Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΡΩΣΙΑ
«Οχι» της Μόσχας στις «έξυπνες κυρώσεις»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να περάσει ένα τέτοιο σχέδιο». Με αυτήν τη φράση φέρεται να αποσαφηνίζει την απόρριψή της για το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο «έξυπνων κυρώσεων» σε βάρος του Ιράκ, η Μόσχα, μετά από ένα μήνα γεμάτο από διπλωματικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις ενόψει της νέας συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό. Τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία του δεν έκρυβε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, παραδεχόμενος ότι «υπάρχουν ακόμη ορισμένα τεχνικά προβλήματα με την πρόταση».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ απέστειλε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επιστολή σε όλους τους ομολόγους του από τις χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ρωσία δε θα στηρίξει την πρόταση «έξυπνων κυρώσεων» και ότι θα προχωρήσει σε κάποια εναλλακτική πρόταση, χωρίς να διευκρινίζει ποια θα είναι αυτή. Αν και οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι στην επιστολή αποφεύγεται η λέξη «βέτο», θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι αν η συζήτηση φθάσει στο στάδιο της ψηφοφορίας, ο Ρώσος αντιπρόσωπος θα το πράξει μπλοκάροντας κάθε περαιτέρω εξέλιξη.

Η αμερικανο-βρετανική πρόταση στοχεύει στην ενίσχυση των κυρώσεων και των ελέγχων σε μια μακρά λίστα υλικών που θα μπορούσαν, πιθανώς, να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων και τη διευκόλυνση της αγοράς από τη Βαγδάτη, μετά την πώληση των προγραμματισμένων από τον ΟΗΕ ποσοτήτων πετρελαίου, προϊόντων καθαρά ανθρωπιστικής κατεύθυνσης. Η Μόσχα είχε, ήδη, εκφράσει αντιρρήσεις για τη λίστα των «απαγορευμένων υλικών» υπογραμμίζοντας ότι πολλά από αυτά είναι αναγκαία για την επαναδόμηση του υδροδοτικού δικτύου της χώρας, για τη λειτουργία των νοσοκομείων κλπ.

Παράλληλα, πιέζει στην κατεύθυνση της πλήρους άρσης των κυρώσεων προσδοκώντας να ισοσκελιστούν, κάποια στιγμή, τα χρέη του Ιράκ, προς αυτήν, από αγορές πριν από τον πόλεμο του Κόλπου. Η αντίδραση της Βαγδάτης ήταν θετική στην είδηση και επανέλαβε ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες θα έχουν προτεραιότητα στην αξιοποίηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας, μετά την άρση των κυρώσεων.

Νέα αεροπορική επίθεση

Τρεις νεκροί είναι το αποτέλεσμα της νέας αεροπορικής επίθεσης από τα βρετανικά και τα αμερικανικά αεροσκάφη, όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το ιρακινό πρακτορείο ΑΝΑ. Σύμφωνα πάντα με το ιρακινό πρακτορείο, μεταφέροντας δηλώσεις αξιωματούχων, «αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη από το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησαν επίθεση». Η αμερικανική πλευρά δεν επιβεβαιώνει ακόμη το βομβαρδισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ