ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Κίνα επιταχύνει κινήσεις για «πατήματα» στα νησιά του Ειρηνικού

Υπογραφή συμφωνίας στο Πεκίνο για «στρατηγική εταιρική σχέση» με τις Νήσους Σολομώντα

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ με τον ομόλογό του από τις Νήσους Σολομώντα

Copyright 2023 The Associated

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ με τον ομόλογό του από τις Νήσους Σολομώντα
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η προσπάθεια και της Κίνας να ενισχύσει συμμαχίες και «πατήματα» στον Ειρηνικό, την περιοχή του πλανήτη που εξελίσσεται όλο και περισσότερο στο κρισιμότερο πεδίο στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στην αναμέτρηση ΗΠΑ - Κίνας.

Αναδεικνύοντας τη σημασία που αποκτούν για τη χώρα του οι σχέσεις με τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποδέχτηκε χτες στο Πεκίνο τον πρωθυπουργό των Νήσων Σολομώντα, Μανασέχ Σογκαβάρε, με τον οποίο υπέγραψαν επίσημα τη δημιουργία «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών, σηματοδοτώντας και έτσι την επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Από πέρυσι εκφράζονται έντονες αντιδράσεις από τη Δύση για την «αμυντική συνεργασία» που είχαν ανακοινώσει Κίνα και Νήσοι Σολομώντα. Η εν λόγω συμφωνία - αν και επίσημα έγινε προσπάθεια να διαψευστεί - διευρύνει τα περιθώρια του Πεκίνου για προνομιακή στάθμευση κινεζικών στρατευμάτων και πολεμικών μέσων στα νησιά. Πολλοί έκαναν λόγο για συνεργασία που οδηγεί στη δημιουργία κινεζικής στρατιωτικής βάσης στην περιοχή, ενώ ήδη η Κίνα αναβαθμίζει «αμυντικές» υποδομές και στην κρίσιμη περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (ΝΚΘ).

Χαρακτηριστική εξάλλου για την επικίνδυνη «κούρσα» που διεξάγουν Ουάσιγκτον και Πεκίνο στον Ειρηνικό ήταν η συμφωνία που υπέγραψαν στα τέλη Μάη οι ΗΠΑ με την Παπούα Νέα Γουινέα, με την οποία οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις αποκτούν «ανεμπόδιστη πρόσβαση» σε στρατιωτικές βάσεις στη νησιωτική χώρα στα βορειανατολικά της Αυστραλίας, στην ίδια περιοχή με τις Νήσους Σολομώντα...

Στο πλαίσιο των χθεσινών επαφών του με τον πρωθυπουργό των Νήσων Σολομώντα, ο Σι δήλωσε ότι η συνεργασία με τις Νήσους είναι τροχιοδεικτική και για την ανάπτυξη αντίστοιχων συνεργασιών της Κίνας με άλλες χώρες του Ειρηνικού, αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε οικονομική και τεχνική βοήθεια στις Νήσους».

Πρόσθεσε δε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει «σοβαρές προκλήσεις», που μεταξύ άλλων συνδέονται «με την κλιματική αλλαγή», και γι' αυτό η χώρα του είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξη σε μετεωρολογικές υπηρεσίες, την αποτροπή καταστροφών αλλά και την ανάπτυξη «καθαρής» Ενέργειας, αναφερόμενος σε τομείς της «πράσινης» ανάπτυξης που εξελίσσονται σε πεδία έντονων μονοπωλιακών αλλά και γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Δεν παρέλειψε δε να μιλήσει για ενίσχυση συνεργασίας με τις Νήσους και «στη διαφύλαξη της διεθνούς δικαιοσύνης, στη διατήρηση αυθεντικής πολυμέρειας, στην από κοινού εναντίωση στην ψυχροπολεμική νοοτροπία και τον ηγεμονισμό, στη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας σε Ασία - Ειρηνικό».

Από τη μεριά του ο Σογκαβάρε μίλησε για «γόνιμους καρπούς» που έχουν ήδη αποδώσει οι διμερείς σχέσεις και τόνισε πως η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος εταίρος των Νήσων όσον αφορά την ανάπτυξη υποδομών στην επικράτειά τους, χαρακτηρίζοντάς την «αξιόπιστο αναπτυξιακό εταίρο»...

«Να σταματήσει η καταπίεση των κινεζικών εταιρειών...»

Ολα αυτά λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στο Πεκίνο, όπου μια σειρά επαφές επιβεβαίωσαν πόσο βαθιές αλλά και πόσο σύνθετες είναι οι αντιθέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Σε αυτό το φόντο, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Κίνα «ζητά» από τις ΗΠΑ «να σταματήσουν την καταπίεση των κινεζικών εταιρειών, να άρουν τους περιορισμούς για προϊόντα που συνδέονται με τη Σιντζιάνγκ (σ.σ. οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους επικαλούνται τη στάση του Πεκίνου απέναντι στους μουσουλμάνους Ουιγούρους της επαρχίας Σιντζιάνγκ και επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Κίνας) και να λάβουν συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση των σοβαρών ανησυχιών της Κίνας». Υποστήριξε δε ότι η Κίνα θεωρεί την ανάπτυξη περισσότερο ευκαιρία παρά απειλή για τις ΗΠΑ, καθώς επίσης «την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μια ρεαλιστική ανάγκη και τη σωστή επιλογή για τις δύο χώρες».

Από τη μεριά της η Γέλεν, στην επιστροφή της από το Πεκίνο, έκανε λόγο για «σημαντικές διαφορές» που επιβεβαιώθηκαν, περιγράφοντας τις συνομιλίες ως «άμεσες, ουσιαστικές και παραγωγικές».

Γερμανικά στρατεύματα στην Αυστραλία για ασκήσεις

Την ίδια στιγμή μεγαλώνει η κινητικότητα στην περιοχή του Ειρηνικού και γύρω από «αμυντικές» διεργασίες, με την παρέμβαση κι άλλων δυνάμεων.

Γερμανοί στρατιώτες αναχώρησαν προκειμένου να πάρουν μέρος για πρώτη φορά σε άσκηση στην Αυστραλία, στην οποία θα συμμετάσχουν δυνάμεις συνολικά 12.000 ατόμων από 12 διαφορετικές χώρες.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αλφονς Μάις, με αφορμή την αναχώρηση των Γερμανών στρατιωτών. «Πρόκειται για περιοχή με εξαιρετικά υψηλή σημασία για εμάς στη Γερμανία, όπως και για την ΕΕ, εξαιτίας των οικονομικών αλληλεξαρτήσεων», είπε, σύμφωνα με το «Reuters».

Το σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου υπενθύμισε ότι το 40% των ροών του ευρωπαϊκού εξωτερικού εμπορίου γίνεται μέσω της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, ενός από τα σημαντικότερα γεωστρατηγικά περάσματα του Ειρηνικού. Προσθέτει δε ότι τα γερμανικά στρατεύματα θα εκπαιδευτούν σε επιχειρήσεις μέσα σε ζούγκλα, μαζί με δυνάμεις από χώρες όπως Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Γαλλία και Βρετανία.

«Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι αποτελούμε αξιόπιστους και ικανούς εταίρους, ότι συνεισφέρουμε στη σταθεροποίηση της έννομης τάξης στην περιοχή», τόνισε ο Μάις, ενώ όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν μηνύματα που προορίζονται για την Κίνα, απάντησε: «Γενικά είναι λογικό να γνωρίζουμε τις οπτικές που έχουν άλλοι στον κόσμο». Και πρόσθεσε: «Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν εύκολος, ο κόσμος ήταν διπολικός. Σήμερα δεν μπορούμε να εστιάζουμε πια στην Ευρώπη μόνο. Πρέπει να τοποθετούμε τον εαυτό μας σε ένα ευρύτερο πεδίο...».

Τις επόμενες μέρες ο Μάις σχεδιάζει να επισκεφτεί Ιαπωνία και Σιγκαπούρη.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ποιοι «καίγονται» πραγματικά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Σαν έτοιμοι από καιρό εμφανίζονται τόσο η κυβέρνηση όσο και η ...«συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη μεθόδευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω των ρυθμίσεων του άρθρου 28 περί «διακρατικών συμφωνιών», όπως λέει η κυβέρνηση. Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση της σύμπνοιας του ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις είναι ο βουλευτής του Πέτρος Παππάς, ο οποίος έσπευσε να στηρίξει τα σχέδια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι «η επαναδιατύπωση του άρθρου 16 είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει», προσθέτοντας λέξη προς λέξη την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι «είμαστε η μόνη ίσως από τις λίγες δυτικές χώρες που δεν έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά».

Στην ερώτηση αν υπάρχει θέμα «το ιδιωτικό πανεπιστήμιο να προτείνει στους καλούς καθηγητές του δημόσιου πανεπιστημίου τα διπλά χρήματα και να τους πάρει», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκρίθηκε ότι «δεν υπάρχει θέμα» γιατί αυτό «θα αυξήσει τον ανταγωνισμό» (!) και ότι «θα είναι ένας τρόπος να λειτουργήσει ανταγωνιστικά το δημόσιο πανεπιστήμιο για να γίνει καλύτερο». Μάλιστα, μας ενημέρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκφράσει, μεσαία, μικρομεσαία στρώματα» και «η ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα ανακουφίσει αυτά τα κοινωνικά στρώματα από το βάρος των διδάκτρων που δίνουν σε χώρες των Βαλκανίων και επίσης ενδεχομένως θα μειώσει και την παραπαιδεία», γιατί, όπως είπε, «όταν κάποιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα ανώτατο ίδρυμα δεν θα δίνονται τόσα χρήματα στην παραπαιδεία»...

***

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να θεωρηθούν έως και «φυσική συνέχεια» των προεκλογικών δηλώσεων του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ότι «αν υπήρχε η δυνατότητα να υπάρχουν εδώ μη κρατικά πανεπιστήμια τύπου Harvard, είμαι έτοιμος να το συζητήσω». `Η και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Λινού, που άφηνε κι αυτή ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσουν για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Τώρα το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα βήμα παραπέρα και δημόσια καταθέτει πλέον επιχειρήματα υπέρ της δυνατότητας να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Από κοντά βέβαια και το ΠΑΣΟΚ, που ο πρόεδρός του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία και ουσιαστικά στάνταρ»...

Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει τόση ομοφωνία για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους την πόρτα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, εύκολα η συζήτηση περνάει στο επόμενο στάδιο: Στο πώς θα είναι αυτά τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια και στο τι προδιαγραφές θα έχουν. Κι εδώ βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ προλαβαίνει τη συζήτηση με την πρότασή της για να λειανθεί ο δρόμος για τα ιδιωτικά, δίνοντας πρώτα τη δυνατότητα να ιδρυθούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα με τις διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28, με μια διαδικασία που - όπως είπε ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης - θα έχει «αυστηρά κριτήρια» (δηλαδή των φερετζέ) από την ΕΘΑΑΕ.

***

Ποιοι τάχα είναι αυτοί που κόπτονται για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας; Είναι τυχαίο άραγε ότι μιλώντας για το άρθρο 28 και τις διακρατικές συμφωνίες, ο γγ Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας θύμισε τους εκπροσώπους αμερικανικών πανεπιστημίων που ήρθαν πριν έναν χρόνο στη χώρα μας και... «κάνανε τον γύρο όλων των Πανεπιστημίων, είχαν επαφές με τα δικά μας πανεπιστήμια σε συζήτηση για κοινά προγράμματα ανάπτυξης μεταπτυχιακών αλλά και προπτυχιακών προγραμμάτων»... Ζύμωση του εδάφους; Συμφωνίες που έχουν προϋπάρξει και η κυβέρνηση φροντίζει να βρει φόρμουλα για την υλοποίησή τους;

Το σίγουρο είναι ότι ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας - ΗΠΑ έχει «χαιρετίσει» τα τελευταία χρόνια τις ανταλλαγές φοιτητών και «τις συνεχείς προσπάθειες της Ελλάδας να διεθνοποιήσει τα πανεπιστήμιά της και να αυξήσει τις ευκαιρίες κινητικότητας των φοιτητών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον εταίρο της επιλογής της Ελλάδας στην εκπαιδευτική συνεργασία», όπως λέει χαρακτηριστικά το τελευταίο ανακοινωθέν αυτού του διαλόγου. Και τα παραπάνω φυσικά έρχονται μετά από χρόνιες συνεργασίες που αναπτύσσονται στα ελληνικά πανεπιστήμια κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ με έρευνες για την πολεμική του ενδυνάμωση, που εμπλέκουν πιο βαθιά τον λαό και τη νεολαία στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τους κινδύνους που γεννιούνται από αυτούς.

* * *

Οποιοι και να είναι πάντως οι επίδοξοι πρυτάνεις και ιδιοκτήτες των τυχόν «μη κρατικών πανεπιστημίων», λογαριάζουν χωρίς «τον ξενοδόχο». Λογαριάζουν χωρίς τους πανεπιστημιακούς, που ξεκάθαρα δηλώνουν ότι «ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ελληνικών ή ξένων, με ή χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Λογαριάζουν χωρίς το μαχητικό φοιτητικό κίνημα που έχει δώσει μάχες και άφησε στα χαρτιά άδικους νόμους και σχεδιασμούς, με πιο χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα την πανεπιστημιακή αστυνομία. Αυτοί είναι που θα πουν την τελευταία και καθοριστική λέξη απέναντι στην ομοφωνία των αστικών κομμάτων που πιστεύουν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με το νέο χτύπημα που σχεδιάζουν στα μορφωτικά και επαγγελματικά τους δικαιώματα!


Γ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ