ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2023 - Κυριακή 2 Ιούλη 2023
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Απεργούν για τη Συλλογική Σύμβαση, για σταθερό εργάσιμο χρόνο και ουσιαστικές αυξήσεις

«Να νεκρώσουν φαρμακοβιομηχανίες, αποθήκες, φαρμακεία...», καλούν τα σωματεία σε έναν κλάδο με τεράστια κερδοφορία, που έχει να υπογράψει ΣΣΕ από το 2009!

RIZOSPASTIS

Την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διεκδικούν με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 5 Ιούλη οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο.

«Κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχία της απεργίας, με τη μαζική μας συμμετοχή. Να νεκρώσουν τα εργοστάσια, οι φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία, η ιατρική ενημέρωση»: Αυτό είναι το κάλεσμα που έχει απευθύνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Το ίδιο κάλεσμα μεταφέρουν καθημερινά, μαζί με την Ομοσπονδία, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στους χώρους δουλειάς με καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις και εξορμήσεις.

Στο πλαίσιο της απεργίας, θα γίνει συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στα γραφεία του ΣΦΕΕ (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι), ενώ στην Αττική και σε μια σειρά από πόλεις της χώρας τα σωματεία θα δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στα εργοστάσια και τις αποθήκες.

Η κινητοποίηση στις 5 Ιούλη θα είναι η δεύτερη απεργία που οργανώνουν η Ομοσπονδία και τα σωματεία με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τον Ιούνη του 2022 είχε πραγματοποιηθεί κλαδική απεργία, η οποία μάλιστα ήταν η πρώτη αμιγώς κλαδική απεργιακή κινητοποίηση που οργανώθηκε μετά από 20 χρόνια. Η επιτυχία της έδωσε σημαντική ώθηση στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στάσεις εργασίας, συνελεύσεις και συσκέψεις από μια σειρά επιχειρησιακών σωματείων. Την ίδια στιγμή, η απεργία είχε ασκήσει πίεση στις εργοδοτικές ενώσεις, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για τη Συλλογική Σύμβαση. Σήμερα, καθώς η διαδικασία της διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη, η νέα κινητοποίηση απαντάει στις απαράδεκτες προτάσεις που βάζει η εργοδοσία στο τραπέζι της συζήτησης.

Θέλουν να ενταφιάσουν το 8ωρο και το 5ήμερο

«Η κλαδική μας απεργία είναι η δική μας απάντηση στις "προτάσεις" των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους, που στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσής μας», επισημαίνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώτα Ταβουλάρη. Οπως υπενθυμίζει, στο Φάρμακο έχει να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση από το 2009, καθώς οι εργοδοτικές ενώσεις απέφευγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια κάθε σχετική συζήτηση. Το αποτέλεσμα είναι οι όροι αμοιβής και δουλειάς να επιδεινώνονται, σε έναν κλάδο που οι τζίροι, οι εξαγωγές, τα κέρδη και τα επενδυτικά πλάνα των επιχειρήσεων κινούνται σε ανοδική τροχιά. Οι μισθοί συμπιέζονται, η εντατικοποίηση αυξάνεται, τα «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς γίνονται ολοένα και πιο συχνά.

«Το προηγούμενο διάστημα, κάτω και από την πίεση που άσκησαν οι κινητοποιήσεις μας, άνοιξε ξανά η συζήτηση για τη Σύμβαση. Τώρα δίνουμε τη μάχη ενάντια στην προσπάθεια των εργοδοτικών ενώσεων, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ, να επιβάλουν όρους που σηματοδοτούν νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς, στην προσπάθεια να ενσωματώσουν τις απαιτήσεις τους και τις ρυθμίσεις των αντεργατικών νόμων στη Σύμβαση», τονίζει η πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ.

Κρίσιμο μέτωπο αντιπαράθεσης είναι αυτό του εργάσιμου χρόνου. Η Ομοσπονδία στην πρόταση που έχει καταθέσει διεκδικεί 8ωρη και 5ήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή. Ωστόσο, οι εργοδότες θεωρούν το 5ήμερο - 8ωρο ...παρωχημένο και επιδιώκουν να κατανέμουν τις ώρες δουλειάς στις επτά μέρες της βδομάδας σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες. Η πρότασή τους προβλέπει πως «η διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας των εργαζομένων ορίζεται σε 40 ώρες» ενώ για τις εταιρείες συνεχούς λειτουργίας προτείνουν να «εφαρμόζεται η εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία». «Αυτό που επιδιώκει η εργοδοσία είναι να επικυρώσει αντεργατικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, όπως αυτές που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη», επισημαίνει η Γιώτα Ταβουλάρη. Δηλαδή, θέλουν να έχουν τα χέρια τους λυμένα να κατανέμουν τις ώρες δουλειάς στις έξι ή και τις επτά μέρες της εβδομάδας, καθώς και να παρατείνουν το 8ωρο χωρίς να πληρώνουν υπερωρίες. Η Ομοσπονδία και τα Σωματεία ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη. «Ηδη, ο αγώνας μας έχει αναχαιτίσει την προσπάθεια να επιβληθεί εξαήμερη δουλειά στον χώρο των φαρμακαποθηκών», υπενθυμίζει η πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ και προσθέτει ότι το συγκεκριμένο μέτωπο παραμένει ανοιχτό όχι μόνο στις αποθήκες αλλά και στα εργοστάσια και τα γραφεία, συνολικά σε όλο τον κλάδο.

Διεκδίκηση για ουσιαστικές αυξήσεις στον μισθό

Προκλητικές είναι οι προτάσεις της εργοδοσίας και όσον αφορά τους μισθούς. Οι εργοδοτικές ενώσεις προτείνουν να συνδεθεί ο κλαδικός μισθός, με τον κατώτατο που με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου αποφασίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, και στο πλαίσιο αυτό μιλούν για μισθό μόλις 5% πάνω από αυτόν. «Η πρόταση αυτή μεταφράζεται σε 819 ευρώ μεικτά, δηλαδή 52 ευρώ λιγότερα από τον κατώτατο κλαδικό μισθό του 2009, που ανερχόταν σε 871 ευρώ», αναδεικνύει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, την ώρα που στον κλάδο ο μέσος εισαγωγικός μισός είναι γύρω στα 850 ευρώ. Παράλληλα, η εργοδοτική αξίωση είναι η Σύμβαση να μην περιλαμβάνει τίποτα όσον αφορά τις τριετίες και άλλα επιδόματα, τα οποία οι εργαζόμενοι καλούνται να ...ξεχάσουν και να αρκεστούν σε «ό,τι λέει ο νόμος».

Στην κοροϊδία αυτή, η Ομοσπονδία αντιτάσσει το αίτημα για 950 ευρώ κατώτερο μισθό, να επανέλθουν οι τριετίες, να προβλεφθούν στη Σύμβαση μια σειρά επιδόματα, τα οποία έχει συγκεκριμενοποιήσει στην πρόταση που έχει καταθέσει. «Πρόκειται για αιτήματα που αποτυπώνουν την ανάγκη να αυξηθούν οι αποδοχές, παίρνοντας υπόψη το κόστος ζωής και την ακρίβεια που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια», ξεκαθαρίζει η Γιώτα Ταβουλάρη.

Να καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι από την ΣΣΕ!

Η Ομοσπονδία και τα σωματεία ξεχωρίζουν ως βασική τη διεκδίκηση για ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση και τη μορφή εργασίας.

Οπως τονίζει η πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ, πρόκειται κάτι τέτοιο κατοχυρώνει όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στους ίδιους χώρους μέσα στα εργοστάσια, τις αποθήκες κ.α., που είναι αντιμέτωποι με τις ίδιες συνθήκες, τους ίδιους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια, όμως μέσω της εργολαβικής εργασίας παραμένουν σε «διαφορετικές ταχύτητες» γιατί έτσι «εξοικονομεί πόρους» η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι παλεύουν την ισότιμη αντιμετώπιση που να επεκτείνεται σε όλα τα πόστα, από την παραγωγή μέχρι τα γραφεία και τα ερευνητικά τμήματα των εταιρειών.

Νέα σωματεία και περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη

«Οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας που η εργοδοσία, βασισμένη και στους νόμους, προσπαθεί να απαλείψει από τη Σύμβαση», διαπιστώνει η Γιώτα Ταβουλάρη, μεταφέροντας την πείρα από τη συζήτηση που ξεδιπλώνεται στις καθημερινές περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα βήματα που καταγράφονται στην προσπάθεια των εργαζομένων να οργανωθούν και να διεκδικήσουν. «Μετράμε νέα επιχειρησιακά σωματεία σε "DEMO" και "Pfizer", δηλαδή σε δύο μεγάλους ομίλους. Επίσης, καταγράφεται επανενεργοποίηση σωματείων που είχαν αδρανήσει τα προηγούμενα χρόνια. Τα βήματα αυτά μας επιτρέπουν να δώσουμε με καλύτερους όρους τη μάχη για τη Σύμβαση», σημειώνει.

Στο φόντο αυτό, τα σωματεία βρίσκονται «στο πόδι», μεταφέροντας το απεργιακό κάλεσμα, οργανώνοντας τη συμμετοχή στην κινητοποίηση. Στην Αττική, το κλαδικό Συνδικάτο καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2 Ιούλη στις 10.30 π.μ., στο θεατράκι της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (στάση Μετρό «Αγ. Αντώνιος», έναντι ΟΤΕ). Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στην Ηπειρο, στη Βοιωτία συνεχίζονται οι περιοδείες στους χώρους δουλειάς.

Σε απεργιακούς ρυθμούς κινούνται και τα επιχειρησιακά σωματεία: Στη «ΦΑΜΑΡ» συνεχίζεται η διεκδίκηση επιχειρησιακής Σύμβασης, κόντρα στα tickets και τις αυξήσεις «παυσίπονα» που δίνει η εταιρεία. Στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ η απεργία θα δώσει συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις συνδικαλιστικές διώξεις. Στη «Boehringer - Ingelheim» το Σωματείο, που βγήκε ενισχυμένο από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του, συνεχίζει να παλεύει για Συλλογική Σύμβαση. Το νεοσύστατο επιχειρησιακό Σωματείο στην «DEMO» προχωρά στις πρώτες του αρχαιρεσίες στις 3 και 4 Ιούλη και συνδυάζει τις εκλογές του με το κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία.

Οι διεκδικήσεις της απεργιακής κινητοποίησης
  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς - 950 ευρώ κατώτερο μισθό.
  • 8ωρη και 5ήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή.
  • Επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%.
  • Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ - φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου.
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%.
  • Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1.000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως έξι ετών.
  • Ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ