ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Να ακυρωθούν οι μαζικές απολύσεις στα «Πετρέλαια», να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Στα Δικαστήρια Καβάλας ήταν προγραμματισμένο να εκδικαστούν χτες, παίρνοντας τελικά αναβολή, οι αγωγές του ΔΣ και των εργαζομένων των «Πετρελαίων Καβάλας» για την ακύρωση των παράνομων και εκδικητικών μαζικών απολύσεων, ακόμα και ολόκληρου του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων από την εργοδοσία της «Energean».

Στο πλευρό των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» βρέθηκαν αντιπροσωπείες από εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία της Καβάλας, όπως και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, διεκδικώντας να ακυρωθούν οι μαζικές απολύσεις στα «Πετρέλαια» και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, με επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιστών εργατών στα "Πετρέλαια Καβάλας", που δίνουν ακόμη έναν δικαστικό αγώνα ενάντια στις μαζικές απολύσεις και στην απόλυση ολόκληρου του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία της Καβάλας και προσθέτουν:

«Γνωρίζουμε καλά οι εργαζόμενοι ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει μετά τις εκλογές, θα επιτεθεί σε όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Γνωρίζουμε καλά ότι σωτήρες δεν υπάρχουν! Μόνο ο λαός σώζει τον λαό! Μετά και τη δικαστική νίκη των συναδέλφων στα "Πετρέλαια", σε ό,τι αφορά την επίσχεση εργασίας που κρίθηκε νόμιμη, αποδεικνύεται ότι η αλληλεγγύη, η κοινή συμπόρευση των σωματείων και των εργαζομένων φέρνει αποτελέσματα».

Τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στήριξε και χτες με την παρουσία της πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχαν ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας Γιάννης Γιαγκίδης, ο υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Στολτίδης, όπως και ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Ποτόλιας.

Το ΚΚΕ βρίσκεται και πάλι στο πλευρό του αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», τόνισε σε δηλώσεις του ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Σημείωσε πως η μεγάλη αντοχή του αγώνα των εργαζομένων αναβλύζει από την υποστήριξη της εργατικής τάξης. Κάλεσε τους εργαζόμενους και στα «Πετρέλαια Καβάλας» να ενισχύσουν το ΚΚΕ στις εκλογές, ώστε να αποδυναμωθούν το κράτος των επιχειρηματικών ομίλων και η αστική Δικαιοσύνη και να δυναμώσουν οι αγώνες.

Ο Γιάννης Γιαγκίδης, υποψήφιος βουλευτής Καβάλας του ΚΚΕ, σημείωσε πως το ΚΚΕ θα παραμείνει δίπλα στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», των οποίων η συλλογική δράση και το σωματείο τους δέχονται επίθεση, με τους νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης στο Φάρμακο

Την προσπάθεια της διοίκησης της ΠΕΙΦΑΣΥΝ (χονδρεμπορική συνεταιριστική φαρμακευτική επιχείρηση, από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, όπως αναφέρει η ίδια) για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, αλλά και για παρεμπόδιση της Ομοσπονδίας να περιοδεύσει στον χώρο εργασίας και να μιλήσει με τους εργαζόμενους, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Η προσπάθεια ποινικοποίησης αφορά την προσφυγή της εργοδοσίας στη Δικαιοσύνη, ισχυριζόμενη ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκλογή εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του συνεταιρισμού (προβλέπεται για όλους τους συνεταιρισμούς). Η προσφυγή στρέφεται κατά του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας, καθώς και εναντίον τριών μελών της εφορευτικής επιτροπής. Να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος των εργαζομένων εξελέγη ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, κάτι που φαίνεται ότι δεν άρεσε στην εργοδοσία.

Είναι προφανές, τονίζει η Ομοσπονδία, ότι η εργοδοσία, «που πολεμάει το επιχειρησιακό Σωματείο από την ίδρυσή του, κλιμακώνει τώρα την αντεργατική επίθεσή της, στηριζόμενη και στο νέο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο». Ομως γελιέται «αν νομίζει ότι θα τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και θα εμποδίσει την αγωνιστική και πρωτοπόρα δράση του επιχειρησιακού Σωματείου και της Ομοσπονδίας μας. Ο αγώνας μας για προσλήψεις προσωπικού - αυξήσεις μισθών - μέτρα υγείας και ασφάλειας θα συνεχιστεί!».

Η Ομοσπονδία απαιτεί από τη διοίκηση της ΠΕΙΦΑΣΥΝ να σταματήσει τώρα τις αντεργατικές της μεθοδεύσεις και καλεί τους εργαζόμενους όλου του ομίλου να στηρίξουν και να ενισχύσουν το επιχειρησιακό Σωματείο τους.

ΝΤ ΚΙΛΚΙΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν τη ΔΑΣ από το προεδρείο

Τον αποκλεισμό της από το προεδρείο της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Κιλκίς της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει η ΔΑΣ, η οποία αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη στις αρχαιρεσίες του συνεδρίου, με ποσοστό 23,73%, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε ψήφους, ποσοστό και έδρες.

Απέναντι στον νέο συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώθηκε, οι παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚΕ), «Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση» (ΣΥΡΙΖΑ), ένωσαν τις δυνάμεις τους για να «προστατεύσουν» την ΑΔΕΔΥ από την επερχόμενη «απειλή» της ανάδειξης της ΔΑΣ στο προεδρείο. Ετσι, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12/6 για τη συγκρότηση του προεδρείου απέκλεισαν τη ΔΑΣ, αναδεικνύοντας στη θέση του αντιπροέδρου τον εκπρόσωπο της 4ης δύναμης (ΠΑΣΚΕ) και στη θέση του γραμματέα τον εκπρόσωπο της 3ης δύναμης (ΣΥΡΙΖΑ)! Η ΔΑΚΕ πήρε τις υπόλοιπες θέσεις μαζί με αυτή του προέδρου.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τέτοιοι είναι! Συνέταιροι στα μνημόνια, συνέταιροι στο Ταμείο Ανάκαμψης, συνέταιροι στους πλειστηριασμούς, συνέταιροι στην κατεδάφιση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, συνέταιροι εδώ και χρόνια σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, γιατί να μην τα βρούνε; "Αν δεν ταιριάζανε, δεν θα συμπεθεριάζανε" λέει ο λαός μας.

Για άλλη μια φορά έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους σε αυτούς που υπηρετούν ότι θα βάλουν πλάτη στην προώθηση της πολιτικής της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που από χέρι θα είναι αντιλαϊκή.

Για άλλη μια φορά έδειξαν ότι το μόνο που τους φοβίζει είναι οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική, που αγωνίζονται για την ανατροπή της, σε μια προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα έχει τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη μιας χούφτας κηφήνων, που ελέγχουν τον πλούτο που παράγεται».

Ενσημα εννιά χρόνων παρακρατούνται από εργαζόμενο

Την απαίτηση να συνταξιοδοτηθεί άμεσα εργαζόμενος, κάτι που εντελώς αυθαίρετα η αρμόδια επιτροπή του ΕΦΚΑ στον Πύργο Ηλείας δεν υλοποιεί, παρότι υπάρχουν ακόμα και τελεσίδικες, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, διατυπώνουν εργατικά και συνταξιουχικά συνδικάτα της Ηλείας.

Χθες το πρωί πραγματοποίησαν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του φορέα στον Πύργο συνδικάτα εργαζομένων, σωματεία συνταξιούχων και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, απαιτώντας το ελληνικό Δημόσιο και η κυβέρνηση να αποδώσουν στον δικαιούχο, ώστε να πάρει σύνταξη, ένσημα εννιά ετών.

Τα τελευταία δεν αποδίδονταν από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, στην οποία εργαζόταν ο δικαιούχος, με το αιτιολογικό ότι βρισκόταν σε εκκαθάριση, χωρίς να αναλαμβάνουν αυτήν την υποχρέωση ούτε οι εκκαθαριστές, ως όφειλαν.

Παρότι ο δικαιούχος προσέφυγε στα δικαστήρια, δικαιώθηκε και υποχρεώνει τους εκκαθαριστές να καταβάλουν τα ένσημα από το 2020 και για όσο ο ίδιος ήταν σε επίσχεση εργασίας, πλέον εδώ και τρία χρόνια δεν υλοποιείται ούτε η δικαστική απόφαση!

«Η εργοδοσία και ο ασφαλιστικός φορέας μας εμπαίζουν», σημείωσε ο δικαιούχος εργαζόμενος της Ενωσης, Σπύρος Γιακουμέλος, προσθέτοντας: «Αρνούνται να υλοποιήσουν ακόμη και αποφάσεις που θεωρούν τελεσίδικες και αμετάκλητες. Δεν είμαι μόνο εγώ που έχω τα προβλήματα, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι του χώρου. Εχω τα ένσημα, δεν θα τους περάσει, θα βρουν απέναντί τους τα συνδικάτα, την ΟΑΣΗ, κάθε εργαζόμενο και προοδευτικό άνθρωπο που δεν δέχεται αυτήν την αδικία».

Προκλητική απέναντι στην κινητοποίηση ήταν και η απάντηση της διεύθυνσης του ΕΦΚΑ, που ανέφερε ότι οι αποφάσεις ακόμα και των δικαστηρίων για θέματα εργατικών διαφορών είναι ...«ενδεικτικές και όχι δεσμευτικές».

«Βρισκόμαστε για μια ακόμα φορά μπροστά στο απάνθρωπο πρόσωπο της πολιτικής που την Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία τις λογαριάζει σαν "κόστος"», τόνισαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, επισημαίνοντας ότι με όπλο την αλληλεγγύη σπάνε στην πράξη την αντιλαϊκή πολιτική. Θύμισαν δε ότι η περιουσία της ΕΑΣ «χτίστηκε» από τους κόπους και την πάλη των αγροτών, και κάλεσαν σε κοινή πάλη στην ενιαία επίθεση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα συνολικά.

ΚΙΝΕΤΑ
Απαιτούν να δημιουργηθεί επιτέλους Περιφερειακό Ιατρείο

Σε κινητοποίηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ. προχωρούν οι κάτοικοι της Κινέτας, απαιτώντας τη δημιουργία και στελέχωση Περιφερειακών Ιατρείων σε Κινέτα και Ν. Πέραμο, καθώς και την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μεγάρων, με προσλήψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Σε Ν. Πέραμο και Κινέτα δεν υπάρχει Περιφερειακό Ιατρείο, αν και στις περιοχές αυτές κατοικούν χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι και τις επισκέπτονται πολλές χιλιάδες παραθεριστές, ενώ στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ