Eurokinissi |
Εχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, ορισμένα από αυτά μεγάλης φυσικής ομορφιάς, δεκάδες κατοικίες και επαγγελματικές μονάδες, καλλιέργειες, ζώα.
Μέχρι στιγμής, καταγράφονται 5 νεκροί από τις πυρκαγιές, ανάμεσά τους και οι δύο χειριστές του «Canadair» που επιχειρούσε στην Κάρυστο και συνετρίβη.
Οι πυροσβέστες δίνουν άνιση μάχη, κατάκοποι, χωρίς τα αναγκαία μέσα. Είναι σημαντική η κινητοποίηση κατοίκων και εθελοντών, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν και πετυχαίνουν μόνοι τους, με δικά τους μέσα, την υπεράσπιση των κατοικιών και του περιβάλλοντος, τη φροντίδα των ξένων επισκεπτών και των οικογενειών τους.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αναφέρεται προσχηματικά στην κλιματική αλλαγή, στον άνεμο και τις υψηλές θερμοκρασίες αναζητώντας άλλοθι για να αποκρύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της και να καλύψει τις ευθύνες της γιατί δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κινδύνου των πυρκαγιών.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διαρκές και προδιαγεγραμμένο έγκλημα, για το οποίο ευθύνονται η ΕΕ, το αστικό κράτος και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά που είναι προσανατολισμένοι στην υλοποίηση της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» και στον τομέα της πολιτικής προστασίας δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πραγματική προστασία των ανθρώπινων ζωών, των δασών και των λαϊκών περιουσιών, όπως αποδεικνύεται στην πράξη.
Είναι έγκλημα διαχρονικό, αφού δεν υπάρχει πολιτική ουσιαστικής πρόληψης, παραμένουν τα δάση χωρίς καθαρισμό, αντιπυρικές ζώνες και δρόμους, υδατοδεξαμενές κ.ά., είναι κραυγαλέα η έλλειψη των αναγκαίων υποδομών.
Η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη των Δασαρχείων, στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι κενές 4.500 θέσεις πυροσβεστών, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε οχήματα και άλλα σύγχρονα πυροσβεστικά μέσα. Παραμένει για χρόνια διασπασμένη η πρόληψη από την καταστολή των πυρκαγιών.
Μεγάλο μέρος των αεροσκαφών που επιχειρούν είναι υπερήλικα και χρησιμοποιούνται πάνω από 45 χρόνια, με τραγικές συνέπειες, τραγωδίες σαν αυτή της Καρύστου.
Οι δαπάνες για ουσιαστική πρόληψη των πυρκαγιών και για πυρόσβεση κατά κανόνα θεωρούνται κόστος και δεν είναι «επιλέξιμες» με βάση το κριτήριο του κόστους - οφέλους που διέπει τις πολιτικές της ΕΕ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται τόσο οι κυβερνητικές κατευθύνσεις για καθολική προσφυγή στην ιδιωτική ασφάλιση προς όφελος της κερδοφορίας των ασφαλιστικών ομίλων, όσο και οι πενιχρές αποζημιώσεις στους πληγέντες, κι αυτές κουτσουρεμένες με μια σειρά «κόφτες» που αν κι εφόσον πιστωθούν σε ορισμένους πληγέντες εκταμιεύονται στο σύνολό τους μετά από πολλά χρόνια. Αντίθετα, οι «πράσινοι» όμιλοι επιδοτούνται με φαστ - τρακ διαδικασίες.
Οσο για την «ικανότητα της ΕΕ στην απόκριση στις κρίσεις», εάν σε ολόκληρη την ΕΕ υπάρχουν για χρήση από τον ευρωενωσιακό μηχανισμό «RescEU» μόλις 28 αεροπλάνα, εκ των οποίων τα 7 επιχειρούν μαζί με ορισμένους πυροσβέστες αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας ερχόμενα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι συμβαίνει πολύ περισσότερο όταν ξεσπούν κάθε χρόνο ταυτόχρονες πυρκαγιές σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα αυτές τις μέρες στην Ιταλία, στην Πορτογαλία κ.α.
Αυτό που αποδεικνύεται από την κινητοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ είναι ότι διαιωνίζει τη δεδομένη γύμνια των κρατών - μελών σε προσωπικό και υποδομές πυροπροστασίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αναντικατάστατο ολοκληρωμένο σχεδιασμό δασοπροστασίας και πυρόσβεσης σε κάθε χώρα.
Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα αιτήματα για:
- Την κατεπείγουσα ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για αποζημιώσεις 100% σε όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Να χρηματοδοτηθεί από ευρωενωσιακά κονδύλια που προέρχονται από κόπους και θυσίες (και) του ελληνικού λαού (ανάμεσά τους το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ) η αποφασιστική ενίσχυση με όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό και υποδομές της Πυροσβεστικής, της Δασικής Υπηρεσίας και όλων των κρατικών δομών πρόληψης, διαχείρισης και πολιτικής προστασίας, Υγείας, εκτίμησης και πρόγνωσης των φυσικών και άλλων καταστροφών».
Θυμίζουμε ότι προχτές ενώ πραγματοποιούσε ρίψη στην περιοχή της Καρύστου όπου μαινόταν η φωτιά, κατέπεσε «Canadair», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο χειριστές του, ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς, 34 ετών, και ο συγκυβερνήτης, ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών.
Το αεροσκάφος ανήκε στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, ήταν από την παρτίδα των «Canadair» τύπου CL-215 που παραλήφθηκαν το διάστημα 1975 - 1977. Το συγκεκριμένο φέρεται να είχε παραληφθεί τον Δεκέμβρη του 1975. Ηταν δηλαδή 48 ετών!
Σημειωτέον, όλα αυτά τα χρόνια έχουν σημειωθεί 10 πτώσεις αεροσκαφών CL-215 με 16 νεκρούς χειριστές. Αλλωστε, το γεγονός ότι οδεύαμε σε προδιαγεγραμμένο έγκλημα αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόλις τρεις μέρες πριν από την τραγωδία, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και συνομιλώντας με πιλότους και τεχνικό προσωπικό, διαπίστωνε ότι «πετάτε κι ένα αεροπλάνο το οποίο είναι παλιό και δύσκολο και βγάζει βλάβες, ειδικά για τους χειριστές των CL-215 έχω πολύ βαθιά εκτίμηση». Εξάλλου, μπροστά στο πρόβλημα έδωσε άλλη μια κούφια υπόσχεση, «το συντομότερο δυνατόν να αντικαταστήσουμε πια τα CL-215». Γνωστά επίσης είναι τα προβλήματα για τη συντήρηση τόσο γερασμένου υλικού.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ωστόσο, μιλώντας στη Βουλή, τα παραπάνω τα έκανε γαργάρα και επικαλούνταν ότι είμαστε σε «πόλεμο» και ζητούσε «σιωπή» και «ωριμότητα». Την ώρα, εξάλλου, που μετράμε πάλι θύματα, αναπαρήγαγε για πολλοστή φορά τα περί «άνισης μάχης με την φύση», «κλιματικής κρίσης που ήρθε για να μείνει», ενώ επέμεινε ότι επί ημερών του το κράτος έχει να επιδείξει «καλύτερη οργάνωση» και «περισσότερα μέσα στη διάθεσή του», όταν για μερόνυχτα μόνοι τους οι κάτοικοι δίνουν άνισες μάχες προκειμένου να σώσουν σπίτια και δάση.
Προηγουμένως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, βγήκε στον ΑΝΤ1 να ισχυριστεί με θράσος ότι «σε κάθε τραγικό συμβάν, υπάρχει και η απόπειρα εργαλειοποίησης, υπάρχει και η μεγέθυνση κάποιων θεμάτων» από «μειοψηφίες» και ότι «είναι πρόκληση να προσπαθεί κάποιος να κάνει πολιτική πάνω ακόμα και σε αυτό το τόσο τραγικό δυστύχημα».
Στο μεταξύ, εργαλειοποίησε ο ίδιος τους «ήρωες πιλότους» (που πετούν αυτά τα υπέργηρα αεροσκάφη) και τους «άριστους τεχνικούς» (που με χίλιους κόπους τα συντηρούν), χρησιμοποιώντας τους μάλιστα ως ασπίδα για να βγάλει λάδι την κυβερνητική πολιτική απαξίωσης της ίδιας της δουλειάς και της ζωής τους, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να απογειωθεί το οποιοδήποτε "Καναντέρ", το οποιοδήποτε πτητικό μέσο, αν δεν δοθεί πιστοποίηση από τους τεχνικούς», αποσιωπώντας τα όσα περνάνε για να τα κρατήσουν σε λειτουργία, πραγματικότητα που αναγκάστηκε να παραδεχτεί λίγες μέρες νωρίτερα ακόμα και ο Μητσοτάκης.
Πάντως, παραμένουν αμείλικτα τα ερωτήματα για τις συνθήκες που οδήγησαν στη συντριβή:
Ενα ερώτημα σχετίζεται με την εμπειρία και την επαρκή εκπαίδευση των πιλότων με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας και των δύο (34 και 27 ετών). Μέχρι το 2010 για να γίνει κάποιος χειριστής τέτοιου αεροσκάφους ήταν υποχρεωτικό να έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες ώρες πτήσης, άρα να έχει ανάλογη πολύχρονη εμπειρία. Αν πάρουμε επίσης υπόψη ότι η Πολεμική Αεροπορία διέθετε μέχρι προχτές 24 «Καναντέρ», εκ των οποίων πετάνε σχεδόν τα μισά, καταλαβαίνουμε πόσο περιορισμένες είναι οι δυνατότητες εκπαίδευσης τους χειμερινούς μήνες.
Ερώτημα επίσης είναι το τι έφταιξε και αποκολλήθηκε ο πλωτήρας του σκάφους, κατά πόσο είναι ικανή μια επαφή με κλαριά να προκαλέσει το ξήλωμά του, ή αν μπλόκαρε το σύστημα πλοήγησης, όπως ακούγεται από ορισμένους εμπειρογνώμονες, οδηγώντας στη συντριβή.
Τα παραπάνω συνδέονται επίσης και με μαρτυρίες για συνθήκες μεγάλης πίεσης (χρόνου και έργου) στις οποίες γίνονται οι αναγκαίες συντηρήσεις ανάμεσα στις πτήσεις.
Στο μεταξύ, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέδειξε τη σαπίλα του συστήματός τους: «Η μοναδική κατασκευάστρια εταιρεία των "Καναντέρ" εξαγοράστηκε από άλλους ιδιοκτήτες και μέχρι να συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός παραγγελιών νέων "Καναντέρ", έχει σταματήσει η γραμμή παραγωγής. Η χώρα μας είναι μία από τις πρώτες χώρες, που μόλις μπουν τα νέα "Καναντέρ" σε γραμμή παραγωγής, θα εξασφαλίσει επτά συνολικά νέα "Καναντέρ"», είπε.
Το οποίο σημαίνει ότι στον καπιταλισμό και ενώ υπάρχουν σωρευμένη πείρα και τεχνογνωσία, έτοιμα σχέδια για εργαλεία και μέσα που θα μπορούσαν να προστατέψουν ζωές, βιος, περιβάλλον, μένουν στα χαρτιά εφόσον δεν υπάρχει διασφαλισμένο κέρδος για τον ιδιώτη. Αυτή είναι η διαχρονικά εγκληματική πολιτική που υπηρετούν.
Τη δυνατότητα αναστολής, για διάστημα έως τρεις μήνες, των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές, αρχής γενομένης από τις πυρκαγιές της 17ης Ιούλη, προβλέπει άρθρο της τροπολογίας της κυβέρνησης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής δεν επιτρέπεται να μειώσουν τις θέσεις του προσωπικού τους, αλλά πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.
Με τη ρύθμιση ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή, λαμβάνουν μηνιαία αποζημίωση 534 ευρώ που είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη, η οποία υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας τους και την αναλογία των επιδομάτων εορτών.
Ουσιαστικά με τη ρύθμιση λαμβάνεται μέριμνα για τους εργοδότες, ενώ καμία αναφορά δεν γίνεται για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες που δεν έχουν προσωπικό - ή απασχολούν ελάχιστα άτομα - και στηρίζονται καθαρά στην προσωπική τους εργασία. Το ίδιο δηλαδή που έγινε στην πανδημία, αλλά και σε παρόμοιες περιπτώσεις πυρκαγιών και πλημμυρών.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας χτες στη Βουλή για το θέμα, σημείωσε: «Αντί να αποζημιώσετε στο 100% τη ζημιά που έπαθαν, εσείς τι λέτε; Οτι όσες επιχειρήσεις αναστείλουν τη δραστηριότητά τους οι εργαζόμενοι θα πάρουν 534 ευρώ για τρεις μήνες! Και η απώλεια εισοδήματος που είχαν; Πάει στο βρόντο! Και οι αυτοαπασχολούμενοι που θα αναγκαστούν να κλείσουν τις δουλειές τους εκεί; Να λοιπόν γιατί λέμε ότι είστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο στάρι».
Στο μεταξύ, οι αυτοαπασχολούμενοι απαιτούν ουσιαστική στήριξη με προτεραιότητα όσους δεν έχουν εισόδημα, πλήρη αποζημίωση στο 100% για την κάλυψη όλων των καταστροφών σε υποδομές, εργαλεία εργασίας κ.λπ., προκειμένου να λειτουργήσει ξανά η επιχείρησή τους, επίδομα ειδικού σκοπού στο ύψος του βασικού μισθού, για όσους δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και τουλάχιστον για 6 μήνες. Επιπλέον, ζητούν πλήρη κάλυψη, στο 100% των εισφορών ατομικής ασφάλισης με επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (όχι στο φιάσκο των αναστολών, όπως έγινε στην πανδημία και έχει οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες σε νέο γύρο χρεών), αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες και άμεση απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για την τρέχουσα χρονιά.