ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δυναμώσει η πάλη απέναντι στο κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Παρέμβαση στον «Νομισματικό Διάλογο» της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος καυτηρίασε την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, που έφερε οδυνηρά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.

Υπογράμμισε ότι η τεράστια αύξηση του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα του φτηνού δανεισμού τραπεζών και ομίλων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ράλι εξοπλισμών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που η ΕΕ συνεχίζει να το τροφοδοτεί.

Σημείωσε ότι ενώ η ΕΕ, ολόκληρος ο καπιταλιστικός κόσμος μπαίνει σε τροχιά ύφεσης και πιθανής νέας οικονομικής κρίσης, η Κομισιόν στις Εαρινές Συστάσεις προτείνει την καθήλωση των μισθών μέχρι το 2027 (όπως και η ΕΚΤ), «κόφτες» στις κοινωνικές δαπάνες για την Υγεία και εμπορευματοποίησή της, υπερφορολόγηση του λαού, κλιμάκωση των πλειστηριασμών. Αυτά αποτελούν το κοινό πρόγραμμα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που θα το εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση.

Συνεχίζοντας έθεσε στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, σε συνδυασμό με κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και στην Ενέργεια. Προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τα αρπακτικά τραπεζών και funds. Φορολόγηση των μονοπωλιακών ομίλων 45% στα κέρδη, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τους ομίλους, που έχουν συσσωρεύσει αμύθητο πλούτο.

Κλείνοντας σημείωσε ότι σήμερα είναι κρίσιμο να δυναμώσει η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου, που εξυπηρετούν η ΕΕ, η ΕΚΤ και τα ελληνικά αστικά κόμματα.

Αυξήσεις επιτοκίων και νέο κύμα ενεργειακής φτώχειας

Μιλώντας στην Επιτροπή, η Κρ. Λαγκάρντ έκανε προετοιμασία εδάφους και για νέες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς όπως είπε «δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη τα «αποπληθωριστικά» μέτρα που έχουν μπει σε ισχύ από την ΕΚΤ σαρώνουν και θα σαρώνουν για τα επόμενα χρόνια το λαϊκό εισόδημα, με την Λαγκάρντ να λέει ότι οι επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων «άρχισαν να υλοποιούνται» και είναι πιθανό να «ενισχύονται τα επόμενα χρόνια», επισημαίνοντας πως τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν ξανά «σε επίπεδα επαρκώς περιοριστικά», για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% της ΕΚΤ, και πως «θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί».

Χαρακτηριστικά ήταν και τα όσα είπε για τις αυξήσεις στους μισθούς, τις οποίες η ιμπεριαλιστική ένωση παρουσιάζει ως «μέρος του προβλήματος»: «Οι επιμέρους αγορές εργασίας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ είναι σφιχτές και οι εργαζόμενοι έχουν σημαντική διαπραγματευτική δύναμη, την οποία αρχίζουν να χρησιμοποιούν για να ανακτήσουν αυτές τις απώλειες».

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε και επίσημα τέλος στα έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρισμού για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών Ενέργειας, όπως στο πλαφόν στα έσοδα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, στα εφάπαξ επιδόματα σε νοικοκυριά, στις επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και στα μέτρα εξοικονόμησης Ενέργειας τις ώρες αιχμής.

Πρόκειται για απόφαση που σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της ενεργειακής φτώχειας το επόμενο διάστημα, με την επαναφορά, από την επόμενη κυβέρνηση, της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως και την απευθείας μετακύλιση του κόστους στις πλάτες εργαζομένων και επαγγελματιών, και ενώ οι «αποκλιμακωμένες» τιμές ρεύματος - κοντά στα 80 ευρώ / Mwh - παραμένουν δύο φορές πάνω από τη μέση τιμή της περασμένης δεκαετίας...

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στις εκτιμήσεις για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Στην εξαμηνιαία έκθεση του ο ΟΟΣΑ βλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024. Διαπιστώνει δε ότι «η αύξηση των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρή το 4ο τρίμηνο του 2022, παρά το αυξανόμενο επενδυτικό κόστος και τις αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού», ενώ εκτιμά πως η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί φέτος λιγότερο απ' ό,τι το 2022 (1,7% έναντι 8%), λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό.

Ευρωβαρόμετρο: Δυσαρέσκεια για την πτώση του βιοτικού επιπέδου

Στην «άλλη όψη» του ίδιου νομίσματος, πτώση του βιοτικού τους επιπέδου διαπιστώνουν το 50% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο του Εαρινού Ευρωβαρόμετρου, ποσοστό που σκαρφαλώνει στο 66% στην Ελλάδα. Μάλιστα, το ίδιο ποσοστό εκτιμά ότι αυτή η πτώση θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Το 29% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν έχουν παρατηρήσει ακόμα κάτι τέτοιο, αλλά πιστεύουν ότι θα συμβεί μέσα στο επόμενο έτος (25% για την Ελλάδα).

Το 65% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έλαβε η χώρα τους για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής, ενώ το ποσοστό εκτοξεύεται στο 85% στην Ελλάδα. Το 57% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε με τις δράσεις που ανέλαβε η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ και εδώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα σκαρφαλώνει στο 78%.

Πιο συγκεκριμένα, το 82% δηλώνουν ότι έχουν δυσκολίες να πληρώσουν λογαριασμούς, ενώ μόλις το 22% υποστηρίζουν τις επιλογές της ΕΕ για την οικονομική και κοινωνική ανάταξη.

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, γι' αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη:

- Στις 10 π.μ. θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer», όπου θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.

- Στις 6.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τον Σύλλογο Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών.

- Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη συνοικία της Τούμπας, στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Αύριο Παρασκευή:

Θα επισκεφτεί τον Βόλο. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

-- Στις 7 μ.μ. θα συναντηθεί με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιτροπών αγώνα για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Μαγνησίας.

-- Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Παραλία του Βόλου (μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ