ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις 8 το βράδυ στην πλατεία Αριστοτέλους

Σήμερα το συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση

Οι εργαζόμενοι, αλλά και ευρύτερα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης δίνουν σήμερα, Πέμπτη, το αγωνιστικό τους ραντεβού στις 8 το βράδυ στην πλατεία Αριστοτέλους. Το πανθεσσαλονίκειο συλλαλητήριο, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης για τη Σωτηρία και Διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελεί συνέχεια των μαχητικών και συγκλονιστικών κινητοποιήσεων των δύο περασμένων μηνών.

Πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ταξικού συνδικαλισμού γενικά ενόψει του σημερινού συλλαλητηρίου. Με σειρά εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς και άλλες δραστηριότητες ήρθαν σε επαφή με χιλιάδες εργαζόμενους και μπόλιασαν πολλές συνειδήσεις με τα αγωνιστικά μηνύματα του κινήματος αντίστασης στις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές.

Χτες κλιμάκιο του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Παύλο Αρβανιτίδη, πραγματοποίησε περιοδεία στις βιομηχανίες ΕΛΛΕΝΙΤ και «Χαλυβουργείο». Η υποδοχή που επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ήταν θερμή και το κυρίαρχο στοιχείο των απόψεων που εξέφρασαν ήταν: ούτε βήμα πίσω, να υπερασπίσουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα συλλογικά, συντονισμένα και αγωνιστικά.

Προχθές εξάλλου κλιμάκιο από τους Θεόδωρο Κυριακίδη και Θανάση Μητρούδα περιόδευσε στη βιομηχανία «Ευθυμιάδη», στο Λιμάνι και τη ζυθοποιία «ΧΕΝΙΓΚΕΡ». Στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με τα Σωματεία Εργαζομένων του Λιμανιού εκτός από τη συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο συζητήθηκαν και θέματα που έχουν σχέση με τη διέλευση από το λιμάνι ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Οι διοικήσεις των Σωματείων του χώρου εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τη σύγκληση ειδικής σύσκεψης στο ΕΚΘ για το θέμα αυτό και την οργάνωση της αντίδρασης των λιμενεργατών στη διέλευση των ΝΑΤΟικών δολοφόνων.

Εξάλλου με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συνδέσμου Βιοτεχνών Επιπλοποιών Ν. Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν ενεργά στο σημερινό συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στο φουλ οι μηχανές του «κοινωνικού διαλόγου»

Συνάντηση ΣΕΒ - Τ. Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό, όπου επιβεβαιώθηκε ότι ο «κοινωνικός διάλογος» - απάτη προχωρεί

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν τον «κοινωνικό διάλογο» και να εκμεταλλευτούν το χρονικό διάστημα μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, για να ενισχύσουν τις θέσεις τους, εμφανίστηκαν χτες οι βιομήχανοι στη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση. Ταυτόχρονα, οι βιομήχανοι, έκαναν καθαρό πως δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια και επέμειναν στο στόχο τους για σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή με τις αναδιαρθρώσεις που προωθεί και απαιτεί αυτή.

Με την αποκαλυπτική φράση «είμαστε σε διαδικασία διαλόγου», ο πρόεδρος του ΣΕΒ Λευτέρης Αντωνακόπουλος περιέγραψε με ακρίβεια, τι ακριβώς συμβαίνει με τη δραστηριοποίηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά και τις συναντήσεις του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των «κοινωνικών εταίρων». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε γνωστό ότι εκπρόσωπός του θα συμμετάσχει στις εργασίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Τέλος επιβεβαίωσε την απαίτησή τους για κατάργηση του πλαφόν των υπερωριών, με πρόσχημα την αυξημένη ανάγκη σε υπερεργασία εξαιτίας της εισαγωγής του ευρώ!

Το «καλό κλίμα» στη συνάντηση με τους βιομηχάνους επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος είπε ότι στόχος του «κοινωνικού διαλόγου» είναι η εξεύρεση ενός κοινού παρονομαστή για την Κοινωνική Ασφάλιση. Δίνοντας το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας ο υπουργός είπε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ώστε μετά απ' αυτό η κυβέρνηση να προχωρήσει.

Το ΠΑΜΕ

Κυβέρνηση και ΣΕΒ με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο» συνεχίζουν την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σχολίασε, με αφορμή τη συνάντηση, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Η σημερινή συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με το προεδρείο του ΣΕΒ -υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ- η απόφαση του τελευταίου να συμμετάσχει με εκπρόσωπό του στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η απαίτησή του να καταργηθεί το πλαφόν των υπερωριών - με πρόσχημα την εφαρμογή του ευρώ - δείχνουν ότι η όρεξη των βιομηχάνων έχει ανοίξει για τα καλά.

Γίνεται φανερό επίσης, ότι οι βιομήχανοι θα αξιοποιήσουν το διάστημα μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για να προωθήσουν τις θέσεις τους και τις απαιτήσεις τους. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Με τα συλλαλητήρια, με πολύμορφες εκδηλώσεις να κλείσουν το δρόμο στο ΣΕΒ και στις "φίλιες" πολιτικές δυνάμεις του. Να απαιτήσουν -όπως έκαναν και με τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις- την ικανοποίηση των σύγχρονων ασφαλιστικών αιτημάτων τους». Η πρώτη άμεση απάντηση καταλήγει η ανακοίνωση της Γραμματείας, θα δοθεί με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 5 Ιούλη στην πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 το απόγευμα.

Στη μέγκενη της ανταγωνιστικότητας

Η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα πρέπει να καθορίσουν την επίλυση του Ασφαλιστικού. Αυτό ήταν το πνεύμα της ομιλίας του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση σε ημερίδα του Ελληνο-Ολλανδικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Συνδέσμου, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων της για την Κοινωνική Ασφάλιση. Μάλιστα ο υπουργός δεν παρέλειψε να κινδυνολογήσει, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα «λύσεων» αφού η προοπτική μείωσης κοινοτικών πόρων τα επόμενα χρόνια, θα σημάνει είτε τον περιορισμό των επενδύσεων, είτε τη χρηματοδότηση αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ισα δικαιώματα για ίση εργασία!

Κοινή σύσκεψη-συζήτηση Ελλήνων και ξένων εργατών στο Μοσχάτο, για την ανάγκη κοινής δράσης και αυτοοργάνωσης των αλλοδαπών

«Η εργατική τάξη δεν έχει σύνορα, ο αγώνας της πρέπει να διεθνοποιηθεί απέναντι στη διεθνή επίθεση του κεφαλαίου». Αυτή η φράση στιγμάτισε την προχτεσινή σύσκεψη-συζήτηση αλλοδαπών εργαζομένων στο Μοσχάτο, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων Μοσχάτου (δραστηριοποιείται στο ΠΑΜΕ). Μία σύσκεψη, όπου Ελληνες και ξένοι εργάτες της περιοχής βρέθηκαν και συζήτησαν για τις εργασιακές σχέσεις, για το νέο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και την ανάγκη ανάπτυξης από κοινού αγώνων για ίσα δικαιώματα για ίση εργασία. Κοινό συμπέρασμα στη σύσκεψη ήταν, ότι είναι αναγκαία η οργάνωση επιτροπών των αλλοδαπών και η συσπείρωσή τους στα συνδικάτα.

Η σύσκεψη ήταν μια πρώτη επαφή Ελλήνων και ξένων εργατών της περιοχής, όπως είπε και ο Π. Γριμπάμπης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, και συμφωνήθηκε να επαναληφθεί μέσα στον Ιούλη. Απάντησαν έτσι και στην προσπάθεια της αστυνομίας να τρομοκρατήσει τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, καθώς μία ώρα πριν ξεκινήσει η σύσκεψη, αστυνομικοί με πολιτικά και ένστολοι «περιπολούσαν διακριτικά» έξω από το χώρο. Η πρόκληση μεγάλωσε όταν ένας αξιωματικός μπήκε στην αίθουσα «ενημερώνοντας», ότι «θα βρίσκονται απέναντι αν τους χρειαστούν...».

«Πρέπει από κοινού να παλέψουμε για τα προβλήματά μας», σημείωσε ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους αλλοδαπούς εργαζόμενους επισημαίνοντας ότι η εκμετάλλευσή τους είναι διπλή και τριπλή. «Οι αλλοδαποί πρέπει να έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους Ελληνες αλλά και να παλεύουν να αυξηθούν», σημείωσε και απεύθυνε κάλεσμα προς τους αλλοδαπούς να δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 5 του Ιούλη για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο Σ. Μαυροκεφαλίδης, από το αντιρατσιστικό τμήμα της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, αναφέρθηκε στο νέο νόμο της κυβέρνησης για τις νομιμοποιήσεις, που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και ερωτήσεις από τους αλλοδαπούς οι οποίοι κατήγγειλαν την έλλειψη ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς. Ο ομιλητής σημείωσε, ότι ο νόμος θρέφει και καλλιεργεί τη «μαύρη» εργασία διατηρώντας παράλληλα την προσωρινότητα και τη φτηνή εργασία. «Γι' αυτό χρειάζεται να παλέψετε ενωμένοι μέσα από τα συνδικάτα και να απαιτήσετε ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους», σημείωσε.

Συνεχίζονται τα συλλαλητήρια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Αθήνας στις 5 του Ιούλη στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7.30 το απόγευμα, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Σήμερα το απόγευμα, στις 6.30, από το Συνδικάτο Οικοδόμων ξεκινά πικετοφορία στην οποία καλεί τους εργαζόμενους το Συντονιστικό Σωματείων Συνδικάτων Συνδικαλιστών Αθήνας. Παράλληλα, συνδικάτα και στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν δεκάδες εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς ενημερώνοντας τούς εργαζόμενους.

Σήμερα, Πέμπτη τη σκυτάλη του αγώνα παίρνει ο Βόλος με το συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας, στις 8 το βράδυ. Στις 2 του Ιούλη διαδηλώνει η Νάουσα, ενώ την επομένη 3 του μήνα συγκεντρώσεις γίνονται στον Πειραιά, πλατεία Κοραή, στις 8μ.μ., Τρίκαλα πλατεία Ρήγα Φεραίου 8.30μ.μ. και Κόρινθο στα Περιβολάκια στις 8μ.μ.

Τα Γιάννενα διαδηλώνουν στις 4 του Ιούλη και στις 5 του Ιούλη συλλαλητήρια εργαζομένων, αγροτών και ΕΒΕ γίνονται στη Λέσβο (πλατεία Σαπφούς 8μ.μ.), Κέρκυρα (Εργατικό Κέντρο 9μ.μ.) Βέροια και Λιβαδειά.

Σύσκεψη για Ασφαλιστικό - Υγεία

Σε σύσκεψη - συζήτηση καλεί η Αχτιδική Επιτροπή Υγείας του ΚΚΕ στον Πειραιά με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία», σήμερα Πέμπτη 28 του Ιούνη, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ στον Πειραιά (Μπουμπουλίνας 21). Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας.

Παναχαϊκό συλλαλητήριο

Ολα είναι έτοιμα για το μεγάλο παναχαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα στην Πάτρα, στις 8 μ.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, το οποίο διοργανώνουν από κοινού η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας.

Ολος ο νομός έχει κυριολεκτικά οργωθεί από τις περιοδείες και τις εξορμήσεις των στελεχών των διοργανωτών. Ηδη έχουν γίνει περιοδείες σε πολλά εργοστάσια, όπως στα «Αβέξ», «Αμστελ», «Ελπάκ», «Ελίτ», «Βοσινάκη», «Χαρτελάς», «Αχάια Κλάους» αλλά και σε εργοστάσια μετάλλου, «Φριγκοπλάς», «Ελλάς Καν», «Μανιατόπουλος», «Βιοσέν», «Χαλυβουργική». Επίσης, σε δημόσιες υπηρεσίες, στα ΕΛΤΑ, στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ αλλά και στα νοσοκομεία του Ρίου, στον «Αγιο Ανδρέα», στο «Καραμανδάνειο», στο «409». Εξορμήσεις έχουν γίνει στους εργαζόμενους που δουλεύουν στο Δήμο, στη Νομαρχία, καθώς και σε πολυκαταστήματα και μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης.

Τα αγροτικά στελέχη της ΠΑΣΥ και της Ομοσπονδίας έχουν περιοδεύσει στην ύπαιθρο, ενώ οι επαγγελματοβιοτέχνες στους χώρους της δικής τους ευθύνης.

Τα πούλμαν από Αίγιο αναχωρούν στις 7 μ.μ. από τα γραφεία του Σωματείου Οικοδόμων (Π. Χαραλάμπους 1).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ