Υπέργηρο το αεροσκάφος που συνετρίβη κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Εύβοιας
Το Καναντέρ με τους δύο πιλότους πριν συντριβεί στη Ν. Εύβοια |
Στο μεταξύ, μόλις λίγες ώρες πριν τη μοιραία πτήση, ο Κυρ. Μητσοτάκης εισηγούμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο εμφανιζόταν περιχαρής που έως εκείνη την ώρα «δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες και οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων ήταν οργανωμένες και αποτελεσματικές».
INTIME NEWS |
Η τραγική κατάληξη |
Αργότερα, και μετά τον χαμό των δύο νέων ανθρώπων έλεγε ότι «η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων» και ότι «τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους»...
Το γεγονός ότι μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόλις τρεις μέρες πριν ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας και συνομιλώντας με πιλότους και τεχνικό προσωπικό διαπίστωνε ότι «πετάτε ένα αεροπλάνο το οποίο είναι παλιό και δύσκολο και βγάζει βλάβες...».
Κατατέθηκε λίγο πριν από τη μοιραία πτώση του «Canadair»
Τραγικά επίκαιρη αποδεικνύεται μετά τη σοκαριστική πτώση του αεροσκάφους «Canadair» στην Κάρυστο, η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες βουλευτές του ΚΚΕ για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας των πυροσβεστών που αφορούν τις συνθήκες εργασίας, την υγεία και την ασφάλειά τους.
Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Παπαναστάσης και Χρήστος Τσοκάνης. Σε αυτή θυμίζουν τις πρόσφατες Ερωτήσεις του Κόμματος για την αντιπυρική προστασία και σημειώνουν:
«Δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά ο μέχρι σήμερα απολογισμός, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, είναι τραγικός. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αττικής είναι εγκληματικά αθωράκιστο, καθώς η πρόληψη και η προστασία από τις δασικές πυρκαγιές αλλά και καταστροφές από άλλες αιτίες, όπως πλημμύρες ή σεισμούς, είναι λέξεις άγνωστες.
Αυτά τα τραγικά και καταστροφικά γεγονότα οφείλονται στην εγκληματική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και το δικαίωμα στη ζωή σε ένα ασφαλές περιβάλλον είναι ασυμβίβαστα. Είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος και τη γη ως εμπόρευμα, για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των Κατασκευών, της Ενέργειας, του Τουρισμού κ.ά.
Σε αυτές τις απαράδεκτες και αντίξοες συνθήκες, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής - δασοκτόνας πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων, δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης οι πυροσβέστες, εξουθενωμένοι από τις ατέλειωτες βάρδιες λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, με υπερεργασία, στέρηση ρεπό και αδειών.
Πιο συγκεκριμένα:
-- Πυροσβέστες από τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) εργάζονται συνεχόμενα, χωρίς καν να έχουν πάει στα σπίτια τους, για έως και επτά (7) μέρες.
-- Προσωπικό των ΕΜΟΔΕ κλήθηκε να επιχειρήσει 48 ώρες χωρίς ανάπαυση, μετακινούμενο από το ένα πύρινο μέτωπο στο άλλο, με μόνη "ανάπαυση" το χρονικό διάστημα της πτήσης για τη μεταφορά του (π.χ. από τη Νάξο στην Ανατολική Αττική).
-- Πυροσβέστες που υπηρετούν στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), στο Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και άλλες υπηρεσίες εργάζονται επί μια ολόκληρη βδομάδα σε 24ωρες βάρδιες (συχνά επιχειρώντας καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου σε πυρκαγιές) ανάμεσα στις οποίες παρεμβάλλονται λιγότερο από είκοσι (20) ώρες ανάπαυσης. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις πυροσβέστες της ΕΜΑΚ έφτασαν να εργάζονται σαράντα οκτώ (48) ώρες συνεχόμενα (με τις 24 από αυτές να επιχειρούν σε κάποια πυρκαγιά) και να "αναπαύονται" λιγότερο από είκοσι (20) ώρες.
-- Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, και ειδικά κατά τις πρώτες μέρες των κατασβέσεων, οι πυροσβέστες επιχειρούσαν για πάνω από είκοσι (20) ώρες σε πυρκαγιές με μοναδική μέριμνα της υπηρεσίας το μοίρασμα ελάχιστης ποσότητας νερού και ενός μικρού γεύματος. Κατέληξαν πάλι να βασίζονται στην αλληλεγγύη του κόσμου για να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής και ενυδάτωσής τους.
-- Πυροσβέστες μετακινήθηκαν εκατοντάδες χιλιόμετρα από Θεσσαλονίκη, Ελασσόνα και αλλού και ρίχτηκαν στις φωτιές, σε μέρη άγνωστα γι' αυτούς, απευθείας μετά από 7ωρο ταξίδι μέσα σε πυροσβεστικό όχημα.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι συχνοί τραυματισμοί πυροσβεστών με τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία από εξάντληση ή με αναπνευστικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες σε όλη τη χώρα είκοσι τρεις (23) πυροσβέστες μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή Στεφάνη (πυρκαγιά Δερβενοχωρίων) στο Θριάσιο Νοσοκομείο και ακόμη τρεις (3) υπέστησαν τραυματισμούς και ελαφρά εγκαύματα. Επίσης, πυροσβέστης, που βρισκόταν για τουλάχιστον δύο (2) μέρες στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Στα παραπάνω προστίθεται ο πρόσφατος θάνατος του 55χρονου πυροσβέστη από ανακοπή σε πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη στις 7 Ιούλη 2023.
Τα τελευταία τραγικά γεγονότα από τις πυρκαγιές αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό τόσο στην Πυροσβεστική όσο και στη Δασική Υπηρεσία.
Επίσης, το ΚΚΕ έχει αναδείξει πολλές φορές με παρεμβάσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή το γεγονός της μη τήρησης της νομοθεσίας σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών. Είναι άλλωστε γνωστό ότι λόγω έλλειψης προσωπικού παραβιάζεται το ωράριο εργασίας των πυροσβεστών, με συνέπεια την κόπωση και την εξουθένωση στις πυρκαγιές, με συνέπεια ατυχήματα και δυστυχήματα.
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το άγχος λόγω της φύσης των εργασιών των πυροσβεστών, η πίεση του χρόνου για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, η υπερπροσπάθεια, η εργασία για πολλές ώρες συνεχώς (συχνά 24ωρα ή 48ωρα), η εργασία σε βάρδιες και τα μη σταθερά ωράρια, η αύξηση των ετών απασχόλησης είναι παράγοντες που οδηγούν σε εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων στην υγεία των πυροσβεστών που μπορεί να οδηγήσουν και στον θάνατο. Ορισμένες από τις επιπτώσεις αυτές είναι καρδιακά προβλήματα, νευρολογικές διαταραχές, διάφοροι τύποι καρκίνου, πεπτικό έλκος, μεταβολικές και ψυχικές διαταραχές, χρόνια κόπωση, διαταραχές ύπνου κ.ά. Επίσης, οι παράγοντες αυτοί οδηγούν σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Μάλιστα, σε ένα τέτοιο επάγγελμα, με αδιαμφισβήτητους κινδύνους, το προσωπικό δεν έχει ενταχθεί στην κατηγορία των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ)».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει για:
-- Την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τις ώρες εργασίας των πυροσβεστών και την ημερήσια ανάπαυσή τους.
-- Την απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας και των κανόνων υγείας και ασφάλειας των πυροσβεστών.
-- Την ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ένταξη των μάχιμων πυροσβεστών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
-- Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική.
-- Τη μονιμοποίηση τώρα όλων των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών.
-- Την άμεση ενίσχυση και ανανέωση του κρατικού εναέριου στόλου αεροπυρόσβεσης.
-- Τη γενναία αύξηση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική.
Αμείλικτα είναι τα ερωτήματα για τις συνθήκες που οδήγησαν στη μοιραία συντριβή του «Καναντέρ», το οποίο είναι το πιο παλιό πυροσβεστικό αεροπλάνο που πετάει στη χώρα μας.
Ενα ερώτημα σχετίζεται με την εμπειρία και την επαρκή εκπαίδευση των πιλότων με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας και των δύο (34 και 27 ετών). Μέχρι το 2010 για να γίνει κάποιος χειριστής τέτοιου αεροσκάφους ήταν υποχρεωτικό να έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες ώρες πτήσης, άρα να έχει ανάλογη πολύχρονη εμπειρία. Αν πάρουμε επίσης υπόψη ότι η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 24 «Καναντέρ», εκ των οποίων πετάνε σχεδόν τα μισά, καταλαβαίνουμε πόσο περιορισμένες είναι οι δυνατότητες εκπαίδευσης τους χειμερινούς μήνες.
Ερώτημα επίσης είναι το τι έφταιξε και αποκολλήθηκε ο πλωτήρας του σκάφους, αν μπλόκαρε το σύστημα πλοήγησης, όπως ακούστηκε χτες στα ΜΜΕ από ορισμένους εμπειρογνώμονες, που τελικά οδήγησε στη συντριβή. Αν έγινε πράγματι επαφή του πλωτήρα με κλαδιά δέντρου και αν ναι, κατά πόσο είναι ικανή μια τέτοια επαφή να προκαλέσει το ξήλωμά του.
Τα παραπάνω συνδέονται επίσης και με αναφορές για συνθήκες ακραίας πίεσης στις οποίες γίνονται οι αναγκαίες συντηρήσεις ανάμεσα στις πτήσεις. Κατά πόσο δηλαδή μέσα σε τέτοιες συνθήκες είναι δυνατό να ξεφύγουν από έναν επιφανειακό και τυπικό έλεγχο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για επιχειρήσεις σε ακραίες συνθήκες, όπου η καταπόνηση στα αεροσκάφη 50 χρόνων είναι τεράστια, με απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και με ισχυρούς κραδασμούς κατά την υδροληψία.
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροπλάνου που κατέπεσε στην Κάρυστο τονίζει:
«Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο νέων συνανθρώπων μας, κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του πυροσβεστικού αεροπλάνου που έχασαν τη ζωή τους καθώς επιχειρούσαν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κάρυστο.
Το νέο αυτό τραγικό δυστύχημα, του οποίου τα αίτια πρέπει άμεσα να διερευνηθούν, αποτελεί συνέπεια μιας διαχρονικά εγκληματικής πολιτικής και αναδεικνύει όχι μόνο τις δύσκολες συνθήκες της πυρόσβεσης, αλλά και την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές».
Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και απαιτεί «με ευθύνη της κυβέρνησης να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας όλων όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια της κατάσβεσης των πυρκαγιών».