας ενάντια στο απάνθρωπο σύστημα, που κάνει συντρίμμια ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες μας».

«Από εδώ και στο εξής θα παλεύουμε πλάι πλάι!»

Κυριακή 25 Ιούνη 2023. Η Ηρ. Ντ. κοντοστέκεται μπροστά μας έξω από το εκλογικό κέντρο και πιάνουμε την κουβέντα. Μας λέει: «Μετά από 30 χρόνια που ψηφίζω ΝΔ, ψήφισα πρώτη φορά ΚΚΕ. Με έπεισαν τα παιδιά μου, μου είπαν να ψηφίσω για εκείνα - για το δικό τους καλό. Και νιώθω σαν να απελευθερώθηκα. Είμαι περήφανη για τον εαυτό μου». Κουβέντα στην κουβέντα, της δίνω το τηλέφωνό μου, όταν το αποφασίσει να έρθουμε σε επικοινωνία.

Σεπτέμβρης 2023. Ανείπωτη καταστροφή στη Θεσσαλία, ολόκληρα χωριά κάτω από τόνους λάσπης, ζωές χαμένες, όλο το βιος των ανθρώπων σκεπασμένο με τη βρωμιά τους - τη βρωμιά αυτών που ζύγισαν τη ζωή μας σαν κόστος, σαν μια δαπάνη μη βιώσιμη, σαν ένα νουμεράκι που «δεν βγαίνει» (ίσως θα έπρεπε να ήμασταν οι «οικονομικά εύποροι» για να δικαιολογηθεί αντιπλημμυρικό έργο, όπως λέει και η ΕΕ).

18 Σεπτέμβρη 2023, ώρα 22.40, χτυπάει το τηλέφωνό μου, άγνωστος αριθμός. Είναι η κα Ηρ. Ντ. (μετά από τόσους μήνες): «Συγγνώμη για το θάρρος, αλλά δεν μπορούσα να μη σας πάρω. Το χωριό μου είναι η Μαραθέα Καρδίτσας. Καταστράφηκαν τα πάντα, οι αναμνήσεις μας, όλα... Και ύστερα ήρθατε εσείς. Με πήραν τηλέφωνο οι δικοί μου από το χωριό και μου είπαν για τα παιδιά του ΚΚΕ, τα παιδιά από τα σωματεία που κατέβηκαν με λεωφορεία, που χώθηκαν στις λάσπες να μας βοηθήσουν, που σήκωσαν τεράστια βάρη για να βγάλουν έξω όλα αυτά που καταστράφηκαν. Δεν ξέρω πώς να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου».

Κλαίγοντας μου εξηγούσε: «Εχω καρκίνο στον πνεύμονα και δεν μπορώ να ανέβω να βοηθήσω τους δικούς μου, όμως θέλω να με παίρνετε τηλέφωνο να βοηθήσω όπως μπορώ. Εφτασα 58 για να δω το φως, νιώθω σαν φοιτήτρια που τώρα τα μαθαίνω όλα. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Θα είμαι δίπλα σας, όσο και όπως μπορώ».

Γιατί αυτή είναι η δική μας αλήθεια, αυτή είναι η δική μας πραγματικότητα. Αυτή που μέσα από τον βούρκο λάμπει σαν διαμάντι, για να «γενούνε τα σκοτάδια λάμψη». Εις το επανιδείν, Ηρ. (τώρα μιλάμε στον ενικό), από εδώ και στο εξής θα βρισκόμαστε, θα μιλάμε και θα παλεύουμε πλάι πλάι!


Χρυσάνθη ΝΙΚΟΛΗ
Ιδιωτική υπάλληλος, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Και οι καλλιτέχνες στην οργάνωση και την αλληλεγγύη

Πρωτοβουλίες από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο

Στη συνοικία του Αγίου Θωμά στη Λάρισα, που χτυπήθηκε ανελέητα από τις καταστροφικές πλημμύρες και την έλλειψη έργων προστασίας, περιόδευσε τη Δευτέρα κλιμάκιο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Εγινε συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών της συνοικίας, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συνέλευση του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή του Κώστα Σταυρόπουλου, γενικού γραμματέα της διοίκησης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Τη συζήτηση απασχόλησαν οι συνέπειες της καταστροφής στη Θεσσαλία και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Επίσης, περιγράφηκε γλαφυρά η καθημερινή μάχη της μεγάλης πλειοψηφίας των καλλιτεχνών για το μεροκάματο, η ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε μια σειρά χώρους.

Τον τόνο στη συζήτηση έδωσε το ερώτημα «Πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή;» καθώς και τα συμπεράσματα από την πολιτική που βάζει απέναντι τις ανάγκες των εργαζομένων για τα κέρδη των λίγων και ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με τη στήριξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Ακόμη αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι δράσεις αλληλεγγύης καθώς και νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα οργανωθούν με βάση τις εξελίξεις, με την προοπτική να γίνει μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρισα.

Στο ίσιο πλαίσιο, την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη, θα στηριχτεί η πρωτοβουλία που παίρνουν οι μπάντες Basement Brothers, Telma, Leatherhead, High Voltage οργανώνοντας Live στις 20.30 στο Skyland, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την αγορά ειδών ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ