ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Αγωνιστικό σάλπισμα αντεπίθεσης...

Υψωμένες, σφιγμένες γροθιές. Πρόσωπα φλογισμένα. Κόκκινες σημαίες λικνίζονται στο απογευματινό καλοκαιριάτικο αεράκι. Χιλιάδες άνθρωποι. Κι ανάμεσά τους ένας δεσμός ακατάλυτος. Ενας δεσμός που σφυρηλατήθηκε στους μαχητικούς, μαζικούς αντιΝΑΤΟικούς, αντιπολεμικούς αγώνες, στο καμίνι της ταξικής πάλης. Της πάλης για τη σωτηρία της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για δημόσια δωρεάν Υγεία. Της πάλης ενάντια στον «τρομονόμο»...

Κατάμεστο το αθλητικό στάδιο της Καλλιθέας, χτες το βράδυ. Η συγκέντρωση του ΚΚΕ ήταν μια πραγματικά μεγάλη, αληθινά λαϊκή συγκέντρωση. Μια διαδήλωση των πρωτοπόρων εργατών του χεριού και του πνεύματος. Της μαχόμενης νεολαίας. Των περήφανων ασπρομάλληδων. Ολοι παρόντες και παρούσες στο προσκλητήριο αγωνιστικής συνεργασίας και συσπείρωσης. Αγωνιστές που πάλεψαν χέρι - χέρι με τους κομμουνιστές όλο το προηγούμενο διάστημα. Που συνεχίζουν μαζί τον αγώνα. Και οι κομμουνιστές, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, χαμογελούσαν, βλέποντας τον «καρπό» της προσπάθειάς τους, της πλατιάς πολιτικής εξόρμησης, της δουλιάς άνθρωπο τον άνθρωπο, εργοστάσιο το εργοστάσιο...

Το κατάμεστο στάδιο ήταν η επιβεβαίωση, η δικαίωση αυτής της προσπάθειας.

Η αγωνιστική πρόσκληση του ΚΚΕ, η πρόσκλησή του να δοθεί συνέχεια και προοπτική στη λαϊκή πάλη, βρήκε γόνιμο έδαφος στον αθηναϊκό λαό. Και όσοι χτες βρέθηκαν στη συγκέντρωση - άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες από τους κομμουνιστές, μα άνθρωποι με αξιοπρέπεια και αγωνιστική διάθεση - ήταν η καλύτερη απόδειξη. Δε δίστασαν άλλωστε να επιδοκιμάσουν την επίκαιρη και βαρυσήμαντη πολιτική πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Το ότι μέσα απ' αυτή, τους δόθηκε η ευκαιρία ν' ακούσουν, μα και να ακουστούν, να στείλουν ξανά τα μηνύματα που έστειλαν και από τους δρόμους του αγώνα. Να δεσμευτούν πως θα συνεχίσουν ώσπου «να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση», να υπενθυμίσουν πως τίποτα δεν τέλειωσε και πως όσοι έσπευσαν να γράψουν «τέλος» στην υπόθεση λαϊκή πάλη, θα διαψευστούν από τον ίδιο το λαό. Η παρουσία τους στις πρώτες γραμμές της συγκέντρωσης, τα λόγια τους, ακριβώς αυτό υπογράμμιζαν.

Χτες το βράδυ, στην Καλλιθέα, δόθηκε το σύνθημα της αντεπίθεσης, ήχησε προσκλητήριο αγώνα. Και οι χιλιάδες που τ' άκουσαν έγνεψαν καταφατικά, με συνείδηση και αποφασιστικότητα, αντάμα με τους κομμουνιστές. Ετοιμοι να παλέψουν ώστε το σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια» να γίνει πραγματικότητα. Ετοιμοι για «Ανυποχώρητο αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση», για να βροντοφωνάξουν ξανά το δικό τους «ΟΧΙ στο διάλογο - απάτη». Ετοιμοι ακόμα για «παλλαϊκή αντίσταση στον "τρομονόμο" και την τρομοκρατία της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας».

Μία ώρα πριν την καθορισμένη έναρξη της συγκέντρωσης και το στάδιο άρχισε να γεμίζει. Από τα μεγάφωνα το ένα κάλεσμα διαδεχόταν το άλλο. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Γένοβας. Κάλεσμα για καταδίκη των δύο μεγάλων κομμάτων. Κάλεσμα για ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Γρήγορα οι κερκίδες γέμισαν ασφυκτικά. Στα καθίσματα μπροστά από την εξέδρα σύντομα πήραν τη θέση τους και οι προσκεκλημένοι, αλλά και η πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ και του ΠΓ του Κόμματος. Ανάμεσά τους και όσοι εκπρόσωποι κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων συμμετείχαν στη διεθνή συνάντηση και βρίσκονταν ακόμη στην Αθήνα. Συνεπαρμένοι κι αυτοί από τη «μέθεξη» της πάλης και της αγωνιστικής ανάτασης, από την ατμόσφαιρα «γιορτής» που «μίλησε» στην καρδιά και την ψυχή τους, χειροκροτούσαν και χαμογελούσαν κοιτώντας ολόγυρα το πλήθος και «φωτογραφίζοντας» την εικόνα του, κάθε λεπτομέρειά της, κάθε στιγμιότυπο.

Λίγο αργότερα, το πλήθος θα συνεπάρει με μελωδίες και βγαλμένα από τα «έπη» της λαϊκής πάλης τραγούδια το συγκρότημα «Ιωνία», υπό τη διεύθυνση του Στ. Ψαραδάκου. Ολοι σιγοτραγουδούν, με το ρίγος αυτής της συγκίνησης που σε κατακλύζει όταν διαπιστώνεις πως δεν είσαι μόνος, πως είναι πολλοί οι σύντροφοι στη ζωή και τον αγώνα. Σιγοτραγουδούν πως «το μέλλον δε θα 'ρθει από μόνο του» και το πιστεύουν βαθιά, ακλόνητα, πως το δικό τους μέλλον, αυτό που ονειρεύονται, οι ίδιοι θα το χτίσουν με τα χέρια τους. Γι' αυτό άλλωστε ήταν εκεί. Αναλαμβάνοντας εκ νέου τη δέσμευση ο ένας απέναντι στον άλλο και όλοι μαζί απέναντι στο λαό, στα παιδιά τους, στην ίδια τη ζωή.

Μοναδική η στιγμή που ο επιβλητικός μουσικός ρυθμός «δένει» σε μια μοναδική σύνθεση με τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων που υποδέχονται στο στάδιο ένα ποτάμι νεολαίας. Νέων αγωνιστών, με κόκκινες σημαίες στα χέρια, προσωποποίηση ο καθένας και όλοι μαζί της ελπίδας. Η ορμή και η ζωντάνια τους αλλάζει από τη στιγμή αυτή την όψη της συγκέντρωσης.

Στις 9 παρά πέντε στην εξέδρα ανεβαίνει καταχειροκροτούμενη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Πίσω της στο τεράστιο ταμπλό αποτυπωμένο το κάλεσμα: «Με αγωνιστική συσπείρωση και συνεργασία δίνουμε δύναμη και προοπτική στη λαϊκή πάλη». Ολόγυρά τους, στον αέρα, ένα σύνθημα τη συνοδεύει ως το βήμα: «Εμπρός λαέ - Τώρα ΚΚΕ». Και αμέσως, ένα δεύτερο, δονεί την ατμόσφαιρα: «Ισχυρό ΚΚΕ - Αντεπίθεση λαέ».

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τη σύντομη ομιλία της διέκοψαν τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα των χιλιάδων συγκεντρωμένων. Το σύνθημα όταν άσκησε κριτική στα πολιτικά κόμματα ήταν «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός, ψηφίσατε το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός», ενώ όταν αναφέρθηκε στο λαϊκό μέτωπο το σύνθημα ήταν: «ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό».

Το κλείσιμο της ομιλίας της έγινε σε ένα κλίμα ενθουσιασμού, με τους συγκεντρωμένους όρθιους να χειροκροτούν και να απαντούν στη διαπίστωση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος πως θα δυναμώσει η πάλη, ο πατριωτικός, αντιιμπεριαλιστικός, διεθνιστικός αγώνας και στο κάλεσμά της να «βαδίσουμε μαζί σε όλα τα μέτωπα πάλης, σε όλες τις κινητοποιήσεις και στη Γένοβα»: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη»! Εμπρός! Το «σάλπισμα» ανανεώθηκε χτες βράδυ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ