ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΒΟΣ
Μία ακόμα χρονιά επιτυχιών, με τα προβλήματα να παραμένουν

Η χειμωνιάτικη πραγματικότητα στο κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ
Η χειμωνιάτικη πραγματικότητα στο κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ
Οι πρόσφατες επιτυχίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο μήκος από τον κορυφαίο του κόσμου Μίλτο Τεντόγλου και του χάλκινου στα 35 χλμ. βάδην από την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, αποτελούν το επιστέγασμα των διακρίσεων για τον ελληνικό στίβο σε ένα ακόμα καλοκαίρι. Τα δύο σπουδαία αυτά ονόματα ήταν τα μοναδικά μέλη της ελληνικής αποστολής που ανέβηκαν στο βάθρο κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της Βουδαπέστης, ωστόσο σημειώθηκαν και από τους υπόλοιπους αθλητές αξιόλογες επιδόσεις, γενικότερα αξιέπαινες προσπάθειες - κάτι στο οποίο άλλωστε αναφέρθηκαν και ο Τεντόγλου και η Ντρισμπιώτη, στις δηλώσεις τους κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Και, βέβαια, πέρα από την κατάκτηση των δύο μεταλλίων στην κορυφαία διοργάνωση του κλασικού αθλητισμού μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι επιτυχίες δεν έλειψαν για τον ελληνικό στίβο καθ' όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν, σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις τόσο ανοιχτού όσο και κλειστού στίβου.

Στον δρόμο των διακρίσεων για άλλη μια σεζόν...

Ανάμεσα στις σημαντικότερες επιτυχίες της σεζόν ξεχωρίζουν αυτές στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Κωνσταντινούπολης, με την ελληνική αποστολή να πανηγυρίζει την κατάκτηση 3 μεταλλίων (1 χρυσού και 2 ασημένιων), δύο συμμετοχές σε τελικούς και άλλες δύο σε ημιτελικούς αγωνισμάτων, καθώς επίσης σημαντικές ατομικές διακρίσεις.

Το βοηθητικό Κ1 στο ΟΑΚΑ
Το βοηθητικό Κ1 στο ΟΑΚΑ
Στις φετινές επιτυχίες συγκαταλέγεται και η διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (πρώην «Μπρούνο Τζάολι») στη Σιλεσία της Πολωνίας, όπου η Ελλάδα πέτυχε την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία του ευρωπαϊκού στίβου.

Πολύ θετική ήταν η ελληνική παρουσία και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Κ23, τον Ιούνη στο Εσπο της Φινλανδίας, με 4 μετάλλια, πολλές ακόμα διακρίσεις, όπως δείχνουν οι 11 προκρίσεις σε τελικούς αγωνισμάτων, αλλά και καλές επιδόσεις σε ατομικό επίπεδο.

Οι διακρίσεις δεν έλειψαν και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 της Ιερουσαλήμ, λίγες μέρες πριν το Παγκόσμιο, με το «νέο αίμα» του ελληνικού στίβου να καταγράφει ιδιαίτερα αξιόλογες επιδόσεις, κατακτώντας 2 μετάλλια και έχοντας αρκετές παρουσίες σε τελικούς, με καλά πλασαρίσματα. Επιτυχίες από Ελληνες αθλητές και αθλήτριες υπήρξαν, φυσικά, για άλλη μια χρονιά και σε διοργανώσεις όπως διεθνή μίτινγκ και διεθνή πρωταθλήματα αγωνισμάτων.

Οι φετινές διακρίσεις, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε προ-Ολυμπιακή χρονιά (λιγότερο από ένας χρόνος έχει απομείνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, από 26 Ιούλη μέχρι 11 Αυγούστου), σε αγωνιστικό επίπεδο μπορούν να εκληφθούν ως εφαλτήριο για καινούργιες επιτυχίες τη νέα σεζόν, με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς.

...με τα προβλήματα «παρόντα»


Eurokinissi

Από την άλλη, για μια ακόμα φορά οι επιτυχίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κρύψουν τα πολλά και σημαντικά προβλήματα στον χώρο του κλασικού αθλητισμού στη χώρα μας, αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά έχουν εφαρμόσει και εφαρμόζουν στον αθλητισμό όλες οι κυβερνήσεις. Πρόκειται για μια πολιτική που αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός δεν έχει βρεθεί στις προτεραιότητες καμίας κυβέρνησης: Ούτε επαρκής χρηματοδότησή του, ούτε οργανωμένη ένταξή του στα σχολεία, ούτε ενίσχυση των σωματείων των αθλητών και των προπονητών, ούτε αναβάθμιση και δημιουργία υποδομών, ούτε βέβαια παροχή της υλικοτεχνικής υποδομής και των μέσων που χρειάζονται, ή αξιοποίηση του κατάλληλου προσωπικού.

Και μπορεί οι αναφορές στα προβλήματα του αθλητισμού να αντιμετωπίζονται από τους κυβερνητικούς παράγοντες ως υπερβολικές ή τετριμμένες (καθώς επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο να υποβαθμίσουν τις συγκεκριμένες αναφορές), η ίδια η πραγματικότητα όμως κάθε φορά διαψεύδει τις προσπάθειες απόκρυψης ή διαστρέβλωσης. Η ίδια η Ομοσπονδία Στίβου, σε σχόλιο στην ιστοσελίδα της μετά τη διπλή επιτυχία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, έκανε λόγο για προσπάθειες των αθλητών να αναδειχθούν στο διεθνές προσκήνιο με «ξύλινα σπαθιά».

Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι η έναρξη της φετινής χρονιάς, τον Γενάρη του 2023, βρήκε τον Μίλτο Τεντόγλου και τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι, στο κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ, να μαζεύουν με τους κουβάδες τα νερά της βροχής που το είχαν πλημμυρίσει... Από την άλλη, ο ...χειμώνας για τον ελληνικό στίβο περιλάμβανε στις αρχές του έτους την οριστική ταφόπλακα στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου στο Αγιο Κοσμά και τα τελεσίγραφα εξώσεων σε αθλητές και σωματεία, αποτέλεσμα της υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων στην περιοχή, και με «θολό» το τοπίο για το μέλλον των αγωνισμάτων και των αθλητών που έκαναν χρήση των εγκαταστάσεων, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Την ίδια στιγμή το ΟΑΚΑ εξακολουθεί να βρίσκεται παρατημένο στη μοίρα του και ακατάλληλο για την πραγματοποίηση αγώνων στίβου, παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση της ΝΔ κάνουν λόγο για την ανάληψη διεθνών διοργανώσεων από τη χώρα μας.


Eurokinissi

Σημαντικά προβλήματα υποδομών και υλικοτεχνικής υποδομής είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν αυτήν την στιγμή. Δεν είναι λίγες οι φορές μέχρι σήμερα που οι ίδιοι οι άνθρωποι του αθλητισμού - αθλητές, προπονητές, εκπρόσωποι σωματείων - έχουν αποκαλύψει τον δρόμο των προβλημάτων τον οποίο καλούνται να βαδίσουν, προκειμένου να συνεχίσουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό.


Μπ. Τσ.


MOYΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2023
Δεν άντεξε και αποκλείστηκε η Εθνική

Η ήττα από τη Λιθουανία την άφησε εκτός οκτάδας

Τις ελπίδες της για πρόκριση στα προημιτελικά του Μουντομπάσκετ της Ασίας απώλεσε η Εθνική την Παρασκευή, μετά την ήττα 92-67 από τη Λιθουανία για την 1η αγωνιστική του ομίλου της στη φάση των «16» της διοργάνωσης. Ετσι έπεσε στο 2-2 (νίκες - ήττες) και ο αγώνας της με αντίπαλο το Μαυροβούνιο την Κυριακή (11.40 - ΕΡΤ1) έχει σημασία μόνο για τις θέσεις κατάταξης (9-16). Αντίθετα οι Λιθουανοί, που ανέβηκαν στο 4-0, θα ακολουθήσουν στην οκτάδα τις ΗΠΑ (επίσης 4-0), που έστω και δύσκολα νίκησαν 85-73 το Μαυροβούνιο. Στον επόμενο αγώνα οι δύο ομάδες (ΗΠΑ - Λιθουανία) παίζουν για την 1η θέση του ομίλου.

Στο ματς με τη Λιθουανία η Εθνική είχε πολύ καλή εικόνα στο πρώτο μέρος και με πρωταγωνιστή τον Γουόκαπ πήγε στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ (39-43 ημίχρονο), δεν είχε όμως ανάλογη συνέχεια. Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων από τον πάγκο και η κούραση είχαν ως αποτέλεσμα οι Λιθουανοί να κυριαρχήσουν, με τρομερή ευστοχία στα μακρινά (15/24 τρίποντα), και να επιβάλουν τον ρυθμό τους στην τρίτη περίοδο, με επιμέρους 25-15, αλλά κυρίως στην τέταρτη, με επιμέρους 28-9.

Λιθουανία (Μακσβίτις): Μπέντζιους 15, Μπραζντέικις 18, Ντίμσα 6, Γιοκουμπάιτις 19, Καρινιάουσκας, Κουζμίνσκας 5, Μαλντούνας, Μοτιεγιούνας 8, Νορμάντας 3, Σεντεκέρσκις, Σιρβίντις, Βαλαντσιούνας 15.

Ελλάδα (Ιτούδης): Θ. Αντετοκούνμπο 2, Μποχωρίδης, Χατζηδάκης, Λαρεντζάκης 17, Λούντζης 2, Μωραΐτης 5, Παπαγιάννης 4, Παπανικολάου, Παπαπέτρου 9, Ρογκαβόπουλος 7, Γουόκαπ 21.


SUPER LEAGUE
Στο επίκεντρο η επαρχία

Στην επαρχία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στην 3η αγωνιστική της Super League, βάζοντας δύσκολα για τα φαβορί, τα οποία, στον απόηχο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων που είχαν τη βδομάδα που πέρασε, καλούνται να αντεπεξέλθουν σε επικίνδυνες δοκιμασίες.

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ, θέλοντας να βγάλει αντίδραση μετά τον αποκλεισμό της από το Champions League, αλλά και την γκέλα που είχε προηγηθεί με τον Πανσερραϊκό, δοκιμάζεται στο Πανθεσσαλικό Στάδιο με αντίπαλο τον Βόλο, ο οποίος ψάχνει την πρώτη νίκη του. Τον αποκλεισμό του από το Champions League θέλει να ξεπεράσει και ο Παναθηναϊκός, επιδιώκοντας στα Γιάννενα τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα, με αντίπαλο τον ΠΑΣ, ο οποίος έχει ξεκινήσει θετικά (1 νίκη - 1 ισοπαλία). Στο Ηράκλειο ο ΟΦΗ στοχεύει να «ρεφάρει» την ήττα στην Τρίπολη υποδεχόμενος τον ΠΑΟΚ, που θέλει να δώσει συνέχεια στις επιτυχίες. Για την τρίτη νίκη του σε ισάριθμους εντός έδρας αγώνες πρωταθλήματος πάει ο Ολυμπιακός, με αντίπαλο στο Φάληρο αυτήν τη φορά τη Λαμία.

Αναλυτικά:

Σάββατο 2/9: Πανσερραϊκός - Παναιτωλικός (21.00 - Novasports 2).

Κυριακή 3/9: Αρης - Αστέρας Τρίπολης (20.00 - Novasports 2), ΟΦΗ - ΠΑΟΚ (20.00 - Cosmote Sport 3), Ολυμπιακός - Λαμία (20.00 - Cosmote Sport 2), Βόλος - ΑΕΚ (21.30 - Cosmote Sport 1), ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός (21.45 - Novasports Prime).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ