ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2023 - Κυριακή 2 Ιούλη 2023
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
32η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκεί που πετούσαν οι σταυραετοί του ΔΣΕ

Στο Νεστόριο από τις 13 μέχρι τις 16 Ιούλη με σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας»

Ο χώρος της κατασκήνωσης
Ο χώρος της κατασκήνωσης
«Ο Γράμμος είναι κατάφυτο βουνό από πεύκα, οξιές πανύψηλες και έλατα, όπου και αν πατήσεις βρέχεσαι, παντού νερά, νερομάνα μπορεί να τον αποκαλέσουμε, πέντε ποτάμια πηγάζουν από το βουνό αυτό. Βουνό για αντάρτικο, δεν το πατάει κανένας δρόμος, μόνο μουλάρια περπατούν, γίδια και πρόβατα το βόσκουν. Χιλιάδες πρόβατα και γίδια το χαίρονται τους καλοκαιρινούς μήνες και αγρίμια παντού. Αυτόν το χρόνο δε φάνηκε βλάχος με τα γίδια του, τους το απαγόρευσε η κυβέρνηση. Ο Γράμμος από άγρια ζώα είχε γουρούνια, άγρια κατσίκια πάνω στα βράχια, όταν ένιωθαν άνθρωπο ή κίνδυνο άρχιζαν από πολύ μακριά τα αρσενικά να φωνάζουν και να χάνονται, σκαρφαλώνοντας στους πέτρινους βράχους. Επίσης είχε πολλές αρκούδες» (από το βιβλίο του Νώντα Σακελαρίου «Το Υγειονομικό του Δημοκρατικού Στρατού», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

Σ' αυτόν τον Γράμμο, σ' αυτό το πανέμορφο βουνό, το φτιαγμένο για αντάρτικο, θα περπατήσουν και πάλι χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, στη διάρκεια της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής κατασκήνωσης που οργανώνεται για το διάστημα από 13 έως 16 Ιούλη με έδρα το Νεστόριο στον δήμο Καστοριάς.

Οι προετοιμασίες για την υποδοχή της κατασκήνωσης είναι ήδη στο «φουλ». Πόσο μάλλον που φέτος υπάρχει κι ένα ειδικό περιεχόμενο, πέρα από το γενικό πλαίσιο που περιγράφει το σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας».

Φέτος οι κατασκηνωτές θα ανέβουν ψηλά στα δάση, θα φτάσουν ανάμεσα στα υψώματα Πέτρα και Σκάλα κι εκεί μετά από πορεία μέσα στις οξιές και τα ψηλόκορμα μαυρόπευκα θα καταλήξουν στη Νοσοκομειούπολη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σ' έναν χώρο που καλύπτει μια υψομετρική διαφορά 200 μέτρων (απ' τα 1.200 έως τα 1.400 μέτρα) και στον οποίο απλώνονταν τα κτίσματα του νοσοκομείου του ΔΣΕ την περίοδο της μεγάλης μάχης του Γράμμου το καλοκαίρι του 1948. Εκεί όπου κοντά 75 χρόνια μετά μόνο δέος σε κατακλύζει όταν περπατάς στα ίδια μέρη που περπάτησαν οι σταυραετοί του ΔΣΕ.

Επίσκεψη Οργανώσεων της ΚΝΕ στο Μνημείο του ΔΣΕ στη Λυκόρραχη, στο πλαίσιο του 21ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ (2012)
Επίσκεψη Οργανώσεων της ΚΝΕ στο Μνημείο του ΔΣΕ στη Λυκόρραχη, στο πλαίσιο του 21ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ (2012)
Για δεκαετίες, μετά τη λήξη της μεγάλης αναμέτρησης του στρατού της αστικής τάξης με τον ΔΣΕ, ο Γράμμος ήταν ένα απρόσιτο βουνό, ένα τόσο όμορφο βουνό που όμως δύσκολα μπορούσε να περπατηθεί καθώς τα ναρκοπέδια ήταν διάσπαρτα κι ακόμα χειρότερα απαγορευόταν η προσέγγιση μιας και ήταν σύνορο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας.

Το ξεκίνημα για το περπάτημά του άρχισε το 1995, όταν οι πρώτες ομάδες μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ άρχισαν να ανεβαίνουν στο βουνό. Οταν η ίδια η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε να αποδοθεί στην τρίχρονη εποποιία 1946-1949 το μέγεθος που της αναλογούσε. Το μέγεθος που αναλογούσε στην πάλη του ΔΣΕ ως η κορυφαία ταξική αναμέτρηση στον αιώνα που πέρασε.

Ετσι, περπατώντας κορφή την κορφή άρχισαν να αποκτούν περιεχόμενο λέξεις όπως Αρένα, Κάμενικ, Χάρος. Οι χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού είχαν εξαφανίσει έως τότε τα κανονικά ονόματα των κορφών και τους είχαν αποδώσει ονόματα αξιωματικών του αστικού στρατού. Η Πόρτα Οσμάν, για παράδειγμα, ένας ιστορικός τόπος, εξαφανίστηκε από τον χάρτη και στη θέση της μπήκε το όνομα ενός Ελληνα συνεργάτη των Γερμανών κατακτητών, του Πόρτη, ενός ταγματάρχη που πολέμησε με λύσσα ενάντια στον ΕΛΑΣ. Τα Τσούμια έγιναν κορυφή Κανελλόπουλου, η Σκίρτση μετονομάστηκε σε Περήφανο και πάει λέγοντας...

Σήμερα οι κορφές αποκτούν ξανά τα ονόματά τους. Μαζί με τα ονόματα των μαχητών του ΔΣΕ. Το Γκόλιο έγινε κορφή Μπελογιάννη, και στο Καμπίτσιο τώρα όλοι μιλάνε για το αρχηγείο του ΔΣΕ βαθιά μέσα στο δάσος της Πέτρα Μούκα. Ετσι και στη Σκάλα πια μιλάνε όλοι για μια Νοσοκομειούπολη, το μεγάλο νοσοκομείο του ΔΣΕ.

Το «θαύμα του Γράμμου»

Εκεί, λοιπόν, θα περπατήσουμε και φέτος. Απ' το ξεκίνημα ακόμα της πορείας, στο Λιανοτόπι, μια αναπτυσσόμενη κατά μήκος της διαδρομής έκθεση υλικών θα μας φέρνει σ' επαφή με αυτό που ονομάστηκε και «θαύμα του Γράμμου». Το γεγονός, δηλαδή, ότι από ένα σύνολο 12.000 μαχητών που τραυματίστηκαν στις μάχες, το μεγαλύτερο μέρος επέστρεψε στη μάχη έχοντας στο μεταξύ δεχτεί τη φροντίδα των γιατρών και νοσοκόμων που κάτω από τις πλέον σκληρές συνθήκες έστησαν μια ολόκληρη πολιτεία περίθαλψης και γιατρειάς.


Εχει γράψει σχετικά ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της νοσοκομειούπολης, ο χειρουργός Γιώργης Τζαμαλούκας: «Οπως και το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης (1941- 1944), έτσι και στον σκληρό αγώνα του ΔΣΕ (1946-1949) ενάντια στους ξένους ιμπεριαλιστές και την ντόπια αντίδραση μεγάλες υπηρεσίες προσέφεραν και πολλοί αριστεροί και προοδευτικοί γιατροί της χώρας μας. Και είναι ιστορικό και πολιτικό χρέος να ιστορηθεί και να μνημονευθεί αυτή η δράση των γιατρών - αγωνιστών του δεύτερου αντάρτικου αγώνα, οι πολύτιμες υπηρεσίες και το υψηλό επιστημονικό - πολιτικό έργο που πρόσφεραν κάτω από φοβερές συνθήκες, πολλές φορές λίγα μέτρα απ' την πρώτη γραμμή του πυρός, όπου έστηναν τα πρόχειρα και χωρίς τα στοιχειώδη ιατροφαρμακευτικά μέσα χειρουργεία τους για να σώσουν απ' το θάνατο δεκάδες τραυματίες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Ηταν αληθινά ένα μικρό Επος το έργο τους, κοντά στο μεγάλο Επος που έγραψε με το όπλο του ο ΔΣΕ στα πεδία των μαχών ενάντια στον εχθρό για τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της πατρίδας.

Η αναφορά σ' αυτό το πολύτιμο έργο των γιατρών του ΔΣΕ, που υπήρξα και εγώ ένας απ' τους εργάτες του, θεωρώ πως είναι μια χρήσιμη προσφορά στον αγώνα του λαού μας και μια "πρώτη ύλη" για τον ιστορικό που, σήμερα ή αύριο, θ' ασχοληθεί με τη συγγραφή της Ιστορίας αυτής της φάσης του λαϊκού αγώνα στη χώρα μας».


Από την εκδήλωση για τα εγκαίνια του μουσείου ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο (2021)
Από την εκδήλωση για τα εγκαίνια του μουσείου ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο (2021)

Η ανασκαφή στους θαλάμους του νοσοκομείου αποκάλυψε εξαιρετικές λεπτομέρειες, τόσο για τη θεμελίωση, όσο και για το ξυλοπάτωμα
Η ανασκαφή στους θαλάμους του νοσοκομείου αποκάλυψε εξαιρετικές λεπτομέρειες, τόσο για τη θεμελίωση, όσο και για το ξυλοπάτωμα

Τμήμα του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια λειτουργίας του
Τμήμα του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια λειτουργίας του

Το ύψωμα Σκάλα στον Γράμμο. Στη φωτισμένη περιοχή απλωνόταν το νοσοκομείο του ΔΣΕ το καλοκαίρι του 1948
Το ύψωμα Σκάλα στον Γράμμο. Στη φωτισμένη περιοχή απλωνόταν το νοσοκομείο του ΔΣΕ το καλοκαίρι του 1948

Το νοσοκομείο απλωνόταν σε μια έκταση με περίμετρο 1.500 μέτρων στη νοτιοανατολική πλευρά του υψώματος Σκάλα
Το νοσοκομείο απλωνόταν σε μια έκταση με περίμετρο 1.500 μέτρων στη νοτιοανατολική πλευρά του υψώματος Σκάλα

Για ακόμα μια χρονιά παιδική κατασκήνωση!

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Τη δική τους - ομολογουμένως ξεχωριστή - θέση θα έχουν, για άλλη μια χρονιά, στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Νεστόριο οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», αφού για 11η χρονιά θα λειτουργήσει παιδική κατασκήνωση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Από την Τετάρτη 12 Ιούλη έως και την Κυριακή 16 Ιούλη εκατοντάδες παιδιά απ' όλη την Ελλάδα θα διασκεδάσουν, θα μάθουν, θα γίνουν μια παρέα μέσα από το προσεγμένο πρόγραμμα που επιμελείται με μεράκι και με τη συνδρομή παιδαγωγών η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αθλητικά παιχνίδια και φροντισμένες για την ηλικία τους δραστηριότητες, να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις, να μάθουν πλευρές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας, να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση και συναυλίες.

Το πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης

Τετάρτη 12/7: Αναχώρηση από τις περιοχές με ενδιάμεσο σταθμό για μπάνιο στη θάλασσα (για όσους ξεκινήσουν από πιο μακρινές περιοχές). Αφιξη στην κατασκήνωση, τακτοποίηση στις σκηνές, γνωριμία με τον χώρο, τους κανόνες και το πρόγραμμα της κατασκήνωση, προβολή ταινίας.


Πέμπτη 13/7: Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, ξενάγηση στο αντίστοιχο μουσείο και τη νοσοκομειούπολη, αθλητικές δραστηριότητες - παιχνίδια δάσους, πάρτι για τα 30 τεύχη του «κόκκινου Αερόστατου».

Παρασκευή 14/7: Επίσκεψη στον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, έναν λιμναίο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, που αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. και στο αντίστοιχο μουσείο, βόλτα στην πόλη της Καστοριάς, συναυλίες στον χώρο της κατασκήνωσης.

Σάββατο 15/7: Πεζοπορία στο βουνό, συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση, παιχνίδια και δραστηριότητες στο μαθητικό στέκι, συναυλίες και προβολή ταινίας.

Κυριακή 16/7: Αναχώρηση από Νεστόριο με ενδιάμεσο σταθμό για μπάνιο στη θάλασσα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι μικροί κατασκηνωτές χρειάζεται να γνωρίζουν ότι θα συμμετέχουν σε μια 5μελή ομάδα παιδιών της περιοχής τους και μαζί με τον ομαδάρχη τους θα μένουν σε μεγάλες σκηνές, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της παιδικής κατασκήνωσης, ο οποίος διαθέτει όλες τις απαιτούμενες υποδομές (κτιστές τουαλέτες, ντους, ιατρείο, ταβέρνες - μπαρ). Επίσης, όπως κάθε χρόνο, θα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά πρωινό, δεκατιανό και μεσημεριανό φαγητό (με βάση ειδικό διατροφολόγιο που θα ανακοινωθεί προσεχώς στους συμμετέχοντες). Τέλος, θα υπάρχουν γιατρός και ιατρείο στον χώρο της κατασκήνωσης, ενώ απαραίτητο είναι να ενημερωθεί ο ομαδάρχης για τυχόν πρόβλημα υγείας ή αλλεργία κάποιου παιδιού, όπως και για την επαφή του παιδιού με τη θάλασσα και το νερό.

Επειδή η φετινή κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί σε μεγάλο σχετικά υψόμετρο, μέσα σε δάσος, τα παιδιά πέρα από υπνόσακο, σεντόνι, παγούρι, αντικουνουπικό, είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, πετσέτα, σαμπουάν, προληπτικό αντιφθειρικό κ.λπ.), φάρμακα, εφόσον ακολουθείται κάποια φαρμακευτική αγωγή, χρειάζεται να έχουν μαζί τους και ρουχισμό για πιο χαμηλές θερμοκρασίες, όπως παντελόνια, μπουφάν, φούτερ, κάλτσες, ζεστές πιτζάμες, αδιάβροχο, κλειστά αθλητικά παπούτσια. Επίσης να έχουν μαζί τους είδη θαλάσσης καθώς στο ταξίδι προς και από το Νεστόριο έχει προβλεφθεί στάση για μπάνιο στη θάλασσα. Καλό είναι να μην πάρουν μαζί τους ηλεκτρονικά παιχνίδια, τάμπλετ, κινητά ή άλλα αντικείμενα αξίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στις κατά τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Από τους διοργανωτές γίνεται ειδική παράκληση οι δηλώσεις συμμετοχής να γίνουν έγκαιρα, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη και πιο ασφαλή φιλοξενία των παιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ