Copyright 2023 The Associated |
Aπό τις συναντήσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στη Ζάμπια |
Ο Σ. Λαβρόφ, μετά την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική, μετέβη χτες στην πρωτεύουσα της Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Μπαμπάνε, συνεχίζοντας την αφρικανική περιοδεία του που εντάσσεται και στις προετοιμασίες για την προγραμματισμένη για τον Ιούλη νέα ρωσο-αφρικανική σύνοδο στην Αγ. Πετρούπολη.
Συναντώντας την ομόλογό του, Θούλι Ντλάντλα, ο Λαβρόφ κάλεσε τα μέλη της Αφρικανικής Ενωσης να συνεκτιμήσουν την «πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία στον διάλογό τους με τη Δύση» - καθώς οι ΗΠΑ επιχειρούν να κερδίσουν έδαφος στην Αφρική και να αδυνατίσουν δεσμούς που διατηρούνται από μια σειρά κυβερνήσεων με τη Μόσχα.
«Εκτιμούμε δεόντως τη λογική και ισορροπημένη θέση της Εσουατίνι στο ουκρανικό ζήτημα και σε σχετικά θέματα στον ΟΗΕ», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ενώ συνεκτιμώντας τις ανησυχίες αφρικανικών χωρών για την παράταση της σύγκρουσης (όπως στις τιμές των τροφίμων που ανέβαιναν ήδη πριν από τον πόλεμο), υποστήριξε πως η Μόσχα αντιλαμβάνεται «τέλεια το συμφέρον των Αφρικανών φίλων μας για μία ειρηνική διευθέτηση οιασδήποτε σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής κατάστασης στην Ουκρανία».
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ανακοίνωσαν πως θα στείλουν επιστολή στον γγ του ΟΗΕ με στόχο την εξασφάλιση μη επιβολής δασμών σε προμήθειες ρωσικών λιπασμάτων που παραμένουν σε λιμάνια χωρών της ΕΕ και της Βρετανίας. Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι στα λιμάνια αυτών των χωρών υπάρχουν πάνω από 280.000 τόνοι ρωσικών λιπασμάτων και ζήτησε να δοθούν στις πιο «φτωχές» χώρες.
Σε επόμενο σημείο ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι με την ομόλογό του συζήτησαν για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για επωφελή έργα σε τομείς όπως η βιομηχανία, η γεωργία, η πληροφορική, οι τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών, η ψηφιακή οικονομία, κ.ά.
Ο Λαβρόφ σχολίασε επίσης την τελευταία ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, για την Μπουρκίνα Φάσο και «τη λεγόμενη ρωσική ανάμειξη στην κατάσταση της χώρας» - με φόντο την απόφαση της στρατιωτικής κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο να ζητήσει την αποχώρηση του γαλλικού στρατού από τη χώρα.
«Οποτε ανεξάρτητα κράτη της αφρικανικής ηπείρου είναι απογοητευμένα σε κάποιο βαθμό από τις σχέσεις τους με τη Γαλλία και θα ήθελαν να βρουν άλλους εταίρους για να αντιμετωπίσουν τα πιο επείγοντα προβλήματά τους, όπως ο τομέας της ασφάλειας, συναντούν μία σχεδόν πανομοιότυπη στάση, όπως αυτή που αφορά τις δηλώσεις Μακρόν», ανέφερε ο Λαβρόφ. «Μας κατηγορούν ότι υπονομεύουμε τα γαλλικά συμφέροντα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι και τώρα στην Μπουρκίνα Φάσο. Αυτό είναι εκδήλωση της ίδιας φιλοσοφίας που εφαρμόζει η ΕΕ σε άλλα μέρη του κόσμου. Ειδικότερα, πρόκειται για την ίδια στάση που είχαν σε σχέση με την Ουκρανία τη δεκαετία του 2000, όταν η ΕΕ είχε καλέσει την Ουκρανία "να διαλέξει εάν θα μείνει με την Ευρώπη, ή με τη Ρωσία". Η ίδια διαστρεβλωμένη λογική εφαρμόζεται και στην αφρικανική ήπειρο».
Επόμενοι σταθμοί του Λαβρόφ μετά τη Νότια Αφρική και την Εσουατίνι είναι η Μποτσουάνα και η Ανγκόλα.
Χτες, στο Λάγκος της νότιας Νιγηρίας ο Πρόεδρος της χώρας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, εγκαινίασε το μεγαλύτερο νέο λιμάνι στη Δυτική Αφρική που κατασκεύασε κινεζική εταιρεία.
Τη διαχείριση στο λιμάνι «Lekki Deep Sea Port» θα αναλάβει κοινοπραξία μεταξύ του νιγηριανού κράτους, της πολιτείας του Λάγκος, της σιγκαπουριανής εταιρείας «Tolaram Group» και της κινεζικής εταιρείας διαχείρισης λιμανιών «China Harbor Engineering Company». Οι ξένες εταιρείες έχουν παράλληλα το 75% κυριότητας του έργου.
Το ίδιο διάστημα, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, συνεχίζει την αφρικανική περιοδεία της. Μετά τη Ζάμπια, επόμενος σταθμός στο πρόγραμμα της Γέλεν ήταν η Νότια Αφρική, όπου θα συναντούσε αργότερα χτες τον Πρόεδρο της χώρας, Σ. Ραμαφόσα.
Στη Ζάμπια η Αμερικανίδα υπουργός συζήτησε την αναδιάρθρωση του χρέους της αφρικανικής χώρας στο φόντο της ισχυρής κινεζικής παρουσίας που έχει τετραπλάσιο όγκο εμπορικών συναλλαγών με την εν λόγω χώρα σε σχέση με τις συναλλαγές των ΗΠΑ. Κατηγόρησε ξανά την Κίνα ότι λειτουργεί ανασταλτικά στις προσπάθειες για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ζάμπιας.
Απαντώντας, η πρεσβεία της Κίνας στην αφρικανική χώρα σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη συνεισφορά των ΗΠΑ σε θέματα χρέους είναι να φροντίσουν το δικό τους πρόβλημα χρέους και να σταματήσουν να σαμποτάρουν άλλες κυρίαρχες χώρες και τις προσπάθειές τους να λύσουν τα δικά τους ζητήματα χρέους».
Παράλληλα με την Γέλεν, στη Λουσάκα της Ζάμπιας μετέβη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που ανακοίνωσε, μετά από συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμφωνία κατανόησης με την Κίνα για σχέδια αναδιάρθρωσης του χρέους της Ζάμπιας. Η Γκεοργκίεβα κάλεσε και άλλους πιστωτές «να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί».
Η Ζάμπια το 2020 έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα στην περίοδο της πανδημίας που δεν μπόρεσε να καταβάλλει δόσεις του χρέους της στους ξένους πιστωτές και έκτοτε εφαρμόζει ένα σχέδιο «μεταρρυθμίσεων» που της έχει επιβάλει το ΔΝΤ. Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Ζάμπιας, η Κρ. Γκεοργκίεβα εκτίμησε ότι η χώρα έκανε το «χρέος» της και τώρα μένει στους πιστωτές να κάνουν τα δικά τους βήματα. Στη συνέχεια, εξήρε τη διακυβέρνηση της χώρας υπό τον Πρόεδρο Χακαΐντε Χιτσιλέμα, με τον οποίο και συναντήθηκε, συζητώντας τρόπους «αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης».
Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιράν, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και Ισραήλ συνέχισαν χτες, για δεύτερη μέρα, τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε αέρα, θάλασσα και στεριά, «Juniper Oak 2023». Συμμετέχουν πάνω από 140 μαχητικά αεροσκάφη, 12 μεγάλα και μικρότερα πολεμικά πλοία και ισχυρές χερσαίες δυνάμεις του πεζικού και του πυροβολικού. Η άσκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή και επιδιώκει (σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών στο αμερικανικό δίκτυο NBC) να παρακολουθεί «και άλλες απειλές» δείχνοντας προς αντιπάλους όπως «το Ιράν και η Κίνα».
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ιορδανία πραγματοποίησε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου συνάντησε τον βασιλιά Αμπντάλα Β', σε μια προσπάθεια να τον καθησυχάσει για τον ρόλο που διατηρεί το Αμμάν στους ιερούς τόπους χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι συζητήσεις τους αφορούσαν «στη στρατηγική, οικονομική συνεργασία και την συνεργασία σε θέματα ασφάλειας». Ηταν η πρώτη τους συνάντηση μετά από τέσσερα χρόνια. Σε ανακοίνωση της ιορδανικής μοναρχίας αναφέρεται ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη «σεβασμού του ιστορικού και νομικού καθεστώτος» στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκονται το τέμενος Αλ Ακσα και το Τείχος των Δακρύων στο λεγόμενο «Ορος του Ναού». Στο Ισραήλ και τη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης αναμένεται την επόμενη βδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.
Σε αυτό το φόντο, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), που υποφέρει από χρόνια υποχρηματοδότηση, απηύθυνε χτες έκκληση για τη συγκέντρωση 1,6 δισ. δολαρίων (1,47 δισ. ευρώ) για το 2023. Από αυτά τα χρήματα, τα 848 εκατ. δολάρια είναι απαραίτητα για τη στήριξη των βασικών υπηρεσιών που παρέχει η UNRWA, όπως οι υπηρεσίες Υγείας και Εκπαίδευσης, ενώ 781,6 εκατ. δολάρια θα χρειαστούν για τη χρηματοδότηση έκτακτων επιχειρήσεων στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη, στην Ιορδανία, στη Συρία και τον Λίβανο.
ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο δικαστής Ταρίκ Μπιτάρ, ο οποίος ερευνά τη μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, απήγγειλε χτες κατηγορίες σε βάρος του γενικού εισαγγελέα του Λιβάνου, καθώς επίσης σε βάρος του υποστράτηγου Αμπάς Ιμπραχίμ, επικεφαλής της λιβανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών, και του υποστράτηγου Τόνι Σαλίμπα, επικεφαλής ενός άλλου σώματος ασφαλείας, σε σχέση με την έκρηξη. Ο Μπιτάρ ξανάρχισε αναπάντεχα την έρευνα, που είχε παραλύσει για περισσότερο από έναν χρόνο, λόγω αντιδράσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.
ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ερευνά αν υπάρχει σχέση μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών που τα αντιβηχικά σιρόπια τους ευθύνονται για τον θάνατο πάνω από 300 παιδιών σε τρεις χώρες. Ζητά επίσης περισσότερες πληροφορίες για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν έξι φαρμακευτικές εταιρείες σε Ινδία και Ινδονησία για την παραγωγή τους. Εχουν δε εκδοθεί προειδοποιήσεις για τα αντιβηχικά σιρόπια που παρασκευάζουν οι ινδικές εταιρείες «Maiden Pharmaceuticals Ltd» και «Marion Biotech».
ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Μόλις δυο μέρες αφότου ένοπλος σκότωσε 11 ανθρώπους στις ΗΠΑ, σε αίθουσα χορού στο Λος Αντζελες, άλλοι 7 σκοτώθηκαν χτες σε αγροτική περιοχή κοντά στο Σαν Φρανσίσκο. Οι δράστες ήταν άνδρες σε ηλικία συνταξιοδότησης, πολύ μεγαλύτεροι απ' ό,τι συμβαίνει συνήθως σε τέτοια μακελειά.