ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι στη Γαλλία για το Ασφαλιστικό

Πανεθνική κινητοποίηση αύριο στην Κύπρο - Νέες απεργίες σε Γερμανία και Βρετανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, με το νέο απεργιακό ραντεβού ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν να έχει οριστεί για τις 31 Γενάρη.

Με εφόδιο την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 19/1 και τις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, μπροστά στις 31 Γενάρη «τρέχουν» μια σειρά από αγωνιστικές παρεμβάσεις, όπως οι πορείες - λαμπαδηδρομίες που οργανώθηκαν σε πόλεις όπως οι Ροάν, Αμιέν, Λα Ροσέλ, ενώ νέες οργανώνονται αύριο σε Μπρεστ, Βιτρί, Ρουμπέ, Μοντομπάν κ.α.

Στόχος η ακόμα πιο πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για το περιεχόμενο των νέων αντιασφαλιστικών ανατροπών, το κάλεσμα να μπουν ακόμα περισσότεροι στον απεργιακό αγώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρωτοβουλίες κλιμάκωσης παίρνουν και κλαδικές οργανώσεις. Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων της CGT στη Χημική Βιομηχανία, στην Ενέργεια και τα Λιμάνια, με κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν «τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους των κλάδων τους σε αγωνιστική και απεργιακή δράση». Τονίζουν ότι «διακριτές πρωτοβουλίες έχουν ήδη σχεδιαστεί σε καθέναν από τους τομείς μας» και ότι «οι δράσεις και οι κινητοποιήσεις σε βιομηχανικές ζώνες θα ενισχύσουν τη προσπάθεια αναζωογόνησης του αγώνα» συνολικά.

ΓΑΛΛΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
Αύριο και μεθαύριο έχουν προγραμματιστεί απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο του Πετρελαίου και συνολικότερα στην Ενέργεια, ενώ την Παρασκευή στον χορό των απεργιών μπαίνουν και οι λιμενεργάτες.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στη βούλησή της να υπερασπιστεί με κάθε κόστος τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Υπερασπιζόμενος τη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα και με τουλάχιστον 43 χρόνια εργασίας), ο υπουργός Εργασίας, Ολ. Ντισότ, υποστήριξε ότι «η οπισθοχώρηση σε αυτό το σημείο θα σήμαινε πως αποποιούμαστε την προσπάθεια εξισορρόπησης του συστήματος»...

Αύριο η πανεργατική απεργία στην Κύπρο

Στην Κύπρο, οι εργαζόμενοι προχωρούν αύριο, Πέμπτη, σε πανεργατική απεργία, διεκδικώντας αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς, με επανενεργοποίηση και της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

Σε κάλεσμά της για την αυριανή απεργία, η Κομματική Οργάνωση Κύπρου του ΚΚΕ τονίζει ότι «η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, εν μέσω και της προεκλογικής περιόδου μπροστά στις προεδρικές εκλογές, πασχίζουν να κρύψουν τις αιτίες της καλπάζουσας ακρίβειας που βασανίζει τον λαό. Επιδίδονται σε ψιχουλομαχίες, που δεν αρκούν ούτε καν για να αναπληρωθούν οι απώλειες στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας από τον πληθωρισμό, από τις επιπτώσεις των νομοτελειών της καπιταλιστικής αγοράς στις σημερινές συνθήκες».

Η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «η ΑΤΑ αποτελεί κατάκτηση του εργατικού κινήματος και προβλεπόταν σε όλες τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέχρι πρόσφατα που αυτές έληξαν. Οπως όλες οι εργατικές κατακτήσεις βρίσκονταν στο στόχαστρο των μεγαλοεπιχειρηματιών, που θέλουν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι. Γι' αυτό και η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, αρνείται να καταβάλει στο 100% την ΑΤΑ, αντιπροτείνοντας την καταβολή μόνο του 50%. Και για το υπόλοιπο 50%... βλέπουμε!».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη φτώχεια και την εκμετάλλευση! Τα συμφέροντα των εργαζομένων και τα συμφέροντα της εργοδοσίας δεν μπορούν να συνυπάρξουν!».

Σε μήνυμά του το ΠΑΜΕ «εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Κύπρου, στην Παγκύπρια Ομοσπονδία Εργασίας (ΠΕΟ)» και τονίζει: «Επιχειρηματικοί όμιλοι, ΕΕ και κυβερνήσεις σε κάθε χώρα επιτίθενται στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ομίλων. Ομως οι εργάτες δεν πρέπει να δεχτούν τη φτωχοποίηση, την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια (...) Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και στήριξή μας στην απεργία των εργαζομένων της Κύπρου για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων τους».

Γερμανία: Απεργίες σε αεροδρόμια και ταχυδρομεία

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Βερολίνου - Βρανδεμβούργου (BER). Ολες οι επιβατικές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο θα ακυρωθούν λόγω της μεγάλης συμμετοχής στην απεργία.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν εργαζόμενοι στις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης, στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου καθώς και στην αεροπορική ασφάλεια, ανακοίνωσε το συνδικάτο Verdi. Σύμφωνα με το γερμανικό συνδικάτο, οι εργοδότες απαιτούν μεγαλύτερες περιόδους συμβάσεων.

Η εταιρεία απασχολεί επίσης πυροσβέστες, εργαζόμενους στην ασφάλεια του αεροδρομίου και στη διαχείριση κυκλοφορίας. Συνολικά 6.000 εργαζόμενοι επηρεάζονται από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, στις οποίες δεν υπήρξε «σχεδόν καμία πρόοδος».

Το συνδικάτο διεκδικεί αύξηση αμοιβών υπερωριών, νυχτερινής βάρδιας, για Κυριακές, αργίες και Σάββατο, καθώς και καλύτερη ΣΣΕ για την πληρωμή των υπερωριών.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία της Deutsche Post βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε απεργία στα κέντρα επιστολών και δεμάτων, ενώ το Σάββατο έγινε απεργία σε όλες τις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Verdi περίπου 15.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στις απεργίες στα κέντρα επιστολών και δεμάτων την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ συνολικά 30.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στις προειδοποιητικές απεργίες σε εθνικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, το Σάββατο επηρεάστηκαν περίπου 1 εκατ. δέματα και 3 εκατ. επιστολές.

Το συνδικάτο ζητά αύξηση 15% για περίοδο σύμβασης ενός έτους, υπογραμμίζοντας τις πραγματικές μισθολογικές απώλειες των εργαζομένων από την τεράστια ακρίβεια.

Η εργοδοσία μετά από δύο γύρους διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να απορρίπτει τα αιτήματα των εργαζομένων ως «μη ρεαλιστικά». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η εταιρεία περιμένει λειτουργικά κέρδη - ρεκόρ για το 2022, ύψους 8,4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,35 δισ. ευρώ προέρχονται από τις υπηρεσίες γραμμάτων και δεμάτων εντός της Γερμανίας.

Συνολικότερα ο μονοπωλιακός όμιλος Deutsche Post DHL Group έχει περίπου 590.000 εργαζόμενους, με τεράστιο κύκλο εργασιών εκτός Γερμανίας, από τον οποίο προέρχονται τα περισσότερα κέρδη του.

Συνεχίζονται οι απεργίες στη Βρετανία

Τη σκυτάλη των απεργιών στη Βρετανία πήραν τη Δευτέρα πάνω από 15.000 οδηγοί και τραυματιοφορείς ασθενοφόρων, καθώς και υπάλληλοι στα τηλεφωνικά κέντρα της άμεσης βοήθειας σε Αγγλία και Ουαλία, καθώς εντείνονται οι κινητοποιήσεις για αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και από άλλους κλάδους (Υγεία, συγκοινωνίες, μεταφορές, Εκπαίδευση) σχεδιάζουν συντονισμό της απεργιακής δράσης τις επόμενες μέρες, με πρώτη πιθανή ημερομηνία την 6η Φλεβάρη.

Στις 1 και 2 Φλεβάρη θα απεργήσουν οι τελωνειακοί υπάλληλοι (PCS). Η κινητοποίηση του κλάδου θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Στις 6 Φλεβάρη απεργούν ξανά οι νοσηλευτές και οι οδηγοί ασθενοφόρων και εργαζόμενοι άλλων φορέων.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι της «Amazon» στην τεράστια αποθήκη της εταιρείας στο Κόβεντρι θα πραγματοποιήσουν απεργία, μετά την απόρριψη της πρότασης της εργοδοσίας για αύξηση μόλις μισής λίρας στο ωρομίσθιο. Πολλοί εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες σκληρής δουλειάς, αλλά και γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απολύτως βασικά δουλεύοντας λιγότερες από 60 ώρες τη βδομάδα...


ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΑΤΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ (CELAC)
Κινήσεις καπιταλιστικής «ολοκλήρωσης», με προσπάθεια χειραγώγησης των λαών

Η 7η Σύνοδος της Ενωσης Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) πραγματοποιήθηκε χθες στο Μπουένος Αϊρες, καθώς η Αργεντινή έχει αυτήν την περίοδο την προεδρία της εν λόγω διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης.

Να σημειωθεί ότι στη CELAC επανήλθε η Βραζιλία - που είχε αποχωρήσει επί προεδρίας Μπολσονάρο - και συμμετέχουν συνολικά 33 χώρες της περιοχής, με πάνω από 600 εκατομμύρια πληθυσμό.

Η προώθηση της καπιταλιστικής οικονομικής «ολοκλήρωσης», μέσα και από την προοπτική για καθιέρωση ενός κοινού νομίσματος, έχει πέσει εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να ενισχύσει τα μονοπώλια της περιοχής στους διεθνείς ανταγωνισμούς, ωστόσο πρόκειται για ζήτημα που μπλέκεται με έντονες αντιθέσεις, διαφορετικά συμφέροντα και επιδιώξεις των αστικών τάξεων των χωρών της CELAC. Την ίδια ώρα, το όλο εγχείρημα, όπου κυριαρχούν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, προβάλλεται ως δήθεν υπέρ των λαών, καθώς διατυπώνονται ιδεολογήματα περί «ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα, πολυμερούς αλληλεγγύης και νίκης της κουλτούρας της ειρήνης έναντι του μίσους της ακροδεξιάς».

Ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Αργεντινής, Αλ. Φερνάντες, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου χαιρέτισε την παρουσία του επίσης σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και κατήγγειλε την πολιτική των κυρώσεων και των αποκλεισμών εναντίον άλλων χωρών, όπως των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας και της Βενεζουέλας. Σημείωσε ότι «έχει έρθει η ώρα να φτιάξουμε μια ενιαία περιοχή που να υπερασπίζεται τα ίδια συμφέροντα για την πρόοδο των λαών μας», παρουσιάζοντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που εκπροσωπούν ο ίδιος και άλλοι πολιτικοί ηγέτες στην περιοχή, ως δήθεν κοινά με αυτά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Από την πλευρά του ο Αργεντίνος υπουργός Εξωτερικών Σ. Καφιέρο παρουσίασε τον απολογισμό της προεδρίας της χώρας και προέβαλε ως παράδειγμα προόδου τη συνεργασία με οργανισμούς όπως το Οικονομικό Σύστημα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (SELA) και το Διαμερικανικό Ινστιτούτο Συνεργασίας στη Γεωργία (IICA), καθώς και τη συνεργασία κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι η Διακήρυξη του Μπουένος Αϊρες θα έχει 100 σημεία και 11 ειδικές δηλώσεις, που συμφωνήθηκαν με συναίνεση.

Ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος της Παραγουάης, Λουίς Λακάγιε Πόου, ο οποίος θέλει να προχωρήσει σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα, συναντά αντιδράσεις από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, που μαζί με Παραγουάη και Ουρουγουάη συναποτελούν την Κοινή Αγορά του Νότου (MERCOSUR). Στις αιτιάσεις ότι οι κινήσεις πρέπει να γίνονται ως ενιαίο μπλοκ, ο Πόου αντέταξε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «πράξεις» και «μια αγορά ελεύθερου εμπορίου που θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες, από τον βορρά έως τον νότο».

Στη Σύνοδο αναμενόταν να απευθυνθεί - με βιντεοσκοπημένο μήνυμα - και ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ενώ είχε προσκληθεί και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος όμως θα έστελνε σύμβουλό του.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Περού

Το ζήτημα της κατάστασης στο Περού έθεσε στη Σύνοδο της CELAC ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Χιλής Γκ. Μπόριτς, καταγγέλλοντας την καταστολή που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπολουάρτε.

Στο ίδιο το Περού, παρά την καταστολή που έχει στοιχίσει την ζωή σε 55 ανθρώπους, οι λαϊκές δυνάμεις συνεχίζουν με κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα Λίμα και σε άλλες πόλεις. Απαιτούν να σταματήσουν οι δολοφονίες διαδηλωτών, να παραιτηθεί η αυταρχική κυβέρνηση της Ντίνα Μπολουάρτε, να γίνουν νέες εκλογές και Συντακτική Συνέλευση.

Χθες το απόγευμα τοπική ώρα (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) είχε προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Λίμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ