ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «κλιματική κρίση» και διαφωνούν για τη διαχείριση

Την ώρα που η φωτιά μαίνεται στον Εβρο, συνολικά φέτος οι φωτιές έχουν κάνει στάχτη έκταση αντίστοιχη με το 1,09% της συνολικής έκτασης της χώρας και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 27, η κυβέρνηση, κυριολεκτικά χωρίς ίχνος τσίπας και με απόλυτο κυνισμό, λέει στον λαό ότι δεν πρόκειται να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού και του συνόλου του δασικού πλούτου της χώρας από τις πυρκαγιές.

Χρησιμοποιεί δε ως άλλοθι την «κλιματική κρίση», αφενός για να δικαιολογήσει το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αφετέρου για να πει ουσιαστικά ότι πρέπει ο λαός να μάθει να ζει με τις φωτιές... Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρηματοδότησης των απαραίτητων δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης, αφού και αυτές υπόκεινται στο καθεστώς των «δημοσιονομικών δυνατοτήτων». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνδέει πλέον φανερά τα όποια μέτρα πρόληψης με την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων στη διαχείριση των δασών, και άρα με την προώθηση των συμφερόντων τους.

Την περασμένη Πέμπτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, με απαράδεκτους ισχυρισμούς και προσχήματα επιχείρησε να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις καταστροφές, ενώ στη συνέχεια προϊδέασε για παραπέρα μπίζνες στα δάση.

Μέτρα με ...«δημοσιονομικές προτεραιότητες»

Χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι «δεν έχουν όλα τα στρέμματα την ίδια αξία» και ότι «όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία», ο πρωθυπουργός μπήκε στο «ψητό» και είπε ότι πρέπει να πάμε σε «προτεραιοποίηση συγκεκριμένων δασών ως προς τις διαχειριστικές μελέτες, γιατί ούτε τους πόρους έχουμε, ούτε τις δυνατότητες να παρέμβουμε σε όλα τα δάση»... Στην πραγματικότητα αυτό που είπε είναι ότι το όποιο σχέδιο πρόληψης και καταστολής θα λαμβάνεται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, άρα ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική και συνολική προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, ενώ τίθενται ως προτεραιότητα στη διαχείριση και προστασία μόνο τα περιαστικά δάση. Αλλωστε, το ότι η πρόληψη δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις στην ΕΕ φαίνεται και από το γεγονός ότι το 2022 ο μέσος όρος των δαπανών των κρατών - μελών για την πυροπροστασία είναι μόλις στο 0,5%, ποσοστό σταθερό εδώ και πάνω από μία 20ετία.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ακόμα «να σταματήσει αυτό το απλοϊκό επιχείρημα - παραμύθι, μερικές φορές θα το έλεγα - των προσλήψεων», αφού τάχα το θέμα «δεν είναι τόσο αριθμητικό, ενδεχομένως να είναι ένα ζήτημα καλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης παρουσίας της Πυροσβεστικής της ίδιας μέσα στα ίδια τα δάση». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα μονιμοποιήσει τους εποχικούς πυροσβέστες, ενώ ψάχνοντας τζάμπα προσωπικό αντέτεινε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους εθελοντές», με «ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών». Ετσι, ένας πυροσβέστης θα συνεχίσει να δουλεύει για 5 και 6 συναδέλφους του, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες, με την επικίνδυνη παλαιότητα των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Θυμίζουμε - για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας - ότι η κυβέρνηση διαβεβαίωνε στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου πως ο κρατικός μηχανισμός είναι φέτος περισσότερο έτοιμος από ποτέ να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, την ίδια ώρα που στο Δασαρχείο Πάρνηθας εργάζονταν ...μηδέν δασεργάτες και μόλις 7 δασοφύλακες, έχοντας την ευθύνη για 350.000 στρέμματα δάσους.

Σύνδεση της πρόληψης με την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων

Ο πρωθυπουργός αποθέωσε το μπάσιμο ιδιωτών στη διαχείριση των δασών, πλασάροντας ξανά «τον θεσμό του αναδόχου, για την αποκατάσταση περιοχών όπου μπορεί κάποιος ιδιώτης, υπό την καθοδήγηση της Δασικής Υπηρεσίας, να αναλάβει να εκπονήσει μια μελέτη και μετά να χρηματοδοτήσει και τα έργα αποκατάστασης τα οποία πρέπει να γίνουν και την όποια αναδάσωση χρειάζεται», αποσιωπώντας ωστόσο τις μπίζνες που θα στηθούν πάνω στα αποκαΐδια. Στην ουσία, συνέδεσε ευθέως τα σχέδια πρόληψης με την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο κτήμα Τατοΐου. Ουσιαστικά με αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, προχωρά το σχέδιό της να παραδώσει την περιοχή σε επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να βάλουν μια ολόκληρη περιοχή στο χέρι. Εκτός λοιπόν από τη δόμηση στα κτίρια της περιοχής που είναι 15.000 τ.μ. και θα ανακατασκευαστούν, προβλέπονται νέα δόμηση 2.200 τ.μ. για συνεδριακό κέντρο, αγροτικές εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ. και χώρος στάθμευσης χωρητικότητας άνω των 600 οχημάτων. Ακόμα, εσωτερική διαδρομή με λεωφορειάκια μήκους 5 χλμ., δημιουργία σταθμών ενοικίασης οχημάτων μικροκινητικότητας, ενώ στον σχεδιασμό είναι και ξενώνες.

Αυτό λοιπόν που μεθοδικά προετοιμάζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις και από διάφορες ΜΚΟ και βασιλικούς «Συλλόγους Φίλων», η ανοιχτή επιχειρηματική αξιοποίηση του κτήματος, τώρα υλοποιείται, μετά την καταστροφική πυρκαγιά...

Ο πρωθυπουργός επέμεινε «στο ζήτημα της παραγωγικής αξιοποίησης των δασών μας», φέρνοντας για παράδειγμα «την οργανωμένη εκμετάλλευση της ξυλείας και της βιομάζας», με «ένα νέο μοντέλο παραγωγικής εκμετάλλευσης των δασών, με επιδότηση, ενδεχομένως, της βιομάζας». «Υπάρχουν σκέψεις ήδη από το υπουργείο Περιβάλλοντος, και έχω ζητήσει τάχιστα να παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς μπορούμε και πάλι να κάνουμε τα δάση μας πιο παραγωγικά και να καλύψουμε και πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε, ενώ ακούγεται ότι έχουν έτοιμη λίστα με 250 μεγάλα δάση όπου οι ιδιώτες θα πιάσουν άμεσα δουλειά. Αλλωστε, το θέμα της διαχείρισης των δασών από σχήματα στα οποία θα συμμετέχουν επιχειρηματικοί όμιλοι είναι από τα βασικά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με βάση αυτό θα πορευτεί η κυβέρνηση, όπως έχουν προϊδεάσει στελέχη της, από τις φωτιές του Ιούλη κιόλας...

Πυρκαγιά «pass»...

Εξάλλου, τόνισε ότι για τον Εβρο η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο της Βόρειας Εύβοιας, σε πρώτη φάση με ένα «Evros Pass». Μοντέλο που «κουμπώνει» πάνω στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και δεν αφορά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Αλλωστε, οι καθυστερήσεις στην απόδοση αποζημιώσεων έχουν φτάσει τα δύο χρόνια, αγροτοκτηνοτρόφοι είναι σε κατάσταση απελπισίας και όλα τα σχέδια «ανάπτυξης» της περιοχής συντάσσονται με άξονες που βάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αλλο ένα από τα μέτρα που αναμένεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, για να ξεγελάσει τη λαϊκή αγανάκτηση και οργή, είναι «η μεγαλύτερη εμπλοκή των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Θα φτιάξουν μάλιστα και νέα «διαλειτουργική δομή», για να συντονίσουν καλύτερα. Μα η ίδια η κυβέρνηση και οι προηγούμενες δεν είναι που «μαλλιοτραβιούνται» με δημάρχους και περιφερειάρχες για το ποιος φταίει που κάηκε το σύμπαν; Αυτοί δεν είναι που παρουσίασαν το 2019 - 2020 τα νέα σχέδια Πολιτικής Προστασίας, τους «Ιόλαους», τους «Εγκέλαδους», τον «Βορέα» κ.λπ. - τα οποία ψήφισαν Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια - ως το «εγχειρίδιο» για την αντιμετώπιση των καταστροφών; Το τι έγινε από τότε όλοι το γνωρίζουν.

Αλλωστε, και η ασυνεννοησία ή η επικάλυψη ευθυνών σε «κρίκους» του κρατικού μηχανισμού, ακόμα και τα επιχειρησιακά «κενά» που επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το παρανάλωμα του πυρός, ακριβώς εκεί «πατάνε»: Στην έλλειψη ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας, με όλα τα αναγκαία μέσα και το προσωπικό, που δεν είναι στις προτεραιότητες του κράτους.

Η καραμέλα της «κλιματικής αλλαγής»

Αν παρατηρήσει κανείς τις παρεμβάσεις των υπόλοιπων κομμάτων για το θέμα των πυρκαγιών, θα διαπιστώσει ότι ουσιαστικά υπάρχει ταύτιση με την κυβέρνηση στις στρατηγικές επιλογές που οδηγούν στις καταστροφές, και διαφωνίες στο ...διαχειριστικό κομμάτι. Πιο συγκεκριμένα, όλοι τους συμφωνούν με την καραμέλα της «κλιματικής κρίσης», με τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ που έχουν οδηγήσει στις μεγάλες καταστροφές, αλλά και με την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων στη διαχείριση των δασών, στο όνομα της πρόληψης...

Αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα από τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αναξιοπιστία και δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στη χώρα από τις πυρκαγιές, με τον Σ. Φάμελλο να αναφέρει ότι η «πρωτοφανής καταστροφή» συνδέεται με την «εντεινόμενη κλιματική κρίση». Επιπλέον, σχετικά με τα σχέδια εμπλοκής επιχειρηματικών ομίλων στα δάση (ανάδοχοι - χορηγοί στις καμένες εκτάσεις) με πρόσχημα την προστασία τους, ο Σ. Φάμελλος εντόπισε απλά αδυναμία του κράτους και όχι σχέδιο να πατήσουν πόδι ακόμα περισσότερο στα δάση επιχειρηματικοί όμιλοι. Αλλωστε, δήλωσε θετικός σε δράση ιδιωτών στα δάση, αλλά με την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας.

Επειδή όμως - όπως είπε - «οφείλω να λειτουργώ υποστηρικτικά στην πολιτεία», στη λογική της... συνέχειας του κράτους, ο Σ. Φάμελλος επανήλθε σε σχέδια και νομοθετήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως το πόρισμα του καθηγητή Γκολντάμερ, αποσιωπώντας με τη σειρά του ότι με κάθε κυβέρνηση η χώρα βιώνει ανυπολόγιστες καταστροφές από πυρκαγιές και άλλα φαινόμενα.

Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, χρέωσε στην κυβέρνηση «λάθη Μητσοτάκη», ανασφάλεια, αναξιοκρατία και αναποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά όχι μόνο τη διαχείριση των πυρκαγιών αλλά και τις «επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Εξωραΐζοντας κι αυτός την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, πρότεινε η χώρα να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για τη σύνταξη σχεδίων πρόληψης των πυρκαγιών μέσω του προγράμματος RescEU και να αξιοποιήσει «επιτέλους» τα «ευρωπαϊκά προγράμματα της ΕΕ», που είναι τάχα για την προστασία των δασών. Τέλος, σε ένα σινιάλο συναίνεσης, ζήτησε «εθνικές λύσεις, μακριά από κομματικές επιλογές»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ