ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Εγκρίθηκε ο μηχανισμός EDIPRA για την ενίσχυση της ευρωενωσιακής πολεμικής βιομηχανίας

Διακομματικό «πράσινο φως» από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Ελληνική Λύση για βαθύτερη πολεμική εμπλοκή

Eurokinissi

Με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης (και συνολικά 530 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 32 αποχές) ψηφίστηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωενωσιακός Κανονισμός (με άμεση ισχύ στα κράτη - μέλη) για τη λεγόμενη «ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών δημόσιων συμβάσεων» (EDIRPA).

Πρόκειται για έναν ακόμη μηχανισμό στο πλαίσιο της περαιτέρω στρατικοποίησης της ΕΕ, αφού προβλέπεται να δοθούν 300 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025 για την παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων, με στόχο να ενισχυθεί η κοινή παραγωγή στην πολεμική βιομηχανία ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ μπροστά στις αυξημένες ανάγκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Τα 300 εκατ. ευρώ προστίθενται στα πάνω από 5 δισ. που έχει δώσει η ΕΕ μόνο μέσω του λεγόμενου «Μηχανισμού για την Ειρήνη», πάλι για να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία στο συνεχιζόμενο πολεμικό μακελειό.

Με στόχο να εξελιχθεί σε «παγκόσμιο παίκτη» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η ΕΕ κινείται προς διαρθρωτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία και τεχνολογία, με ενίσχυση της στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης, εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων.

Οι κοινές συμβάσεις του μηχανισμού που εγκρίθηκε θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρία κράτη - μέλη της ΕΕ, ενώ η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ σε κάθε δράση του μηχανισμού θα φτάνει μέχρι το 15% της εκτιμώμενης αξίας της κοινής σύμβασης προμηθειών ανά κοινοπραξία. Το ανώτατο αυτό όριο μπορεί να αυξηθεί στο 20% εάν η Ουκρανία ή η Μολδαβία είναι αποδέκτες εξοπλισμού.

ΚΚΕ: Καμία εμπλοκή! Ούτε σφαίρα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Παρέμβαση στη συζήτηση για τον Κανονισμό έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη χτεσινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής:

«Μετά τις συμπράξεις που προωθεί η ΕΕ για πυραύλους και πυρομαχικά, ο Κανονισμός επιχειρεί να θωρακίσει τους ευρωπαϊκούς ομίλους πολεμικής βιομηχανίας στον ανταγωνισμό τους με αμερικανικά και κινεζικά μονοπώλια που οξύνεται λόγω και της προοπτικής κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα που ο ελληνικός λαός μετρά νεκρούς, αγνοούμενους και ξεσπιτωμένους εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρών και πυρκαγιών, η κυβέρνηση με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων ισχυρίζεται προκλητικά ότι "δεν έχει πόρους" και δεν έχει "ατελείωτες δυνατότητες" να τις αντιμετωπίσει.

Η κυβέρνηση εμπλέκεται όμως στο πολεμικό σφαγείο στηρίζοντας το αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι, με βάσεις - διευκολύνσεις, τεθωρακισμένα, πυρομαχικά, μεθοδεύοντας παράδοση αρμάτων μάχης, αντιαεροπορικών και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, ενώ αυτοί είναι τοποθετημένοι στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη και καθώς η τουρκική αστική τάξη εγείρει διαρκώς ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως και ζητήματα στη Δυτική Θράκη.

Παλεύουμε για καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή, ούτε σφαίρα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Κοινή πάλη των λαών για τα δικά τους συμφέροντα, ενάντια στις δυνάμεις που τους σέρνουν στο πολεμικό σφαγείο».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Προτεραιότητα «αιώνα» η ανάπτυξη της ρωσικής Απω Ανατολής

Η ανάπτυξη της ρωσικής Απω Ανατολής είναι «απόλυτη προτεραιότητα για τη Ρωσία», μια «άμεση προτεραιότητα για ολόκληρο τον 21ο αιώνα», τόνισε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ (10 - 13 Σεπτέμβρη).

Ο Πούτιν στάθηκε για ακόμη μια φορά στη στρατηγική σημασία που έχει για το ρωσικό κεφάλαιο αυτή «η κολοσσιαία περιοχή με μικρό πληθυσμό αλλά τεράστιες δυνατότητες. Φυσικά, πρόκειται για στρατηγικό συμφέρον για τη χώρα».

Επισήμανε ότι είναι απαραίτητο «όχι μόνο να κρατήσουμε αυτήν την περιοχή, αλλά και να την αναπτύξουμε και να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους της προς όφελος του κράτους».

«Είναι απαραίτητο να μιλήσουμε όχι μόνο για την ανάπτυξη των ορυκτών πόρων. Στην Απω Ανατολή είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις για την επεξεργασία βιομηχανικών πρώτων υλών, ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία», είπε.

«Θα ενισχύσουμε την κατασκευή αεροσκαφών και τη ναυπηγική βιομηχανία, την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής σε ένα ευρύ φάσμα τομέων», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, τόνισε την ανάγκη να κατασκευαστούν υποδομές και δρόμοι και έφερε ως παράδειγμα σχέδια για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Kolyma για γρήγορη μεταφορά εμπορευμάτων.

Επενδυτικές συμφωνίες συνολικής αξίας άνω των 81,1 δισ. δολαρίων έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην κυβερνητική υποστήριξη για έργα στη ρωσική Απω Ανατολή, σημείωσε ο Πούτιν. Συνολικά, 125.000 θέσεις εργασίας έχουν ήδη δημιουργηθεί στην περιοχή και περίπου 700 νέα εργοστάσια έχουν αρχίσει να λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένων μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας αερίου στον κόσμο, μιας χημικής εγκατάστασης αερίου στην περιοχή Amur, ενός εργοστασίου ορυκτών λιπασμάτων και του ναυπηγείου Zvezda για πλοία υψηλής χωρητικότητας.

Στην Αρκτική, η Ρωσία σχεδιάζει να διπλασιαστούν οι δυνατότητες των ρωσικών λιμανιών. Από 123 εκατ. τόνους πέρυσι, πρόκειται να φτάσουν στο επίπεδο των 252 εκατ. τόνων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, «μεταξύ άλλων λόγω της κατασκευής νέων τερματικών σταθμών και της επέκτασης των σιδηροδρομικών γραμμών προσέγγισης», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Η χωρητικότητα του λιμανιού του Μούρμανσκ σχεδιάζεται να αυξηθεί από 56 εκατ. τόνους σήμερα σε 110 εκατ. τόνους έως το 2027, πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα στάθηκε και στο ότι το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού αυξήθηκε κατά 13,7% το 2022 και έχει αυξηθεί κατά 18,3% μέχρι σήμερα φέτος.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Καταγγελίες για αναδιάταξη γαλλικών δυνάμεων ενόψει επέμβασης στον Νίγηρα

Τις πληροφορίες ότι το Παρίσι παζαρεύει με τη στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων (1.500 περίπου ατόμων) από τη χώρα επιχείρησε να διαψεύσει την Κυριακή ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αναγνωρίζει τους πραξικοπηματίες και άρα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μαζί τους.

Ανέφερε ότι θέμα αποχώρησης ή αναδιάταξης των γαλλικών δυνάμεων μπορεί να συζητηθεί μόνο με τον ανατραπέντα Πρόεδρο του Νίγηρα, Μ. Μπαζούμ.

Από την πλευρά της η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα, που απαιτεί την άμεση απομάκρυνση των Γάλλων στρατιωτών από τη χώρα, κατήγγειλε ότι η Γαλλία αναδιατάσσει στρατιωτικές δυνάμεις σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, ετοιμάζοντας στρατιωτική εισβολή στον Νίγηρα, με φόντο τα σχετικά σχέδια της Οικονομικής Κοινότητας Χωρών Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο «Sputnik», στρατιωτικές δυνάμεις σε Γκάνα και Σενεγάλη είναι σε φάση «επαγρύπνησης», αναμένοντας εντολή εισβολής στον Νίγηρα «για αποκατάσταση» της «έννομης τάξης», υπό την αιγίδα της ECOWAS.

Χθες, στο μεταξύ, επέστρεψε στον Νίγηρα ο πρώην πρωθυπουργός Χαμά Αμαντού, αντίπαλος του ανατραπέντος Προέδρου Μ. Μπαζούμ.

Ο Αμαντού είχε φυλακιστεί για έναν μήνα το 2021, κατηγορούμενος ως ένας από τους υποκινητές των ταραχών που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τότε προεδρικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε ο Μπαζούμ. Τον Απρίλη του 2021 έλαβε άδεια δύο εβδομάδων, προκειμένου να μεταβεί σε γαλλικό νοσοκομείο για θεραπεία, αλλά δεν επέστρεψε στον Νίγηρα.

«Ο Χαμά Αμαντού είναι ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς του Νίγηρα και είναι απολύτως φυσιολογικό να επιστρέψει στη χώρα του... Θα συμμετάσχει στην προσπάθεια κινητοποίησης όλων των δυνάμεων για την ανάπτυξη της χώρας μας», σχολίασε ο πρωθυπουργός της στρατιωτικής κυβέρνησης του Νίγηρα, Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζεν. Προανήγγειλε επίσης πρωτοβουλία για την απελευθέρωση «πολιτικών κρατουμένων».

Στο μεταξύ, στην Γκαμπόν, όπου έγινε πραξικόπημα στις 30 Αυγούστου, ο Ρέιμοντ Ντονγκ Σιμά, πολιτικός αντίπαλος του ανατραπέντος Προέδρου Αλί Μπόνγκο Οντιμπά, διορίστηκε το Σάββατο πρωθυπουργός, προκειμένου να ηγηθεί μίας «μεταβατικής» κυβέρνησης για δύο χρόνια.

Στο Μάλι, τέλος, αυτονομιστές Τουαρέγκ κυκλοφόρησαν διακήρυξη πολέμου με τη στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας. Ο λεγόμενος «Συντονισμός Κινημάτων του Αζαουάντ» - που είχε υπογράψει εκεχειρία το 2015 - κάλεσε τους πολίτες να πάνε «στο πεδίο για να συνεισφέρουν στην πολεμική προσπάθεια» και «να ανακαταλάβουν τον έλεγχο του συνόλου της εθνικής επικράτειας του Αζαουάντ».

ΠΟΛΩΝΙΑ
Η αντιπολίτευση απειλεί να δικάσει κυβερνητικά στελέχη αν κερδίσει τις εκλογές

Εντείνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Πολωνίας, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές στις 15 Οκτώβρη, θα συστήσει κρατικό δικαστήριο για να εξετάσει κατηγορίες εναντίον στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της χώρας, του πρωθυπουργού και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Η φιλελεύθερη Πλατφόρμα Πολιτών (KO) κατηγορεί το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ότι υπονομεύει τα δημοκρατικά πρότυπα, αυξάνοντας τον πολιτικό έλεγχο των δικαστηρίων και μετατρέποντας την κρατική τηλεόραση σε μέσο προπαγάνδας.

Το KO ζητά επίσης να καταστούν υπόλογοι πολιτικοί του PiS για μια σειρά σκανδάλων σχετικά με φερόμενες παρατυπίες στις αγορές ιατρικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και για μια δαπανηρή αποτυχημένη προσπάθεια διεξαγωγής εκλογών αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου κατά τη διάρκεια του lockdown.

Το PiS από την πλευρά του κατηγορεί το KO και τον ηγέτη του Ντ. Τουσκ ότι εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα, ιδιαίτερα εκείνα της Γερμανίας και της Ρωσίας. Το κυβερνών κόμμα συγκρότησε μια επιτροπή καταπολέμησης της «επιρροής της Ρωσίας», εν μέσω καταγγελιών από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον πως βασικός στόχος της επιτροπής αυτής είναι να πληγεί η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ο Τουσκ.

«Θα αποδοθούν ευθύνες και θα διεξαχθούν δίκες για παραβιάσεις του Συντάγματος και του κράτους δικαίου», τόνισε η Πλατφόρμα Πολιτών.

Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το PiS προηγείται με ποσοστό 35%, ενώ το ΚΟ ακολουθεί με περίπου 30%.

Στο μεταξύ, μεγαλώνει η ένταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας. Το Μινσκ υποστηρίζει ότι πολωνικές δυνάμεις πυροβολούν για να απωθήσουν μετανάστες από την πολωνική επικράτεια, καταγγέλλοντας μια «επικίνδυνη πρόκληση» σε μια περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων.

«Προσφάτως σημειώθηκαν πολυάριθμα περιστατικά στα οποία Πολωνοί στρατιωτικοί ώθησαν αλλοδαπούς στα σύνορα με τη Λευκορωσία και τους ανάγκασαν να διασχίσουν τα σύνορα από μια πύλη που είναι προορισμένη για ζώα», ανέφεραν συνοριοφύλακες της λευκορωσικής κρατικής ασφάλειας (KGB) και «πυροβόλησαν πάνω από τα κεφάλια τους».

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οι εντάσεις μεταξύ Λευκορωσίας και των γειτόνων της έχουν κλιμακωθεί, με τις λευκορωσικές αρχές να κατηγορούν κυρίως τη Βαρσοβία, αλλά και τις χώρες της Βαλτικής, ότι προετοιμάζουν στρατιωτικές προκλήσεις. Πολωνία και χώρες της Βαλτικής καταγγέλλουν την ανάπτυξη μαχητών της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner» στη Λευκορωσία και απειλούν να κλείσουν τα σύνορα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ενέκρινε πώληση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διοίκησης Μάχης Αεροπορικής και Πυραυλικής Αμυνας στην Πολωνία, για εκτιμώμενο κόστος 4 δισ. δολαρίων.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Ανταλλαγή κρατουμένων και «ξεπάγωμα» 6 δισ. δολαρίων

Στην περιστασιακή «χαλάρωση» των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν για χάρη των «εθνικών συμφερόντων ασφάλειας» των ΗΠΑ προέβη τον Αύγουστο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποφασίζοντας το «ξεπάγωμα» 6 δισ. δολαρίων ιρανικών τραπεζικών κεφαλαίων από τράπεζες της Νότιας Κορέας προς το Κατάρ στο πλαίσιο συμφωνίας για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουάσιγκτον - Τεχεράνης.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» αναφέρει ότι είδε σχετικό έγγραφο με την υπογραφή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας 5 Αμερικανοί πολίτες ιρανικής καταγωγής μεταφέρθηκαν από τις ιρανικές φυλακές με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 5 Ιρανών που κρατούνταν στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ