ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Να αντιτάξουμε τις σπουδές και το επάγγελμα που έχουμε ανάγκη»

RIZOSPASTIS

Με παρουσία πλήθους καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με θέμα «Θέσεις και διεκδικήσεις για την Καλλιτεχνική Παιδεία». Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του Κόμματος.

Η Κ. Παπαϊωάννου στην εισηγητική της ομιλία ανέφερε ότι «το ΠΔ 85 έρχεται όντως να επισφραγίσει νομοθετικά μια υπαρκτή, ζοφερή πραγματικότητα στον χώρο της καλλιτεχνικής επαγγελματικής δραστηριότητας. Σε αυτό η κυβέρνηση δεν ψεύδεται. Το κράτος άλλωστε έχει συνέχεια, νομοθετεί διαδοχικά, παίρνοντας τη σκυτάλη από προηγούμενους νόμους και κυβερνήσεις, για να αντιστοιχίσει το πολιτικό - νομοθετικό πλαίσιο κάθε φορά με τους οικονομικούς νόμους της αγοράς σε κάθε τομέα.

Ας δούμε τι έχει γίνει με την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών τα τελευταία χρόνια. Η Εκπαίδευση των ηθοποιών, των μουσικών, των χορευτών, ποτέ δεν έγινε Ανώτατη (παρά τις υποσχέσεις κατά καιρούς για Ακαδημίες Τεχνών κ.ά., που και σήμερα επανατίθενται υποκριτικά), παρέμεινε καθηλωμένη σε ένα αόριστο επίπεδο, με μεγάλη μάλιστα ποικιλομορφία και διαβαθμίσεις, που εξυπηρετεί ακριβώς την πίεση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων όλων των καλλιτεχνών προς τα κάτω. Πάνω - κάτω η ίδια πραγματικότητα υπάρχει και στο εξωτερικό, με τον ιδιωτικό τομέα να κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και να προσφέρει υπηρεσίες για όλα τα γούστα και βαλάντια».


RIZOSPASTIS

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Εκπαίδευσης και της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από το 2001 και μετά καταλήγοντας ότι το συγκεκριμένο ΠΔ «έρχεται να υπηρετήσει την αστική στρατηγική, που θέλει πτυχία διαβαθμισμένα, πτυχία πολλών ταχυτήτων και κατηγοριών, ούτως ώστε ο κάθε εργοδότης να έχει να επιλέξει από μια μεγάλη γκάμα και να αγοράζει το πτυχίο και τον εργαζόμενο που θέλει. Τα πολλά και διαβαθμισμένα πτυχία είναι το εργαλείο τους, το εργαλείο των καπιταλιστών, για την κατάργηση κάθε έννοιας συλλογικής σύμβασης, συλλογικής διεκδίκησης, για την παραπέρα "ελαστικοποίηση" των εργασιακών σχέσεων. Να γιατί δεν μπορεί το κίνημα, των καλλιτεχνών εν προκειμένω, να υιοθετήσει ως προμετωπίδα των διεκδικήσεών του τη διαβάθμιση των πτυχίων. Στην ουσία, με αυτό το αίτημα μας βγάζουν στη σέντρα, παίζουμε σε στημένο παιχνίδι, στο δικό τους παιχνίδι».

Η Κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι το «ΠΔ 85 πρέπει άμεσα να αποσυρθεί και το ΚΚΕ θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, στη Βουλή και στους δρόμους, για να υλοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα των καλλιτεχνών. Γνώμη μας όμως είναι, και από την πείρα που έχουμε από αντίστοιχες εξελίξεις και διεκδικήσεις σε άλλους κλάδους, στους εκπαιδευτικούς, στους μηχανικούς, ότι παράλληλα πρέπει να αντιτάξουμε σήμερα, όχι αύριο, όχι στη Δευτέρα Παρουσία, τις σπουδές και το επάγγελμα που έχουμε ανάγκη, που είναι και σύγχρονο και εφικτό, που πατάει στις ίδιες τις εξελίξεις και τις δυνατότητες της Τέχνης μας».

Κατέληξε ότι «σήμερα υπάρχει ανάγκη για μια δημόσια, δωρεάν, αποκλειστικά Ανώτατη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση. Με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Μια ουσιαστικά Ανώτατη Εκπαίδευση, επαγγελματικού χαρακτήρα, χωρίς ανορθολογικούς διαχωρισμούς ακαδημαϊκής και επαγγελματικής της ισοτιμίας με άλλα πτυχία ανώτατου επιπέδου».

Το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από το θέμα φάνηκε και από την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε. Πολλοί ήταν αυτοί που συνέβαλαν γόνιμα στην ανάπτυξη του προβληματισμού, στον εμπλουτισμό της εισήγησης φέρνοντας την πείρα τους από τη θέση στην οποία βρίσκονται (ηθοποιοί, σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών, θεατρολόγοι, χορευτές, καθηγητές ωδείων, πανεπιστημίου κ.λπ.). Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους η Μαρία Κομνηνού, καθηγήτρια στο ΕΜΜΕ και διευθύντρια της «Ταινιοθήκης», και η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού δήμου Πατρέων.

«Να μη χωρέσουμε στη δική τους πραγματικότητα. Να επιβάλουμε τη δική μας», σημείωσε η Κ. Παπαϊωάννου κλείνοντας την εκδήλωση και ανανεώνοντας το ραντεβού στη σημερινή κινητοποίηση, αλλά και στην ημερίδα για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση που θα πραγματοποιήσει το Κόμμα το επόμενο διάστημα.


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σήμερα η μεγάλη κινητοποίηση

Στις 11.30 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως και στη συνέχεια με μοτοπορεία στο υπουργείο Παιδείας, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 12 μ.

Με συγκέντρωση σήμερα στο Πεδίον του Αρεως στις 11.30 π.μ. και στη συνέχεια μοτοπορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, όπου θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ., συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις των καλλιτεχνικών σωματείων και των σπουδαστών Καλλιτεχνικών Σχολών με αιχμή το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους σε επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου. Καλλιτέχνες και σπουδαστές ζητούν την απόσυρση του απαράδεκτου ΠΔ, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν το πάγιο αίτημά τους για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Για τους συγκεντρωμένους θα υπάρχει επίσης πούλμαν στο Πεδίον του Αρεως για τη μετακίνηση προς το υπουργείο Παιδείας.

Για τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) έχει αποφασίσει στάση εργασίας σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio και τα εργαστήρια, από τις 11.30 π.μ. μέχρι τις 2.30 μ.μ.

Στη στάση εργασίας συμμετέχουν με αποφάσεις τους η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, διευκολύνοντας τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Σε μια λογική κυβερνητικού μοιράσματος υποσχέσεων κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, χτες πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου ανακοινώθηκε ότι συμφωνήθηκε να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο Δημόσιο, με σχετική ΚΥΑ. Αυτό βεβαίως δεν αλλάζει τις προβλέψεις του ΠΔ για κατοχύρωση της υποβάθμισης των πτυχίων των Καλλιτεχνικών Σχολών. Ακόμα, η κυβέρνηση επαναδιατυπώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει στη διαβάθμιση των σπουδών, κάτι που ούτως ή άλλως ήταν στους στόχους της, εναρμονιζόμενη με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», μέσω του οποίου διαφοροποιούνται και κατηγοριοποιούνται οι απόφοιτοι, ενώ δεν απαντά στο αίτημα καλλιτεχνικών σωματείων και σπουδαστών για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου.

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί το ΠΔ που υποβαθμίζει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών

Με φυλλάδιό του το ΚΚΕ «χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και σπουδαστών, που ξεπερνώντας τη λογική των "λύσεων από τα πάνω" παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και της απόσυρσης του απαράδεκτου Προεδρικού Διατάγματος. Πρωτοστατεί με τις δυνάμεις του στον δίκαιο αγώνα τους, με την πεποίθηση πως με την ενδυνάμωση και την προσήλωσή του στους παραπάνω στόχους μπορεί να αποσπάσει κατακτήσεις (...)

Σήμερα, με βάση την εξέλιξη της Τέχνης και τις ανάγκες της κοινωνίας και των καλλιτεχνών, προβάλλουν υπερώριμα και επιτακτικά τα αιτήματα για:

  • Συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν, αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα πανεπιστήμια, οι οποίες να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών.
  • Αμεση απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/22. Ολοι οι απόφοιτοι Καλλιτεχνικών Σχολών να ανήκουν μισθολογικά στην κατηγορία ΤΕ (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ). Οι τίτλοι σπουδών τους να μπορούν στο μεταβατικό στάδιο να αναβαθμιστούν σε ανώτατους μέσα από καθορισμένη διαδικασία.
  • Αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος δημόσιας και δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια έως και το πανεπιστήμιο».

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Νότη Μαυρουδή

Eurokinissi

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου, στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου, η πολιτική κηδεία του συνθέτη Νότη Μαυρουδή, που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 77 ετών, την περασμένη Τρίτη, μετά από ατύχημα στην αυλή του σπιτιού του στο Πήλιο.

Η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες, καθώς και πλήθος ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου είπαν το τελευταίο «αντίο» στον εξαιρετικό κιθαρίστα και συνθέτη. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν η οικογένειά του και οι παριστάμενοι τραγούδησαν το «Πρωινό Τσιγάρο».

Στην τελετή παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Λούλα Καρατζά, δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την τελετή ακολούθησε η μεταφορά της σορού για αποτέφρωση στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας.


«Εφυγε» από τη ζωή ο εικαστικός Σωτήρης Βάρβογλης

«Εφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο ζωγράφος - αγιογράφος και ψηφιδογράφος Σωτήρης Βάρβογλης.

Ο Σωτήρης Βάρβογλης γεννήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς το 1944 στην Αθήνα στον προσφυγικό συνοικισμό Κουντουριώτου Αμπελοκήπων. Είχε την τύχη να μεγαλώσει στο εργαστήρι του πατέρα του, Κωνσταντίνου Βάρβογλη, ο οποίος τα χρόνια εκείνα ήταν από τους ελάχιστους ψηφιδογράφους και δάσκαλος στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Με τον πατέρα του συνεργάσθηκε έως το 1972, τον οποίο και ακολούθησε στην αποκατάσταση ψηφιδωτών των Βυζαντινών Μνημείων Οσίου Λουκά, Ι.Μ. Δαφνίου, Ν. Μονής Χίου και πολλών ψηφιδωτών δαπέδων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Για να βιοποριστεί εργάσθηκε στον χώρο της Αγιογραφίας, όπου γρήγορα καταξιώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ψηφιδογράφους του τόπου μας, ασκώντας αυτήν τη δύσκολη και πανάρχαια μνημειακή τέχνη. Ψηφιδωτά του υπάρχουν σε εκκλησίες στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, στον Αγ. Διονύσιο Αεροπαγίτη στο Κολωνάκι, στον Αγιο Ανδρέα Πατρών και σε πολλούς άλλους ναούς σε όλη τη χώρα.

Για 25 χρόνια διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και Εφορος του τμήματος Διακοσμητικής. Ως μέλος για πολλά χρόνια της Επιτροπής Ασφαλιστικού του ΕΕΤΕ, πάλεψε πάντα για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και αγωνίστηκε για το Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό των εικαστικών καλλιτεχνών. Ηταν ακόμα ιδρυτικό μέλος του ΟΣΔΕΕΤΕ και πάλευε για τα Πνευματικά Δικαιώματα των καλλιτεχνών, από τη θέση του μέλους του ΔΣ και μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου του ΟΣΔΕΕΤΕ.

Ο Σωτήρης Βάρβογλης ήταν ένας μαχητής, ένας ανήσυχος καλλιτέχνης. Βρισκόταν σταθερά στο πλευρό του ΚΚΕ και ήταν πάντα δραστήριος τόσο στον χώρο της δουλειάς του, όσο και στη γειτονιά του, τη Νέα Ιωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ