ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Η ΕΥΕΛΙΞΙΑ - ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ
Πάνω από 6.000 απολύσεις τη μέρα, 4 στους 10 με δουλειά - λάστιχο

Αποκαλυπτικά για μια ακόμα φορά τα στοιχεία του «Εργάνη», παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το «θετικό ισοζύγιο» του Απρίλη

Το αποτύπωμα της έναρξης της τουριστικής περιόδου καταγράφεται στις ροές απασχόλησης κατά τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», την ίδια ώρα που παρά την εποχική αύξηση των προσλήψεων η ευελιξία παραμένει καθεστώς, όπως και ο μεγάλος αριθμός απολύσεων.

Ετσι, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 309.324 και οι απολύσεις σε 186.245, εμφανίζοντας θετικό ισοζύγιο 123.079 θέσεων εργασίας, αριθμός όμως που είναι μικρότερος από τον ίδιο μήνα του 2022, κατά 1.286 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, 4 στις 10 προσλήψεις ήταν με ευέλικτη μορφή απασχόλησης. Συγκεκριμένα, μόλις το 60,33% των νέων συμβάσεων ήταν πλήρους απασχόλησης, όμως ένας σημαντικός αριθμός είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άρα έχουν ημερομηνία λήξης. Το 31,1% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 8,26% εκ περιτροπής εργασίας.

Παρά τους πανηγυρικούς τόνους λοιπόν του υπουργείου Εργασίας για «θετικό ισοζύγιο 180.566 θέσεων εργασίας το πρώτο τετράμηνο του 2023», το οποίο όπως τονίζουν αποτελεί «την υψηλότερη επίδοση πρώτου τετραμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα», τα ίδια στοιχεία αποδεικνύουν την τεράστια προσωρινότητα που έχει επιβληθεί στην αγορά εργασίας και το πόσο ευάλωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο τετράμηνο έγιναν 748.546 απολύσεις! Δηλαδή, κάθε μέρα, τους πρώτους 4 μήνες του έτους έχουμε 6.238 απολύσεις!

Τέλος, τα ίδια στοιχεία μαρτυρούν ότι συνεχίζεται και η μείωση των μισθών, παρά τους προεκλογικούς «απολογισμούς» και τις σχετικές «εξαγγελίες». Συγκεκριμένα, τον μήνα Απρίλιο καταχωρήθηκαν 5 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες αφορούν 3.558 μισθωτούς που δεν προβλέπουν καμία μεταβολή μισθών, άρα η αγοραστική δύναμη αυτών των εργαζομένων με βάση τον πληθωρισμό στην πραγματικότητα μειώνεται, ενώ ακόμα 7 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν 3.155 μισθωτούς προβλέπουν ονομαστική αύξηση μόλις 5,57%, δηλαδή στο ύψος περίπου του επίσημου πληθωρισμού, άρα στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για συμβάσεις που δεν βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων.

Αθλιες προπαγανδιστικές μεθοδεύσεις

Στο μεταξύ, είναι τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να παρουσιάσει προεκλογικά ότι τάχα «μειώνει την ανεργία», που έφτασε προχτές η διοίκηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) να ανακοινώνει για πρώτη φορά τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στα μέσα του μήνα (15 Μάη), χωρίς να αναμένει τα τελικά στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας, στο τέλος του μήνα, όπως γίνεται πάντα. Μάλιστα, η ανορθόδοξη - τουλάχιστον - μέθοδος να ανακοινώνεται στη μέση του μήνα η πορεία της εγγεγραμμένης ανεργίας, και μάλιστα όταν δεν είχαν δοθεί τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας του προηγούμενου μήνα, δηλαδή του περασμένου Απριλίου, προδίδει το άγχος των κυβερνώντων να παρουσιάσουν «έργο».

Χτες, η διοίκηση της ΔΥΠΑ επανήλθε και με νέα ανακοίνωση επιχειρεί να απαντήσει στις ενστάσεις που διατύπωσαν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας, αλλά επί της ουσίας επιμένει στις άθλιες προπαγανδιστικές μεθοδεύσεις της, που εντάσσονται καθαρά στην προεκλογική καμπάνια της κυβέρνησης.

Αλλωστε, όπως αναγνωρίζει η διοίκηση της ΔΥΠΑ, στις 16 Μάη στα μητρώα της Υπηρεσίας υπήρχαν 858.321 εγγεγραμμένοι άνεργοι, αριθμός για τον οποίο έσπευσαν να πανηγυρίσουν στην κυβέρνηση, σαν να είναι μικρός. Μήπως αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, που η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν λαμβάνει ούτε το πενιχρό επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να τους χειροκροτήσουν κιόλας;

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Είμαστε εργαζόμενοι και όχι άλογα κούρσας»

Κρίσεις πανικού, λιποθυμίες, διαρκής πίεση και εξάντληση για τα κέρδη των ομίλων σούπερ μάρκετ

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Παρέμβαση στο κατάστημα της αλυσίδας «Σκλαβενίτης» στο εμπορικό κέντρο «Avenue» πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μαζί με φορείς της περιοχής, με αφορμή καταγγελίες εργαζομένων για ακραίες συμπεριφορές από τη διοίκηση, για εντατικοποίηση που προκαλεί σε εργαζόμενες μέχρι και κρίσεις πανικού, λιποθυμικά επεισόδια κ.λπ., όπως και για την απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Οι καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο από εργαζόμενους στα καταστήματα και τις αποθήκες της αλυσίδας σούπερ μάρκετ έχουν πάρει «μορφή χιονοστιβάδας». «Στο όνομα των αναγκών της επιχείρησης, της επίτευξης των στόχων - κερδών, μας έχουν τσακίσει», καταγγέλλει ο Σύλλογος και επισημαίνει τις επιπτώσεις που έχει η εντατικοποίηση στην υγεία, στην ασφάλεια και την οικογενειακή ζωή του προσωπικού. Στο συγκεκριμένο κατάστημα «δεν ανανεώθηκε σύμβαση εργαζόμενης μητέρας γιατί τόλμησε να απαιτήσει σταθερό πρόγραμμα εργασίας προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του προγράμματος λογοθεραπείας - εργοθεραπείας που παρακολουθεί το παιδί της», όπως καταγγέλλει.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα «συναδέλφισσες λιποθυμούν μέσα στα καταστήματα και άλλες έχουν φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης από την πίεση και την εντατικοποίηση». Μάλιστα, οι εργαζόμενοι πρόσφατα θρήνησαν έναν συνάδελφό τους στο κατάστημα στη Χαλκίδα, ενώ δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» γίνονται λόγω της έλλειψης Μέσων Ατομικής Προστασίας και της εντατικοποίησης. «Τρέξιμο και αξιολογήσεις λες και είμαστε άλογα κούρσας και όχι εργαζόμενοι. Και ταυτόχρονα τρομοκρατία και απειλές μέσω των έγγραφων αναφορών και επιπλήξεων. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον Ομιλο Σκλαβενίτη. Ετσι εξασφαλίζει τεράστια κέρδη», σχολιάζει ο Σύλλογος.

Με την παρέμβασή του το σωματείο ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχτεί να φτάνουν οι εργαζόμενοι στα όριά τους, να εξαντλούνται σωματικά και ψυχολογικά. Απαίτησε να σταματήσουν οι πιέσεις, να ληφθούν μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά τους. Ταυτόχρονα κάλεσε όλους τους συναδέλφους να οργανωθούν στο σωματείο: «Ο μόνος τρόπος να αντισταθούμε και να υπερασπιστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας δεν είναι άλλος από την οργάνωση και τον αγώνα. Σε κάθε μαγαζί, αποθήκη, γραφείο να βάλουμε φρένο στην όποια εργοδοτική αυθαιρεσία. Απέναντι στην οργανωμένη επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης να απαντήσουμε με αγωνιστική διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων. Ολοι μια γροθιά με τα σωματεία μας. Κανένας μόνος του», σημειώνει στο κάλεσμά του.

Ο Σύλλογος διεκδικεί: 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων. Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού. Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

Για την κυριακάτικη αργία στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, την απόφαση της εταιρείας «Κωτσόβολος» να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά στους εργαζόμενους ότι το κατάστημα θα είναι ανοιχτό 32 Κυριακές τον χρόνο κατήγγειλε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, με εξόρμηση που πραγματοποίησε την Κυριακή 14 Μάη, στο κατάστημα της Τσιμισκή.

«Οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι και γεμάτοι οργή. Η συγκεκριμένη εταιρεία ακολουθεί την πεπατημένη άλλων μονοπωλιακών ομίλων», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπελόπουλος. Εκφράζοντας την απαίτηση των εργαζομένων είπε: «Να παρθεί πίσω τώρα η απόφαση και της συγκεκριμένης και όλων των εταιρειών που αποφάσισαν να ανοίξουν Κυριακή τα καταστήματά τους». Επέρριψε επίσης ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε τον νόμο για το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές αλλά και στη σημερινή που τον υλοποίησε.

Από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλθηκε επίσης ότι την ώρα της εξόρμησης που το σωματείο συνομιλούσε με τους εργαζόμενους, η διεύθυνση κάλεσε την αστυνομία, χρησιμοποιώντας πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές. Η δε αστυνομία ρωτούσε τα μέλη του σωματείου πόσοι είναι και τι σκοπό έχουν με πρόσχημα ότι το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το αμερικανικό προξενείο.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων σημειώνει ότι «την ίδια ώρα που οι χώροι δουλειάς γίνονται κρεματόρια και καρμανιόλες για τους εργαζόμενους, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να απουσιάζουν πλήρως, το κράτος αποδεικνύεται πολύ γρήγορο και ικανό στην προσπάθεια τρομοκράτησης του οργανωμένου αγώνα.

Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί η μαζική παρουσία της αστυνομίας».

Υπογραμμίζει ότι «οι εμποροϋπάλληλοι έχουμε ζωή και δικαιώματα! Δεν θα επιτρέψουμε να μην μπορούμε να δούμε την οικογένεια και το σπίτι μας τις Κυριακές, κόντρα στα συμφέροντα και τους μηχανισμούς όλων αυτών που το επιβάλλουν».

Δεν πέρασε η εργοδοτική πίεση σε εργαζόμενη μητέρα να παραιτηθεί

Σε παρέμβαση στο κατάστημα της επισιτιστικής αλυσίδας «Γρηγόρης» στη Νέα Χαλκηδόνα προχώρησε τη Δευτέρα το Παράρτημα Βορείων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απαιτώντας να μπει τέρμα στις πρακτικές με τις οποίες η εργοδοσία επιχειρεί να εξωθήσει εργαζόμενη μητέρα σε παραίτηση. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν και Σύλλογοι της ΟΓΕ.

Συγκεκριμένα η εργαζόμενη, που δουλεύει στο κατάστημα τα τελευταία 9 χρόνια, έχει βρεθεί στο στόχαστρο της εργοδοσίας από το διάστημα της εγκυμοσύνης της. Ο «πόλεμος» αυτός συνεχίζεται σήμερα, που πλέον έχει γίνει μητέρα. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, η εργοδοσία «της στερεί, παρανόμως, τη γονική άδεια» που δικαιούται, ενώ παράλληλα της ανακοίνωσε εκδικητικά μονομερή αλλαγή του ωραρίου εργασίας της από συνεχές σε «σπαστό». Μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου, η εταιρεία αναγκάστηκε να αποδεχθεί το αίτημα για γονική άδεια αλλά και να πάρει πίσω την αλλαγή στο ωράριο.

Με αφορμή την περίπτωση της συγκεκριμένης εργαζόμενης, το Συνδικάτο αναδεικνύει την εντατικοποίηση, τις απλήρωτες υπερωρίες και τη χορήγηση άδειας όποτε βολεύει την εταιρεία και όχι όποτε τη ζητούν οι εργαζόμενοι.

Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας στην «Upfield Hellas»

Με 4ωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας σήμερα και την Παρασκευή (12 μ. έως 4 μ.μ.) οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Upfield Hellas» διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ωριμάνσεις τριετίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Η απόφαση για τις στάσεις εργασίας πάρθηκε σε Γενική Συνέλευση στις 11 Μάη, με τη στήριξη της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Συγκεκριμένα, η συνέλευση απέρριψε ομόφωνα την πρόταση της εργοδοσίας, η οποία μετά από 2 μήνες και 3 συναντήσεις με τη διοίκηση του σωματείου δίνει «αυξήσεις» - ψίχουλα και «δεσμεύεται» να «εξετάσει» στο απώτερο μέλλον πάνω από τα μισά αιτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ