ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Υποχρεωτικά μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, όχι σε «συστάσεις»

Με παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας απέσπασαν σχετική δέσμευση από την κυβέρνηση. Τώρα απαιτείται να γενικευτούν οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάτω από την αγωνιστική παρέμβαση και την πίεση των εργατικών συνδικάτων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χθες να μετατρέψει σε υποχρεωτικά τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα τα οποία είχε ανακοινώσει μία μέρα πριν, με τη μορφή συστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ δεκάδες χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε «καμίνια» εν αναμονή θερμοκρασιών που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, και με την εργατική τάξη να θρηνεί ήδη έναν νεκρό εργάτη στο λιοπύρι. στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, χθες πραγματοποίησαν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ναυπηγοξυλουργών, Τροφίμων - Ποτών, ΟΤΑ, Επισιτισμού - Τουρισμού, Οικοδόμων, Ενέργειας κ.ά.

Η κεντρική τους απαίτηση, που αποτυπώθηκε και στον τοίχο του υπουργείου, ήταν για «Μέτρα προστασίας τώρα για τον καύσωνα, όχι άλλο αίμα εργατών», και κάτω από τις διαμαρτυρίες τούς δέχτηκε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης. Στη συνάντηση που είχαν, δεσμεύτηκε ότι η σύσταση του υπουργείου Εργασίας«στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 - 17.00), όπου αυτό κριθεί κατά περίπτωση απαραίτητο, για την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα»θα γίνει Υπουργική Απόφαση και θα είναι υποχρεωτική.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, κάλεσε τα συνδικάτα να είναι σε επαγρύπνηση για την εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Αλλωστε, για να γίνει πράξη αυτή η υποχρεωτικότητα από την εργοδοσία, απαιτείται να σημάνει συναγερμός στην Επιθεώρηση Εργασίας και να ενταθούν οι έλεγχοι τις επόμενες μέρες, να μη μείνει χώρος δουλειάς που να εκτίθεται στις υψηλές θερμοκρασίες χωρίς επίβλεψη.

Μάλιστα, ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο ακόμα και να μην είναι εργάσιμη η μέρα σε περίπτωση που η θερμοκρασία γίνει αποπνικτική, ώστε να αποφευχθεί και η μεταφορά εργαζομένων στη δουλειά μέσα στο λιοπύρι, που ειδικά τις ώρες αιχμής, με μποτιλιάρισμα, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Στο φόντο των παραπάνω, τα συνδικάτα βρίσκονται σε θέσεις μάχης για να μην κοπεί σε κανέναν εργαζόμενο το μεροκάματο, να μην υπάρξει καμία περικοπή, ούτε να «κλαπεί» μέρα άδειας ή ρεπό κατά την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.

Σε ανακοίνωσή του για τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Γνωρίζουμε ότι μόνο η πίεση από τον δικό μας αγώνα μπορεί να επιβάλει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής μας. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της δέσμευσης του υπουργείου και παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να έρθει σε επαφή με το Συνδικάτο. Να καταγγείλει θαρρετά κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας για να μη διακυβευτεί η κερδοφορία της».

Παράσταση διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη

Παρέμβαση - παράσταση διαμαρτυρίας έγινε χθες το πρωί και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, από εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, που απαίτησαν μέτρα προστασίας σε όλους του χώρους δουλειάς, στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Το Σωματείο «e-food» Θεσσαλονίκης, η «Ταξική Ενότητα» στο ΣΕΤΕΠΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, που καλούσαν στην κινητοποίηση, κατήγγειλαν το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα «οι εργαζόμενοι μετράμε απώλειες με νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους μας, αυξάνοντας τη μακάβρια, βάρβαρη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων και επιβεβαιώνοντας με τον πιο άσχημο τρόπο ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη "κοιλάδα των Τεμπών"».

Τελευταίο θύμα, ένας 52χρονος εργαζόμενος, υπάλληλος στον δήμο Βόλβης, ο οποίος την περασμένη βδομάδα έπεσε από φορτηγό στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τελικά έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης τα σωματεία επέδωσαν υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους σε εκπρόσωπο του ΥΜΑΘ, ενώ στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας και στην Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας.

Στο υπόμνημά τους σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι για τα εργατικά ατυχήματα «δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά στιγμή. Φταίει η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τη ζωή.

Η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί που οδηγούν στο παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων, έχουν μετατρέψει τους χώρους σε αρένες θανάτου. Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα θυσιάζει την υγεία και τη ζωή των εργατών στον βωμό του κέρδους των μονοπωλίων».

Διεκδικούν: Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας, προσλήψεις στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ. Αυστηρούς ελέγχους με ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας και ενίσχυση των μεικτών κλιμακίων, μαζί με εκπροσώπους σωματείων. Εξασφάλιση μέτρων ατομικής προστασίας, ανάλογα με την ειδικότητα, σε όλους τους κλάδους όπου απαιτούνται. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, τήρηση των διαλειμμάτων. Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων την περίοδο του καύσωνα.

Ούτε αυτοκίνητο - ούτε βενζίνη στην Επιθεώρηση Εργασίας!

Την ανάγκη τα ίδια τα συνδικάτα να βρεθούν σε θέσεις μάχης για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα, αλλιώς οι όποιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα αποδειχθούν «φύκια», αναδεικνύει η καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας για την κατάσταση που επικρατεί στην Επιθεώρηση Εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, σε επικοινωνία που είχε η διοίκηση του ΕΚ με την Τεχνική Επιθεώρηση Ημαθίας, προκειμένου να προχωρήσουν σε κοινούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς τις μέρες του καύσωνα, η απάντηση που πήρε ήταν «ότι δεν γνωρίζουν αν θα έχουν αυτοκίνητο και την απαραίτητη βενζίνη για να πάμε για ελέγχους!».

«Αυτή είναι η κατάσταση που έχουν επιβάλει, σε έναν νομό όπου οι βιομήχανοι της κομπόστας κάνουν κάθε χρόνο ρεκόρ κερδών και είναι οι πρώτοι παγκοσμίως. Οι εργαζόμενοι στην Τεχνική Επιθεώρηση κρατούν ακόμα ζωντανή την υπηρεσία, όμως με ευθύνη της κυβέρνησης δεν εξασφαλίζονται ούτε τα βασικά μέσα για να μπορέσουν να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους», σχολιάζει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, καλώντας κυβέρνηση και εργοδοσία να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ
Πέθανε την ώρα της δουλειάς συμβασιούχος εργαζόμενος

Την τελευταία του πνοή άφησε τη Δευτέρα 10 Ιούλη ένας 61χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος του δήμου Τανάγρας την ώρα της δουλειάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ δήμου Τανάγρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΔΑΣ, ο εργαζόμενος δεν γύρισε στο σπίτι του από το μεροκάματο, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή στο προαύλιο ενός σχολείου που δούλευε σε εξωτερικές εργασίες ως βοηθός σιδερά. Η ΔΑΣ ΟΤΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά της και τονίζει για τις κρατικές ευθύνες: «Ολοι γνωρίζουν ότι κάθε χρόνο θα έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις τεχνικές υπηρεσίες να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, σύμφωνα με την ειδικότητά τους αλλά και με τις κατευθύνσεις του Ιατρού Εργασίας.

Βέβαια οι προληπτικές εξετάσεις κοστίζουν και με βάση τις κατά καιρούς κυβερνητικές κατευθύνσεις οι δήμαρχοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται τέτοιου είδους παροχές που οι εργαζόμενοι τις έχουν αποκτήσει με τον αγώνα τους. Στον συγκεκριμένο δήμο προληπτικές εξετάσεις ίσως να μην έχουν γίνει ποτέ».

«Δεν πρέπει να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί και την κυβέρνηση και τους δημάρχους. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τα σωματεία του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση απαιτώντας τώρα να δοθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους τους δήμους, να γίνουν προληπτικές εξετάσεις και οι απαραίτητοι εμβολιασμοί σε όλο το προσωπικό», καταλήγει η ΔΑΣ ΟΤΑ δήμου Τανάγρας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι να μην αποδεχτούν ως κανονικότητα τη δουλειά στο λιοπύρι

Στη συζήτηση για την «προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα» πραγματοποίησε παρέμβαση η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Κατά την ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Αλλος ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του πριν δύο μέρες, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Στάλθηκε για υπερωρίες μέσα στο λιοπύρι, ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Η ΕΕ κάνει κάποιες μη υποχρεωτικές συστάσεις και ρίχνει την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή. Ομως, για τα δυστυχήματα - εργοδοτικά εγκλήματα ευθύνονται όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η ευρωενωσιακή στρατηγική, που έχουν ξεχαρβαλώσει εργασιακές σχέσεις και κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς προς όφελος της κερδοφορίας των ομίλων.

Οι εργαζόμενοι να μην αποδεχτούν ως κανονικότητα να δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες, ούτε τη βαρβαρότητα ότι μπορεί να πάνε για δουλειά και να μην επιστρέψουν.

Κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία, μέσα από τα σωματεία τους, να απαιτήσουν άμεση διακοπή εργασίας για όλους τους εκτεθειμένους εργαζόμενους σε θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς ή χαμηλότερα ανάλογα με τον τύπο της εργασίας, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου, περιορισμό βαριών εργασιών, πλήρη αποχή από την εργασία των ομάδων υψηλού κινδύνου, κλιμακώνοντας τον αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, που να κατοχυρώνουν μέτρα ασφαλείας στην εργασία. Να απαιτήσουν στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στους τόπους δουλειάς, ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών ελέγχου».

Τα σωματεία απαιτούν:
  • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Αρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ