ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η μουσική του θα συνεχίσει να ακούγεται στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, σε κάθε αγώνα της νεολαίας

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του σπουδαίου Ελληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου.

Η τέχνη του Γιάννη Μαρκόπουλου αποτελεί εφόδιο για τους νέους και τις νέες, έναυσμα στον δρόμο του αγώνα, των υψηλών ιδανικών της πάλης για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση και αδικία.

Η μουσική του, πλημμυρισμένη με "χρώματα κι αρώματα", που κουβαλούν τη μνήμη και τη δύναμη των λαϊκών αγώνων της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, κατάφερε να ριζώσει μέσα στις νεανικές καρδιές.

Το τραγούδι "Πότε θα κάνει ξαστεριά" από τον δίσκο του "Ριζίτικα" γίνεται συνώνυμο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, το 1973, ανατριχιάζοντας μέχρι σήμερα μαθητές και φοιτητές, που το τραγουδούν σε κάθε αγωνιστική επέτειο του Πολυτεχνείου, δρασκελίζοντας τον χρόνο.

Τα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου έχουν συντροφεύσει γενιές και γενιές μελών της ΚΝΕ, νέων αγωνιστών, όχι μόνο από την ευρεία θέση που κατέκτησε στις λαϊκές συνειδήσεις και τον πολιτισμό της Ελλάδας, αλλά και από την παρουσία του ίδιου του μουσικοσυνθέτη στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", από την αρχή της πορείας του μέχρι σήμερα.

Ηδη στο 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", το 1978, ο Γιάννης Μαρκόπουλος βρίσκεται στη σκηνή του Φεστιβάλ στο Περιστέρι, μαζί με τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Χρήστο Λεοντή, τον Νίκο Ξυλούρη και άλλους μεγάλους καλλιτέχνες.

Στο 6ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το 1980, στο Αλσος Περιστερίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε το νέο έργο του, "Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου", αφιερώνοντάς το στην ΚΝΕ.

Σταθερή ήταν η παρουσία της μουσικής του στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ενώ ξεχωρίζει από την πρόσφατη ιστορία του το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", το 2016, όπου στην κορύφωση των εκδηλώσεών του πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του, την οποία διηύθυνε ο ίδιος.

Οπως λέει ο στίχος του τραγουδιού που αφιέρωσε στην ΚΝΕ πριν από 43 χρόνια, "και θαυμάζω λαέ μου τα έργα σου", έτσι μέσα στα θαυμαστά έργα του λαού μας ανήκει και η μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου. Σήμερα όλοι οι νέοι κομμουνιστές τη θαυμάζουμε, αφού τρυπώνει ακόμη μέσα στις καρδιές μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσει να ακούγεται δυνατά στα Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", σε κάθε αγώνα της νεολαίας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του».


«Αντίο μεγάλε δάσκαλε... »

Τη βαθιά θλίψη τους για τον θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου εξέφρασαν με μηνύματά τους καλλιτέχνες που γνώρισαν και συνεργάστηκαν με τον σπουδαίο συνθέτη.

«Πικροί οι αποχαιρετισμοί, ενίοτε αναπόφευκτο... Ομως, ο Γιάννης απλόχερα μας άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη και έτσι θα είναι πάντα κοντά μας», ανάφερε ο Σταύρος Ξαρχάκος, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς όπως και στην περίπτωση του θανάτου του Βαγγέλη Παπαθανασίου, έτσι και τώρα που έφυγε από κοντά μας, "αξιώθηκαν" κάποια ραδιόφωνα και μεταδίδουν αρκετά τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου».

«Αντίο μεγάλε δάσκαλε», σημείωσε η Χάρις Αλεξίου, ενώ ο Γιώργος Νταλάρας χαρακτήρισε τον Γ. Μαρκόπουλο «σπουδαίο, ανατρεπτικό, ευφυή, πρωτοπόρο». «Ενας πραγματικά μεγάλος συνθέτης, σπουδαίος δημιουργός με ανεκτίμητο, πρωτότυπο έργο και προσφορά», ανάφερε χαρακτηριστικά.

«Αντίο Μαέστρο... Μας άφησες όλα τα σπουδαία, κληρονομιά ατελείωτη. Θα ζεις αιώνια μέσα στις μεγάλες και τις μικρές στιγμές μιας κοινωνίας ολόκληρης», σημείωσε σε ανάρτησή της η Νατάσσα Μποφίλιου, ενώ η Ελεωνόρα Ζουγανέλη θυμήθηκε την πρώτη τους πρόβα. «Χιούμορ, ζεστασιά, μεθοδικότητα, ελευθερία. Επειτα η παράσταση στο Ηρώδειο μαζί με τον Γιάννη Χαρούλη. Να μας διευθύνεις. Με χαμόγελο και πίστη».

«Καλό ταξίδι υπέροχε και ανύποτακτε Γιάννη Μαρκόπουλε. Προσκύνησα το έργο σου. Υποκλίνομαι στο μεγαλείο σου», ανέφερε ο Γιάννης Κότσιρας.

Με ανακοίνωσή του αποχαιρετά τον Γ. Μαρκόπουλο και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Αφησε βαθιά τη σφραγίδα του στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, δίνοντας έκφραση αλλά και νέους δρόμους στις μουσικές μας καταβολές και ρίζες.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έχει συνθέσει ορισμένα από τα πιο εμβληματικά πολιτικά τραγούδια που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα μένουν στη συλλογική μνήμη.

Από πολύ νεαρή ηλικία και σε όλη τη μετέπειτα διαδρομή του, συνδύαζε το παραδοσιακό στοιχείο με τα πιο σύγχρονα μουσικά ιδιώματα.

Οι δεκαετίες του '60 και του '70 ήταν οι πλέον καθοριστικές στη μουσική διαδρομή του. Παρουσίασε αξιόλογο και αγαπητό από τον κόσμο έργο, με ξεκάθαρη και συνεπή άποψη που θα επεκτεινόταν και θα βάθαινε τα επόμενα 60 χρόνια, δίνοντας πολύ σημαντικά έργα.

Εγραψε και ηχογράφησε δεκάδες ανεπανάληπτα σάουντρακ από το ξεκίνημα σχεδόν της διαδρομής του. Δεν παύει να εμπνέεται από την παράδοση και βεβαίως από το σύγχρονο λαϊκό και "έντεχνο" τραγούδι, από το ροκ, στις διάφορες εκφάνσεις του, ακόμη και τις ψυχεδελικές και βεβαίως από την avant-garde».

Με δηλώσεις τους, τον Γ. Μαρκόπουλο αποχαιρέτησαν επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Κουμεντάκης, οι πρόεδροι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλοι.

Τη βαθιά θλίψη του εξέφρασε και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ