Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις φοιτητών Τμημάτων πρώην ΤΕΙ, για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων | Μέρα πανελλαδικής δράσης και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 30/3
Από κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στη Λάρισα την περασμένη βδομάδα |
Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης έφεραν στο πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών ένα άρθρο (αρ. 126) για τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών. Αυτό τροποποιεί το άρθρο 41 του νόμου 4262/2014 για το ποιος μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του γεωπόνου, αναφέροντας ονομαστικά τους αντίστοιχους αποφοίτους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου, του Δημοκρίτειου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ για όλους τους υπόλοιπους, αντί να αναφέρει ονομαστικά τα Τμήματά τους, σημειώνει: «Κάθε άλλου Τμήματος σπουδών Γεωπονίας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Παιδείας & Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ, κατόπιν γνώμης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ)».
Στην ουσία πρόκειται για ρύθμιση - κοροϊδία, αφού δεν καθορίζει τίποτα για την κατοχύρωση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, αλλά παραπέμπει σε άλλη απόφαση και μάλιστα χωρίς χρονική προθεσμία, προκειμένου έστω να δεσμεύονται τα αρμόδια υπουργεία. Παράλληλα βάζει νέες προϋποθέσεις, όπως η σύμφωνη γνώμη της ΕΘΑΑΕ και του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ η μη ονομαστική κατοχύρωση των νέων Τμημάτων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναμόρφωσης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων.
Αντιδρώντας στα παραπάνω, οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Αρτα, αποφάσισαν ομόφωνα να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι δεν αποδίδονται επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους. Οι πανεπιστημιακοί σημειώνουν πως η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων αμφισβητεί στην πράξη την ίδια την υπόσταση της σχολής και δηλώνουν στήριξη στις κινητοποιήσεις των φοιτητών για το θέμα, ενώ σχετικά με το άρθρο 126 του πολυνομοσχεδίου τονίζουν ότι «είναι γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας τον διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων».
Επίσης, στη Λάρισα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από τους φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονικής με βασικό αίτημα την αναγνώριση των πτυχίων του ως ΠΕ (σπουδών Πανεπιστημιακού Επιπέδου) και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Υπό κατάληψη παραμένουν τα Τμήματα Γεωπονίας - Αγροτεχνολογίας και Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ενώ σήμερα στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί πορεία στους δρόμους της πόλης.
Να σημειωθεί ότι πέρα από τους αποφοίτους των Γεωτεχνικών Σχολών αντίστοιχο πρόβλημα, μη ύπαρξης επαγγελματικών δικαιωμάτων, αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι πολλών ακόμα Τμημάτων που προέρχονται από τα πρώην ΤΕΙ, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα αφορά το 1/4 των Τμημάτων της χώρας.
Οι φοιτητές σε πολλούς συλλόγους με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις καταγγέλλουν την κοροϊδία που υφίστανται εδώ και περίπου 5 χρόνια, αφού ο μεν ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε το πρόβλημα ως κυβέρνηση, 1,5 χρόνο μετά τις πανεπιστημιοποιήσεις, η δε ΝΔ πάνω από 3 χρόνια!
Θυμίζουμε ότι το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει καλέσει σε μέρα πανελλαδικής δράσης την Πέμπτη 30 Μάρτη, με σύνθημα «Τέρμα πια η κοροϊδία - θέλουμε πτυχία με αξία!» και αίτημα αιχμής να αναγνωριστούν τα πτυχία αποφοίτων των Τμημάτων που δημιουργήθηκαν από τις «πανεπιστημιοποιήσεις» και να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη στη 1 μ.μ., στην οποία καλούν μέχρι στιγμής οι Σύλλογοι: Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (με έδρα την Πάτρα), η Γενική Συνέλευση της ΑΣΠΑΙΤΕ, ο Σύλλογος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) και ο Σύλλογος της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή το νομοσχέδιο για τους πληγέντες των Τεμπών και τα πτυχία των «νέων» Τμημάτων Γεωπονικής
Σε ανακοίνωσή του για τις ρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο - σκούπα, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση κάνει νόμο την κοροϊδία» και αναλυτικά τονίζει:
«Η στάση της κυβέρνησης είναι προκλητική για τις οικογένειες των πληγέντων από το έγκλημα στα Τέμπη, για τους χιλιάδες νέους που διαδήλωσαν για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, για τους φοιτητές που βρίσκονται στους δρόμους για τα δικαιώματά τους.
Στο πολυνομοσχέδιο "σκούπα", που κατέθεσε, στο οποίο - μεταξύ άλλων - περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν δήθεν στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων για τα "νέα" τμήματα γεωπονικών σχολών και στη στήριξη των πληγέντων φοιτητών - μαθητών του εγκλήματος στα Τέμπη, περισσεύει η υποκρισία!
Αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχίων τους, η κυβέρνηση απομακρύνει ακόμα περισσότερο μια δίκαιη λύση, θέτοντας νέα εμπόδια και παραπέμποντας σε μια ...νέα απόφαση, δηλαδή στις καλένδες.
Επί της ουσίας ανοίγει τον δρόμο σε νέα κλεισίματα και συγχωνεύσεις Τμημάτων, σύμφωνα άλλωστε με τα κριτήρια της αγοράς που θέτει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία αναγορεύεται σε υπέρτατο κριτή.
Οσο για τις τυμπανοκρουσίες περί "μεγάλης διευκόλυνσης" των οικογενειών, που επηρεάστηκαν άμεσα από το έγκλημα στα Τέμπη, καταλήγουν να είναι κενό γράμμα χωρίς να δίνει λύση ούτε στα αυτονόητα. Για τους μαθητές που έχουν ζήσει το έγκλημα των Τεμπών διατηρεί την απαράδεκτη ρύθμιση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που εκ των πραγμάτων ισοδυναμεί με κόφτη. Για τους φοιτητές η διευκόλυνση για μετεγγραφή σε τμήμα της επιθυμίας τους, χρειάζεται να πληροί απαράδεκτες προϋποθέσεις, όπως το να μην έχει υπερβεί τα υποχρεωτικά εξάμηνα φοίτησης για το πτυχίο!
Μόνο ντροπή! Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα μείνουν αναπάντητα. Η νέα γενιά με την αγωνιστική της στάση και τις πολιτικές της επιλογές μπορεί να στείλει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και όσους παίζουν με τη ζωή και τα δικαιώματά της».
Με πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διεκδίκησης τα σωματεία των εκπαιδευτικών συνεχίζουν τον αγώνα για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα στον βωμό του κέρδους, για σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές στα σχολεία, για φθηνή και ασφαλή μετακίνηση, βάζοντας στη ζωή άμεσα τη συζήτηση και τον προβληματισμό που άνοιξε στην πρόσφατη μαζική σύσκεψη σωματείων στο Σπόρτιγκ.
Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «Ρ. Ιμβριώτη» και «Σωκράτης» διοργανώνουν σήμερα συσκέψεις για τις σχολικές υποδομές με Ενώσεις Γονέων, μαθητικά συμβούλια, μαζικούς φορείς από Καισαριανή - Βύρωνα - Παγκράτι και το Μενίδι αντίστοιχα. «Το 1/3 των σχολείων της περιοχής μας αποτελείται από λυόμενα, με τα παιδιά να στοιβάζονται μέσα σε αίθουσες - κλουβιά, πολύ συχνά καθυστερούν να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στα προαύλια, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών, ενώ ταυτόχρονα στα σχολεία δεν υπάρχει η κατάλληλη αντιπυρική προστασία. Επιπλέον, σε μια περιοχή που έχει πληγεί από δυνατούς σεισμούς πολλές φορές στο παρελθόν, δεν γίνονται οι απαραίτητοι αντισεισμικοί έλεγχοι, προκαλώντας τεράστια ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ενός ακόμα ισχυρού σεισμού», σημειώνει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά του το ΔΣ του Συλλόγου «Σωκράτης». Σε αντίστοιχη σύσκεψη κάλεσε χτες ο Σύλλογος «Γ. Σεφέρης».
Αύριο, Τετάρτη, στις 2 το μεσημέρι, πραγματοποιείται παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών σωματείων, ΕΛΜΕ και Συλλόγων ΠΕ στη Διεύθυνση Α΄ Αθήνας, για μονιμοποίηση τώρα όλων των νεοδιόριστων και ενάντια στην «αξιολόγηση». «Οπως αποδεικνύεται και από τους πρόσφατους μεγάλους αγώνες, η οργανωμένη δράση και η συλλογική μας στάση είναι το ισχυρότερο όπλο μας απέναντι στην κυβέρνηση την τωρινή αλλά και αυτές που θα 'ρθουν. Η εποχή του "πάμε κι όπου βγει" έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Μέσα από τον Σύλλογό μας συνεχίζουμε τις δράσεις κατά της "αξιολόγησης", δίνουμε απάντηση σε όσους επιχειρούν να ρίξουν την ευθύνη στην πλάτη μας για να κρύψουν τη δική τους για την τραγική πολλές φορές κατάσταση στα σχολεία», σημειώνει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος «Ρόζα Ιμβριώτη».
Με κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ σήμερα Τρίτη, στις 12.30 το μεσημέρι, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων των ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ και ΦΕΑ συνεχίζουν τον αγώνα για λύση των προβλημάτων υποδομών, για ασφάλεια στις εστίες τους.
«Μέσα από τους αγώνες, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις καταφέραμε να λυθεί το ζήτημα με τη σίτιση των Παντειακών, να ξεκινήσουν οι επισκευές για τις σωληνώσεις νερού και θέρμανσης. Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε στο πλευρό των υπόλοιπων ΣΟ της Αθήνας για να ενημερωθούμε για την κατάσταση του κτιρίου, την αντισεισμική θωράκιση και την πυρασφάλεια, την ίδια ώρα πέφτουν τα μάρμαρα πάνω στα κεφάλια μας. Να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν κανονικά οι επισκευές, να στηρίξουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των υπόλοιπων συλλόγων οικοτρόφων», σημειώνει ο Σύλλογος της ΦΕΑ στο κάλεσμά του μπροστά στην κινητοποίηση.
Στις κινητοποιήσεις μετά το έγκλημα στα Τέμπη αναφέρεται ο Σύλλογος Οικοτρόφων της ΝΦΕΕΜΠ, τονίζοντας πως «επιβεβαιώθηκε ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα και από κανέναν πέρα από τους ίδιους μας τους αγώνες για κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα! Η κατάσταση στην εστία μας αλλά και στις παλιές εστίες παραμένει τραγική. Τα προβλήματα είναι γνωστά, τώρα θα απαιτήσουμε τη λύση τους! Οι εστιακοί δεν είμαστε φοιτητές β' κατηγορίας! Εδώ και τώρα να λυθούν όλα τα προβλήματά μας, να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας!».