ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
«Το να κλαίμε δεν είναι αρκετό, πίσω από τις τρομακτικές στατιστικές υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν». Αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του Τανζανού Προέδρου Μπέντζαμιν Μκάπα, στη σύνοδο του ΟΗΕ για το AIDS. Ο Τανζανός Πρόεδρος, απηχώντας και πολλούς άλλους Αφρικανούς ηγέτες, έκανε απεγνωσμένη έκκληση για χρηματοδότηση προσπαθειών αντιμετώπισης της μάστιγας, (θεραπεία και πρόληψη) στις αναπτυσσόμενες χώρες και σχολίασε τη μείωση των τιμών των φαρμάκων από τις φαρμακευτικές πολυεθνικές, υπογραμμίζοντας ότι «στην Τανζανία, ο περισσότερος κόσμος ζει με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα. Οταν το φάρμακο κοστίζει 1 δολάριο, σαφώς δεν μπορεί να το έχει».
Η Βραζιλία και η Ουγκάντα είναι οι μοναδικές αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν πετύχει να ανακόψουν την πορεία της μάστιγας με εκτενή προγράμματα θεραπείας και η πρώτη με παραγωγή μη πατενταρισμένων φθηνών φαρμάκων. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν τους περιορισμούς που έχουν θέσει μέσω του ΠΟΕ, για το θέμα των «πνευματικών δικαιωμάτων» στα φάρμακα για την περίπτωση της Βραζιλίας, ενώ δεσμεύτηκαν για καταβολή νέας χορηγίας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε μικρότερες χορηγίες προχώρησαν η Σουηδία και η Ουγκάντα. Παρ' όλα αυτά, το αναγκαίο ετήσιο ποσό για την αντιμετώπιση της λαίλαπας παραμένει απλησίαστο.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να περάσει ένα τέτοιο σχέδιο». Με αυτήν τη φράση φέρεται να αποσαφηνίζει την απόρριψή της για το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο «έξυπνων κυρώσεων» σε βάρος του Ιράκ, η Μόσχα, μετά από ένα μήνα γεμάτο από διπλωματικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις ενόψει της νέας συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό. Τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία του δεν έκρυβε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, παραδεχόμενος ότι «υπάρχουν ακόμη ορισμένα τεχνικά προβλήματα με την πρόταση».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ απέστειλε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επιστολή σε όλους τους ομολόγους του από τις χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ρωσία δε θα στηρίξει την πρόταση «έξυπνων κυρώσεων» και ότι θα προχωρήσει σε κάποια εναλλακτική πρόταση, χωρίς να διευκρινίζει ποια θα είναι αυτή. Αν και οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι στην επιστολή αποφεύγεται η λέξη «βέτο», θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι αν η συζήτηση φθάσει στο στάδιο της ψηφοφορίας, ο Ρώσος αντιπρόσωπος θα το πράξει μπλοκάροντας κάθε περαιτέρω εξέλιξη.
Η αμερικανο-βρετανική πρόταση στοχεύει στην ενίσχυση των κυρώσεων και των ελέγχων σε μια μακρά λίστα υλικών που θα μπορούσαν, πιθανώς, να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων και τη διευκόλυνση της αγοράς από τη Βαγδάτη, μετά την πώληση των προγραμματισμένων από τον ΟΗΕ ποσοτήτων πετρελαίου, προϊόντων καθαρά ανθρωπιστικής κατεύθυνσης. Η Μόσχα είχε, ήδη, εκφράσει αντιρρήσεις για τη λίστα των «απαγορευμένων υλικών» υπογραμμίζοντας ότι πολλά από αυτά είναι αναγκαία για την επαναδόμηση του υδροδοτικού δικτύου της χώρας, για τη λειτουργία των νοσοκομείων κλπ.
Παράλληλα, πιέζει στην κατεύθυνση της πλήρους άρσης των κυρώσεων προσδοκώντας να ισοσκελιστούν, κάποια στιγμή, τα χρέη του Ιράκ, προς αυτήν, από αγορές πριν από τον πόλεμο του Κόλπου. Η αντίδραση της Βαγδάτης ήταν θετική στην είδηση και επανέλαβε ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες θα έχουν προτεραιότητα στην αξιοποίηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας, μετά την άρση των κυρώσεων.
Τρεις νεκροί είναι το αποτέλεσμα της νέας αεροπορικής επίθεσης από τα βρετανικά και τα αμερικανικά αεροσκάφη, όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το ιρακινό πρακτορείο ΑΝΑ. Σύμφωνα πάντα με το ιρακινό πρακτορείο, μεταφέροντας δηλώσεις αξιωματούχων, «αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη από το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησαν επίθεση». Η αμερικανική πλευρά δεν επιβεβαιώνει ακόμη το βομβαρδισμό.
Associated Press |
Απόγνωση από την καταστροφή |
Τα πραγματικά δύσκολα μετά τον τρομακτικό σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τώρα αρχίζουν για τους δύσμοιρους κατοίκους του νότιου Περού. Οι πληγές παραμένουν δραματικά ανοιχτές να πυορροούν, η βοήθεια είναι λιγοστή και έρχεται με ρυθμούς χελώνας, ενώ οι μετασεισμοί εξακολουθούν να προκαλούν τον τρόμο και να απειλούν τα ήδη λαβωμένα κτίρια.
Μέχρι χτες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Κοινωνικής Αμυνας του Περού, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 102, οι τραυματίες τους 1.368, ενώ 46.470 άνθρωποι είναι άστεγοι. Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει ακόμη σαφηνιστεί, αν και ανεπισήμως ανέρχεται σε περίπου 80. Την ίδια στιγμή, το έργο των σωστικών συνεργείων είναι δύσκολο και σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ» απομακρυσμένες περιοχές και ολόκληρα χωριά στην περιοχή των Ανδεων δεν έχουν ακόμη προσεγγιστεί, καθώς ο μοναδικός τρόπος είναι εναέριος.
Το έτσι και αλλιώς δύσκολο έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από τις συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις. Οπως χτες, που νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε και πάλι το νότο της χώρας, τέσσερις ημέρες μετά το φονικό σεισμό που το Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Κολοράντο των ΗΠΑ τον κατατάσσει ανάμεσα στους πολύ μεγάλους, δηλαδή από 7,9 έως και 8,1. Οσο για το χτεσινό σεισμό, που ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινα θύματα, «είναι μια από τις ισχυρότερες μετασεισμικές δονήσεις» όπως δήλωσε η Κριστιάν Νικολί του Ινστιτούτου του Στρασβούργου, χωρίς όμως να αποκλείει μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση.
ΤΙΡΑΝΑ.-
Η σιωπή της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας, που δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα έστω κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα για το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα, εντείνει την αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας.
Ο Σαλί Μπερίσα του Δημοκρατικού Κόμματος επανέλαβε χτες την εκτίμησή του ότι ο συνασπισμός Ενωση για τη Νίκη, του οποίου ηγήθηκε, «νίκησε» και κάλεσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα να μην επιχειρήσει να «αλλάξει» το αποτέλεσμα. Οι Σοσιαλιστές επιμένουν, από την πλευρά τους, ότι αυτοί είναι οι νικητές της αναμέτρησης, με τον Ιλίρ Μέτα να διεκδικεί και πάλι την πρωθυπουργία.
Ελλείψει αποτελεσμάτων ο Μπερίσα φέρεται να μελετά έναν κυβερνητικό συνασπισμό με την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, αλλά και με το κόμμα του Γκεντς Πόλο, «αποστάτη» από τους Δημοκρατικούς που ανεπισήμως φέρεται να έχει αποσπάσει ένα 8% των ψήφων.
ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-
Επίθεση με ρουκέτες εναντίον τεσσάρων κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας ισχυρίζεται, με ανακοίνωσή της, ότι πραγματοποίησε η αντιπολιτευτική ένοπλη ιρανική οργάνωση «Μουτζαχεντίν Χαλκ», που εδρεύει στο γειτονικό Ιράκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος έγιναν τρία γραφεία της Υπηρεσίας Ασφαλείας και το Ιδρυμα Αναπήρων Πολέμου, σε «ένδειξη συμπαράστασης σε πρόσφατα απολυμένους υπαλλήλους του». Την επίθεση στο Ιδρυμα επιβεβαίωσε και το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA, τονίζοντας απλώς ότι δεν υπάρχουν παρά μόνο υλικές ζημιές.
Σε μια εντελώς διαφορετική εξέλιξη, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, προχώρησαν στη σύλληψη περισσοτέρων των 3.000 χρηστών και μικροεμπόρων ναρκωτικών, ενώ επανέλαβαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια αναχαίτισης της χρήσης καθώς έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας. Οι μόνιμοι και περιστασιακοί χρήστες αγγίζουν τα 6 εκατομμύρια, με πιο ευάλωτες τις γυναίκες και τους νέους, το AIDS μεταδίδεται από μολυσμένες σύριγγες με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ περισσότεροι από 3.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες με λαθρεμπόρους στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Εμφανώς απογοητευμένος και προβληματισμένος εμφανίστηκε ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) μετά την εκδίκαση της προσφυγής της ΕΕ κατά των ΗΠΑ, που κρίθηκε υπέρ του ενάγοντος.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο ΠΟΕ που κλήθηκε να εξετάσει την προσφυγή σε απόρρητη προκαταρκτική ακρόαση, αποφάσισε υπέρ της ΕΕ και κατά των ΗΠΑ σε υπόθεση που περιλαμβάνει τους δασμούς που υπόκεινται οι Αμερικανοί εξαγωγείς προς την ΕΕ και ανέρχεται περίπου στο ποσό των 4 δισ. δολαρίων. Σε περίπτωση μάλιστα έφεσης της υπόθεσης, η ΕΕ ενδέχεται να προχωρήσει σε αντίποινα, γεγονός που θα στοιχίσει τόνους δολαρίων στους Αμερικανούς εξαγωγείς. «Προφανώς είμαστε απογοητευμένοι από την εξέλιξη αυτή», θα τονίσει χτες σε δηλώσεις ο Ρόμπερτ Ζέλικ, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ και αποτελεί την πρώτη επίσημη αντίδραση εκ μέρους των ΗΠΑ. Στη συνέχεια ο Ζέλικ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ενώ αποσαφήνισε πως παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σέβονται τις υποχρεώσεις τους προς τον ΠΟΕ, η κυβέρνηση θα συμβουλευτεί πρώτα το Κογκρέσο και την Ενωση Βιομηχάνων και μετά θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της.