ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
«Νομοθετούμε για τους επενδυτές» ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση

«Πάρτε το πίσω, είναι όλεθρος για τους εργαζόμενους», απαιτεί το ΚΚΕ, καλώντας σε ξεσηκωμό

Την απόσυρση του νομοθετικού τερατουργήματος του υπουργείου Εργασίας, που φέρει τον τίτλο «Για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας», το οποίο συνιστά «όλεθρο για τους εργαζόμενους», απαίτησε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή, με την έναρξη της συζήτησής του στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Το αίτημα πρόβαλε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος ανέδειξε ότι την ίδια στιγμή που ο λαός πνίγεται και καίγεται, μετρώντας κάθε τόσο νεκρούς και κατεστραμμένο βιος, η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι τα έργα που αφορούν τις ανάγκες του αφού είναι «μη επιλέξιμα» από ΕΕ και αστικό κράτος, αλλά πώς θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας σφαγιάζοντας και άλλα εργασιακά δικαιώματα, βάζοντας ακόμα περισσότερες ζωές σε κίνδυνο. Ερχεται, πατώντας πάνω στο «κακό» που προκαλεί αυτή η βάρβαρη πολιτική, «να νομιμοποιήσει τους πιο σκληρούς όρους εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων που κατάργησαν με τους αγώνες τους από το 1886 και μετά».

Ακρως προκλητική ήταν η απάντηση του υπουργού Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη, αφού «ορθά - κοφτά» ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο έρχεται για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Το «νομοσχέδιο δεν συμφωνεί με τον κομμουνισμό», ανέφερε ο υπουργός, εξηγώντας ότι «βρισκόμαστε σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς», οπότε πρέπει να στηρίζονται οι επενδυτές, δηλαδή τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αισχρή στοχοποίηση του ΚΚΕ

Σε άλλο σημείο έφτασε να στοχοποιεί απευθείας το ΚΚΕ, λέγοντας ότι το άρθρο 31, το οποίο προβλέπει ποινές φυλάκισης σε όποιον περιφρουρεί την απεργία απέναντι στην απεργοσπασία «φτιάχτηκε για σας, του ΚΚΕ»! Μιλώντας με μένος ενάντια στους εργατικούς αγώνες, ξεκαθάρισε ότι αν δεν χτυπούσαν οι δυνάμεις καταστολής τις απεργίες, «οι επενδυτές θα τα είχαν μαζέψει και θα είχαν φύγει».

Συνέχισε το ίδιο προκλητικά λέγοντας: «Λοιπόν, για να τελειώνουμε, κύριοι του ΚΚΕ: Οποιος πάει και κλείνει την είσοδο», δηλαδή θα περιφρουρεί απεργία, «θα πηγαίνει αυτόφωρο στον εισαγγελέα, τελεία».

Κατά τ' άλλα συνέχισε και χτες να αντιστρέφει την πραγματικότητα λέγοντας ότι το νομοσχέδιο είναι ...υπέρ του εργαζόμενου, και τις ανοησίες όπως ότι «το να έχει ένας εργαζόμενος και δεύτερη εργασία ενισχύει τη διαπραγματευτική του θέση απέναντι στον εργοδότη ο οποίος θα φοβάται μην τον χάσει αφού έχει ανοίξει και δεύτερη πόρτα», ότι τελικά «ενισχύει τη θέση του εργαζόμενου ως αδυνάτου» και ότι ο ίδιος δεν είδε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που το απεργιακό κύμα φουσκώνει για την ερχόμενη βδομάδα.

Καθαροί αβανταδόροι της κυβέρνησης

Ομως, πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους αποτέλεσαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων και των άλλων αστικών κομμάτων. Για παράδειγμα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Γαβρίλος, ζήτησε μεν την απόσυρση του νομοσχεδίου όχι για να μην «ξανάρθει», αλλά επειδή «ήταν μικρός ο χρόνος διαβούλευσης» και έτσι «δεν πληροί τις νομιμοποιητικές προϋποθέσεις να έρθει στη Βουλή». Σε μια προσπάθεια να προστατέψει την ΕΕ και την εργοδοσία, χρέωσε τα μέτρα στους «νεοφιλελεύθερους εμπνευστές του Κυρ. Μητσοτάκη», κρύβοντας ότι είναι μέτρα που απαιτούν οι όμιλοι και ο ΣΕΒ. Μάλιστα, εμφάνισε την ΕΕ ως ...«λευκή περιστερά», κατακρίνοντας την κυβέρνηση ότι άργησε να φέρει τις αντεργατικές κοινοτικές Οδηγίες.

Πάνω - κάτω ίδια ήταν και η κριτική του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μουλκιώτη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «νομοθετεί ως μη όφειλε το 13ωρο», ενώ εξύμνησε την ΕΕ και τις Οδηγίες της που υποτίθεται ότι δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Από την Ελληνική Λύση η ειδική αγορήτρια, Μ. Αθανασίου, ανέφερε ότι «σαφώς και δεν είναι κακό» όταν «επικρατούν υγιείς συνθήκες και ανθρώπινες σχέσεις, ο εργαζόμενος να κάνει μεροκάματα σε διαφόρους εργοδότες για να εξασφαλίσει τα προς το ζην».

Από τους «Σπαρτιάτες» ο Π. Δημητριάδης ανέφερε ότι «αν αφορούσε το νομοσχέδιο μόνο την ενσωμάτωση της Οδηγίας θα ήμασταν σύμφωνοι», όταν όλο το νομοσχέδιο απορρέει από τις λεγόμενες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» της εκμετάλλευσης, ενώ από τη «Νίκη» η Ασπ. Κουνουπάκη βρήκε ότι δεν και πολύ «χριστιανική» η διάταξη που ανοίγει παραπέρα τη δουλειά τις Κυριακές, ενώ είπε ότι η εφαρμογή της Οδηγίας που περιέχει το νομοσχέδιο συνιστά «αναβάθμιση της προστασίας των εργαζομένων».

Από την Πλεύση Ελευθερίας ο Σπ. Μπιμπίλας είπε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι ούτε στην εξεύρεση πιο ευέλικτων και παραγωγικών μορφών εργασίας ούτε στο να παρέχεται η προαιρετική επιλογή σε κάποιους εργαζόμενους εφόσον το επιθυμούν να εργάζονται κάποιες ώρες πέραν του 8ωρου, όμως πάντα στο πλαίσιο των 13 ωρών την ημέρα που ορίζει το ευρωπαϊκό δίκαιο»!

Πρόθυμοι να προωθήσουν τα νοσηρά σχέδια των επιχειρηματιών

Ο Χρήστος Κατσώτης, καταψηφίζοντας και καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο, έθεσε το ερώτημα, αν είναι τελικά τόσο θετικό, όπως λέει η κυβέρνηση, «γιατί το κρατούσε κρυφό προεκλογικά και δεν ανακοίνωνε τότε ότι θα φέρει 13 ώρες δουλειά και ποινικοποίηση απεργίας;».

Επισήμανε ότι το νέο αντεργατικό τερατούργημα αποτελεί δέσμευση της ΝΔ στις παραγγελίες της εργοδοσίας για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, καθώς γιγαντώνει την «ευελιξία», την πολλαπλή απασχόληση, οδηγεί στην κατάργηση του πενθήμερου και του διαλείμματος.

Ανέδειξε ότι η κυβέρνηση προσθέτει κι άλλες μορφές στην «ευέλικτη» απασχόληση στις δεκάδες που υπάρχουν ήδη, την ώρα που 2 στις 3 προσλήψεις είναι «ευέλικτες», και συμπληρώνει τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Είστε πρόθυμοι να προωθήσετε τα πιο νοσηρά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Οπως τόνισε, νομοθετείται η δουλειά για 13 ώρες τη μέρα, 78 ώρες τη βδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη, παραδεχόμενη έτσι η κυβέρνηση ότι με 800 ευρώ μέσο μισθό και ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα, για να ζήσει μια οικογένεια με παιδιά «πρέπει να δουλεύουν και οι δύο γονείς 26 ώρες το 24ωρο»!

Ο Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι θέλει να κάμψει κάθε αντίσταση, θέλει να φέρει ό,τι κατάργησαν οι εργάτες της COSCO με τους αγώνες τους, τις κόντρα βάρδιες, την ενημέρωση για δουλειά με SMS. Ενώ με την έμμεση παράταση της δουλειάς μέχρι τα 74 έτη που ψηφίστηκε, σε συνδυασμό με τις εργασιακές συμβάσεις μηδενικού χρόνου, οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε ευέλικτη μηχανή παραγωγής χωρίς δικαιώματα μέχρι τα γεράματα.

«Είναι πραγματικά ντροπή», πρόσθεσε, να είναι ο εργαζόμενος όμηρος, που δεν θα ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, που δεν θα ξέρει αν και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει.

Αναφέρθηκε ακόμα στα άρθρα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για εργαζόμενους σε βιομηχανίες τροφίμων και εμφιαλωμένων ποτών, για την άρση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να καταγράφουν στο ηλεκτρονικό σύστημα τις τροποποιήσεις στον χρόνο εργασίας, με τη διευθέτηση να γίνεται απλά με εντολή του εργοδότη. Επισήμανε ακόμα τις προβλέψεις για μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση που καταγγελθεί η σύμβαση πριν από τους 12 μήνες, την κατάργηση των γιατρών Εργασίας, την ώρα που πληθαίνουν εργατικά «ατυχήματα» και δυστυχήματα και άλλα εκτρωματικά.

Σημείωσε ότι για όλα αυτά η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει από πάνω και «σιγή νεκροταφείου», γι' αυτό στο νομοσχέδιο προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα και ποινή φυλάκισης σε όσους εμποδίζουν απεργοσπάστες, επιχειρώντας έτσι «να καταστείλει κάθε φωνή που αντιστέκεται στον εργασιακό όλεθρο».

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι κανένας εργαζόμενος δεν επιτρέπεται να αποδεχθεί αυτό το σχέδιο νόμου, να δείξει ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα, ενώ προανήγγειλε την άμεση αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους, καλώντας στο σημερινό συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Σύνταγμα, αλλά και στην καθολική απεργία που προετοιμάζεται.

ΚΥΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
Μαζική ανεργία για να τιμωρηθεί η ... «αλαζονεία» των εργαζομένων

«Να σκοτώσουμε τους αγώνες των εργατών,» απαιτεί Αυστραλός μεγιστάνας

Τις κυνικές δηλώσεις του Αυστραλού επιχειρηματία Tim Gurner, που αξίωσε την εκτίναξη της ανεργίας, προκειμένου να μειωθεί η «αλαζονεία» των εργαζομένων, σχολιάζει το ΠΑΜΕ.

Μιλώντας στη διοργάνωση Property Summit του «Financial Review» ο Αυστραλός εκατομμυριούχος εξέφρασε την ανησυχία του για τις αλλαγές που, όπως εκτιμά, έφερε η περίοδος της πανδημίας στη στάση των εργαζομένων. «Υπήρξε μια συστηματική αλλαγή όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ο εργοδότης είναι εξαιρετικά τυχερός που τους έχει», είπε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε: «Πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι εργάζονται για τον εργοδότη και όχι το αντίστροφο». Για να γίνει αυτό, εξήγησε πως χρειάζεται «να δούμε πόνο στην οικονομία» και πρότεινε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα να αυξηθεί κατά 40% - 50% για να μειωθεί η «αλαζονεία στην αγορά εργασίας». Σύμφωνα με ορισμένα Μέσα, μάλιστα, η αύξηση αυτή θα σήμαινε πως περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους.

«Προφανώς ως "αλαζονεία" εννοεί το μεγάλο απεργιακό κύμα σε πολλές χώρες και τις διεκδικήσεις εκατομμυρίων εργατών για ανθρώπινους μισθούς και συνθήκες εργασίας», σχολιάζει το ΠΑΜΕ τις δηλώσεις του πολυεκατομμυριούχου, που θεωρεί ότι «κάποιος πρέπει να θυμίσει στους εργάτες ποιος είναι το αφεντικό, γιατί ο εργάτης δεν θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που έχει δουλειά!». Οσο για τη σύστασή του «να σκοτώσουμε αυτή τη στάση», αυτή ισοδυναμεί με κάλεσμα σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις «να "σκοτώσουν" τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων!».

«Αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση με το επαίσχυντο νομοσχέδιο Γεωργιάδη! Θέλουν να δείξουν στους εργάτες "ποιος είναι το αφεντικό" και να μας οδηγήσουν σε έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα!», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. «Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα! Τώρα μαζική, πανεργατική απάντηση!», καταλήγει.

Συνδικαλιστές δικάζονται επειδή αποκάλυψαν απόπειρες νοθείας

Μηνυτής τους ο νυν υφυπουργός Εργασίας, Β. Σπανάκης

Τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη εκδικάζεται η μηνυτήρια αναφορά του υφυπουργού Εργασίας της ΝΔ, Βασ. Σπανάκη, και πρώην συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ (στην ΠΟΕ-ΔΟΥ), κατά συνδικαλιστών, κατηγορώντας τους ότι τον «ενέπλεξαν ευχερώς σε ανύπαρκτο σχέδιο νοθείας».

Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούνται η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής και μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, και ο Αντώνης Πατίδης, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕ-ΔΟΥ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ.

Η υπόθεση αφορά την απόπειρα νοθείας που στήθηκε κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας του 36ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ (2016), κατά την οποία με το διαβατήριο του Β. Σπανάκη και την κάρτα αντιπροσώπου πήγε να ψηφίσει άλλος αντιπρόσωπος της ΔΑΚΕ που είχε ήδη ψηφίσει, όμως «πιάστηκε στα πράσα» από τους παραπάνω συνδικαλιστές, γεγονός που κατατέθηκε αρμοδίως και από τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής.

Στους διωκόμενους συνδικαλιστές συμπαραστέκονται σωματεία, με ψήφισμα που διακινούν, απαιτώντας την απαλλαγή τους, καλώντας και σε συγκέντρωση συμπαράστασης την ώρα που θα εκδικάζεται η υπόθεση, τη Δευτέρα 18/9, στις 9 π.μ., στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (κτίριο 8).

Τα σωματεία σημειώνουν ότι πρόκειται για «απύθμενο θράσος» το στέλεχος της κυβέρνησης να σέρνει στα δικαστήρια συνδικαλιστές επειδή αποκάλυψαν τις απόπειρες νοθείας. Και από την άλλη σημειώνουν την πρόκληση της κυβέρνησης, που όχι μόνο φρόντισε να τον απαλλάξει, αλλά τον επιβράβευσε και με υπουργική θέση, τοποθετώντας τον μάλιστα στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, που τώρα έχει καταθέσει στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ