ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΥΓΕΙΑ
ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗΝ ...ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Στα «τυφλά» η διακίνηση ασθενών στις κλινικές και «μαστίγιο» στους γιατρούς

Ακόμη μια εγκληματική απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού

Παρουσιάζοντας και πάλι την επιδείνωση του προβλήματος ως «λύση», η κυβέρνηση προχωρά σε ακόμα μια αντιεπιστημονική κι επικίνδυνη απόφαση. Συγκεκριμένα, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΠΑΓΝΗ αποφάσισε ότι για να μειωθούν οι ώρες αναμονής των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου δεν χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά όταν συμπληρώνονται 4 ώρες αναμονής, ακόμα κι αν εκκρεμούν εξετάσεις, διαγνώσεις κ.λπ., τα περιστατικά στα «τυφλά» θα πρέπει να μεταφέρονται σε κλινικές!

Πατώντας στην επικίνδυνη αθλιότητα που έχει διαμορφώσει η διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, όπου στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ - σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης - η αναμονή ξεπερνά τις 12 ώρες, τον Ιούνη το 2,4% των ασθενών περίμενε πάνω από 10 ώρες και το 23,1% πάνω από 6 ώρες, η διοίκηση εκβιάζει τους γιατρούς να τηρούν τα εξής χρονοδιαγράμματα:

«1. Η απόφαση για εισαγωγή σε κάποιο τμήμα ή μονάδα του Νοσοκομείου μας θα πρέπει να λαμβάνεται εντός τεσσάρων (4) ωρών από την άφιξη του ασθενούς.

2. Στην περίπτωση που με το πέρας των τεσσάρων ωρών δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ειδικοτήτων για το τμήμα εισαγωγής, την απόφαση για το τμήμα που θα νοσηλευθεί ο ασθενής υποχρεούται να τη λαμβάνει ο υπεύθυνος επιμελητής του ΤΕΠ.

3. Η διαδικασία ανεύρεσης κλίνης και μεταφοράς του ασθενούς σε αυτήν δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις δύο (2) ώρες από την ώρα απόφασης εισαγωγής.

4. Οι παραπάνω χρόνοι (ώρα άφιξης, ώρα απόφασης εισαγωγής, ώρα εισαγωγής) πρέπει να αναγράφονται σαφώς στην κάρτα του ΤΕΠ που συνοδεύει τον ασθενή.

5. Στις περιπτώσεις που δεν τηρείται το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, και με την ευθύνη του διευθυντή του ΤΕΠ, θα ενημερώνεται ο αναπληρωτής διοικητής για τους λόγους για τους οποίους δεν τηρήθηκε».

Πράξη περαιτέρω υποβάθμισης του δημόσιου νοσοκομείου

Για το θέμα παρεμβαίνουν με κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δ. Βρύσαλης, και ο Βασ. Κούδας, μέλος του ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΝΗ (Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου):

«Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, σπεύδοντας να δείξει πως έχει κατανοήσει καλά τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, έλαβε μια άκρως αντιεπιστημονική και αυθαίρετη απόφαση που κοινοποίησε στον διευθυντή των ΤΕΠ και στον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Ενώ το κίνητρο από πλευράς διοίκησης για την παραπάνω απόφαση είναι μάλλον σαφές, να φαίνεται δηλαδή ότι υπάρχει μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ, τα προβλήματα που δημιουργούνται δείχνουν με τον πιο παραστατικό τρόπο τη γύμνια του συστήματος Υγείας μας και την πρόθεση της κυβέρνησης όχι να τα βελτιώσει επί της ουσίας, αλλά όσο γίνεται να βελτιωθούν η "βιτρίνα" και τα αντίστοιχα στατιστικά.

Πρώτα απ' όλα:

  • Αποδεικνύεται περίτρανα η παντελής έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αναγκάζει όλους αυτούς τους ασθενείς να συσσωρεύονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων για απλά γενικά προβλήματα, που θα μπορούσαν ν' αντιμετωπισθούν σε ένα πρωτοβάθμιο ιατρείο, αν βέβαια υπήρχε.
  • Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι αξιοπρεπής Υγεία χωρίς το ανάλογο σταθερό και μόνιμο προσωπικό δεν μπορεί να υπάρχει.

Μελετώντας κανείς τη συγκεκριμένη απόφαση, αν δεν γνωρίζει τις πραγματικές επιστημονικές παραμέτρους και τις αντιξοότητες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι υγειονομικοί στα ΤΕΠ, βγάζει λαθεμένα το συμπέρασμα ότι για την καθυστέρηση ευθύνη φέρουν κυρίως οι γιατροί των διαφόρων ειδικοτήτων που πιθανόν να εξετάσουν έναν ασθενή για να έχουν μια ασφαλή πρώτη γνώμη. Η απόφαση επίτηδες αποκρύπτει δύο σημαντικές παραμέτρους που αναφέρθηκαν και προηγουμένως. Οτι κανείς δεν μπορεί να ορίσει με διοικητική απόφαση τον μέγιστο χρόνο που θα απαιτηθεί ώστε από ιατρικής άποψης να έχουμε το καλύτερο και ασφαλέστερο αποτέλεσμα για τον κάθε ασθενή. Αυτή η κατάσταση πολλές φορές απαιτεί σύνθετη, πολυπαραγοντική και μη προβλέψιμη αντιμετώπιση και, δεύτερον, ότι η συσσώρευση τόσων ασθενών στα ΤΕΠ με αποτέλεσμα αυτά να "φρακάρουν" είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο που οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση του ΕΣΥ συνολικά και δεν αντιμετωπίζεται με "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"».

Οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ απαιτούν:

  • Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και λειτουργία των Κέντρων Υγείας υπαίθρου και αστικού τύπου σε 24ωρη βάση, ως βασικό μέτρο για να περιοριστεί η προσέλευση στο ΤΕΠ.
  • Ενίσχυση του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων με άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Αναβάθμιση ουσιαστική όχι μόνο του ΠΑΓΝΗ αλλά όλων των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων ώστε να αντιμετωπίζεται εκεί η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, με απρόσκοπτη πρόσβαση για όλους, πρόληψη και κοινωνική ιατρική φροντίδα τέτοια που θα εξασφαλίζει ότι ολοένα και λιγότεροι συνάνθρωποί μας θα έχουν ανάγκη βοήθειας και επείγουσας αντιμετώπισης.
Τα ασθενοφόρα δεν είναι «ταξί με μπλε σειρήνα»

Επιβεβαιώνεται στην πράξη η παταγώδης αποτυχία της κυβερνητικής απόφασης για «μεικτά πληρώματα» του ΕΚΑΒ

«Το προσωπικό (του Στρατού) που ήρθε να στελεχώσει το ασθενοφόρο του ΚΥ Βάμου δεν έχει κανένα τυπικό και κυρίως ουσιαστικό προσόν για την παροχή Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, ούτε καν επαρκή γνώση και εμπειρία στην οδήγηση ασθενοφόρου υπό πραγματικές συνθήκες. Η κίνηση του ασθενοφόρου του ΚΥ Βάμου καθίσταται επισφαλής και επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό του ΚΥ Βάμου». Τη δραματική αυτή προειδοποίηση απευθύνουν με επιστολή τους οι υγειονομικοί του ΚΥ Βάμου Κρήτης, αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα της αντιεπιστημονικής ΠΝΠ της κυβέρνησης. Και σημειώνουν ότι «η τοποθέτηση ανειδίκευτου προσωπικού οδηγεί σε δραματική υποβάθμιση της παρεχόμενης Προνοσοκομειακής Φροντίδας και καταστρατηγεί κάθε έννοια ισότιμης παροχής φροντίδας στους ασθενείς που θα έχουν την - προβλέψιμη - ατυχία να λάβουν φροντίδα από ακατάλληλα πληρώματα ασθενοφόρου.

Τα ασθενοφόρα δεν είναι "ταξί με μπλε σειρήνα", αλλά κινητές υγειονομικές μονάδες που η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται απόλυτα από την υψηλή ειδίκευση, συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού τους».

Σήμερα, όπως υπογραμμίζουν, «επιβεβαιώσαμε και στην πράξη όσα ήδη είχαμε προβλέψει» και απαιτούν τη στελέχωση του ασθενοφόρου του ΚΥ Βάμου με προσωπικό εκπαιδευμένο στην «Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα» και τήρηση Ενιαίων Πρωτόκολλων Κίνησης και Σύνθεσης Πληρώματος Ασθενοφόρου για όλα τα ασθενοφόρα που επιχειρούν στον τομέα του ΕΚΑΒ και εμπλέκονται στη διακομιδή επειγόντων περιστατικών.

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες μέρες νωρίτερα και το υγειονομικό προσωπικό του ΚΥ Γυθείου είχε καταγγείλει μεταξύ άλλων ότι «πραγματοποιούνται διακομιδές από αγροτικούς ιατρούς και στρατιωτικό προσωπικό, που σε καμία περίπτωση δεν έχει λάβει την πρέπουσα εκπαίδευση για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών (π.χ. τροχαία, εμφράγματα, πνιγμοί)».

ΟΕΝΓΕ: Να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις πιστοποιημένων διασωστών και οδηγών

Για το ίδιο θέμα τοποθετείται και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, σημειώνοντας ότι οι καταγγελίες που πληθαίνουν, δείχνουν στην πράξη την παταγώδη αποτυχία της ρύθμισης περί «μεικτών πληρωμάτων» στα ασθενοφόρα.

«Η στελέχωση ασθενοφόρων με αναγκαστικές μετακινήσεις στρατιωτικών που δεν διαθέτουν την παραμικρή σχετική εμπειρία, ούτε έχουν σχετική εκπαίδευση, είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς. Επίσης δυσχεραίνει το έργο γιατρών και νοσηλευτών των ΚΥ επιφορτώνοντάς τους με πρόσθετες ευθύνες που δεν τους αναλογούν», καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ και για μια ακόμα φορά απαιτεί να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη προχειρότητα. Να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις πιστοποιημένων διασωστών και οδηγών που θα έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς ως βοηθοί διασώστες.

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Σε παραίτηση εξωθεί μεθοδικά η κυβέρνηση τους παθολόγους

Σε παραίτηση εξωθεί η κυβέρνηση τους παθολόγους των δύο κλινικών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, προκειμένου να φέρει εις πέρας το «νέο ΕΣΥ» της κατάργησης/συγχώνευσης νοσοκομείων, τμημάτων, κλινικών. Οι παθολόγοι της Α' και Β' Παθολογικής κλινικής προειδοποιούν με μαζική παραίτηση, ενώ προχώρησαν σε εξώδικα κατά της 7ης ΥΠΕ, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων:

«Η Παθολογική κλινική του Ρεθύμνου δεν διαθέτει σε ενεργό δράση κανέναν παθολόγο από τους οργανικά διορισμένους στην κλινική και λειτουργεί καθημερινά με μετακινούμενους ιατρούς από άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας ή και εκτός αυτής. Είναι καταφανής η επικινδυνότητα τόσο για τους ασθενείς που δέχονται "ασυνεχή" ιατρική φροντίδα (από διαφορετικούς κάθε μέρα μετακινούμενους ιατρούς που δεν γνωρίζουν με ακρίβεια και βάθος τις ιατρικές λεπτομέρειες κάθε περίπτωσης ασθενούς που απευθύνεται στο ΓΝ Ρεθύμνου, και δη στη συγκεκριμένη κλινική) όσο και για τους εφημερεύοντες ιατρούς, οι οποίοι διακινδυνεύουν με αυξημένη πιθανότητα να διαπράξουν ιατρικό λάθος, καθότι δεν υπάρχει ένας σταθερός μόνιμος ιατρός να διαδραματίζει ρόλο συντονίζοντος ιατρού».

24 νεκροί και αυξητική τάση σε όλους τους δείκτες

Αυξητική τάση σε όλους τους πανδημικούς δείκτες καταγράφεται το διάστημα 24 - 30 Ιούλη, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, 24 άνθρωποι με covid-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων κατά 9 σε σχέση με τις 4 τελευταίες βδομάδες. Συνολικά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 16 ασθενείς με covid-19. Αύξηση 41% σε σχέση με τον τελευταίο μήνα παρατηρείται και στις νέες εισαγωγές covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, οι οποίες έφτασαν τις 321.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ